ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - тема 5

• 22 660
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • София
И ние излизаме при приемливо време. Девойката още си спи в количката, та съчетавам следобедното спане с взимането на баткото от училище. И после дивеят в парка, ако времето позволява. Иначе вкъщи има всякакви играчки, но сега обича да рови в шкафовете, та съм отделила един с пластмасови кутии да се забавлява.

# 676
Не ме разбирайте погрешно, ние също излизаме и то всеки ден. Изкара пневмония и затова когато е по студено или ветровито разходката ни е кратка или почти никаква. Просто съм изчерпана от към дейности с играчки, книжки, драсканици и от този сорт. Това с чашките и бурканчетата му е любимо, но му омръзва. Тъй като още не казва думички и сме само на "Ъъ" и си помислих че някой  може да знае игри които спомагат за говора и ума. Просто съм запецнала от към тази насока и незнам дали не греша някъде. Все пак благодаря!

# 677
  • Пловдив
Излиза всеки ден, включително и в болницата.
Играем с предмети на дай и заповядай. С ролки тоалетна хартия, с вкарване/изкарване на спринцовка, драскане на лист. Слагане/вадене от чаша на капачки и дребни предмети. Вадене/вкарване на мокри кърпи. Абе общо взето всичко що не е играчка при нас върши работа. Бая време се занимава и с ножичката за нокти да я вади и поставя в калъфчето й. Да рови из портмонето ми. Да разлиства твърди книжки, да се занимава с връзка ключове.

# 678
Аз тези "дейности" не й ги броя, защото сама си ги открива и си ги прилага. Общо взето обича дребни предмети и да ги мушка из кутии и чанти, като последните ги носи на рамо и се фръцка Wink Зарибена е от песничките от ютюб и иска да й ги пускам с картинка, като не пусна, реве, но скоро или забравя, защото я подсещам да танцува например, или нещо друго я заигравам. Екранът гледам да е супер рядко като ми трябват няколко минути покой и знам, че ще го зяпне без да шава, както и когато имаше температура и беше много жална, та се смилих, но после запомни "забранения плод" и стана ето това... Забравих, че имаме една голяма торба с микс от конструктови с човечета и животни, плочки, вкл. пързалки, много ги харесва и често строим за човечетата къщи или легла, маси, столчета и т.н. Обича много и топки - вече сама си ги подхвърля, балони също. И рита Simple Smile

# 679
Най- доброто за научаване на думички е като се показва и казва кое какво е. Докато сте вкъщи говори постоянно какво правиш, къде го оставяш, какво взимаш. Аз показвам карти с животни, форми, цветове, също и по книжките разказвам, кое какво е.
Моника разбира всичко, което и казвам, просто не може да отговори все още. Използва разни звуци, кратки думи или опит за думи.
Също в един семинар, който слушах, се коментираше че децата най- добре възприемат думите, когато гледат отсрещния човек в устата, как ги изговаря.

# 680
  • София
Същото като Дунда правя, но той си разбира абсолютно всичко. Доста се е научил кога какво да използва, но са си звуци. Друго не очаквам. И избягване на бебешки звуци тип бубу. Говорене все едно е възрастен.
Навън например му обяснявам какво виждаме, къде отиваме, какво правят животни/хора и т.н. Ако готвя и ме гледа, обяснявам кое как се реже, кое кога ще сготвим и такива. Просто нон-стоп говорене.
Също гледам да не го занимавам аз постоянно. Искам да може и сам да се заиграва и да не е нужно все някой да е покрай него.

# 681
И моят всичко разбира, казва доста думички, понякога и изречения ( например като питам къде е жирафчето, го намира и казва - етояя джиачи). Знае много животни и звуците, които издават, най-вероятно защото на всяко хранене сме с книжката с животни и ги повтаряме по двеста пъти 😆
А иначе, разбира се, че е важно много да се говори и обяснява, но някои деца повтарят, а други само запаметяват и започват да говорят доста по-късно. За мен на този етап е важно разбирането най-вече.

# 682
  • София
И ние имаме първо изречение вече... или нещо подобно, хаха: дай'да (дай вода). От вчера имаме коте, пате и пари (па'и). Сутрин като му направя закуската (овесена каша) и реве да му я дам на мига, и аз все му обяснявам ''изчакай малко, че пари'', та днеска и вчера аха да си отворя устата за дежурния репертоар и той маха с пръст и вика па'и, па'и.
Странно ми е защо не каже просто ''пари'', след като си казва чудесно ''мръъън'' и ''бръъъм'' ама негова си работа.
Аз не го изкарвам почти никога през седмицата. От 9 до към 15 е в яслата и разходката му е в количката до вкъщи. Уикендите наваксваме разходките. Той още не е уверен да ходи навън и като го сложим да стъпи в гората примерно върху шумата и почва да се смее истерично и да пада на колена или по лице. В сняг, по трева, в кал или шума не иска да ходи. Даже и по улицата му е трудно и иска да ни държи за ръка.
Нямам търпение да стане Май и да ходим на море. Искам просто да го стоваря върху пясъка и да не го мисля къде ще падне и ще се удари или как ще го налазят кърлежите Grinning

# 683
Най- доброто за научаване на думички е като се показва и казва кое какво е. Докато сте вкъщи говори постоянно какво правиш, къде го оставяш, какво взимаш. Аз показвам карти с животни, форми, цветове, също и по книжките разказвам, кое какво е.
Моника разбира всичко, което и казвам, просто не може да отговори все още. Използва разни звуци, кратки думи или опит за думи.
Също в един семинар, който слушах, се коментираше че децата най- добре възприемат думите, когато гледат отсрещния човек в устата, как ги изговаря.
Той е по същия начин. Всичко разбира, знае кое какво е, но нищичко не казва. Карам го да ми подава предмети от стаята, даже ги назовавам и с цветовете им. Разбира и това ми е като успокоение. Може би проблема е в мен, но като ме попитат "каза ли вече думички" и може би от там ми идва неспокойството.

# 684
Напълно нормално е още да не казват думички, все още слушат, опознават и възприемат. Щом ни разбират и има някаква комуникация, говорът ще дойде.
Често и показвам снимки и веднъж каза "Мони" на нейна снимка, повече не го повтори, а я питам всеки ден. От време на време казва бебе, жаба, кула, вода и подобни, но когато иска, или казва веднъж и до там.

# 685
Той е по същия начин. Всичко разбира, знае кое какво е, но нищичко не казва. Карам го да ми подава предмети от стаята, даже ги назовавам и с цветовете им. Разбира и това ми е като успокоение. Може би проблема е в мен, но като ме попитат "каза ли вече думички" и може би от там ми идва неспокойството.

Всяко дете е индивидуално. Не се притеснявай😌 не ги слушай околните. Щом разбира и изпълнява това което се казва. Няма проблем🙂 ще проговори. Едни по- рано , други по -  късно.
Аз познавам деца, не едно , а няколко проговорили на 3/4 годишна въздраст. Единия ни е почти комшия. Без проблеми. И детето е водено на всякъде / логопед и т.н.
+ ние днес бяхме на ваксина за морбили.
Малката е 82 см и 11 кг и нещо , не стоя да е мерят както трябва. Ще се мери вкъщи утре на кантара седнала 😁
Иначе педи каза че ходи, ама вика ти постоянно ли си така след нея, вика пускай я..
казах й че ме е страх че пада да не се удари. И тя ми каза че няма как да се научи без да пада. Аз не я виждам все още много стабилна🙂 дано най - скоро време да почне и тя да обикаля като другите деца. Мен пък това ме притеснява😩 да питат още  ли не ходи?

# 686
Ама тя си ходи! Според това, което си описвала, тя ходи, явно няма някакъв физически проблем, единствено й трябва смелост.
Ти пускаш ли я да пада изобщо? Ако застанете с мъжа ти на земята един срещу друг, пуска ли се?
А като се държи по мебелите, ходи ли си сама?
Пробвала ли си да я оставиш права без да я държиш, би трябвало да седне на дупе или да се подпре на ръце. Ако тръгне да пада, я хвани или пък я остави да се научи как да пада правилно. А и да падне, нищо няма да й стане. Аз моя го оставям сам да се оправя. Пада, удря се, изправя се и продължава. Тепърва ще има много инциденти, колкото и добре да ходят, все ще са с ужулени колена, няма как да ги опазим от всичко.
И аз съм на мнението на педиатъра, точно това направих- пуснах го, направи една крачка, подпря се на ръце, после направи две, после пет, след няколко дни десет и после почна да си обикаля сам.
Изглежда, че не само на нея й липсва смелост, а и на теб 🙂 А някой, ако пита още ли не ходи, му кажи каквото написа и тук - едни по-рано, други по-късно.

# 687
  • София
При нас нямаше хора, които да задават такива припрени въпроси, слава Богу.
Аз съм си доста критична към ревльото и имам късмет, че никой не ми е наливал допълнително масло в параноята.
Той като се види в огледалото казва ''бебе'', хаха. Аз постоянно му викам така, май е време да сменя на име.
Ние пък още пием само от биберон. Не иска нито сламка, нито преходен биб, нито неразливна чашка. Няма ли шише с биберон - остава жаден. И биба-кризата се задълбочава, а аз се предадох пред реването и му я оставям често. Накрая ще стане да съм с 4-годишно с биба в устата Grinning Супер
И на ревльо му трябваше само смеслост с ходенето... за 3 дни в яслата и се изправи от нищото на крака и тръгна със завои и всичко. Явно у нас не е имал достатъчно голямо пространство за изява. Споко. Ще избухне всеки момент!

# 688
Ама тя си ходи! Според това, което си описвала, тя ходи, явно няма някакъв физически проблем, единствено й трябва смелост.
Ти пускаш ли я да пада изобщо? Ако застанете с мъжа ти на земята един срещу друг, пуска ли се?
А като се държи по мебелите, ходи ли си сама?
Пробвала ли си да я оставиш права без да я държиш, би трябвало да седне на дупе или да се подпре на ръце. Ако тръгне да пада, я хвани или пък я остави да се научи как да пада правилно. А и да падне, нищо няма да й стане. Аз моя го оставям сам да се оправя. Пада, удря се, изправя се и продължава. Тепърва ще има много инциденти, колкото и добре да ходят, все ще са с ужулени колена, няма как да ги опазим от всичко.
И аз съм на мнението на педиатъра, точно това направих- пуснах го, направи една крачка, подпря се на ръце, после направи две, после пет, след няколко дни десет и после почна да си обикаля сам.
Изглежда, че не само на нея й липсва смелост, а и на теб 🙂 А някой, ако пита още ли не ходи, му кажи каквото написа и тук - едни по-рано, други по-късно.
Да 😊 по скоро и на мен ми липсва смелост. Иначе например играе на земята , става сама и ходи чак до вратата на хола, това са около 7/8 крачки и след това аз я държа за ръката и не й позволявам да ходи сама повече. Иначе тя става и  тръгва сама но аз хващам 😁 не знам правилно ли е или не , но съм много страхлива 😂
+ изобщо не я пускам да пада😂 оня ден за пръв падна настрани и беше рев и сълзи от моя страна 😂 а тя продължи на играе😂

# 689
  • София
Хич не я хващай, оставяй я да пада. Детето явно си ходи. Още тепърва много падания ще има. Трябва да знае как да се пази и да развие рефлекси. Малкият е нон стоп с насинени крака. Пада, изтупва се и продължава, въобще не отразява, че е бил на земята.

Дагни, споко. С бибата е настанал ужас и при нас. Кучешките ще избиват, венецът е ужасно подут и само се чуди как да се чеше. За яслата ми го искат без биберон. И без памперс... Второто накрая ще се окаже по-лесно за махане. Говорейки за това, почнах да го запознавам малко по малко с гърнето. Разбира какво да прави, даже върши често малката работа там, ама остава и да се научи да казва кога иска да го ползва. Че сега пада едно питане и ту да, ту не. Понякога само си седи там, друг път отива след като е свършил работата. До октомври/ноември поне има време.

Общи условия

Активация на акаунт