Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 754
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
  • Столичанин ама не в повече :D
Спрени ли са вече инжекциите? Това д в какви мерни единици е ng/ml или nmol/l. Ако е в ng/ml по 10 капки за 3 месеца и ще го вдигнеш достатъчно.

# 301
В ng/ml са резултатите.
Инжекциите ги спрях вече, нямаше как да ги избегна..
Това предполагам е за Вигантол дозата?
Аз имам едни капки с Д3, К2 и А, последно ползвах тях,но ако е по-добре ще взема него.
Иначе в капка от тези има А 71.43 IU, D3 142,86 IU и K2(MK-7) 7.14 ug. Пиех по 15.

# 302
Еми, може да продължиш да ги пиеш, тъй като няма смисъл да ги изхвърляш, но не са оптимални, първо витамин а в изкуствена форма е изключиително непрепоръчителен, второ д в капка е много малко, а пък заради опасност от предозиране с к2, повече от тея 15 капки не трябва да се приемат. С тях просто ще го вдигнеш за по-дълго време, но тъй като стойност от 34, не е чаак толкова ниска не би трябвало да е проблем.

# 303
Разбрах, ще довърша каквото е останало от тях и ще взема Вигантол.
Референтните на лабораторията са от 20 до 100.
Благодаря!

# 304
  • София
Калций, йонизиран калций изследвани ли са? Какво са стойностите на витамин д, какви дози пиеш и от колко време? Магнезий пиеш ли? Simple Smile

Тези са от лятото миналата година.

Започнах с дефицит 5.6ng/ml през април 2021, от тогава приемам по 20 капки 2 пъти седмично. Заедно с него и магнезий от 500, но правя почивки де. Не ги приемам постоянно. Сега вит Д ми се движи около 30ng/ml. Така или иначе повече от това няма да се качи, мисля повече да не го приемам в такива дози постоянно. Ако вземе да пада, тогава.
Да не стане по-голяма беля…

# 305
Така бих те посъветвал да провериш следните неща:
паратхормон, цистатин ц, креатинин, урея, калий, натрий, албумин, общ белтък, първото е свързано с паращитовидните жлези нива извън нормите може да доведат до проблеми с бъбреците и костите (останалите неща са свързани с бъбречната функция), стойност от 30 е ниска, трябва да я вдигнеш над 40, би могла да смениш марката витамин д и да почнеш да пиеш к2. Simple Smile

# 306
  • София
Само цистатин Ц не съм изследвала.
Всичко останало е ок.
Ще се въздържа за сега от приема на каквото и да е. И без това съм със завишени чернодробни ензими и Б12 от прекаран Ковид, малко почивка няма да е зле, пък после ще видим.
Благодаря за съвета!

# 307
Здравейте, мили хора.. Проблемът ми е следният, преди 2 г и половина, поради силно оредяване на косата, изследвах витамин д (по препоръка на ендокриноложката си) и се оказа, че имам дефицит, изписа ми SmartHit D3+K2, започвах и спирах приема му многократно, от 11 успях да кача до 28, което пак си е дефицит. Забелязвам, че състоянието на косата ми се подобрява, но напоследък като го приемам имам оплаквания като главоболие, сърцебиене, задъхване, чувствам се доста зле. Не съм сигурна дали е само от него или е свързано и с друго, оплаках се на ЛЛ и на ендокриноложката си, но те неглежират случая ми. Често казано не знам дори към какъв лекар да се обърна. От други изследвания имам завишени стойности на калций, дали е възможно от това да се чувствам зле? Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?

# 308
Провери как е фосфора (свързани са с калция) и смени добавката, спирайки к2, освен това се провери за желязодефицитна анемия, демек провери желязо жск и феритин, както и б12, също е хубаво да провериш щитовидните хормони както и глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин. Simple Smile

# 309
Здравейте,

Каква доза вит. Д бихте препоръчали на бременна, която не е в дефицит с цел поддържане на оптимално ниво?

# 310
5000 iu 3 пъти седмично. Simple Smile

# 311
Привет Simple Smile
Имам нужда от насока за дозата на витамин Д.
През пролетта контролата беше с резултат 57.65 ng/ml /референтни 11.5-60 ng/ml/
Продължих през лятото /не чак толкови редовни приеми, но чести/ с поддържащи дози между 1200-2000 IU.
Резултатът от вчера е 39 ng/ml /референтни на друга лаборатория 20.6-50 ng/ml/
Иска ми се да стигна нива до около 45-50 предвид предстоящите зимните месеци, но не съм сигурна с какви дози - може би за около месец по 5000 IU?

# 312
Горния ми съвет смятам, че е подходящ и за теб. Simple Smile А миналата зима какви дози са приемани?

# 313
Горния ми съвет смятам, че е подходящ и за теб. Simple Smile А миналата зима какви дози са приемани?
Отново поддържащи, тъй като миналата есен резултатът ми беше около 62 ng/ml. Само по време на двете грипни боледувания увеличавах до 5000 IU за около десетина дни и после пак се връщах на минимума.

# 314
Здравейте! Жена на 29 год. съм и си направих профилактични изследвания за Д3 и Б12 + хормони на щитовидната жлеза, тъй като майка ми е с хипофункция. Резултатите са ми:

Вит Д3 - 22.8 ng/ml (референтни стойности: 10-20 латентен дефицит; 20 -100 оптимално ниво; над 100 - предозиране)

Вит Б12 - 361 pg/mol (референтни стойности: 187 - 883)

ТАТ - 1.36 IU/ml (реф.ст. - под 4.11)
МАТ - 0.51 IU/ml (реф. ст. - 0 5.61)
Ft4 - 1.070 ng/dl ( реф.ст. - 0.70-1.48)
TSH - 2.586 uUi/ml (реф.ст. - 0.35-4.94)

За Б12 и Д3 виждам, че съм в дефицит и съм си избрала добавки: Б12 NATURAL FACTORS Methylcobalamine 1000 mcg x 90 caps - тук чуденката ми е не е ли твърде много да приемам по 1 таблетка всеки ден, на седмица се падат по 7000 mcg и се страхувам да не предозирам. Също така не съм наясно за какъв период от време да ги примемам - месец, два, три?

За вит Д3 съм си избрала спреят на Better you D3 + K2 да правя по 3 впръсквания дневно, средно по 3000 UI на ден се пада. Тук чуденката ми е 3 месеца добър период ли е за ползване като след това, разбира се ще направя контролни изследвания.

За хормоните на щитовидната не съм хич наясно, но ми се струва, че би трябвало да са в норма. Все пак прочетох някакви неща във форума за висок TSH и ниски ft4 и т.н., че не е в норма такъв резултат и съвсем се обърках 🙄

Само за уточнение: тези изследвания съм ги пуснала при личната, също така съм се посъветвала и с фармацевт за добавките, но все още имам някакви неясноти, а толкова неща прочетох, че вече всичко ми е каша. Благодаря предварително на отзовалите се! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт