Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа ... през септември

• 94 241
  • 3 033
  •   1
Отговори
# 225
Сирос, да не те подстрекавам, но четенето на чужд език е най-лесният начин да си го припомниш. Четене с едновременното слушане, пък оправя най-лесно произношението.

Мистик, да не мислиш, че много чета. И аз го имам проблемът със заспиването. Книга на месец/месец и нещо ми е обичайната норма. Лятото малко забързвам, ама квот-такова. Като се пенсионирам, ще чета повече.

# 226
Попи, направо си ме подстрекавай, че много срам бера не къде да е, а по гръцките кръчми. Английско - гръцки с редовно превключване на ръчно - крачната система Grinning ма гладна не съм останала де. То за другаде и не ми трябва английски.

# 227
Много болна тема ми е преводната литература.
Пристрастна съм, но няма как да не се съглася, че в по-голямата си част качеството е ужасно. Всъщност няма как да е иначе. Заплащането е обидно ниско, крайните срокове са много кратки - сещате се какви са болшинството от преводачите при тези условия. И други фактори има, но не ми се навлиза в подробности. Получава се някакъв порочен кръг, от който няма излизане и накрая читателите плащат и получават ниско качество.

И не само преводната. А да не говорим и че не само преводачите понякога не са на място, ами и тези, дето са споменати за редактор и коректор.  От една такава преводачка бях получила лично писмо заради изразено мое мнение на страницата на издателство.
И в момента чета книга, в която за главната няколко пъти подчертават, че била "най-незабележителната жена". Аз все си мислех, че би трябвало да е "най-незабележимата", ама явно грешката е в мен. Wink

Така е, Янче. Много често изобщо няма редактор. Аз лично не съм се сблъсквала с такъв случай, но знам от колеги.
Досега само едно издателство ми е връщало редакции за мнение и одобрение. Случвало ми се е неведнъж да обсъждаме корекции. Но и те прекратиха тази практика. Реално преводачът не знае какво и как ще бъде коригирано в превода. Но има грешки, които са недопустими, така че не защитавам преводачите.

Сирос, съгласна съм с Попи. Подхващай, когато имаш време и желание, все ще е от полза.
Ох, на мен ми е много трудно да се разбирам с гърци на английски Simple Smile

# 228
И на мен, Бърди. Всички го говорят, но с брутален акцент. Нали много го знам, та съвсем 🤣

# 229
  • Sofia
Довлачихме се на плажа, студ. Иначе морето е тепсия. Не съм доволна от стаята. И от времето. И само минерален басейн ми в главата.
Аз съм с Киндъл и съм доволна. В началото се дърпах за него. Това през далечната 2011, когато трябваше да лежа бременна и на няколко дни ММ купуваше книги. И така след месец даже не ме и пита дали ще го ползвам, подари ми и от тогава не се разделям с него.
Станала съм мрънкало като ММ. Всичко и всички ме дразнят.

# 230
  • Пловдив
Джунче, а водата изстинала ли е?

Аз не чета, от това се оплаквам Попи...не е моето. Па се чудя детето на кой мяса...Neutral Face

# 231
  • Somewhere in the World
Здравейте, общество.
Не съм чела всичко,не мога ви смогна!
Иде ми да вия от началото на седмицата - нова колежка няма, и моя милост работи усилено за тиквен медал.
ММ ме дразни, абе всички ме дразнят и за капак снощи имаше наводнение в гаража, та изкарахме колата пред кооперацията и тоя малоумник си взе отпуска днес и утре да пази колата!
Еми не знам планети, звезди ли, що ли ама не са добре тея недовършените!
Ейй ще се пропия на стари години, до сега как оцелях без пороци се чудя, ма ще наваксвам...
Айде пазете се и бъдете мили и добри към себе си, аз довечера ще пробвам да ви изчета Hug

Последна редакция: чт, 02 сеп 2021, 15:44 от Pretty_Mama

# 232
  • Пловдив
Прити, кво да и пази на тая кола? Thinking Satisfied  Май му се почива и трябваше и ти да си останеш Wink

# 233
Обожавам да чета,но с тези електронни книги нещо,хмм...не ми е като с истинска книга,а и много обичам да си ги гледам наредени на шкафа и да си спомням коя от къде съм я купила,кога съм я прочела и т.н.
Ние се настанихме, засега положението е ОК,аз дори съм спокойна,без да съм пила алкохол все  още! Grinning

# 234
  • Somewhere in the World
Мистеее, тежък случай е - да не я надраскат я пази Sweat Smile
Абе не му е лесно на човека!

# 235
Мина изпита, душата ми се пукна. Има двама преди нас с пълни 6, пианисти.
Сега директорката ще реши ще вземе ли и певица. Жаки 6 по пеене и 5,68 солфеж…. Една грешка само от 12 въпроса, но може тя обърне каруцата.
Малка надежда има още, ако искат и певица тя е първа…

# 236
  • Пловдив
Мистеее, тежък случай е - да не я надраскат я пази Sweat Smile
Абе не му е лесно на човека!
ооох, гОркия...ич не му е лесно Smile
Исках още да питам, ма няма... Simple Smile

# 237
  • Euskal Herria
Така е, Янче. Много често изобщо няма редактор. Аз лично не съм се сблъсквала с такъв случай, но знам от колеги.
Досега само едно издателство ми е връщало редакции за мнение и одобрение. Случвало ми се е неведнъж да обсъждаме корекции. Но и те прекратиха тази практика. Реално преводачът не знае какво и как ще бъде коригирано в превода. Но има грешки, които са недопустими, така че не защитавам преводачите.
Абсолютно вярно. Би трябвало да може да намери съответния идиом на дадения език, а не буквално да превежда написаното. Защото понякога се получават такива нелепици. Както и да владее в значителна степен книжовния български език. За мен е недопустимо преводът да изобилства с махленска реч и диалектни думи, независимо колко добра или лоша е книгата.

Правих сладкиш с кайсии, хареса ни. Влиза в графа "ще се прави" Simple Smile.

Това в кръга на шегата. Ако има желаещи, ще пусна рецептата.

# 238
  • Somewhere in the World
Охоо, Жаки, браво на детето - освен че е красавица, е и много талантлива и умна! Радвам се от сърце Heart Стискам палци всичко да е наред с класирането!
 Ама радвам се да те "видя"  и тук!

# 239
Жаки, стискам палци. Представям си колко му е свита душичката на малкото Жаки.
Прити Мама, ама вън при колата ли стои?
Янче, хич не питай, мятай рецептата. За другото, напълно съгласна. Не просто би трябвало, а е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт