Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 472
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
Леле, от рано следя темата и чета и ми се изправя косата. Детето ми /5клас/, от началото на учебната година си смени 3 пъти бъдещата професия🤔🤣
От сега смятам, че ще имаме проблем 😉 то беше лекар, то беше пилот, скоро говореше, че химията му е мечта 😳 /за мен беше кошмар/....а учи в МГ. Общо взето аз ще чета и следя,ама зор ще видим...

# 211
  • Пловдив
След като преразказах на дъщеря ми коментарите, които получих по моя въпрос за избора на профилирани предмети в 11 и 12 клас, и я попитах тя кои смята да избере, отговорът беше математика и биология Scream Thinking Чудя се къде може да се кандидатства с тази комбинация Joy

# 212
Душичка 😉🤔🤣 тя като моя, лекар и пилот🤣🤣

# 213
  • Пловдив
Тази свещена глупост дано да отпадне. Поредния абсурд в образованието.....

# 214
  • Пловдив

Това не е нещо временно. То си е промяна в закона и всякакви законови наредби.
Но, когато тези неща бяха представени и имаше обсъждания и когато имаше възможност да се пише на МОН с аргументи срещу тези промени, кой го направи?
И в бг мамма има тема за промените в МОН, но кой прочете поне там какво се пише?
Та сега много хора са много изненадани.
Абе то все още има хора, които не знаят, че при навършване на 14 години трябва да извадят лична карта на детето си, как ще знаят какво става в образователната система.

# 215
  • Пловдив
Някой по някакъв начин трябва да разясни на родителите. Както се издават справочници за кандидатсване, така и МОН можеше да напише брошури и те да бъдат раздадени на родителска среща в училищата, където децата учат в 7 клас. Не бих разчитала учител в среден курс да ми разяснява. Аз лично бих търсила информация от учители, които сега извеждат 12 клас. Те ще провеждат матури, те ще пишат документация и после пак те ще имат обратна връзка с учениците си, които са кандидатсвали в университети в България и чужбина.
Много внимателно трябва да се обмислят профилите, защото един грешен хорариум може да възпрепятсва кандидатстването в Германия например.

# 216
  • Пловдив
А който не чете бг мама какво да прави? Ако трябва да си "в час" настолно трябва да лягаш и ставаш със сайта на МОН и да си в постоянна бойна готовност. И още от раждането да е ориентирано детето професионално. За изненадата, хич не съм изненадана.....

# 217
  • Пловдив

Това не е нещо временно. То си е промяна в закона и всякакви законови наредби.
Но, когато тези неща бяха представени и имаше обсъждания и когато имаше възможност да се пише на МОН с аргументи срещу тези промени, кой го направи?

Няма нищо, което да не може да се промени.
Ясно, че е законноустановено. Към момента.
Но...ВРЕМЕТО е проверката на това дали един нормативен акт "работи" както е замислен.
... няма как да съм знаела, когато детето ми е едва в първи клас (примерно) какво точно се приема като норма и касае 10-класниците ... камо ли пък да имам мнение и отношение....Sunglasses

# 218
  • Пловдив

По повод архитектурата ... наскоро по друг повод ми казаха, че в УАСГ искат хорариум часове физика .... ама дали в 11 и 12 клас...!? не съм сигурна...
Rolling Eyes
Малко ЕЖК (една жена ми каза) е работата, ама ако искате си го проверете.
Което (както си казахме вече) не означава, че това ще е някакъв критерий на ВУЗ-а догодина или по-догодина...

Проверих веднага, викам си нещо съм пропуснала! Не, хорариум по принцип за нашите ВУЗове не съм срещала да се иска, това са изисквания на европейските унита. Но пък сега като погледнах, например за архитектурата в бала се взима по-високата оценка от двете- Или изпита им по МАТ или от ДЗИ МАТ, на материала 11,12 клас. Това автоматично означава, че който не е бил профил МАТ, няма смисъл да си избира ДЗИ МАТ по ОПП, щото за нищо няма да му служи, а ще разчита само на възможността изпит. Също, което ми направи впечатление, че за инжинерните им специалности в бала влиза оценката по физика-по-високата от ООП или от ПП. Тоест пък ако си бил профил физика, и вземеш че го закъсаш, и имаш 3 например, можеш да си ползваш оценката от до 10-клас. Абе много е сложно наистина. А и другата причина, поради която е напълно невъзможно да искат хорариум физика например, е че професионалните каквато е Гимназията по архитектура и строителство, веднага ще отпадне, тъй като в професиите пък изобщо няма профили, което е абсурд!
Аз да ви кажа наистина се инфирмирах от форума за тази сериозна реформа! Влязох тук когато 10-то класникът ми беше 4 клас, после по-сериозно когато племеника, набор 2003, първият по новата програма беше 7 клас. Тогава това се дискутираше с бясна сила вече, за моето тогава 5 клас, ми се виждаше доста далеч. Но в 7 класната тема вече следейки и горните 2 всичко полека-лека ми се изясняваше. Но това с двете различни матури например го разбрах преди седмица. И пак има неща, които ме изненадват. Едното е, че най-високо баловите паралелки в МГ-графиката и програмирането, които са също професионални, и което аз съм го знаела в 7 клас, чак сега загрях, че те не могат например да си изберат биология и химия в 11,12 клас, защото не са профилирани..Тюхкаха са едни майки на деветокласнички скоро, че ако децата им все пак решат да си сменят желанията в 10 клас, всъщност нямат голям избор. И физика не могат да си изберат, щото нищо не избират!
Така че четете внимателно, това е!

# 219
  • Пловдив

По повод архитектурата ... наскоро по друг повод ми казаха, че в УАСГ искат хорариум часове физика .... ама дали в 11 и 12 клас...!? не съм сигурна...
Rolling Eyes
Малко ЕЖК (една жена ми каза) е работата, ама ако искате си го проверете.
Което (както си казахме вече) не означава, че това ще е някакъв критерий на ВУЗ-а догодина или по-догодина...

Проверих веднага, викам си нещо съм пропуснала! Не, хорариум по принцип за нашите ВУЗове не съм срещала да се иска, това са изисквания на европейските унита. Но пък сега като погледнах, например за архитектурата в бала се взима по-високата оценка от двете- Или изпита им по МАТ или от ДЗИ МАТ, на материала 11,12 клас. Това автоматично означава, че който не е бил профил МАТ, няма смисъл да си избира ДЗИ МАТ по ОПП, щото за нищо няма да му служи, а ще разчита само на възможността изпит.

И аз така бях разбрала, ама не.
Първо: ако си бил профил МАТ и избереш матура МАТ се явяваш върху материала от профил МАТ в 11 и 12 клас. Ако не ти е била профил, можеш да я избереш като трета матура по желание и тогава държиш върху материала по МАТ ООП за 11 и 12 клас.
Второ: в УАСГ признават и двата вида матури по МАТ /зависи каква си държал/ и то с еднакъв коефициент /не е ЕЖК, питала съм лично и това ми отговориха от УАСГ на мейла/. Което пък не ми харесва, защото все пак МАТ профил е със съвсем различна трудност - висша математика. Но кой ме пита мен.

# 220
  • Пловдив
Извадка от „Правилника за приемане на студенти за учебната 2022/2023 г.“:
Чл.15. (1) 1. Балът за специалност „АРХИТЕКТУРА” се формира като сума от следните числа:
 По-голямото число от следните възможни:
- Оценката от кандидатстудентския изпит по математика;
- Оценката от ДЗИ по математика по утвърдени програми за XI и XII клас;

Това е към момента от секция прием в УАСГ. Тоест материала 11,12 клас на мен ми говори матура само от ПП по МАТ! Ама аз така си го тълкувам, наистина не пише коя подготовка и програмите на коя подготовка. Но, поне имат време да си изчистят тези неясноти до като дойде време за моя.

# 221
  • Пловдив
Да, затова казвам, че и аз не можех да го разбера, но питах.

Скрит текст:
Прием УАСГ
от: Лилия Балабанова (liliab_fgs@uacg.bg)
дата: 23.11.2021 14:36
до: sdgergana@abv.bg 

Здравейте!

В образуването на бала за специалностите прием 2022/2023 учебна година, ще се признава оценката от ДЗИ по математика по утвърдени програми за XI и XII клас върху общообразователната подготовка или  оценката от ДЗИ по математика по утвърдени програми за XI и XII клас върху профилиращата подготовка.

При необходимост се обадете на номер 0884068133.

Приятен ден и бъдете здрава!
инж. Лилия Балабанова,
инспектор учебни дейности,

сектор „Кандидат-студенти, учебна документация, отчетност и контрол”

# 222
  • Пловдив
Значи при избран профил Мат, а засега него искаме, ДЗИ-то е върху материала от 11 и 12 клас. Интересно, чувам, че там учат висша математика.

# 223
  • Пловдив
Мама Гери, благодаря, запазих си го евентуално ако имам въпроси. Макар, че както чувам ще и както писах по-напред до 2024-2025 ще е сменен приема тотално.
Що се отнася до ученето на висша математика, по-назад писах, че самите програми ги има на страницата на МОН. И да, има такова нещо, и първоначалния замисъл на промяната включваше и идеи тези части, които са ги изучавали в 11,12 клас, да се признават от унитата после като кредити. Само че познайте, дали унитата не се запознаха с реформата в последния възможен момент, в резултат натвориха недомислици с приема да набор 2003, като горната в УАСГ, която поставя в неравностойно положение децата с профил спрямо  тези с ООП. И аз се надявам, кредити да признават...направо по някога се отчайвам от хаоса в родното образование

# 224
  • Пловдив
Значи при избран профил Мат, а засега него искаме, ДЗИ-то е върху материала от 11 и 12 клас. Интересно, чувам, че там учат висша математика.

ако иска ДЗИ МАТ - да, изпитът ще е по материал от профилираща подготовка
но има и друга възможност за второ ДЗИ, например език
затова трябва добре да се обмисли какво ДЗИ ще се държи в зависимост от начина на образуване на бал за кандидатстване във ВУЗ.

Общи условия

Активация на акаунт