Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 891
  • 753
  •   1
Отговори
# 315
  • Столичанин ама не в повече :D
Бих те посъветвал да вземеш друг б12, да този е най-евтиния, но в състава му има лактоза и ако имаш някаква нетолерантност (а такива по последни проучвания имат 70% от хората, а според мен достигат дори до 90), това ще попречи на усвояването му, иначе да при него тъй като не си с толкова ниска стойност за 2 месеца би трябвало да го вдигнеш над 450 (каквато е препоръчителната стойност), относно витамин д там може би за около 3 месеца ще вдигнеш стойността над 40 (каквато пък за него е препоръчителна), изследвай и двете след две седмици спиране на добавките, Относно щитовидните да и тсх и фт4 не са много оптимални, изследвай и фт3, и освен това провери глюкоза инсулин и гликиран хемоглобин, тъй като е възможно и там да лъснат някакви проблеми. Това се сещам в момента. Simple Smile

# 316
Здравейте, през август си направих изследване на Б12 и Д, защото имах постковид косопад, който от нищо не се повлияваше до степен, че се бях уплашила. Б12 беше на долната граница (при норма 145-569, беше 149) а Д беше направо под нормата (16.1 при долна граница 20). Понеже ЛЛ констатира, че няма причина за притеснения, сама реших да пия допълнително и двата витамина. Д го пиех в доста големи дози - примерно 5-6 капки Вигантол, като някои дни пропусках. Пих ги 3 месеца, изчаках 20 дни от последния прием и вчера си пуснах контролни изследвания. И изненадата ми е голяма - Б12 вече е по-добре (355), но Д е по-нисък, отколкото беше преди да започна да го приемам допълнително (14.9) В тотален шок съм, имате ли идея каква може да е причината да не го усвоявам? 🙄

# 317
  • София
Здравейте, през август си направих изследване на Б12 и Д, защото имах постковид косопад, който от нищо не се повлияваше до степен, че се бях уплашила. Б12 беше на долната граница (при норма 145-569, беше 149) а Д беше направо под нормата (16.1 при долна граница 20). Понеже ЛЛ констатира, че няма причина за притеснения, сама реших да пия допълнително и двата витамина. Д го пиех в доста големи дози - примерно 5-6 капки Вигантол, като някои дни пропусках. Пих ги 3 месеца, изчаках 20 дни от последния прием и вчера си пуснах контролни изследвания. И изненадата ми е голяма - Б12 вече е по-добре (355), но Д е по-нисък, отколкото беше преди да започна да го приемам допълнително (14.9) В тотален шок съм, имате ли идея каква може да е причината да не го усвоявам? 🙄
Здравей!
5-6 капки Вигантол са само около 2500-3000IU, което е малко ниска доза за попълване на толкова голям дефицит... защото една част от тази дози тялото ти използва и останалато отива като депо ( за попълване на дефицита).
Явно при теб тялото се нуждае от повече вит.Д в момента и затова твоите нива дари са паднали още. След К19 възстановителния период е доста по-дълъг, респ. на тялото му трябват повече витамини и минерали.
Не се притеснявай, просто си увеличи тази доза още 2-3 пъти и провери желязо (+ феритин, ЖСК, трансферин, хемоглобин - защото се тълкуват заедно) + мед, цин, селен - те имат отношение към косопада, който се дължи на К19.... и към попълване на вит. Д дефицита... включи и магнезий.
В12 трябва да е на горна граница - продължаваш с приема... при следваща контрола е желателно да провериш В6 и ФК... те също имат отношение към В12
Вит. Д се приема след по-мазно хранене.
При този дефицит на вит. Д е желателно да се включи и вит. К2 (МК-7)... защото големият дефицит (на вит.Д)е причина за дърпането на калций от костната с-ма и защото вит.К2 подпомага/контролира този калциев метаболизъм.

# 318
  • Столичанин ама не в повече :D
Б12 вече е оптимален, за д вдигни на 10 капки за три месеца и тогава отново изследвай, ако пак няма увеличение нагоре всъщност би могъл да се вдигне и повече (това за вигантол говоря), но първо направи това, търси се стойност над 40 nd/ml. Simple Smile

# 319
  • на последния етаж
Здравейте,
Това са и моите резултати в момента:
25-OH-Vitamin D   S       50.3       nmol/L     80 - 250
Витамин В12   S        287.2       pmol/l     145 - 569

А това са от юни, тази година:
25-OH-Vitamin D   S       51.1       nmol/L     80 - 250
Витамин В12   S        349.1       pg/ml     145 - 569

Тъй като според личния лекар не е необходимо да пия допълнително витамини/добавки, реших на своя глава да започна да приемам. На първо време започнах Вигантол 4 капки дневно, но като чета по-горе не е достатъчно. Според вас колко капки да вземам дневно и за колко време?

Поръчах и този, но все още не съм го получила - от него какво количество да вземам?

# 320
  • София
Здравейте,
Това са и моите резултати в момента:
25-OH-Vitamin D   S       50.3       nmol/L     80 - 250
Скрит текст:
Витамин В12   S        287.2       pmol/l     145 - 569

А това са от юни, тази година:
25-OH-Vitamin D   S       51.1       nmol/L     80 - 250
Витамин В12   S        349.1       pg/ml     145 - 569

Тъй като според личния лекар не е необходимо да пия допълнително витамини/добавки, реших на своя глава да започна да приемам. На първо време започнах Вигантол 4 капки дневно, но като чета по-горе не е достатъчно. Според вас колко капки да вземам дневно и за колко време?

Поръчах и този, но все още не съм го получила - от него какво количество да вземам?
Здравей!
Имаш доста сериозен дефицит на вит. Д и трябва да го приемаш заедно с вит.К2 (МК-7).
Продуктът който си избрала е супер, но трябва да добавиш още вит. Д
Или ако приемаш по 2 капс. от продукта Д3+К2, трябва да добавиш още 4-5000IU/дневно вит.Д ..... приема се след по-мазно хранене....  2 месеца прием + 10 дни почивка => контрола
В12 е нисък - трябва да е на горна граница ...... доза около 1000мкг/дн, за поне 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола
1 капка Вигантол е 500IU
2к. - 1000IU
4к. - 2000IU
6к. - 3000IU
8к.- 4000IU
10к. - 5000IU
( нали поръчваш от iherb?!... вземи си от продуктите вит. Д на CGN  които пускат периодично по 1-2$... идеално се усвояват и с тях се поддържат добре нивата на вит.Д)
Провери серумните нива на желязо, феритин, ЖСК, Трансферин, Хемоглобин (тълкуват се заедно) , цинк, мед, селен... включи магнезий..защото,  всички те имат отношение към усвояването на вит. Д и ако там има проблем, трудно ще попълваш дефицитите и трудно ще поддържаш оптимални нива ... и респ. ще има проблем и с калциевият метаболизъм.

Последна редакция: вт, 29 ное 2022, 14:58 от denis.

# 321
  • на последния етаж
denis., благодаря ти от сърце! Flowers Hibiscus

# 322
Здравейте,
Днес пуснах контролни изследвания с 18 дневна почивка след три месеца прием на витамин D+К2 Better You по 3 впръсквания всеки ден.
Мисля,че резултата на D е добър.
Моля да ми кажете с какви дози да продължа? Мога ли да взимам сега само вигантол без К2 или да си продължа със спрейчето?

А това са резултатите от преди приема

# 323
  • Sofia
Нисък е Д.

# 324
  • София
Здравейте,
Днес пуснах контролни изследвания с 18 дневна почивка след три месеца прием на витамин D+К2 Better You по 3
Скрит текст:
впръсквания всеки ден.
Мисля,че резултата на D е добър.
Моля да ми кажете с какви дози да продължа? Мога ли да взимам сега само вигантол без К2 или да си продължа със спрейчето?

А това са резултатите от преди приема
Вит. Д трябва да е поне 50-60ng/ml... все пак е началото на зимата Simple Smile
Имаш и други дефицити и затова е трудно, бавно и понякога почти невъзможно да се попълва вит.Д дефицита.
Напр. В12 е нисък (трябва да е около 900) , имаш дефицит на желязо - но преди да го приемеш трябва да се проверят: отново Желязо + Хемоглобин, Феритин, ЖСК, Трансферин.
Добре е също да провериш Цинк, Мед и Селен.
Включи Магнезий ( ако нивата са ниски, а той не се депонира), това подпомага усвояването на вит.Д
Дозата вит. Д - около 6-7000IU/дн., след по-мазно хранене.

# 325
  • Пловдив
Денис, можеш ли да препоръчаш какъв или кой магнезий е за предпочитане? Магнерот добър вариант ли е?

# 326
  • София
Денис, можеш ли да препоръчаш какъв или кой магнезий е за предпочитане? Магнерот добър вариант ли е?
Да, хубав е.
Ако си избереш друг продукт, може да ми го покажеш, ако искаш ( на ЛС, за да не спамим темата) - да го погледна ( каква форма е, дали е с висока бионаличност?!).

# 327
Имате ли опит с различните лаборатории? Заради съмнителни резултати на други показатели с разлика от 10 дни правих два пъти изследване и на витамин Д.
Резултат преди 10 дни в Бодимед, спрян витамин  две седмици преди изследването - 120.4 nmol/L при граници 80-250.
Резултат днес Токуда, спрян витамин от три седмици - 52.55 ng/ml граници от 20.0 до 43.0.

Щях да си продължа приема за поддържане на нивото, но предвид високия резултат от днес не знам какво да правя.

# 328
  • София
Имате ли опит с различните лаборатории? Заради съмнителни резултати на други показатели с разлика от 10 дни
Скрит текст:
правих два пъти изследване и на витамин Д.
Резултат преди 10 дни в Бодимед, спрян витамин  две седмици преди изследването - 120.4 nmol/L при граници 80-250.
Резултат днес Токуда, спрян витамин от три седмици - 52.55 ng/ml граници от 20.0 до 43.0.

Щях да си продължа приема за поддържане на нивото, но предвид високия резултат от днес не знам какво да правя.
Toва са различни мерни единици ( nmol/L и ng/ml) или:
52,55 ng/ml х 2,5 (индекс)  =>  за да получиш в nmol/l и се получава 131,38 nmol/L......... резултатите са близки. Допълнителната разлика може да идва от това, че различните лаборатории ползват различни реактиви и респ. посочват различни, долна, оптимална и горна граница.

# 329
Да, виждам, че мерните единици са различни, но ме притесни, че съм доста над   горна граница.
При това положение нужно ли е в момента да пия още витамин?
Благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт