Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Да се ОПЛАЧЕМ, да го обсъдим, да намерим подкрепа ... през септември

  • 70 558
  • 3 033
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 325
Добре дошли в най-позитивната спамо-чат тема!

Добре дошли са всички, които търсят място да си отпуснат душицата и да си помрънкат.

Хитринка, споделена от Pandachina, за домашен препарат за почистване
Скрит текст:
Фил, налучках някакви съотношения както ми дойде като за първи опит и май стана добре. В силно затоплена вода (около чаша) сложих чаена лъжичка сода и 4 суп.лъжици оцет. С детето се позабавляваме на шуптенето, така че може да включиш Монсти в процедурата по приготвяне на коктейла ( всъщност Пандичката сложи содата и оцета и бяха такива щастливи възклицания 😄 ). Сипах го в пулверизатор. Пръсках обилно. На по-замърсени участъци чаках няколко минути да подейства. После забърсах с микрофибърна кърпа. Около печката ползвах грапавата страна на гъба, защото имаше пръски мазнина по шкафа.


НАШИТЕ ГОТВАРСКИ РЕЦЕПТИ
Първа част
Френска лучена супа, препоръчана от Сирос
Белгийските гофретите на 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Казвам пълната доза, но обикновено правя 1/2 за четирима човека и остава.
Литър прясно мляко, в което се разтопява 125 грама масло. Оставя се да се охлади добре. Шест яйца се отделят белтъци/жълтъци, белтъците се разбиват на сняг и чакат за края; жълтъците към млякото и маслото, плюс щипка сол, поръсваш малко брашно, отгоре едно пакетче суха мая на д-р Йоткер  (7 гр.), Бъркаш с миксера, като добавяш още брашно до получаване на смес, по-гъста от палачинково тесто, но по-рядка от такова за кекс. Накрая прибавяш белтъците на сняг, но вече разбъркваш добре само с черпака. Когато си готова, включваш гофретника да загрява, намазваш плочите с масло, еднократно и печеш, без да изчакваш да втасва.

Една хитрост. Не затоплям цялото мляко, а малка част, колкото да се стопи в него маслото.
Солена баница-пица на wind and fog
Скрит текст:
Продукти: - 1 пакет фини кори за баница 400 гр.
60 грама масло
1 яйце
80 гр. сирене или извара
200 гр.шунка,салам, бекон /каквото имате/
300 г. кашкавалено руле
печени чушки, чушки, кисели краставички, маслини
топено сирене на слайсове /каквото обичате – ементал, чедър/
200 гр. кашкавал, може и малко сирене.

Вземате тава, мажете дъното с разтопеното масло. Вземате една кора мажете с масло, сгъвате на две, слагате я в тавата и пак мажете с маслото отгоре. По същият начин правите още две кори.
Разбърквате яйцето с 80 гр. сирене или извара /ако изварата е безсолна леко посолете/. Слагате малко черен пипер в сместта.
Слагате върху подредените кори 1-2 лъжици от сместта и я разстилате. Отгоре нареждате тънко нарязаната шунк/бекон/салам – каквото сте избрали.
След това мажете се поставят две кори / намазани и сгънати като първите три/. Отгоре пак две лъжици от яйчената смес, след това редите нарязаното кашкавалено роле.
Пак се слагат две кори – редите печените чушки и нарязаните на кръгчета краставички. Отгоре поръсвате с малко кашкавал.
Отново две кори – мажете с яйчената смес – редите топеното сирене на слайсове и нарязаните маслини.
Завършвате с две намазани с масло кори. Слагате в загрята на 200 градуса фурна и печете около 20 минути. Накрая изваждате баницата поръсвате я с кашкавал /може да добавите краставички или маслини нарязани/, връщате във фурната и я изключвате.

Забележка – това е ориентировъчна рецепта, можете да правите тази баница с каквито продукти имате и обичате, може да се сложи печен патладжан, изпечено или сварено месо – нарязано на парчета, сурова тиквичка нарязана на кръгчета, домати – нарязани на шайби и върху тях се натрошава сирене. Варианти много, а резултатът е винаги перфектен.
Канелони на wind and fog
Скрит текст:
1 опаковка извара/снимка в спойлера/, сварено и обезкостено пилешко бутче и задушен спанак - всичко това го обърквам посолявам, ръся черен пипер. Пълня канелоните, редя в тавичка и заливам със сос бешамел. Пека за около час във фурната под фолио, кам края поръсвам с кешкавал и изключвам фурната.
Скрит текст:
п.с количеството продукти е за малка тава, за голяма удвоявате дозата.
Едит: Не съм подстрекател, обаче да ви кажа, че канелоните може да ги напълните и с кайма с доматен сос/като за лазаня/ вътре с малко настърган кашкавал или само със спанак, извара и сирене. Вариации много...
Телешко с критараки от Сирос
Скрит текст:
Моя прочит за телешко с критараки с любезното съдействие на домакинята ни в Кефалония:
Първо задушавам месото в зехтин. Като покафенее от всички страни, слагам лук, чесън. Задушавам още малко и сипвам чаша вино. Оставям да се изпари виното. Добавям домати, доматено пюре, малко захар, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист. Заливам с гореща вода и пъхам във фурната. Проверявам за готовност и като е аха готово месото, слагам критаракито. Съобразявам течността, ако трябва, доливам и връщам пак във фурната до готовност на критаракито. Сервира се със кефалотири, ама понеже няма, примиряваме се с пармезан.
Опитвала съм го и освен с лук с добавени морков и целина. Също и с малко канела и индийско орехче. Нямам точни количества и точна рецепта. Така съм го усетила и такива ми бяха насоките от Мария.
[/quote]
Гювеч с дробчета и пилешки сърца от Eliff, подкрепен със снимков материал
Скрит текст:
Успях някак и вечеря да направя, благодаря на Кротева за идеята - сърца/воденички в гювеч. Божествен вкус!

Импровизирах - сложих 1 кг пилешки сърца, 3 големи глави кромид, 2 моркова, 2 скилидки чесън. Домати, олио, сол, червен пипер, лют пипер - всичко това на око и по твое усмотрение. Готви се в гювеч около 2 часа и накрая сгъстих с 1 лъжица брашно. Който не харесва, може да пропусне тази стъпка. Последните 20 минути се маха капака на гювеча. Утре ще допълня и с едно картофено пюре.
Не, не варих предварително сърцата. Подправки - дафинов лист, бахар и чубрица.
Едит- допълвам, че забравих - 50 мл червено вино и 100 мл. вода. Тюю, главата ми е някъде, ама не при мен.
Да ти е сладко!
Кекс от Sissy, на снимката изглежда божествен
Скрит текст:


Две чаши брашно от овесени ядки ( можеш да смелиш обикновените овесени ядки)
2-3 яйца
1 ябълка
1 банан
100 гр смлени орехи
Стафиди,фурми и други сушени плодове (аз слагам каквито имам в къщи,ако са много едри ги режа
1 чаша мляко (може ядково)
1/2 чаша зехтин
Малко сол
1ч.л. бакпулвер
Канела, карамфил

Разбиваш яйцата на пяна и добавяш останалите продукти в купата с разбитите яйца. Ябълката се почиства и се смила ,банана се намачква с вилица. Фурмите (поне 10 големи пресни за предпочитане) се смилат и се добавят също в сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с кокосово масло форма! Пече се на 170 градуса за около час. Проверката с клечка е задължителна!
Зеленчукови мъфини със сирене на Sissy
Скрит текст:

1 морков 🥕
1 тиквичка
1 сладък картоф
Малко броколи
100 гр сирене или извара ( аз сложих сирене фета и малко кашкавал гравиера)
2 яйца
1/2 чаша зехтин
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
150 гр кисело мляко
Малко сусам за поръсване!
Зеленчуците ги сваряваме на пара и ги намачкваме с вилица. Смесваме с останалите продукти и пълним формичките за мъфини . Печем около 30 мин на 180 градуса.
Да ви е сладко 🤗!
Козунак от mystic woman
 
Скрит текст:
Става за показване, ама на вкус по-късно ще кажа как е Grinning

И...


Рецептата...не сложих порт.корички и сладко. И бадеми.
Ако кажете таквиз формички от де да намеря...?
https://www.facebook.com/watch/?v=2193284384301165

Поправка ще трябва за козунака Confused  не е достатъчно сладък.

Козунак  по рецепта на Ренко
Скрит текст:
На козунака фатката е в месенето(ако го правиш на ръка),има доста мазнина и захар.Аз слагам към 180-200 гр. захар,че обичам да ми е по-сладко. Имам по стъпкови снимки за едната плетка,някой ако иска,по нощите може да кача.


Козунак правя или по тази рецепта на съфорумка,или на Кулинарен елексир,със заквасена сметана.Тестото на втората е много меко и приятно за работа.А в първата рецепта на мен ми отива повече брашно.
Скрит текст:
"Моята" плетка е с два фитила.В случая единия е с парчета шоколад,а другия с какао,смесено със захар.Трудно ми е с думи да я опиша,дано някой разбере 😁
Скрит текст:








И идея за мини козуначета във форма за мъфини.Фитилче с пълнеж от какао и захар,завързано на възелче.



Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Та ето ги картофките, не обръщайте внимание на яйцата, не се сетих фото да правя, преди да ги метна в чинията.

Обелените картофи се разрязват на половина, ако са много огромни - на четири парчета по дължина. Нарязват се на еднакви тънички резенчета, около милиметър и половина или два. Важното е да бъдат еднакви. Добре подсушени се слагат всички в дълбока купа, посоляват се на вкус, стопява се е краве масло, със съвсем малко олио и се заливат вече разбърканите със солта картофи. От няколко сураха се счуква галета (купешката никога не ми е била по вкуса) и се изсипва и тя в купата. Разбъркват се, ако не са подсушени с галетата от мазнината се добавя още малко. След което се подреждат върху хартия за печене в тавата на фурната е най-добре. На един ред, да не са натрупани, защото няма да станат хрупкави. Вече в тавата поръсвам с мащерка на Пикантина. На тази марка най-много ми допада вкуса. Реално правя три тави за гарнитура на четири гладни и лакоми души. Пека за 15 минути на програмата за пица (ако нямате такава - 200° на интензивно печене с вентилатор и по-високо от средата на фурната).
Количеството на снимката е малко, толкова остана за допичане в последната тава. Не е нужно след всяка тава да сменяте хартията, поне две могат да минат с една смяна.

дупени картофи от demmy.
Скрит текст:
Аз правя 'дупени картофи' - разрязват се наполовина и се омазват хубаво с ръце от всички страни със сол, олио/зехтин и подправки по желание /и само със сол стават чудни/ и се слагат в тава на пек. хартия с разрязаната част надолу и 'дупетата' нагоре, не е моя снимката
Стават ммммм..
Телешки ребра с Гинес в мултикукър от Reunion и допълнено от Philomena
Скрит текст:
Чирозче,
2.5 кг. Ребра, малко олио или зехтин, 1 супена лъжица сурова захар, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л горчица, голяма глава лук, нарязана на полумесеци. Около 50 мл. Вода. Моркови   (4-5) нарязани на колелца. 250 мл. Бульон. (Аз правя от кокали, целина, пащърнак, моркови, чушки, лук, черен пипер и сол и замразявам), 250 мл. Гинес и консерва домати.
Запечатваш месото, задушаваш лука, добавяш захарта и оцета и карамелизираш лука. И после слагаш всичко и готвиш 8 часа на бавно или 40 минути под налягане. Аз слагам и мащерка и правя картофено пюре.
Аз вместо захар слагам парченце черен шоколад
И малко гръцка кухня
Суджукакя, предложение от Сирос
Домашен течен шоколад от Thewishmaster
Скрит текст:
Цитат на:  link=topic=1349553.msg43124165#msg43124165 date=1625725694
ОК, няма само аз да се мъча с Нутела. Ето я, но мерките са ми на око: Пека около 300 г. лешници. Смилам ги максимално фино в блендер още топли, за да станат на мека паста. Малко по малко добавям около 200 грама масло (какаово, кокосово или краве, каквото има) и 150 грама еритритол (за вас захар, мед, кленов сироп или каквото обичате на вкус). Бухвам около 100 грама какао, но тук действайте на вкус, защото аз съм какаов наркоман, а на нормален човек това количество може да му дойде много. Следва около 300 мл. вряща вода, кото можете да замените с две кутийки неподсладено кондензирано мляко. Може и подсладено, но тогава горната опция за захар отпада. Ако ползвате опцията с горещата вода, може да добавите сухо мляко или суха сметана. Може и без тях. Врътвате всичко в блендера и сипвате в чашки, бурканчета или каквото имате. Трябва да изглежда течно. После ще се втвърди както трябва.
Сладкиш с извара и сметана от Eliff
Скрит текст:
Добри, веднага за теб Simple Smile От форума е. Хареса се у дома. Не е много сладък, ако обичате по-сладко, трябва да се увеличи захарта. Аз реших да поръся с пудра захар.
https://bg-mam.ma/p/266133/6849443

Ето и снимка. Затъпеният връх е от младежа.

Рецепта на Уишмастърова за пилешко, мариновано в майонеза, печено в корнфлейкс
 
Скрит текст:
Добри, това ли искаш?
Правиш една доза домашна майонеза или купуваш една кутийка. Смесваш с горчица, чер пипер и лют пипер. Овъргалваш пилешки бонфилета или нарязани филета. Оставяш ги са спят в хладилника. На другия ден или след поне 5-6 часа овъртолваш филетата в счукан корнфлейкс или галета. Редиш на хартия за печене, печеш, ядеш.
Солени мъфини от Eliff
Скрит текст:
Добри, това са сэставките, забъркваш всичко и печеш на предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути.
Можеш леко да намалиш содата бикарбонат.
Поръската отгоре не е задължителна.
Солените мъфини общо взето са фасулска работа. И бърза.

Сладки/солени бухти от Anyyyone
Скрит текст:
За бухтите ли,Ре? Ще ми направиш ли? 🤣
Тези могат и сладки,и солени да се направят. Ето продуктите:
1 яйце
1 и половина чаени чаши кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода
2 и половина чаени чаши брашно (до като стане меко тесто)
1/2 ч.л. бакплувер
Щипка сол
По желание 6-7 супени лъжици захар или 1 ч.ч. натрошено сирене,в зависимост сладки или солени ги искаш.
Омесвам меко тесто,разточвам на дебелина около 0,5 см. Изрязвам с формички или режа на ромбчета и пържа.
Много вървят с айрянче. 🥰


Макарони на фурна от Anyyyone
Скрит текст:
Ре,макароните ги сварявам,
обикновено правя 1/2 пакет,че да се изяде,иначе хвърлях. Като се сварят,ги сипвам в тава,намазана с масло или олио. В купа разбивам 2-3 яйца,1 чаена чаша захар (ако не ядете много сладко може и по-малко),500 мл. прясно мляко и 1 ч.ч. натрошено сирене. Някои добавят ванилия,аз я пропускам. Сипвам сместа при макароните,разбърквам,слагам отгоре нарязани кубчета масло и пека на 170 градуса до като се зачерви. Като ги извадя от фурната поръсвам с пудра захар. 🤗


Огретен с картофи от Birdflower
Скрит текст:
Панде, настъргвам на едро 5-6 картофа (зависи колко са големи и колко е голяма тавата), посолявам, оставям за няколко минути и след това изхвърлям отцедената вода. Настъргвам една по-малка глава лук. Слагам 3 яйца, олио, сирене, малко черен пипер, джоджен. Обърквам всичко, намазвам тавата с олио и разстилам сместа, да не е много дебело, че в къщи се харесва по-тъничък. Отгоре слагам тук-там масълце и пъхам във фурната. По принцип се прави на тиган с нагорещена мазнина, но вкъщи действаме направо във фурната. Има вариант и с кори за баница - правила съм, но лично на мен не ми допада.
Рецепта за мъфини с всякаква плънка на 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
Мистик, рецептата е на Ваня Джорджевич. А тестото се оказа мноого, ама много сполучливо. Става абсолютно с всякаква плънка - сладко, сирене, колбас. С всичко съм го правила. Днешните са с плънка от яйце и сирене. И изчаквам само да шупне маята и да втаса замесеното тесто. След това не чакам - навивам, подреждам и печа. Правила съм ги и като обикновени кифлички, без да ги навивам така.
Слагам  в скрит текст рецептата, както и линк.
Скрит текст:
Солени мъфини с крема сирене

Продукти:
1 яйце
200 мл прясно мляко
7 г суха мая (или свежа според количеството брашно)
100 мл олио
470 г брашно
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
Плънка:
200 г крема сирене
За намазване:
Яйце
Сусам
Начин на приготвяне:
В топлото мляко се разтваря маята, захарта и 1 с. л. брашно. След като шупне, се добавя към пресятото брашно, слагат се и солта, леко разбитото яйце, олиото и се замесва меко тесто. Оставя се за 15-тина минути да почине.
Тестото се разделя на 12 равни части, които се оформят топчета.
Всяко топче се разточва на тънка правоъгълна кора (18-14 см). Отдолу кората се нарязва на ленти, широки 1 см, като се оставя част от горната част на кората ненарязана. Върху тази ненарязана част се слага от крема сиренето и се навива на руло кората. След това така навитото руло се свива на „охлюв“, слага се в намазнена форма за мъфини. Оставят се да втасат за 15 минути, след това се намазват с разбито яйце и се поръсват със сусам. Пекат се на 200 градуса.

Снимките са от блога на Ваня:








https://privanya.blogspot.com/2015/07/blog-post_4.html

Пълнени чушки, вкл. печени и пълнени с кайма от wild poppy
Скрит текст:
Сирос, тези са с каймата - https://www.facebook.com/Savoureux.tv/videos/poivrons-farcis-%C3 … /395115637849714/ . Тета едно време я сподели тази рецепта, страхотни стават. Особено ако си на режим и пропускаш ориз.
По тази правя с каймата и ориза (що приза и проза поправя о’рахаля, само не знам) - https://www.bonapeti.bg/recepti/palneni-chushki-s-kayma-i-oriz-na-furna/ . Не правя заливка, никой не я обича.
Невероятен сладкиш със смокини от Anyyyone
Скрит текст:
Давам,Мисте.
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ванилия
1 пакетче масло
2 ч.ч. брашно
1 бакплувер
10-12 смокини
Разбих с миксера яйцата и захарта,добавих размекнатото масло,ванилията,брашното и бакплувера. Добавих и две бейби бананчета,намачкани с вилица,че щяха да се скапят,да не го хвърлям. 🤣 Намазних тавата,поръсих с брашно. Може и само с хартия за печене. Изсипах и наредих смокините,разрязани на две. Пекох на 170 гр. Накрая поръсих с пудра захар.

Супа от тиквички от Сирос
Скрит текст:
задушавам нарязани на дребни кубчета глава лук и морков в олио/зехтин. След малко слагам при тях, пак на дребни кубченцатри тиквички, средни. Задушавам няколко минути и добавям сол, на дребно нарязан копър и скилидки чесън. Разбъркват два три пъти и заливам с гореща вода до желаната гъстота. Вари се двайсетина минути.радбивам кисело мляко с жълтък и застройвам
Негърче от 💜 Clo 💜
Скрит текст:
Продукти:
125 гр масло
125 гр маргарин
2 ч. чаши захар
2 ч. чаши брашно
3/4 чаша вода
4 с.л. какао
4 яйца
1 бакпулвер
Разтопявам на бавен огън 125 гр масло и 125 гр маргарин, 2 чаени чаши захар, 3/4 чаен
а чаша вода и 4 супени лъжици какао. Бърка се и след получаване на еднородна смес се оставя да изстине, като се отделя 3/4 чаена чаша от сместа, за заливката.
Развиват се 4 белтъка на сняг, а жълтъците, 2 чаени чаши брашно и 1 бакпулвер се бият с тестото. Накрая се добавят и белтъците към сместа. Пече се на 180° в леко загрята предварително фурна, без вентилатор, за около 30-40 минути. Още топъл сладкиша се нарязва и се залива със заделената какаова смес.

Децата ми го харесват с едно подобрение - кокосови стърготини за финал
Скрит текст:
Паниране на кашкавал и топено сирене от Баба Яка
Скрит текст:
Кой питаше за паниран кашкавал. Сега ще изкажа професионално мнение, преди години на едната работа панирвах по 2 пити кашкавал на ден. Задължително се прави заготовка от предния ден, панираш в следния ред - вода, брашно, яйце, галета, редиш го в нещо и да стои до другия ден в силен хладилник, трябва да "изсъхне".
Ако го обичаш до галета, само пържиш в горещо олио, го обръщаш 2 пъти, първия път преди да е готов.
Абе пържиш малко и обръщаш да се запечата и после допържваш първата страна. Ако го обичаш до яйце, топиш преди пърженето. По същия начин се панират и потените сиренца, само че се замразяват, но пак от предния ден.

Да се редактирам, потените сиренца да се четат ТоПени, ама така става като пръстите са по-бързи от акъла Joy
Готвено с манатарки от Salilinda
Скрит текст:
1 малка глава лук, 1 тиквичка нарязана на малки кубчета, запържих ги до златисто в масло, изцедих хубаво накиснатите манатарки, около една шепа, леко ги запържих, после добавих 1 ч.ч ориз (имах Баланс на Крина), леко го запържих, добавих сол, пипер и мащерка, около 2 ч.ч от пилешкия бульон, намалих котрона и без да го бъркам го захлупих с капака, докато поеме водата без да го чакам да стане като ориз за гарнитура, съвсем да е поел всичката вода без да е останал суров, сложих пилешките късчета и добавих половин опаковка около 100 мл животинска сметана от лидълската и понеже се оказа, че нямам пармезан, сложих около 100 г рендосан кашкавал. Виното отпадна, защото съм го изпила Stuck Out Tongue
Вкусна сьомга (сьомгова пастърва) с кашкавал, на фурна от Salilinda
Скрит текст:
Благодаря Ви за милите думи! Прегръщам ви всички! Heart
Черпя ви една рецепта за риба, много сполучлива, бърза и лесна. Правила съм я и с филе от сьомгова пъстърва.
Скрит текст:
Необходими продукти
филе от сьомга - 1 кг
прясно мляко - 300 мл
краве масло (за соса) - 30 г
кашкавал - 100 г
браш­но - 1 с.л.
олио (за намазване на тавата) - 1 с.л.
чер пипер - на вкус
сол - на вкус
Начин на приготвяне
Първото важно нещо е, че трябва много добре да почистите парчетата сьомга от дребните костици. Това става с помощта на готварска пинсета. Ако нямате такава използвайте малки клещички. Когато прекарате ръка по рибата трябва да е гладко. Едва тогава тя е готова за използване.
Поставете изчистените и измити парчета сьомга, с кожата надолу, в подмазана с масло тава. Посолете и подправете с черния пипер.
Загрейте маслото с тефлонов тиган. Прибавете брашното. Когато придобие кафеникав цвят, при непрекъснато бъркане прибавете прясното мляко. Бъркайте докато се сгъсти. Добавете настъргания кашкавал, след като отнемете от котлона. Отново разбъркайте.
Изсипете соса върху парчетата сьомга. Изпечете рибата във фурната на 200 градуса. Когато заливката придобие златист загар вкусната сьомга с кашкавал е готова.
Бухтички на фурна със сирене от мързелче
Скрит текст:
Малки, като бухтички, сиренки без месене, бъркани  само с лъжица. Получиха се хрупкави отвън, мекички отвътре и много вкусни!
Рецепта:
2 -3 яйца /според големината/
1ч.ч. кисело мляко с 1 ч.л. сода в него
1/3 ч.ч. олио
3 ч.ч. пресято брашно с 1 бакпулвер
250 гр. сирене, по-твърдо /ама и с меко стана/
1 ч.л. сол
Сместа става по-гъста от кексовата.
Взимам с намазнена лъжица от сместа и редя върху хартия за печене, малко на разстояние.
Пекох на 180 гр. до привлекателен външен вид във фурна с горен и долен вентилатор /за около 25 мин са готови/
10 минути е подготвянето де, печенето е отделно. Три тавички напрайх.
Marillenkuchen mit joghurt  (Кайсиев сладкиш с кисело мляко) от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
Продукти:
3 яйца
220 г захар
1 ванилия
250 г кисело мляко
125 мл олио
1/2 пакет бакпулвер
280 г брашно
400 г кайсии

Яйцата, ванилията и захарта се разбиват. Брашното се размесва с бакпулвера; олиото и киселото мляко също се размесват.
Към яйчената смес се добавя сместа от олиото и млякото, разбърква се и след това се добавя брашното. След като се разбие до еднородна смес, се изсипва в тавичка, застлана с домакинска хартия.  Отгоре се нареждат кайсиите - може половинки, поже на парченца. Пече се на 180 градуса около 40 минути (или до готовност - в зависимост от фурната).

За тавичката - препоръчвам да не е прекалено голяма. Този път използвах точно такава и сладкишът стана тъничък.
Преди да го извадя от тавата:

Рогчета от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
Ще напиша аз как ги правя и ще дам и линка към оригиналната рецепта. Доста време ги правих, знаех, че рецептата е от форума, но не знаех чия е. Е, вече знам.
Продукти:
Около 1 кг брашно (на мен ми отива малко повечко)
кубче прясна мая (количеството е според количеството брашно, вижте на опаковката какво е означено)
200 мл леко топла вода
25 г захар
15 г сол
4 яйца
100 мл олио
350 г свинска мас
Плънка:  250 г сирене
Маята, захарта и лъжица брашно се заливат с  водата и се оставят да шупнат. В брашното се прави кладенче, изсипва се сместа, 3 яйца, солта, олиото и маста. Замесва се тесто и се оставя да втаса.  Важно е продуктите да са със стайна температура, да се оставят после да втасват в съда, не в хлебопекарна или във фурната заради маста.
По рецепта 30 минути след омесването се оформят рогчетата, но дори и повече да изчакате, няма проблем.
Тестото се разточва, нарязва се на триъгълници, Останалото яйце се разбива, отделя се малко за намазване и другото количество се добавя към натрошеното сирене. Поставя се от плънката във всеки триъгълник, навива се и се нарежда в покрита с хартия тава. Оставят се да втасат, мажат се с яйце и се пекат на 220-240 минути (без вентилатор)за около 10-тита минути.
Аз включвам фурната на около 200 градуса с вентилатор и пека до зачервяване. Т.  е. всеки си познава фурната най-добре и може да регулира градуси и времетраене.
Ако са по-големи триъгълниците, ще излязат по-малко бройки кифли. Ако имате нерви и време да ги направите малки, ще се получат дребни соленки.

За маята - откакто една година вместо козунак имах тухли единички, обръщам внимание какво е написано на опаковката. Защото кубче прясна мая тук е 25 г и е предназначено за 500 г брашно. От тогава винаги чета указанията. Simple Smile
А оригиналната рецепта е на pina: https://www.bg-mamma.com/?topic=290371.msg7423299#msg7423299
Ако нещо съм пропуснала, питайте.

Освен с айрян, вървят и с биричка Wink.
Топла салата от thewishmaster
Скрит текст:
Лайла, аз правя топла салата от т...чки и патладжан, като запичам във фурната кръгчета или пръчици от тях намазани със зехтин. После ги мятам в купа с балсамов оцет, чесън, нарязани зелени и черни маслини, добавям ивички от сурови червени чушки и червен лук. За който обича, магданоз и копър. Може и запечени ивички гъби да добавиш. А, ако сложиш и кубчета мариновано в зехтин сирене, става направо за наяждане.
и още една от Сирос
Скрит текст:
Лейля, тиквички, патладжани, чушки нарязани на кубчета, слагам в тиган със зехтин. Като са почти готови - сол, черен пипер, пресен копър и чесън. Разбърквам още два три пъти и това е.  Може да се сложат и гъби, лук... както ти харесва.
Пърленки от 𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮
Скрит текст:
И аз добавям една рецепта за пърленки, у дома ги харесват.



Лесни пърленки на фурна
Продукти:
400 г кисело мляко
1 ч л сол
1 ч л сода бикарбонат
1 с л зехтин
Брашно – около 400 г
150 г кашкавал
50 г масло
Чубрица
Към киселото мляко се добавя содата и се оставя да шупне. Добавят се останалите продукти, омесва се тесто (да не лепне), което се разделя на 6 питки. Намазват се с маслото, поръсват се с настъргания кашкавал и чубрица и се пече 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Шипково вино от Salilinda
Скрит текст:
Като казахте шипки, баба ми правеше шипково вино, многооо е вкусно и полезно, пълно с витамин С! Може да се пие и от деца, алкохолното му съдържание е като на боза.

Ако на някой му е интересна рецептата: 250 г шипки, 250 г захар, 3 литра вода, 1 лимотозу (от него става по-пенливо, може и да се пропусне). Шипките се мият и почистват в двата края, начукват се с чук за месо или клещи, аз ги режа на две, слагам всичко в трилитров буркан забърква се добре, от горе го затварям с найлон и ластик, трябва да стои на топло, всеки ден се бърка и след шестия ден, започвате да опитвате, ако ви харесва на вкус, прецеждате и сипвате в бутилки. Същите шипки могат да се изпорзват още веднъж.
Класическа рецепта за млечен крем с ванилия от Salilinda
Скрит текст:
Класическата рецепта за крем ванилия е 1 л мляко, 7 с.л. захар, 7 с.л. брашно, 1 ванилия. 800 мл мляко и захарта кипват на котлона, отделно разбиваш яйцата, брашното и останалото мляко, след което на тънка струя и непрекъснато разбъркване ги довавяш към млякото на котлона. Без грешка става и без бучки. Накрая като е готов крева добавяш 50 г масло на бучка и разбиваш, докато се разтопи.


Предходните теми, в които мрънкахме през месеците:
2020

ЯНУАРИ 2021
ФЕВРУАРИ 2021
МАРТ 2021
АПРИЛ 2021
МАЙ 2021
ЮНИ 2021
ЮЛИ 2021
АВГУСТ 2021

Последна редакция: пт, 01 окт 2021, 05:35 от 💜 Clo 💜

# 1
  • Оптимист по принуда
  • Мнения: 12 541
Първа ли съм? Май да. Ми то кой става в 4.15 Sunglasses

Прегръдки, момичета, последните ви постове ме стиснаха за гърлото. ConfusedHeart

Благодаря за темата, Кло Hug

От 6 съм на работа. Едвам гледам.

# 2
  • Мнения: 6 117
Благодаря, Кло, че се грижиш за нашето местенце!

Едно хубаво, силно кафе сутрин оправя половината проблеми Simple Smile Лека сряда!

# 3
  • в сърцето на едно ангелче
  • Мнения: 2 835
Добро утро.Благодаря за темата,Кло.
Снощи много се скарахме с МН т.е.той буча,а аз мълчах,щото отдавна се научих,че дебат с дебил не се води.Усещам началото на края.Взимам си едно кафенце и хуквам на работа.
Хубав ден  и да ви минават физическите и емоционални неразположения на всичките  Heart

# 4
  • sf
  • Мнения: 7 961
Добро утро! Успешен нов месец! Много работа имам днес, а не ми се става въобще.

# 5
  • Мнения: 416
Кукуригу кудкудяк от леглото... Ама снимка няма пращам. Вече вместо на климатик, спим на отворен прозорец... Идва есентаааааааа....
Уми, може да отмине, обикновено скарване да е...

# 6
  • Мнения: 2 467
Оооо, кафето на Елиф е разкошно! Ставам да си направя същото.

Кло,🤗!

# 7
  • Пловдив
  • Мнения: 29 711
Добро в сряда!
Мерси и за темата и за кафето...

Гледам 1-ви септември...как бързо се изнизва времето Rolling Eyes

Прегръдки за всички, които имат нужда! Kissing Face

# 8
  • Мнения: 973
Гутен ви сабахлен, бамбини!
Пльоос и от мен в новата ни темичка!
Благодарско на Кло, че ни има предвид!
Фана мЪ музата за ОИ, няма за кога да отложа😀!
Елифко, супер кафе си ни сервирала!
1.09,празнуваме 5 години откакто се търпим с мм и живеем заедно! Не съм предполагала, че на стари години ще сменя град, работа, приятели, но не съжалявам!
На всички пожелавам успешен и ведър ден! И... бъдете здрави!🍀🍀🍀🍀🍀

# 9
  • Мнения: 660
Морген! Първо да благодаря на Кло,  че отново се погрижи да имаме изповедалня и място за изпускане на парата, благодаря и на всички вас, че го правите място за релакс и усмивки!
Не прочетох любимото Кроталче, но съм свикнала да я приемам като крайъгълен камък и се изненадах, че нещо е в състояние да я разклати. Кроталче, ако мога с нещо да помогна, винаги съм насреща. Hug
На Сиросче голяма гушка! На Елифче кафето ме размечта... Най- хубавото кафе на джезве и жар съм пила в Македония.. Искам пак!
Уми, гуш и за теб! Тези дни и аз исках да причиня на Недовършений нещо толкова кръвожадно, от което тиганът Уишов да му се стори като ласка... Размина ми. Нормалността в семейните отношения е относително понятие. Нормалното за един е ненормално за друг. Често се чувствам самотник и неразбрана, сякаш сме от различни галактики, но... Тактичната мама обича да констатира - ти си го избра! Еми, факт!
Днес вече трябва да се занеса до магазина за тоалетна чиния. Вече се скарахме за цвят, модел и бюджет... очертава се "интересен" ден.
Весе, честита годишнина Heart

# 10
  • Мнения: 2 448
Добро утро!
Много празници този месец, много нещо.

# 11
  • Германия
  • Мнения: 345
Добро септемврийско утро и от мен.
Кло, благодаря за новата тема
На Елиф, благодаря за кафето, останаха ми очите в него.
На другите виртуални прегръдки

# 12
  • Мнения: 519
Добро утро!
Благодаря за новичката тема! Hug
Кроте,айде и от мен едно гуш,явно си имала нужда! Heart

Малчо цяла нощ се буди през час,два,съответно аз ставах и сега съм кат невменяема.Направооо предусещам каква почивка ще изкараме..Зъби ли са,кризи ли си,не Нам ма дано не е така постоянно.

Успешен и усмихнат ден,момичета! Есента също е красив сезон! Flowers Fallen Leaf
Дойде септември...

# 13
  • Мнения: 13 577
Благодаря за най-позитивната тема.

За съжаление в най-тъжния за мен месец от годината. Не искам да се разделям с лятото, не искам да свършва лятната ваканция. И за парно не искам да плащам. Joy Спокойствието от тези месеци не мога да го открия по никое друго време на годината и винаги ме обзема нещо средно между носталгия и депресия.

Само дребната чака септември с нетърпение цяла година, че има РД в края. Joy

# 14
  • София
  • Мнения: 5 915
Добро утро!

Кло, благодарности за поредната тема! Дано я изпълним с повече хубавини!

Крот, изпуснала съм написаното от теб, но ти пращам прегръдка и морална подкрепа. Ако мога да помогна с нещо, насреща съм!

Аз винаги съм харесвала септември. Изобщо ранната есен според мен е красив сезон. Има известна степен меланхолия в нея, която не е по вкуса на всеки, но на мен ми допада. И така се случи, че детето ми се роди през септември, затова заобичах този месец още повече.

Общи условия

Активация на акаунт