На море в Гърция 2021 - VI

• 50 593
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
  • София
На мен ми писва да ходя на кръчма. А вечерята под звездите на плажа пред кемпера не може да се сравни с нищо.
Но това е за мен.

# 616
Абсолютно е въпрос на личен вкус и предпочитания.
То аз вкъщи не готвя, та на море в Гърция ли... Пускам си мъжа на ол инклузива и той си хапва каквото и колкото иска и е доволен, аз също. Grinning
Има разнообразие и обстановката в ресторанта е приятна. Времето е много горещо.

# 617
  • SF
В Гърция стандарта е студио поне с мивка, котлон и маса за хранене. Та не разбрах какви нощни шкафчета се намесиха. Вечеря на балкона с гледка към морето, без да е нужно да се съобразявам с никой ми е най-любимото. И не е заради опит за срестяване.

Ееее, Fancy... Обясних какви. За мене хубаво изкарване на ваканцията е нещо друго, различно от твоето. Няма да ходим заедно на море и готово.
Стандартът в скъпите хотели не включва котлон и мивка. Все едно сега заядливо да ти напиша: "та не разбрах какви котлони, какви мивки, се намесиха." И понеже не си разбрала, да ти кажа, че отговарях на мнение за храна, която се купува готова отвън, сготвена храна. Какви котлони, какви мивки. А пък и на мене как ми се мие...
И понеже темата явно продължава, да си допиша моето лично мнение и отношение, което определено не може да се разбере от някои хора, но аз и не държа с тях да се разбираме.

Не е по моите идеи ваканция да стоя Х дни на балкона с гледката към морето, при положение, че има и много други места с гледки към морето. И не ми пречи да се съобразявам с някого. Няма да ям храна от кутия, защото хората в заведенията са натоварващи и обстановката ме напряга. И навън мога да си държа мъжа за ръката през цялото време и това да не пречи на тези, с които е толкова тягостно да се съобразявам.
Фенси, говорех за компания, за група от хора, евентуално деца... Така преднамерено извадено  от разговора, естествено, че можеш да питаш какви са тези нощни шкафчета. Ей такива, стоят от двете страни на леглото.

Затова преди няколко страници питах за времето на Лефкада, защото не искам да ходя на острова и да гледам морето от балкона.

# 618
  • София
Тук има млади хора, но има хора на зряла възраст, както и на пенсионна възраст.
Нормално е да предпочитат различни неща.
Има разлика дали си млад без деца, почти толкова млад с малки или големи деца, отгледал си ги вече и се съобразяваш само с партньора си. И т.н.
Последните две вечери се храним в кръчми. Днес не искам.
Утре ще ходим с корабче до Балос и Грамвуса. Ако не ми се готви вечерта, ще седнем на заведение. Ако съм уморена, ще купим две риби, които мъжът ми ще изпече на барбекюто, аз ще нарежа няколко домата и сме готови.

# 619
  • София
Не знам защо храненето на почивка в Гърция води до такива ожесточени спорове. Явно някои хора не могат да приемат, че всички тук сме различни, с различни предпочитания, вкусове и възможности, но сме обединени от любовта към гръцкото море. На мен ми е приятно да чета разказите ви, дори и да не бих направила същите неща или посетила същите места. Най-хубавото е, че Гърция предлага многобройни варианти за почивка и всеки може да намери подходящия за него.
В скрития текст можете да прочетете моите впечатления от семейната ни почивка на Закинтос. Отворена съм към въпроси, тъй като не  претендирам за изчерпателност.
Скрит текст:
Пътувахме към Гърция на 31.08. - вторник. Тръгнахме от София рано сутринта, малко след 5 ч. и минахме границата в 7.30 ч. буквално за 5 минути, почти като в добрите стари времена - ако не броим тестето с документи, готови за инспекция. Стигнахме на Килини за ферито в 15.15 ч., като билети закупихме на място. Имахме 8 нощувки на острова, като времето беше хубаво и топло през цялото време. Имаше следобеди с вятър и дни с вълнение, но нищо драматично. Хубавото на островите е, че почти винаги можеш да се преместиш на подветрената страна. Спахме в Аликес, на източния бряг, в каменно бунгало на около 900 м. над плажа. Обиколката на острова ме убеди, че не съм сбъркала в избора на място за настаняване. Аликес е малък курорт от селски тип (каквито обичам), близо до по-големия Аликанас, който от своя страна изобилства от заведения и магазини. Плажът на Аликес се оказа съвсем приличен - просторен и пясъчен - и прекарахме повечето от следобедите там. Останалите плажове, които посетихме, бяха Ксигия, Порто Лимнионас (макар да не е точно плаж), Геракас, Каламаки, Циливи, Лимни Кери и разбира се - звездата Навагио. Оказа се, че островът е богат на разнообразни плажове за всеки вкус. Може да се каже, че на нас ни харесаха всички от посетените с изключение на Циливи - там беше супер гмеж от англичани със съвсем мъничка свободна зона. Лаганас не го посетихме изобщо, но не съжалявам особено - Циливи ми стигна.
На втория ден от почивката отидохме привечер да видим Навагио отгоре. Имах известни притеснения, защото през август достъпът беше ограничен заради потенциалната опасност от пожари и даже е имало пазачи, които да спират туристите. Може би това беше от най-приятните и запомнящи се преживявания, като останахме до залез слънце - беше нереално красиво. Наистина Закинтос е надарен с уникални природни дадености и ярки наситени цветове, от които не можеш да откъснеш очи. Гледан отгоре, Навагио имаше спокоен вид и решихме на следващата сутрин да го посетим и отдолу, което се оказаха сметки без кръчмар. На сутринта отидохме до Порто Вроми, но лодки до Навагио нямаше поради вълнение на морето. Човекът, който чакаше долу, каза, че и следващият ден няма да става, вероятно на по-следващия. Записах си телефона, за да мога да питам предварително. В събота вече времето беше подходящо, но междувременно реших да вземем лодка от северната част, близо до Нос Скинари. Стигнахме там към 10 ч., но се оказа, че сме закъснели, тъй като на Навагио към 11 ч. вече беше страшна лудница от хора и супер интензивен "лодкотрафик". Малки и големи лодки стоварваха непрекъснато туристи с фикс идея за всякакви селфита на фона на нереално синята вода, която ги хипнотизираше. Наистина, докато не я видиш с очите си не можеш да повярваш, че съществува. И затова си заслужава разходката с лодка. Но без илюзията, че отиваш на плаж. Защото при тези навалици плуването е невъзможно, а въздухът е напоен с миризма на корабно гориво. Все пак ние се отчетохме с това посещение на един от най-красивите и емблематични плажове в света, а на моменти и от най-труднодостъпните. И вероятно няма да повторим.
Интересно преживяване беше посещението на Порто Лимнионас в деня със силното вълнение от западната страна, което провали разходката ни с лодка до Навагио. Както вероятно знаете, това не е точно плаж, а нещо като врязан в скалистия бряг тесен залив. Вариантите за плажуване са или на тераса с шезлонги и чадъри към таверната на паркинга или сядане/лежане на скалите над водата. Имаше и няколко стари бетонни гаражи за лодки, чиито покриви също се използваха от туристите. Общо взето, мястото за сядане е ограничено, но Порто Лимнионас си заслужава да се види. Въпреки вълнението там ставаше за къпане и плуване, както и за скачане в доста хладната вода. Децата много се забавляваха. Като цяло мястото се посещава предимно от младежи.
По отношение на храната мога да кажа, че като любители на агнешкото останахме доволни – хапнахме го в различни варианти, вкл. И на пита-гирос с агнешки кебап или сувлаки. Сутрин почти винаги взимам прясно изпечени закуски от пекарна, които ни държат сити до следобяд. Обожавам бугаца с крем ванилия и спанакопита. Тъй като винаги избираме настаняване с оборудвана кухня, някои от вечерите приготвям нещо бързо и лесно с местни продукти и вечеряме на терасата. Въпреки че харесвам таверните, най-лежерно се чувствам именно на терасата пред бунгалото под звездното небе и звуците на щурците.
Като цяло, съм удовлетворена от почивката – успях да се наспя и доста да почернея, да плувам доволно в любимото море, както и да прекараме чудесни моменти четиримата. За съжаление имаше и известни неразбирателства, най-вече поради пубертетските настроения на дъщеря ни. Най-важното, разминахме се без проблеми и инциденти. На острова навъртяхме около 400 км. за осемте дни, можеше да посетим и други места, но реших да пожаля съпруга ми с шофирането. Както вече споменах, Закинтос има уникални природни дадености, но не успя да ми легне на сърцето като някои други гръцки острови. Нещо му липсва, може би идентичност. И е твърде комерсиализиран по отношение на Навагио и костенурките. Ние костенурки не видяхме, но не сме и търсили. А такова натрапчиво предлагане на разходки с лодки и круизи не съм срещала другаде – буквално на всеки ъгъл има масичка и се продават билети.

# 620
Защото някой така задава тона. Ето, пише да стои Х дни на балкона... как да отговориш на това? Пък в скъпите хотели как било... Мога да си позволя скъп хотел, но не искам, защото за мен е кошмар, а за някои е последна радост явно. Така де, стандарт.
Fancy, Змия,  + 100.

# 621
В Гърция стандарта е студио поне с мивка, котлон и маса за хранене. Та не разбрах какви нощни шкафчета се намесиха. Вечеря на балкона с гледка към морето, без да е нужно да се съобразявам с никой ми е най-любимото. И не е заради опит за срестяване.

Ееее, Fancy... Обясних какви. За мене хубаво изкарване на ваканцията е нещо друго, различно от твоето. Няма да ходим заедно на море и готово.
Стандартът в скъпите хотели не включва котлон и мивка. Все едно сега заядливо да ти напиша: "та не разбрах какви котлони, какви мивки, се намесиха." И понеже не си разбрала, да ти кажа, че отговарях на мнение за храна, която се купува готова отвън, сготвена храна. Какви котлони, какви мивки. А пък и на мене как ми се мие...
И понеже темата явно продължава, да си допиша моето лично мнение и отношение, което определено не може да се разбере от някои хора, но аз и не държа с тях да се разбираме.

Не е по моите идеи ваканция да стоя Х дни на балкона с гледката към морето, при положение, че има и много други места с гледки към морето. И не ми пречи да се съобразявам с някого. Няма да ям храна от кутия, защото хората в заведенията са натоварващи и обстановката ме напряга. И навън мога да си държа мъжа за ръката през цялото време и това да не пречи на тези, с които е толкова тягостно да се съобразявам.
Фенси, говорех за компания, за група от хора, евентуално деца... Така преднамерено извадено  от разговора, естествено, че можеш да питаш какви са тези нощни шкафчета. Ей такива, стоят от двете страни на леглото.

Затова преди няколко страници питах за времето на Лефкада, защото не искам да ходя на острова и да гледам морето от балкона.

Ти хич не си разбрала. Не е моето да се бутам в хотелска стая, при условие, че стандартно наемам вила с две спални и напоследък + басейн. Под скъпи хотели не знам какво имаш предвид. Ама по моите представи има едва няколко в Гърция, коити си заслужават наистина цената и надминават това за което аз плащам във вилата. На почивка не си спомням някога евър да съм готвила. Усилието ми стига до там да сложа чинии. А мъжът ми да зареди миялна. На мен ми писват в един момент ресторантите. Иначе и по зодия, и по лайф стайл най-обичам да откривам местни вкусотии.

# 622
Fancy, кутии, какви чинии Grinning

# 623
  • SF

Ти хич не си разбрала. Не е моето да се бутам в хотелска стая, при условие, че стандартно наемам вила с две спални и напоследък + басейн. Под скъпи хотели не знам какво имаш предвид. Ама по моите представи има едва няколко в Гърция, коити си заслужават наистина цената и надминават това за което аз плащам във вилата. На почивка не си спомням някога евър да съм готвила. Усилието ми стига до там да сложа чинии. А мъжът ми да зареди миялна. На мен ми писват в един момент ресторантите. Иначе и по зодия, и по лайф стайл най-обичам да откривам местни вкусотии.

Добре, извинявай. Ти правиш по-умно от нас! Не се бях сетила за вариант балкон, маса, миялна и си представих как си сервирам на нощното шкафче. Ние по стандартни хотели с мивки и котлони не ходим, защото не ги ползваме. Така че, няма как да си готвим. Вила с миялна не наемаме, но наемаме кола и с нея обикаляме насам-натам. И не пътуваме семейно, което би превърнало вилата и басейните в малко "общи".
Когато някой си купува готова храна, как му я опаковат?
Имаше и закачливи илюстрациики към моя пост на парти гърлс.

Много смешно, Сирос! Стой си на балкона.

# 624
Esmee,
недоумявам, защо си била пътя до Крит, честно!

# 625
  • SF
И аз недоумявам. Бих го.
А пък даже и ми хареса.

# 626

Добре, извинявай. Ти правиш по-умно от нас! Не се бях сетила за вариант балкон, маса, миялна и си представих как си сервирам на нощното шкафче. Ние по стандартни хотели с мивки и котлони не ходим, защото не ги ползваме. Така че, няма как да си готвим. Вила с миялна не наемаме, но наемаме кола и с нея обикаляме насам-натам. И не пътуваме семейно, което би превърнало вилата и басейните в малко "общи".
Когато някой си купува готова храна, как му я опаковат?
Имаше и закачливи илюстрациики към моя пост на парти гърлс.

Много смешно, Сирос! Стой си на балкона.
ще си стоя я, няма да броя колко дни да си позволя в Гърция. Grinning

# 627
Най-хубавото нещо на Гърция е, че предлага ужасно много възможности за почивка. Включително и да не се засичаме с хора, чиито лайфстайл и начин на почивка не ни допадат.

# 628
  • SF
ще си стоя я, няма да броя колко дни да си позволя в Гърция. Grinning
То няма да има и значение след първия ден. Всичко ще си видяла!

# 629
  • София

Светлините от фарове са от колите, прибиращи се след залеза на Балос.

Общи условия

Активация на акаунт