Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 67 820
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Благодаря, jerami! Ще се придържам към дози между 1000 и 2000 сега зимата според това дали е здрав или боледува.

# 286
Пролетта пих вигантол профилактично (без да съм се изследвала някога). Три седмици след спиране на приема го изследвах:

Очевидно съм нямала нужда и съм го предозирала. Не съм приемала повече.

От днес:

С профилактична доза става висок. Сега пък - нисък... Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 10 окт 2022, 14:39 от Liliq0325

# 287
  • София
Пролетта пих вигантол профилактично (без да съм се изследвала някога). Три седмици след спиране на приема го
Скрит текст:
изследвах:

Очевидно съм нямала нужда и съм го предозирала. Не съм приемала повече.

От днес:

С профилактична доза става висок. Сега пък - нисък... Rolling Eyes
Не е бил предозиран - тук са посочили горна граница 50, но за ng/ml  оптималните граници са 60-70ng/ml
От днес - стойностите показват, че отиваш в дефицит и макар че е ранна есен, това показва че не са попълнени депата и се налага да приемаш, почти постоянно, поддържащи дози... те са от 500- 1000 до 2000IU.
ПП.
Възможно е, да има и друга причина, за по-ниските нива на вит.Д  в момента - други дефицити, болест или боледуване (скоро) и т.н.

# 288
Горе-долу по 10 капки/2 пъти седмично приемах тогава. Боледувания или каквото и да е не е имало. Синдром на дразнимото черво имам от години, на В12 дефицит, но Д не знам колко зависи от червата. Освен пак да приемам някакъв вигантол...

# 289
  • Столичанин ама не в повече :D
Когато се попълват дефицити стремежа трябва да е винаги да се доближават най-много до естественото развитие на нещата, човечеството е еволюирало със стойности между 40 и 50, които и в момента се откриват при хора живеещи на екватора и прекарващи дните на открито, и затова трябва да се стремим към такива стойности (и аз го правя), защото при прекалено повишаване на стойностите всъщност положителните ефекти намаляват.
Относно това какво да пиеш, примерно би могла по 10 капки два пъти седмично за зимните месеци, и 10 капки веднъж седмично за летните. Simple Smile

# 290
  • София
Горе-долу по 10 капки/2 пъти седмично приемах тогава. Боледувания или каквото и да е не е имало. Синдром на дразнимото черво имам от години, на В12 дефицит, но Д не знам колко зависи от червата. Освен пак да приемам някакъв вигантол...
При перманентен дефицит, е по-добре, да се приемат по-ниски дози, всеки ден... защото, високите, еднократни дози, не са от полза за костната с-ма. Вит. Д има много и най-различни ползи за тялото и ако се приема за даден проблем ( напр. Имунната с-ма) , е по-добре да има  максимален ефект и за други органи и системи ( ССС, Костна с-ма, бъбреци, кожа, мозък, репродуктивна функция, психиката  и т.н.).

Ако се поддържат едни добри нива на депата на вит. Д, това  гарантира, че при един лек грип, вирус, бактерия, СЧР, някъде, някакво, по-леко възпаление  и т.н. нивата няма да паднат до толкова, че това да има някакви негативни ефекти върху други органи и системи - напр. сърце, кръвоносни съдове, психика  и т.н. ... и да не тичаме постоянно до лаборатории да ги проверяваме  Simple Smile  Или, два пъти в годината контрола, е напълно достатъчно - да се провери изчерпването на депата и  респ. тяхното попълване (... и ако не си боледувал), защото ние, не може да поддържаме постоянно едни и същи нива на депата, .. защото живеем на територия, с 4 сезона и големи температурни амплитуди.
След боледуване, е желателно да се проверят нивата и на вит. Д.

Тялото синтезира, основно, вит. Д от слънцето (през кожата) или от храна ( усвоява се през тънките черва, но тук влияние оказват стомах, панкреас/ензими, черен дроб, жлъчка, бъбреци и т.н. - или, ако има там някъде, някакво заболяване, хронично възпаление и т.н., усвояването не е оптимално).
След това идват гените - 80% oт това, дали можем или не, да усвоим вит. Д се дължи на тях - ако им генетична мутация (на VDR гена и т.н.), тялото не може да усвои максимално вит. Д. И тук има много интересен парадокс - ако нивата на вит. Д са ниски, това влияе негативно на поддържане целостта/стабилността на ДНК, а да се достигне до тези оптимални нива на вит. Д, не трябва да има проблем с гените и усвояването на вит. Д ... същото като парадокса за вит. Д и тена на кожата Simple Smile
Както и да е. Отклоних се, но дано на някой да му е било интересно Simple Smile

Последна редакция: ср, 12 окт 2022, 08:29 от denis.

# 291
Е че що и го казваш на нея? Всмисъл за тебе висока доза е 10 капки демек 5000 iu? Thinking Висока доза се води такава от сорта примерно 50 000 или дори 100 000 iu, каквито се предписват в някои европейски страни (като да речем Франция) в бг никой не предписва такива дози (и затова и не се сещам изобщо да се продават такива препарати). Simple Smile

# 292
  • София
Е че що и го казваш на нея? Всмисъл за тебе висока доза е 10 капки демек 5000 iu? Thinking Висока доза се води такава от сорта примерно 50 000 или дори 100 000 iu, каквито се предписват в някои европейски страни (като да речем Франция) в бг никой не предписва такива дози (и затова и не се сещам изобщо да се продават такива препарати). Simple Smile
Ако въпросът е към мен?!
Защото  отговорих на Liliq0325 ( на ''Горе-долу по 10 капки/2 пъти седмично приемах тогава'') ... и дори обясних защо.
Не ми се спори, моля.

# 293
10 капки не е висока доза и това не е спор, а факт.  Wink
Но ок, отговори кое е препоръчителна ниска доза на ден? Simple Smile

# 294
  • София
10 капки не е висока доза и това не е спор, а факт.  Wink
Но ок, отговори кое е препоръчителна ниска доза на ден? Simple Smile
... и да повторя, отново, че след като ще се приемат: 10 капки/2 пъти седмично , по-добре е да се приема всеки ден, но в по-ниска доза, от тази еднократна доза, в случая, 5000IU... поне капките ( в случая Вигантол) позволяват това ... не са капс. от по 5-10 000IU.
Каква ще бъде еднократната доза, се определя от това какъв е дефицита, като нива?! Акцентът не е върху коя доза е висока и коя ниска.
То си стана, направо спор - или аз не мога да обясня, за което се извинявам, или ти не разбираш, какво имам предвид. Ако за теб няма проблем да се приемат високи, еднократни дози - Ок.

# 295
Разбрах, Денис, грешката е моя, че от мързел не съм ги разпределяла по-равномерно Simple Smile

# 296
10 капки не е висока доза и това не е спор, а факт.  Wink
Но ок, отговори кое е препоръчителна ниска доза на ден? Simple Smile
... и да повторя, отново, че след като ще се приемат: 10 капки/2 пъти седмично , по-добре е да се приема всеки ден, но в по-ниска доза, от тази еднократна доза, в случая, 5000IU... поне капките ( в случая Вигантол) позволяват това ... не са капс. от по 5-10 000IU.
Каква ще бъде еднократната доза, се определя от това какъв е дефицита, като нива?! Акцентът не е върху коя доза е висока и коя ниска.
То си стана, направо спор - или аз не мога да обясня, за което се извинявам, или ти не разбираш, какво имам предвид. Ако за теб няма проблем да се приемат високи, еднократни дози - Ок.
Да, сега те разбрах, но не смятам, че в частния случай има никакво значение, защото при прием на витамини стремежа трябва да е да се доближава до естествения им прием като количество, от слънцето тялото без проблем може да абсорбира 10 000-20 000 iu дневно и от тази гледна точка 10 капки равняващи се на 5000 iu са напълно безопасна доза за еднократен прием, вече това което даваш като съвет "При перманентен дефицит, е по-добре, да се приемат по-ниски дози, всеки ден... защото, високите, еднократни дози, не са от полза за костната с-ма." важи именно при много високи дози (каквато 5000 iu не е ) тоест ако човек трябва да приема примерно по 140 000 iu седмично, да, тогава е по-добре да приема по 20 000 iu дневно, вместо два пъти седмично по 70 000 или веднъж седмично 140 000. Simple Smile

# 297
  • София
Здравейте, днес бях на преглед при гастроентеролог. Та при прегледа с ехограф установи по един калцификат в черен дроб и матка, както и 2 в бъбреците /тях си ги имам от 17 години, знам си го/.
Деугите две ме притесниха. Някой с подобни находки?
Според него е в следствие на метаболитните нарушения, които имам и по-скоро в сшедствие на дефицита, отколкото в следствие от приема на вит.Д. Дано е познал.

# 298
Калций, йонизиран калций изследвани ли са? Какво са стойностите на витамин д, какви дози пиеш и от колко време? Магнезий пиеш ли? Simple Smile

# 299
Някой има ли опит с кортикостероиди и витамин Д?
След три инжекции тесторона ми е под долна граница, а Д е спаднал с почти 30 единици.. 😒😒 От 60 е 34..
С каква доза да наваксвам пак?

Общи условия

Активация на акаунт