Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 539
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте, започнах да слвдя нивата на витамин Д миналото лято, когато се оказа, че през най-слънчевите месеци съм под норма. Започнах с ударни дози, които сама си назначих, вкарах ги в норма (около долната граница, но все пак в норма) и така почти година с леки колебания, въпреки постоянния прием. Последно пиех витамин Д+К, от 2 месеца бях спряла приема и днес се оказа, че отново съм в дефицит. Към какъв специалист трябва да се обърна и каква доза мислите, че е добре да приемам при резултат 15.90 (реф. стойности 20.60-50.00)

# 646
  • София
Здравейте, започнах да слвдя нивата на витамин Д миналото лято, когато се оказа, че през най-слънчевите месеци съм под норма. Започнах с ударни дози, които сама си назначих, вкарах ги в норма (около долната граница, но все пак в норма) и така почти година с леки колебания, въпреки постоянния прием. Последно пиех витамин Д+К, от 2 месеца бях спряла приема и днес се оказа, че отново съм в дефицит. Към какъв специалист трябва да се обърна и каква доза мислите, че е добре да приемам при резултат 15.90 (реф. стойности 20.60-50.00)
Здравей!
Не съм много фен на ударните дози вит. Д ( над 10 000IU/дн. или още по-високи на няколко дни) , а и ето и пример, че този подход не помага много Simple Smile
След като лятото, има много сериозен дефицит на вит. Д - причини може да са, или много сериозно и продължително боледуване и/или проблем с усвояването ( синтезирането на вит. Д от слънцето...т.е. да си с мутация, която причинява това) - това най-общо... и респ. е възможно, да си с перманентен дефицит на вит. Д.
Според мен, правилния подход е да се избере подходяща доза вит. Д + вит. К2 (МК-7) + магнезий и т.н. други елементи, които имат отношение към вит. Д - метаболизма, и то  след като се проверят серумните им нива - напр. желязо, вит. А, цинк, мед, селен, калий и т.н.
След като се попълни дефицита на вит. Д ( до нива подходящи за съответния сезон) се продължава с прием на поддържаща доза ( 500-600 до 2000IU), като нивата на вит. Д се следят периодично.
След по-тежко боледуване, също може контролно да се проверят и нивата на вит. Д  ( когато се пускат рутинни изследвания).
Трябва да се вземат и под внимание, тези заболявания ( дали страдаш от тях), при които е много характерен дефицита на вит. Д ( напр. ИР, проблем с ЩЖ, костни заболявания и т.н.) + пол и възраст.
Напр. една жена на 70г. най-вероятно ще страда и от вит. Д дефицит... защото с възрастта тялото намалява всички свои функции, вкл. усвояването и синтеза на различни витамини и минерали.
Същата тази жена напр. не трябва да приема и много високи дози на вит. Д... защото той ще избутва много калций от костната с-ма, който и без това е в дефицит... защото има много фактори, които причиняват на тази възраст остеопороза... а при остеопорозата ( на тази възраст)и без това е трудно да се вкара този калций обратно в костната с-ма. Това е единия аспект - да не говорим за Имунна с-ма, кожа, бъбреци, съня, психиката и т.н.. които също се влияят от нивата на вит. Д в тялото Simple Smile
При вит. Д има един много интересен парадокс - когато си млад и се излагаш на слънце, с цел да натрупаш вит. Д, ако си в много сериозен дефицит, това става много по-трудно - външна изява е зачервяване и изгаряне на кожата ( при правилно излагане на слънце). Или ако се коригира поне малко този дефицит - по-лесно се прави и хубав и здравословен тен на кожата, без болка и зачервявания ( изгаряния, I -II степен)

# 647
Де да знаех тези неща навремето, ех
Много полезна информация, както винаги
Иначе на мен витамин Д ми го следи ендокринолог, заедно с калций, че и там имам проблеми, както и други неща. Би могла да посетиш ендокринолог. На мен ми е изписана дневна доза 5000 iu дневно. Каза ми да не го спирам никога, независимо от сезона, дори за изследвания вече не го спирам ( не е много правилно, но имаме предвид, че изследването е на фона на прием).  С многогодишен дефицит съм и така си се чувствам добре.
За съжаление магнезий и витамин к си взимам от време на време сама, тях не ги изписват.

# 648
Здравейте, как да вдигна нивата на витамините. Пия вигантол по 12 капки, явно не го освоявам . Изследвах и В12 и той е с ниски стойности. Опитвам се да забременея, как да вдигна стойностите ? Благодаря !

Последна редакция: вт, 01 авг 2023, 15:44 от LidiaN

# 649
Здравейте, как да вдигна нивата на витамините. Пия вигантол по 12 капки, явно не го освоявам . Изследвах и В12 и той е с ниски стойности. Опитвам се да забременея, как да вдигна стойностите ? Благодаря !

Препоръчвам ви спрея на Better You витамин Д + витамин К. С него постигнах много добри резултати при голям дефицит, който не се повлияваше от други продукти.
Относно витамин Б12 - най-добре да го приемате в метилирана форма (метилкобаламин )за по-лесно и сигурно усвояване.

# 650
А бихте ли споделили какъв трябва да е механизмът на впръскване на спрея? Знам, че трябва на определено място в бузата да се впръска, за да има ефект, може ли да кажете вашият начин?

# 651
А бихте ли споделили какъв трябва да е механизмът на впръскване на спрея? Знам, че трябва на определено място в бузата да се впръска, за да има ефект, може ли да кажете вашият начин?

Ще ви кажа как правех аз.
Разклащам спрея, отварям широко уста, насочвам дупчицата , от която излиза към бузата и пръскам 3 пъти. Изчаквам 30тина секунди преди да преглътна.. спрея е със свеж, ментов вкус. Понякога след като съм пръснала с език разпределям течността и по другата буза.

# 652

Препоръчвам ви спрея на Better You витамин Д + витамин К. С него постигнах много добри резултати при голям дефицит, който не се повлияваше от други продукти.
Относно витамин Б12 - най-добре да го приемате в метилирана форма (метилкобаламин )за по-лесно и сигурно усвояване.

Благодаря!

# 653
Ще ви кажа как правех аз.

Благодаря!

# 654

Трудно накарах мъжът ми да пусне изследвания. Успях тези миналия месец. Сега се молим да пуснем и други но ....
Та има умора, завишено леко кръвно ( само на кардиолог успях да го заведа), което мисля че се нормализира. Но е на 37 деен мъж, а сега го гони умора и постоянно му се спи. И понякога мотаена на главата. Всичко това се отключи след боледуване декември месец. Според нас беше ковид или грип а, но тестовете бяха отрицателни. Иска ми се да му давам витамини, поне докато го излъжа за нови изследния. Много съм объркана с витамин д. Искам мнение на прост език, че ви чета и не винга разбирам 🤣 имам спрея на batter you с к2. Как да го впръсква според вас. Три впръсквания достатъчни ли са ? Или пак не съм ви разбрала.

# 655
  • София

Трудно накарах мъжът ми да пусне изследвания. Успях тези миналия месец. Сега се молим да пуснем и други но ....
Та има умора, завишено леко кръвно ( само на кардиолог успях да го заведа), което мисля че се нормализира. Но е на 37 деен мъж, а сега го гони умора и постоянно му се спи. И понякога мотаена на главата. Всичко това се отключи след боледуване декември месец. Според нас беше ковид или грип а, но тестовете бяха отрицателни. Иска ми се да му давам витамини, поне докато го излъжа за нови изследния. Много съм объркана с витамин д. Искам мнение на прост език, че ви чета и не винга разбирам 🤣 имам спрея на batter you с к2. Как да го впръсква според вас. Три впръсквания достатъчни ли са ? Или пак не съм ви разбрала.
Вит. Д е много ниско, да, и то в края на лятото. Впръсквайте спрея на Бетър Ю три пъти, това е дозата, упомената на опаковката. Може и от това да е умората, понякога от ниски стойности се срещат такива симптоми.
Но непременно обърнете внимание и на глюкозата (кръвната захар на гладно) е 6.24, което е извън норма. Може да се получи и при неспазване на 12 ч. глад преди взимането на кръв, но при всички положения е доста висока и говори евентуално за метаболитен проблем. Проверете и инсулин на гладно, и  гликиран хемоглобин.

# 656
На мен ми изглежда че и някакво възпаление има, доколкото ми говорят нещо тия изследвания от снимките. Това освен че и на мен ми прилича на метаболитен синдром. Захарта ако е редовно такава на гладно, не е добре. Определено трябва да си обърне внимание.
Витамин Д може и по повечко да трябва, той хептен на долната граница, а не е лесен за попълване.

# 657
Не е на гладно. След кафе със захар е. Няма да коментирам ... голямо е магаре. За това съм споменала на доктора и каза, че е ок, но следващия път и вода да не пие.

# 658
  • Шумен
Има завишен АлАТ - това е чернодробен ензим. Повишената стойност говори за евентуален проблем с черен дроб. Би било добре да посети гастроентеролог и да се повторят изследванията плюс други, които ще пусне. Може да е временен проблем, защото другият ензим и креатининът са в норма.

# 659
Kакви са оптималните нива на вит. Д за жена 45+ ? При мен беше 24 ( при долна граница 20 ) при прием от 1500 UI . Направих двумесечен курс с 3000 UI вит. Д и 120 мкг. К2 дневно и нивото на вит. Д се вдигна на 38 . Тази дозировка продължавам да я приемам и сега през лятото , защото работя в затворено помещение и за деня ми се набира не повече от 1 час на дневна светлина .

Последна редакция: ср, 23 авг 2023, 14:28 от medunka 7

Общи условия

Активация на акаунт