Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 909
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
  • In the land of Never Never
Коментирано е, че дозите в САЩ бяха различни от тези в ЕС и у нас. За това на солгарите беше дадена американската доза...лаишки го обясних, но това съм запомнила...
Да, така се оказа, ама добре че пих от другия цяла зима, а този на Солгар като си дойдох в България, преди да се изследвам, за кратко време.
На немския витамин Д3, който купих от Амазон (в английската версия го ползвам), си пише:
Tested 5000 IU. (125 μg) Per Drop - in MCT Oil from Coconut - High Quality: Very High Stability - High Dosage . В превод: Изследван - 5000 международни единици (125 милиграма) в капка, в масло от кокос - високо качество: много висока стабилност - Висока доза.

Вигантола преди също също съм го пила, на капки, и една е 400 м.е., а солгара една капка излиза много по-малко от вигантола.
На Д3 на Солгар, сега прочетох, има залепено упътване на български, ама кой да чете, особено с тези дребни букви, за които трябва лупа. Като пише отгоре 2500 международни единици, реших че става дума за една капка.
Надписът на английски не се вижда,защото българския е доста голям и само предната част на етикета е останала видима.

Нищо, добре че се изясни този въпрос.

# 571
Ето в този сайт пише, че 1 доза е 1 мл Simple Smile
https://www.silabg.com/bg/16396-SOLGAR-Vitamin-D3-liquid-59ml-.html
Една капка сигурно е нищожно количество от витамина. А и леко ме съмнява Солгар да имат толкова евтин продукт, че да ти стига за година и половина 😀 Ако трябва да пиеш 2500 единици на ден - ще ти стигне за 59 дни. Но ако пиеш 5000 единици - за месец Simple Smile

0.5 ml /половин пипета/ е 2500IU  за 4 месеца
1 ml /цяла пипета/ е 5000IU за 2 месеца

Навсякъде различна информация за този продукт 😂😂 Но пък май излиза на сметка за 2 месеца. Продуктите им са с добро качество.

# 572
Здравейте!
При профилактични изследвания на моят мъж се установи, че има ниски стойности на вит Д3 - 9,5  ng/ml при реф. ст. 20-100.
Сега чета темата и се спряхме този витамин Д3 на Солгар, коментиран по-горе. По колко капки на ден  трябва да се пият и с какво да се комбинират за да се усвояват? Защото пък К му е повишен.
Другата седмица ще ходи при ЛЛ, но искам да почне да пие още сега.

# 573
  • София
Какво е мнението ви за спрейовете на Better you? Вкъщи имам и Вигантол и Джеймисън, но явно не ги усвоявам както трябва и стойностите ми на вит. Д са потресаващи.

# 574
Със спрея на Бетър Ю , витамин Д +К2 вдигнах стойността от 9 до над 50 за 3 месеца. Пръсках веднъж дневно, 3 впръсквания в бузата.

Какво е мнението ви за спрейовете на Better you? Вкъщи имам и Вигантол и Джеймисън, но явно не ги усвоявам както трябва и стойностите ми на вит. Д са потресаващи.

# 575

Здравейте,
От моя скромен така да го нарека опит с Вигантол (около 2 г. прием), установих, че си покачвам нивото на в. D, единствено, когато капвам върху парченце хляб. Без протеин нямаше никакъв ефект от Вигантол, меко казано потресаващи резултати. Аз говоря за голям дефицит. Иначе на спрей е по лесно и ефектът поне при мен е по-добър.

# 576
Спреят на Beter you  може ли на гладно сутрин да се впръсква при деца, тъй като закусват на училище ? Колко впръсквания са подходящи за деца на 8 - 10 години с резултати под и малко над долната референтна граница?
Разгледах спрейовете и има такива с витамин К и такива без. Кой е по - добре да се купи?
 Аз примам 2000 iu , а децата по 1000iu, но предпочитам да започнем спрей . Принципно колко вит. К трябва да включим и има ли някакво правило, примерно под 1000 iu да е без витамин К , над 1000 iu със .

# 577
И аз се интересувам от това кога трябва да се дава витамин К2 - спрямо дозата витамин Д и спрямо възрастта. На дете на 1,3 год. в момента давам 400 UI вит.Д и до колкото знам няма нужда от К2. На дете на 5,5 год. давам 800 UI и от това, което съм чела - отново не е задължително да се дава К2. Но има ли някаква таблица, калкулатор, статия и прочие, където да е обяснено кога и колко К2 се дава? Забелязвам, че доста често се пита за този К2, а никъде не намирам точна и кратка информация (може и да не съм попаднала на нея, но ако има такава - може да се изнесе в първия пост на темата и да се дава като линк за питащи). Мерси! Simple Smile

# 578
След консултация с лекар за дефицит 15 е резултатат от Вит. Д 3  по-добре ли е ежедневен прием по 800 ИЮ или на два пред седмицата пъти по 5000 ИЮ?

# 579
След консултация с лекар за дефицит 15 е резултатат от Вит. Д 3  по-добре ли е ежедневен прием по 800 ИЮ или на два пред седмицата пъти по 5000 ИЮ?
Това за възрастен ли е? Нещо много детски ми се виждат такива дози при дефицит...

# 580
Бебешки дози...по 2капки дневно..

# 581
След консултация с лекар за дефицит 15 е резултатат от Вит. Д 3  по-добре ли е ежедневен прием по 800 ИЮ или на два пред седмицата пъти по 5000 ИЮ?
[/quote
Слагайте винаги и референтните стойности на лабораторията.
Аз с горям дефицит в края на януари съм на 6000 Iu дневно. Скоро ще спра за да направя контролни изследвания.

# 582
Да, това е за възрастен. Но схемата е за няколко месеца.

Витамин Д 3 /25-OH-Vitamin D 3   L    15.2       ng/ml    10-20 латентен дефицит; 20-100 оптимално ниво; >100 предозиране

А по 5000 на два пъти за седмица, също ли е малка доза?

# 583
  • au bout du monde
Аз пия на ден по 5000.

# 584
Аз вземах 7 пъти в седмицата по 5000 като имах да наваксвам, а вече на този лекар какви са съображенията да предпише толкова малко, тук можем само да гадаем. Ако е заради идващия летен сезон, по-скоро не лежи на тая кълка.
А че ще са поне няколко месеца, то това е единственото ясно в цялата работа. Витамин Д отнема дълго време да се навакса.

Общи условия

Активация на акаунт