Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 72

• 40 451
  • 766
  •   2
Отговори
# 510
Това с тестовете е доста по-обширна тема. Накратко - генетичните заболявания могат да бъдат тризомии (допълнителна хромозома в някоя двойка), монозомии (липсваща хромозома в някоя двойка) и липсващ или допълнителен хромозомен материал в дадена хромозома (хромозомите са точна бройка, но част от генетичния материал в някоя от тях липсва или е в повече). Всички тези нарушения предизвикват хромозомни заболявания. Неинвазивните тестове гледат “повърхностно” така да се каже, за няколко синдрома, предимно тризомии на 21ва, 13та и 18та хромозома. За жалост, неинвазивен тест е сигурен начин да разберете например, че бебето няма синдром на Даун, но това не значи, че е напълно здраво, защото остават още не малко хромозомни нарушения, които се диагностицират само чрез инвазивните тестове - амниоцентеза и хорионбиопсия. Чрез тях може да се направи кариотип на бебето и да се разгледа в детайли за нарушения. Ако лекарят се съмнява само и изключително за конкретен синдром от включените в неинвазивните тестове - ще ви свърши работа и ако не дай Боже излезе положителен, вероятно пак ще препоръчат амнио за потвърждение на диагнозата. И двете инвазивни процедури не са приятни, ама чак високо рискови - не бих казала. Рискът е по-скоро от инфекция при замърсяване, но при добър лекар и в добра болница, всичко ще е окей. Рискът от спонтанен аборт го има във всеки момент за жалост, докато си лежим на дивана - пак. А за спонтанните аборти, за които четем, след такава процедура, изобщо не е ясно от нея ли са, тъй като стигне ли се до такива процедури, обикновено има предпоставки и ако бебето си има в крайна сметка някакво заболяване, съвсем възможно е то да е довело до прекъсване на бременността, а процедурата просто да е съвпаднала с момента. Всеки си преценява сам, разбира се, просто реших да дам малко по-подробна информация. Надявам се да съм била полезна. Успех и желая здраво бебче на термин на всички!

Последна редакция: нд, 03 окт 2021, 20:43 от Rayli

# 511
В края на 6 месец съм и от около седмица имам гадене, както в началото.Нормално ли е това?Не ми се е случвало от 3 месеца и сега изведнъж…

# 512
Мисля, че е нормално. Някои жени изкарват така почти цялата бременност. Ако нещо ви притеснява, говорете с АГ все пак.

# 513
Да, имам поэната, при която гаденето и повръщането се върна с пълна сила в трети триместър, някъде в началото на 7 месец и беше така до края. При вас може да  е моментно само, всеки е раэличен.

# 514
Здравейте! С мъжа ми правихме секс 5-6 дена след овулация, сега 8 дена след това ми закъснява с 5 дни, 37 градуа темпвратура и от днес и розово течение съвсем леко (приемам го като имплантационно), НО тестът ми е отрицателен. Възможно ли е да съм бременна при все, че сме правили секс 2 дена преди дата за МЦ?

# 515
Момичета, благодаря ви за препоръките, свързани с изследвания на витамини. Имате ли опит с ниски нива на магнезий, витамин B12 и витамин D3 (особено в съчетание с ниски стойности на хемоглобин, желязо и феритин)? С АГ ли се консултирахте или потърсихте хематолог/ друг специалист?

# 516
Здравейте, има ли някой със скъсена шийка? В 23 г.с съм и на втората ФМ ми казаха, че се е скъсила на 28,8мм, препоръчаха ми само да слагам по 2т. утрогестан, без леглови режим. Как са се развили нещата при вас, има ли други, които не са лежали заради скъсяването? Възможно ли е да се удължи шийката от терапията или в най-добрия случай просто няма да се скъси повече? Много се притесних от преждевременно раждане, все още не се знае причината за скъсяването.

# 517
  • София
Здравейте, има ли някой със скъсена шийка? В 23 г.с съм и на втората ФМ ми казаха, че се е скъсила на 28,8мм, препоръчаха ми само да слагам по 2т. утрогестан, без леглови режим. Как са се развили нещата при вас, има ли други, които не са лежали заради скъсяването? Възможно ли е да се удължи шийката от терапията или в най-добрия случай просто няма да се скъси повече? Много се притесних от преждевременно раждане, все още не се знае причината за скъсяването.
Има специална тема в Рискова бременност -  „лежащи майки” , само това се дискутира.

# 518
Здравейте, момичета,

Аз съм 18+3 и от снощи имам дискомфорт и слаба болка долу ниско, наподобява предменструална такава, но не е толкова силна, колкото при мен беше тази преди и около цикъл.
Случвало ли ви се е, дали е притеснително?
До сега не съм имала или поне не знам да съм имала контракции, не пия нош па и магнезии, имала съм болки в срамната кост и кръста.
С предна, ниска плацента съм и до момента не съм усетила бебчето, в очакване съм, сякаш от снощи има разни наченки, но не знам.

# 519
Аз бях от тези с къса шийка - 28 мм от 14 седмица натам. Слагах утрогестан, не съм лежала, следихме шийката на всеки преглед. Шийката не мръдна до раждането. Но това ми беше третата бременност.

# 520

Здравейте как са според вас тези резултати?

# 521
  • София
Не съм лекар , но виждам индикатори за High и Low на някои. Най-добре ги пратете на АГ да посъветва .

# 522
Здравейте, момичета,

Аз съм 18+3 и от снощи имам дискомфорт и слаба болка долу ниско, наподобява предменструална такава, но не е толкова силна, колкото при мен беше тази преди и около цикъл.
До сега не съм имала или поне не знам да съм имала контракции, не пия нош па и магнезии, имала съм болки в срамната кост и кръста.
С предна, ниска плацента съм и до момента не съм усетила бебчето, в очакване съм, сякаш от снощи има разни наченки, но не знам.
Отминаха ли болките? С първата ми бременност се случваше но бързо отминаваше, бяха контракции, което е нормално. Сега съм все още в 15г. седмица, но от време на време също се случва

# 523
Не, но се чух с АГ и каза да започна магнерот 3 × 2 на ден, още не ме в отпуснало.

Здравейте, момичета,

Отминаха ли болките? С първата ми бременност се случваше но бързо отминаваше, бяха контракции, което е нормално. Сега съм все още в 15г. седмица, но от време на време също се случва

# 524
Ягодке, магнезият в магнерот е доста ниска доза, а и действа с натрупване. Можеш и но-шпа да пиеш при нужда до 3х2 таблетки.

Общи условия

Активация на акаунт