На море в Гърция 2021 - VI

• 50 737
  • 761
  •   1
Отговори
# 225
Радос, на Фава бийч продължава ли е такъв брегът все още, бързо да става дълбоко?

# 226
Завърнахме се от Кефалония с прекрасни впечетления. Определено 10 нощувки не са достаъчни за да се разгледа острова, още по-малко да се наслади човек на някои от най-впечетляващите места.  На границата на отиване през нощта, никакви проблеми, само погледнаха небрежно PLF, имаше две коли. На връщане, отново през нощта  явно нашите митничари скучаеха и се заядоха, че нямаме тестове/ваксинационен паспорт, освен това проверяваха масово за неплатени глоби и невръчени фишове ( оказа се, че бил променен закона и вече имат това право). На феритоо никой не ни иска тестовете, само здравните декларации, които се попълват предварително или на място при закупуване на билетите.

Ще разкажа накратко нашите впечетления:
- Бяхме резервирали на отиване фери от Нидри на West ferry (само те имат платформа за резервация), като билетите се купуват на място от една будка на околовръсното на Нидри. На място установихме, че има още една компания Ionion Pelagos Ferry, която извършва същият курс и цените са идентични. На ферито, посикаха само здравната декларация и билетите, друго не са искали. Препоръчвам да се направи предварителна резервация за West ferry, ако решите да ползвате тях. На другата компания билети имаше на място и в двете посоки.
- бяхме отседнали в Зола ( Anna studios) - семпло обзавведени, непрептенциозни но много чисти апартаменти, с невероятна гледка към Ag. Kiriaki beach.  Определено Зола е не лош варинт като локация за разглеждане на острова. Недостатък е, че в района липсва магазин дори минимаркет и аптека. Има две таверни за хапване, едната от които я препоръчвам силно (по-долу). Почти всички интересни места за посещение се намират на разстояние около 20-30 мин с кола ( Агростоли, Ликсури, Миртос, Кси и т.н.). Пътят от Zola до Миртос е отворен, минава се по един трякащ мост, но не е проблем.

Плажовете - посетихме едни от най-известните плажове на острова, ще опиша впечетленията си по-долу:
- Agios Kiriaki - по подобие на Миртос, страхотен цвят на водата, прекрасна гледка. Плажа е с малки бели камъчета (което е и причината са страхотният светлосин цвят на водата), има чадъри и шезлонги ( 5 евро сет) има и голяма свободна зона. Има една таверна, с прилична кухня и един бар. Определено не е подходящ за малки деца, защото рязко става много дълбок.

- Vouti beach - определено стана наш фаворит. Страхотен плаж, разположен в заливче. Водата много топла и спокойна. Има няколко скали, окололо които е подходящо за шнорхелинг. Също е с малки камъчета, без пясък. Пътят до плажа е с голям наклон и сериозни серпентини ( но поне е асфалт).

- Fteri beach - достъпен е по два начина - с водно такси от пристанището на Ag Kiriaki или с кола, след което около 40 мин пеш през пресечн терен. Препоръчвам първият варииант -- на пристанището има водни таксита на всеки кръгъл час - цена 15 евро на възрастен в двете посоки. На таксито може да си вземете всичко необходимо - чадъри, плажна чанта и каквото решите, тъй като на плажа няма нищо. Плажа е страхотен, целият залив може да обходи с плуване ( Синята лагуна). Неприятното е, че става явно доста популярен  и има много хора с яхти. Ние уцелихме ден в който в двата края бяха акустирали две огромни яхти и хората от тях цял ден бръмчаха с джетове из залива. Бяха големи и доста шумни компании.

- Xi beach - другият ни фаворит. Червеният пясък е страхотен и доста впечетляващ. Има голяма зона с нагъчкани един в друг чадъри, но има и огромна свободна зона, от която се възползвахме ( започваща пред Grand Blue Beach Residence). Скалите на брега са много интересни, като при допър с вода се разтваря и се получава кал с която част от хората се мажеха. Плажа става постепенно дълбок, като на 5-6 етра навътре нивото е до колената на възрастен. Има безплатен паркинг, няколко таверни за хапване, както и мини маркет.

- Миртос - както повечето хора споделят - страхотно място за снимки, изключително красиво и фотогенично, но не е нищо особено за плажуване. Има голям безплатен паркинг, който се запълни след 10 ч, сллед което колите се редяха по пътя. СТрашно много хора, чадърите и шезлонгите в 10 ч. бяха свършили, добре, че има голяма свободна зона. Плажа също не е подходящ за деца - става дълбоко много бързо.

- Petani beach - много приятен плаж, въпреки че и той е с малки камъчета. Има няколко платени паркинга ( 5 евро на ден), има безплатен в единият край на плажа на който има места до към 10-10.30 ч. На плажа има три таверни с разумни цени за хапване, има и голяма свободна зона. Много подходящ е за шнорхелинг, особено в единият карй, където има и няколко водни пещери.

- Не ни остана време за Antisamos, районите около Скала и Ласи, но трябва да остане нещо и за следващият път.

За хапване на острова - цените в таверните са идентични и по наше мнение не е по-скъпо от останалите места, които сме посещавали в Гърция:
- В района на Зола има няколко таверни - едната уж рибна на самото пристанище на Ag. Kiriaki, категорично не препоръчвам (The Fisherman's Hut)- обслужването под всякаква критика, нямаше никакъв избор, а цените супер високи. Другата таверна в района (Stou Tsagkari) е страхотна, но се предлага само скара и няколко готвени ястия, както  и салати и предястия.

- Ликсури ( има безплатен паркинг на пристанището, където може вечер да си оставите колата)- посетихме две таврни, от които бяхме много доволни . Едната е Avli, задължително трябва резервация в активният сезон, в която кухнята е доста модернистична и различна. Заслужава си да се опита напр. гръцка мусака с месо, а не с кайма, различен тип гръцка салата, риба и т.н. Другата таверна  е Zefki- традиционна гръцка кухня и вусна морска храна.  В градчето има приятен площад с много кафенета и сладкарнички, където вечерно време се събират много хора и е страхотно.

-Agrostoli - Определено си заслужава вечерна разходка в столицата. По крайбрежната има множество ресторанти и таверни ( ние опитахме Калифатес, която не е лоша, ноо не е нещо особено и Ампелаки за която трябва предварителна резервация и храната е много вкусна, макар и една идея по-скъпа, както и Grill house на площада - страхотна храна и оргомни порции). По крайбрежната, в близост до пристанището и надписа I Love Kefalonia, едната вечер видяхме и водна костенурка. Главната търговска улица има много магазинчета, но и страшно много хора вечер. Ако сте с кола и не планирате пазаруване, може да оставите колата на моста в  Drapano и от там разходка по моста и крайбрежната на Агростоли.

- Assos - минахме през градчето на тръгване за Фрискардо - много е красиво, но доста туристическо. Цените ми се сториха доста завишени. Определено трябва да с е види, но макс за час-два. Има приятна алея по която не успяхме да се разходим към полуострова.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 15:03 от salex_n2

# 227
Когато се минава границата с антигенен тест, трябва ли той да е разпечатан и с печат? Достатъчно ли е сами да си разпечатаме резултата (т.е. без печат от лабораторията)?
Или дори е достатъчно само да е в цифровата система на ЕС (т.е. изобщо без хартиено копие) ?
За пристигане в Гърция с полет питам.

# 228
Salex_n2, чудесен разказ. Дано всичко е наред и догодина да успеем да стигнем до Кефалоня. Две години отлагаме, заради липса на време (поне 10-15дни накуп). 2019г.бяхме на Лефкада и разбира се само "стъпихме" на острова във Фискардо с традиционната екскурзия "7 Йонийски острова" и страшно ми хареса. Сега съм още по-ентусиазирана за там.

# 229
Танита,моля за подробности за глика Неро и мармария,както и за лодки делфин и жълта лодка. Предстои ми посещение на острова,виждам че плажовете на глика Неро и мармария са достъпни с кола. Лодките за какво ги използвахте?

# 230
Goldeva,
Не, не са достъпни, макар че на картата изглеждат така.
Достъпен с кола е единствено Лингас, но аз не бих си го причинила. Пътчето се вие на ужасяващи серпентини.
А дори и да достигнете до където изглежда, че може - след това трябва да се спуснете по много стръмна урва.
Има хайкинг пътека, която се вие покрай брега в скалата, но тя е доста дълга.
За лодките - Делфини са сини, тръгват и от двете пристанища и имат следното разписание. Ако ще сте извън сезон, може да им се обадите за всеки случай.

Те отиват само до Глика Неро и до Лутро.
Двупосочен билет до двете места е 13 евро/човек.

Жълтите лодки са тези

Не знам защо така се криви снимката. Те отиват само до Финикс и Мармария.

На Лутро може да се прехвърлите от синята на жълтата лодка в 13.30ч. Те се изчакват. От Лутро до Мармария двупосочния билет с жълтата е 8 евро.
На връщане пак става прекачване в 5ч.
Ако имате повече дни, бих препоръчала на всеки плаж по ден да отделите, но ние нямахме.
И двата плажа са организирани, имат шезлонги, чадъри, чисти тоалетни и таверна.
На Глика Неро един шезлонг е 2.5 евро, на Мармария 2 евро.
Чадъри не сме ползвали и не знам колко струваха, ние се настанявахме под дърветата.
На Глика Неро в далечния край в горичката имаше натуристи.

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 19:28 от танита

# 231
Момичета, помагайте.
Да бързам да пусна декларацията за QR кода,бебето мрънка и съм разменила имената на детето. Името на мястото фамилията,а фамилията на мястото на името. Дали ще е проблем това? Мога ли да пусна нова декларация?

# 232
  • София
Момичета, помагайте.
Да бързам да пусна декларацията за QR кода,бебето мрънка и съм разменила имената на детето. Името на мястото фамилията,а фамилията на мястото на името. Дали ще е проблем това? Мога ли да пусна нова декларация?

Пробвайте да редактирате, мисля че би трябвало да може да се редактира в тази част. В дясно пише my dashboard и има моливче за редактиране.

Поздрави от Илия Simple Smile , Евия:

# 233
Момичета, помагайте.

Пробвайте да редактирате, мисля че би трябвало да може да се редактира в тази част. В дясно пише my dashboard и има моливче за редактиране.

Те вече ми изпратиха документа с кода.

# 234
  • София

Знам, но имате вариант за редакция и ще изпрати нов код, би трябвало да ви пусне да редактирате. Ако не стане, можете да направите и нов профил от друг мейл, и да пуснете нова форма. Макар че, ние минахме границата на 1-ви към 18 часа, даже не ни погледнаха документите, и не е сигурно дали ще се задълбават, а и за детето вероятно не биха направили проблем.

# 235
  • София
Парга привечер:

# 236

Знам, но имате вариант за редакция и ще изпрати нов код, би трябвало да ви пусне да редактирате. Ако не стане, можете да направите и нов профил от друг мейл, и да пуснете нова форма. Макар че, ние минахме границата на 1-ви към 18 часа, даже не ни погледнаха документите, и не е сигурно дали ще се задълбават, а и за детето вероятно не биха направили проблем.
Много благодаря за информацията.Hug Редактирах го.

# 237
  • Бургас
Луд умора няма. Видях за мен много изгодни билети за Крит за началото на октомври, показах на ММ, който в момента е в чужбина и той "какво чакаш купувай, че ще се вдигнат цените". Малко ми трябва, искам още малко да изчакам да видя какво могат да наложат като мерки гърците след 13.09.
Последните странички за Крит направо ми подпалват чергата Grinning

# 238
Момичета, помагайте.

Тодоричка, как е района след огромните пожари?

# 239
  • София
Луд умора няма. Видях за мен много изгодни билети за Крит за началото на октомври, показах на ММ, който в момента е в чужбина и той "какво чакаш купувай, че ще се вдигнат цените". Малко ми трябва, искам още малко да изчакам да видя какво могат да наложат като мерки гърците след 13.09.
Последните странички за Крит направо ми подпалват чергата Grinning

И Крит вече не е в червена зона, с изключениена Ираклио Simple Smile Да налея масълце в огъня Simple Smile

https://covid19.gov.gr/covid-map-en/

Тодоричка, как е района след огромните пожари?

Не сме слизали към Ровиес и Лимни още. Днес дойдохме.

Общи условия

Активация на акаунт