ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 23 027
  • 755
  •   1
Отговори
# 75
Давам вечеря от 9+, когато започнахме кухнята. Преди сън пие АМ. Напоследък често се буди нощем и само с мляко се успокоява, може би е от зъбите, за това давам извънредно понякога. Мисля тези дни да я пробвам на кисело/прясно.

# 76
  • София
Деси, в Кремиковския манастир го направихме.

# 77
Дели, честит празник на принцесите! Да са живи и здрави! 🥳🎂👨‍👩‍👧‍👧
JayRay, честито християнче! Да е здрав и много щастлив!👼😇
Amelin, малкия също беше до скоро с буйките на КК за прохождане (беличките). Бяха му добре на крачето и стъпваше уверено с тях. Не е имал нараняване на кожата. Аз за сега съм доволна. Дано и с новите маратонки да е така. Днес си ходеше с тях и свикна бързо.

# 78
Ние сме на море в Синеморец, дочаках! Радвам се, че решихме да го отложим - няма лудница, няма жега. Даже направо си застудя вчера и днес ни изпука един дъжд на плажа за довиждане. В самостоятелно студио сме си, взимаме си храна за вкъщи и хапваме на терасата, няма навалица, така че ми е спокойно по отношение на ковид. Първия ден Сияна се стресна от шума на вълните, но бързо посвикна. Не проявява обаче интерес към водата и аз никак не се натискам да я вкарваме в морето.
Седмица преди да тръгнем се цепна венеца отдолу и се показа първото зъбче. Имах някакви надежди, че ще сме от тия дето резците въобще не са ги и разбрали кога са избили ама не…много тегаво на моменти и то точно като избутвах с последни сили до ‘почивката’. Забелязвам и че откакто тръгна първото зъбче започна да проявява страх към различни неща (вълните, силен лай), което не е било преди и също иска да е залепена постоянно за нас. Нямам против ама все по-често отказва да седи не само в количката, но и в раницата. Не може да изкара и повече от 20-30 минути в самар та ми отидоха и планинарските амбиции. Като откаже и столчето за кола и се чувствам като в капан, обречена да вися в кварталната градинка. Все още ми е трудно да се разделям с представите дето съм имала за майчинството и начина на живот, който ще водим с бебе.

Иначе, за мерките да се разпишем - последно на 10 месеца беше 72см и 7.800 кг…не виждам шансове да си утрои теглото до годинката, но предвид колко често си сяда на дупето изобщо, съм благодарна, че поне не е свалила. Забелязвам обаче, че стана много по-ящна откакто изби първото зъбче. Е, много сме далеч от вашите кулинарни разкази, но поне яде нещо 4 пъти на ден. Аз започнах да предлагам месно пюре на вечеря, защото повече от месец отказваше да яде на обяд. Сега се чудя дали не съм й затормозила стомаха така преди сън. Вие давате ли месо на вечеря? Колко месо има в готовите пюрета е друг въпрос.

Сияна не търпи да я завивам с каквото и да било още от май месец. В жегите спеше само по памперс, иначе с пижамка с къс ръкав. Имаме тамън три чувалчета на Angel baby 0-6 месеца ползвани броени пъти, но понеже уча бавно ще поръчам още едно с крачета, пролетно-есенно.

Много се надявам да е достатъчно топло да прощрапа боса навън ама не го виждам да е скоро. Лази много смешно (и бързо) с изпънати крака и вирната дупара, сакън да не си нагруби коленцата. Ще прочета повече за босите обувки пък като застудее сериозно ще му мисля.

JayRay, честито християнче!
Да са живи и здрави пиранките!

# 79
  • Пловдив
Аз за вечеря давам всичко, само в началото се стремях да е супа. Е, днес е вечерял бъркано яйце със сирене и пъпеш.

# 80
Честит Празник и честито на всички рожденичета, християнчета, проходили и на записаните за градини ! Birthday People Angel People Walking Tada
Честити и 650лв. за втората година майчинство - тамън за нас от октомври, дано и за 2022 го гласуват !

За държавната детска кухня ми казаха, че приемат само нови буркани с капачки, така че се извинявам за подвеждащата информация (една приятелка ми каза да събирам от купени пюрета, после каза, че го чула от майките по детските площадки, което обяснява "достоверността" му). Иначе за моя район няма наплив и ще стане веднага записването. В началото смятам да ги допасирвам, защото моят мързеланчо не иска да дъвче. Давам му и храна с парченца, ама всичко гълта, ако случайно дам банан да отхапва, шансът да се задави е огромен, вече се случи и ми изкара ангелите. То хубаво, че дъвчат и с венците, ама когато знаят как.
Има ли проговорили бебета ? Моето си приказва на бебешки много убедително, от време на време казва по някоя истинска дума, чието значение обаче не знае. Тоест, не е проговорил и не ме и разбира.  Sad

# 81
  • София
Разбира кой е мама, баба, дада (дядо), тата. Сочи ги и ходи при тях, ако го питаш. Разбира командата "ела", дава предмети, ако поискаш. Казва си "да" и "не" правилно. Знае какво е банан и си го сочи и иска. Знае и какво е мляко. Разбира "ам-ам" и го казва като е гладен. Също и "браво", тогава пляска с ръце, прави го и като му кажеш "пляс пляс ръчички". Ако му кажа "бръм", гледа към колите, ако е "мяу" към котки и "бау" към куче. Опитва да повтаря много звуци, но рядко е успешно. Научи се и да дава "чао" и мята с ръчички като му го кажеш. За "здравей" обаче още не е. Дава 5 и пляска с ръчички, но например боц не може.
Но определено не мога да кажа проговорил. Говори си на бебешки си език. Явно обаче е навързал определени звуци и действия и знае какво да прави.

# 82
Много бърбори бебешки неща. Познава ни, знае мама, тати, баба, дядо още не казва. Когато види куче на улицата полудява от кеф и крещи "бау-бау".
Когато я сложа на стола казва "ам-ам". Когато се разминавам с други бебета и деца в колички ги гледа и казва "бебе".
Разбира повечето от нещата, които и говорим, просто още не може да отвърне с думи.

# 83
  • Пловдив
Имайте предвид, че на тази възраст имат бая пасивен речник и разбират, но не умеят още да приказват.

# 84
Нашия казва само "га-га", "мама" и "баба", нищо друго. Радва се на кучета и котки, но само със звуци и писъци. Понякога маха за чао, дава боц и много пляска с ръце. Продължава да бяга от всеки друг освен мен, иска винаги аз да го държа докато ходи, да е седнал в мен. Не признава никой друг
За майчинството втората година и аз съм много хепи, дано се случи.

# 85
  • София
Казва мама, тата, бати, коте, мяу и брат ѝ сега я учи да казва кола. Иначе маха за чао и здрасти, дава боц, пляска, дава целувки, сочи какво иска и търси като я питаме къде е дадена играчка. Доста разбира като ѝ говорим.
И тя не се справя с парчетата още. Трябва да са много ситни, иначе се дави. Обаче си яде бисквити и плодове без проблем.

# 86
Моята казва баба и всякакви вариации - бабу, бабе, бебе; тата, тате, дядя, деде, айде, буу (на кучетата), кака, коко, гого, и разни други - много дърдори на бебешки. Пляска за браво, дава боц - не съм я учила аз, а майка ми. Като ѝ кажа хайде да се срешиш взима четката и се опитва да се реши Joy Не знае какво е, също върти глава като казвам не не не Joy Целувки дава също, закача се като имитира кашляне.

# 87
Сега учим "на колко годинки ще станеш" и  "как ще духнеш свещичката на тортата". С първото имаме успех, при второто се хили яко като демонстрирам.
Запазих час за малка фотосесия за рд. И през деня мислим да отидем до парк "Острова" в Пазарджик, там има нещо като малък зоопарк, също и други забавления за децата. Ще хапнем някъде и ще се почерпим с торта. Това е планът за сега, чакам го с нетърпение.

# 88
Нашият май е далеч от говорене, е нещо на бебешки си говори, много е смешен като ми имитира интонацията понякога, пее си, вика си. До там. Но понякога мисля, че доста ме разбира. Хем разбира какво е забранено, хем все това иска да прави. Колко пъти вече по всякакви начини се опитвам да му обясня да не се катери по телевизора и саундбара например, нарочно все там отива. Или ми се хили в лицето като мъ се карам или пък почва да плаче. Почти всичко друго е прибрано, вдигнато, заключено и тн.
Нашият пък обратното - кашести и пюрирани неща не понася. Толкова горда бях с една крем супа миналата седмица, леле как блъска лъжицата, всичко стана в супа.

# 89
Ние вече ядем от държавната кухня, но пасирам, понеже се дави нещо и не и харесва с парченца. Иначе солети, бисквити и банани яде с ръчички.
Напоследък постоянно си удря главата с ръце или с играчките. Направо се притеснявам вече.
На 11м е 8100кг и 70см. Дребничка е, но и аз съм мъничка 😄.

Казва мама, баба, няня, айде и някакви нейни срички. Дава боц, пляска с ръце, маха за чао и за здравей. Казва колко е пораснала и сега се учим да казва, че е на 1 годинка.
Напоследък е много крива, расте ни 5ти зъб.
Днес се появи секрет от окото и има лек оток отдолу…… изписаха ни капки, но се притесних, защото тя постоянно го пипа, явно я дразни и незнам дали не го е ударила или замърсила с нещо.
Офф само Ви се оплаквам, ама знаете как е, на никой не му е лесно и сякаш тук в групата разпускам като споделя Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт