Мнения за гимназии в Пловдив - 2

• 45 421
  • 736
  •   1
Отговори
# 360
  • Пловдив
Мда, дете в 7 клас точно сайтове ще разглежда. На всичките ВУЗ-ове.....Няма родителките да учим. Пък и говорим за прием след 5 години, когато сегашните седмокласници ще завършват. Какво пише тази година на сайта на ВУЗ-а, 7 клас не ги касае. Почесах си клавиатурата! Или, викаш, да им четем мислите година за година.

Те 7 клас не гледат много неща по принцип, но тук не виждам да пишат ученици, а майки. Пък и то гледането не е задължително изобщо, да ти кажа честно. Виж чесането на пръсти по клавиатурите и езици ни е национален спорт.

Няма спор, че кашата е голяма, но преди да се говори ей така, ан гро (на едро), може да се види, че университетите се опитват да се напаснат на така създадената обстановка.

# 361
  • Пловдив
Ами нали това казвам. Майките трябва да решават вместо децата.....Да видим какво ще напаснат. Пак ще се почешем след няколко години.....

# 362
  • Пловдив
Майка ми е учителка по математика и каза, че материалът за профил Математика е кошмарен. Каза в никакъв случай да не го избираме. Изпитът също бил много тежък.
По-добре да се избере матура по математика от ООП, отколкото профил.
Но тепърва ще четем и ще разглеждаме условията за университетите. Имаме една година да решим.
Само не ми е ясно дете, което няма да кандидатства медицина и в този смисъл не иска да избира химия и биология, какъв профил ще избере. Моята категорично не иска История и остава само Географията. Но пък за какво й е и География?
Математиката много й върви, работят с майка ми доста, но при това положение с нивото на изучаване, не мисля, че я изберем.

Всъщност профилите в началото или в края на 10-ти клас се избират?

# 363
Продължавам с тези, от които съм се интресувала- ТУ-всякакво дзи мат, както и техния изпит с еднакъв коефициент. УАСГ-същата работа за ДЗИ МАТ...
Не знам защо мислиш, че ЕГ не си струва- напротив точно ако нямаш яснота в 7-ми клас, то в 10-ти ще имаш най-голям избор-има и мат, и биология, химия, география, история...
Само с надеждите си оставаме за следващите години, и УНИТАТА да си оправят балообразуването, и след това да признават модулите от профилите, като кредити и да не учат отново същите неща...ееех , размечтах се
Ако това е към мен, скептична съм към ЕГ, въпреки че съм възпитаник на ЕГ, но не пловдивско, защото дават като образование 2 езика, които в съвремения свят вече са задължителни, и то не е сигурно на какво ниво точно, така че курсовете/уроците доколкото разбирам си вървят паралелно с уж обучението, което получаваш. Някак си още не мога да събера достатъчно мнения за противното. Профилите реално се изчерпват с един - математика, биология, химия... каквото се преподава към момента на започване на 11 клас, че може и да го няма в съответната година, нищо че уж съм се информирала и съм предоставила пълна информация за информиран избор. И оттук следва въпросът какво може да учиш с два езика (те обикновено са средство, за да продължиш напред, а не изискване) освен филологии и още нещо, което не е ясно дали ще го има в 11 клас, а ако го има дали ще се преподава на ниво.
И да се върна на моя случай - дете, което може да продължи с БЕЛ някоя хуманитарна специалност, ако все още в 12 клас това го влече, ама ако ѝ хрумне да е инженерна/икономическа специалност и ѝ трябва физика или математика, ще може ли да навакса за 2 години изгубените 3 години преди това и дали в ЕГ могат да осигурят наистина добри математици, които да преподадат добре тази математика, която и в МГ не успяват да намерят достатъчно (личен опит от МГ, броят им се на пръсти математиците, които стават за такива и могат да преподадат висшата математика и наистина ги получават само децата от А паралелка, които са продължили в МГ от 5ти клас, ама тя пък е с английски 18 часа в първата година, т.е. губене на много време след 7 години учене на английски, че то друг не се предлага като първи в този град). Та има ли реално добри математици/физици в ЕГ-тата, които да поемат тези профили? И защо от ЕГ-тата участниците в хуманитарните олимпиади се броят на пръсти? Още се чудя как е възможно тази година на националния кръг по БЕЛ да има в различните възрастови групи над 6 деца от МГ, а от ИВ да няма или май имаше 1-2 и в този случай това добър избор ли е за моето дете, което е силно по БЕЛ, но и математиката не ѝ е зле, с добър преподавател и много часове на всички ще им е идеална.
На МГ недостатъците са: най-добрите преподаватели отиват за А клас (до тук добре, ако се пребориш с успех за там супер, ама ако не... ами каквото остане). Да ама А клас са с 18 часа английски език и следващите години наблъскани всички разказвателни, както е и в ЕГ, да беше поне друг език да има смисъл (немският им е гола вода, нито преподаватели има, нито се преподава като хората). Ок английски, английски ама поне да беше разширена подготовка, като се знае, че в града и областта май няма друг първи език освен английски до 7ми клас. Математиката върви в комбинация само с информатика, не може да е ИТ, въпреки че в интервала 5-7 клас много деца (над 50%) виждат, че не са за информатика и предпочитат ИТ (имат възможността да се запознаят и с двете), правят компромис и стискат зъби.
За ЕГ нямам личен опит в Пловдив, та разчитам на дискусиите тук.

# 364
  • Пловдив
в МГ обикновено преподавател по БЕЛ, МАТ преподава на по 4 паралелки от випуска. По останалите общообразователни предмети са по двама или трима учители за всички. Та няма как на А паралелка да преподават учители, коите не водят и други класове.

# 365
В идеален свят са само на 1 випуск, ама рядко е така при сегашните. Но да - имат поне 2 паралелки в 1 випуск.

# 366
С по 8-9 часа математика за една паралелка, един учител си прави хорариума с две паралелки, та математикът преподава на А и на Б клас (децата, които са били в МГ от 5ти клас и е добре да се знае, че към тях се добавят с най-високия бал деца за математика с английски), рядко може да стигне до още една паралелка, но не е задължително В. Системно програмиране и Графиката имат техен преподавател, в момента не бих казала, че е особено добър, за другите паралелки не мога да кажа точно как е. И Симеонов не слиза вече да преподава на малките, води само профил в 11 и 12 клас и си прави хорариума с 2 паралелки.

Последна редакция: чт, 09 юни 2022, 14:39 от AsitaNew

# 367
В момента 8 клас МГ имат двама преподаватели по 4 паралелки, понеже имат по 5 часа седмично
от 9 клас часовете стават 6 и водят по 3 паралелки
За профилите знам че се изисква допълнителна квалификация, затова тези учители не ги "свалят" и водят само 11 и 12 клас

# 368
  • Пловдив
Пра нас учителят по МАТ (Симеонов) водеше 3 или 4 паралелки - Б и Ж със сигурност (Ж - програмиране) Явно няма правило.

# 369
Пра нас учителят по МАТ (Симеонов) водеше 3 или 4 паралелки - Б и Ж със сигурност (Ж - програмиране) Явно няма правило.
При вас кога? Преди да вкарат профилите? Защото от 2 години Симеонов преподава само на 11 и 12 клас и то на а и б (изведе 12 клас и се върна на 11 профил). Възможно е да е бил на 3 паралелки, ако часовете на някоя от паралелките са били по-малко от 8-9, но на 4 паралелки от един випуск няма учител в момента.
Има около 6-7 преподавателя, които мога да определя като добри (по стечение на обстоятелствата в класа на дъщеря ми се изредиха сигурно 15 човека да преподават математика). В МГ в момента нямат достатъчно преподаватели на ниво дори за 5-7 клас, то май и в града се броят на пръсти.

# 370
  • Пловдив
Assita с теб мисля, сме водили разговори още от избора на кварталното училище за големите деца и МГ:smile: Както и да е, за това дали математиката е на ниво в ЕГ ИВ ще разбера най-рано след 2 години, той сега завършва 10 клас и се насочва към инженерни специалности, но не и софтуер и програмиране.
Що се отнася до това дали ходят на уроци не исках да се намесвам когато се дискутираше тази тема, защото моето дете е с испански. Избран с мнооооого желание, втори по бал приет, до нова година на 8-ми клас и учеше с огромно желание. И така дойде пандемия, пубертет го налази едновременно и мотивацията спадна не на 0, а под нея. За което голямо влияние оказа и учителката. НО! Сега е твърдо 5 и по двата езика, и то учи колкото да има стипендия, казва че е трябвало да избере английски, за да му е лесно, умен е и му се отдават езиците, и ако положи повече усилия ще е и за 6-без уроци! Но не иска! От класа ходат на уроци, но не учат в училище-не слушат, абе разчитат само на уроците. Имаме 2 момичета, които са перфектни без никакви уроци, но те си учат. Та мисълта ми е, че всичко е индивидуално!
Сега обаче заради този испански, всяка събота кара курс за сертификат по английски, че няма как без това, ами изобщо не се оплаква. И в крайна сметка ще е излязъл от ЕГ с три езика, и твърдо мога да кажа, че двата ще са на ниво, с което да се оправя, но ще използва английски...ето това е истината! Обаче средата, в която е там, децата от които е заобиколен и срещайки се с други съученици, които са по техникумите, дори и търговската, смело мога да заявя, че не бих я сменила, нито пък той!
За малкото ми дете наблегнах на МАТ до 4 клас, не успя в МГ, но е в такава паралелка и няма да го записвам на никакви школи по английски. Целта ще ни е езикови с английски и евентуално профил МАТ. Аз това направих като извод от големия!

# 371
viara_iv ще чакам отзиви за профил математика в ИВ. Испански не ѝ е сред желанията, ама знае ли се. Има време до 8ми клас Simple Smile

# 372
  • Пловдив
... Системно програмиране и Графиката имат техен преподавател, в момента не бих казала, че е особено добър ...
На 8 клас КГрафика математиката я води Симеонова. Вероятно за 9 и 10 клас се отнася това, за не особено добрия преподавател? За следващата година не знам кой ще води, чух слухове за Симеонов. Дано да не сте прави и той да поеме 9 клас или Симеонова да си остане с тях. Hands Pray

# 373
  • Пловдив
Като чета мненията по горе за профил МАТ - труден, ужасен - то и в седми клас не беше лесно, но с труд всичко се постига. За мен е важно, да знае какво иска и да е последователна. Ако наистина продължи с МАТ и след това, профила само ще е от полза.

# 374
Съгласна с горното. Математиката отваря много врати при кандидатстване, дава широк избор на децата от специалности и унита у нас и навън не само в инженерни и точни науки.

Общи условия

Активация на акаунт