Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...4

• 64 333
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
  • на земята
Здравейте,пуснахме витамин Д с дъщеря ми ,която е на 10 год.и се оказа и на двете доста ниско.
Скрит текст:
Нейното 23
моето 14
Бихте ли ми препоръчали какво да купя за нея и за мен и каква доза?
Ще се радвам и  Дениз да се включи със съвет.
Благодаря ви ,връщам се да ви чета отначало.
Здравей!
Не следя какво се предлага в БГ, но ако искаш, избери нещо и го покажи.
Вит. Д не е скъпа добавка, така че няма смисъл да се дават много пари за нея.
Дозите:
 - за теб около 7-8000IU/дн. + 180-200мкг вит. К2(МК-7) ... защото при теб нивата на вит. Д са много ниски, а това дърпа Калция от костите, зъбите.... а вит. К2 го вкарва обратно и подпомага калциевият метаболизъм.
- за младата госпожижа - 1500- 2000IU/дн..... след по-мазно хранене.
След 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола
Много благодаря.
Може и да поръчам отiHerb ,може да ми предложиш.

# 346
  • София
Скрит текст:
Здравейте,пуснахме витамин Д с дъщеря ми ,която е на 10 год.и се оказа и на двете доста ниско.
Скрит текст:
Нейното 23
моето 14
Бихте ли ми препоръчали какво да купя за нея и за мен и каква доза?
Ще се радвам и  Дениз да се включи със съвет.
Благодаря ви ,връщам се да ви чета отначало.
Здравей!
Не следя какво се предлага в БГ, но ако искаш, избери нещо и го покажи.
Вит. Д не е скъпа добавка, така че няма смисъл да се дават много пари за нея.
Дозите:
 - за теб около 7-8000IU/дн. + 180-200мкг вит. К2(МК-7) ... защото при теб нивата на вит. Д са много ниски, а това дърпа Калция от костите, зъбите.... а вит. К2 го вкарва обратно и подпомага калциевият метаболизъм.
- за младата госпожижа - 1500- 2000IU/дн..... след по-мазно хранене.
След 2 месеца прием + 20 дни почивка => контрола
Много благодаря.
Може и да поръчам отiHerb ,може да ми предложиш.
Разбира се, с удоволствие Simple Smile  - пиши или на ЛС или в темата за iherb ( за да не спамим тук).
В момента има доста изгодни предложения - за по 2-3$... лично аз, повече пари за вит. Д не давам от години, а съм с перманентен дефицит на вит. Д заради моите проблеми ( ИР и Хипофункция на ЩЖ) ... и респ. постоянно съм на поддържащи дози.

# 347
Здравейте!
Моля, ако някой може да ме насочи към отговор защо при  стойности на HDL 2,31 mmol/l (реф.ст. над 1,2)
                          LDL  3,4 mmol/l (реф.ст. 4,2)
                          VLDL 0,89 mmol/l (реф.ст. 1,3 до 0,3)
                         Триглицериди  1,1 mmol/l (оптимално до 1,7)
Общият холестерол е 6,6 mmol/l   и е над здравословно определената норма?
Лекарят каза "Не се притеснявай, всичко е наред"

# 348
  • София
Здравейте!
Моля, ако някой може да ме насочи към отговор защо при  стойности на HDL 2,31 mmol/l (реф.ст. над 1,2)
Скрит текст:
                          LDL  3,4 mmol/l (реф.ст. 4,2)
                          VLDL 0,89 mmol/l (реф.ст. 1,3 до 0,3)
                         Триглицериди  1,1 mmol/l (оптимално до 1,7)
Общият холестерол е 6,6 mmol/l   и е над здравословно определената норма?
Лекарят каза "Не се притеснявай, всичко е наред"
Здравей!
Общо, сумарно, общият ти холестерол е 6,6, защото тук влизат,  LDL и VLDL, които са т.н. рисков, лош холестерол, но и HDL, това е холестерола с по-голяма плътност, който се води добър, полезен ...
Ако искаш да намалиш общия холестерол - трябва  малко да намалиш, поне според мен, LDL и VLDL, защото не е добре да се намалява  HDL ( в случая)..... или чрез храната + спорт, може да му повлияеш. Храненето - ползваш повече полезни мазнини, намаляваш въглехидратите - те повишават VLDL, а той може да се трансформира до LDL.
Ако искаш и моето мнение - нищо притеснително Simple Smile, защото както LDL и VLDL, така и триглицеридите са в норма.

# 349
Благодаря за обстойното обяснение! Много полезни съвети!
Извинявам се, че по грешка писах в темата за вит. Д.

# 350
  • София
Благодаря за обстойното обяснение! Много полезни съвети!
Извинявам се, че по грешка писах в темата за вит. Д.
Не мисля, че е проблем... но, за да е по темата, няма проблем да го обвържем... защото еднократен прием, на високи дози вит. Д също "вдигат" холестерол-а Simple Smile (т.н. лош холестерол) ..... високи над 15-20 000IU .... още една причина, да не съм фен на приема на високи дози вит. Д ........ другата, по-основна, е, че могат да "избутат/изхвърлят" калций от костите и че не са полезни за калциевият метаболизъм.
Тук има и един парадокс - ако си в дефицит на вит. Д, може също да имаш висок общо холестерол  (холестерола с ниска плътност, лошия), както и по-високи нива на триглицеридите ... а когато дефицита се попълни, се намалява общия, на база лошия холестерол.... или вит. Д е важен за правилния баланс на липидния профил.
Ако има, напр.  много ниски нива на холестерол ( че и такива случаи често има, особено при спортистите, хората страдащи от различни хранителни разстройства - анорексия и т.н....) - не може да се синтезира вит. Д... или, и да си с наднормено тегло - проблем, и да си с малко мазнини - също проблем - тогава освен проблем със синтеза на вит. Д ( и невъзможност той да се метаболизира в кожата до витамин Д3) , но и синтеза на хормони в тялото е застрашен/нарушен.  
Спирам, че ще отида в друга тема Simple Smile

# 351
По темата за връзката между двете, вит. Д ми е 20 ng/ml, а вит. В12 300. И вероятно част от причината за стойността на Общия холестерол.
Купих спрей на БЕТЪР Ю ИНТРА - ОРАЛЕН СПРЕЙ С ВИТАМИНИ D3 + К2 12 мл, приемам веднъж дневно. Преди съм пила КИНОН Д3. След 2 месеца ще направя. контролно изследване.
Отново много благодаря на denis за разяснението. Хубаво е човек да знае какво прави приемайки дадена добавка или лекарство.

# 352
  • Варна
Взех комбинирани витамини на сина ми и в тях витамин D е 5 микрограма. Доколкото разбирам, това е под 1 капка Вигантол. Така ли е, или греша?

# 353
  • София
Взех комбинирани витамини на сина ми и в тях витамин D е 5 микрограма. Доколкото разбирам, това е под 1 капка Вигантол. Така ли е, или греша?
Да, това е 200IU... 1 капка Вигантол е 500IU

# 354
  • Варна
Благодаря, Denis, за светкавичния отговор. За деца на 8 г. колко е препоръчителната доза при вит. Д 32 ng/mL.

# 355
  • София
Благодаря, Denis, за светкавичния отговор. За деца на 8 г. колко е препоръчителната доза при вит. Д 32 ng/mL.
Горна граница е 2000IU... т.е. 1000-1200IU e добра дневна доза... приема се след по-мазно хранене.
След 2 месеца прием + 20-на дни почивка =>  контрола... поддържаща доза за зимните месеци средно 400-600IU

# 356
Здравейте , ендокринолога назначи доза от 60 капки вигантол ,20x3 пъти седмично , не каза изобщо за приема на витамин К.
Според вас дозата не е ли доста висока, притеснявам се да не стане предозиране,  става въпрос за мъж на 20 години.Благодаря ви

# 357
На мен ендокринолог ми назначи 20 капки дневно, каза до 5000 единици да взимам. Без витамин к. Дозата е висока, по лекарска преценка, вероятно скоро ще я коригира. Не мисля, че често изписват витамин к.

# 358
На мен ендокринолог ми назначи 20 капки дневно, каза до 5000 единици да взимам. Без витамин к. Дозата е висока, по лекарска преценка, вероятно скоро ще я коригира. Не мисля, че често изписват витамин к.

Кое от двете?
 20 капки са 10 000 единици
.От друга страна ти е казал само ДО 5000 единици дневно.
Или аз се бъркам нещо, но не ми се връзва написаното.......

# 359
Това май им е стандартната мантра, 3 х 20 капки на седмица. И 5ng/ml да ти е, и 10, и 20 - все такава рецепта съм виждала. Не всичките, разбира се, ама е много често.
И моят беше паднал до малко над 20 в началото на лятото. Помолих ЛЛ да ми напише рецепта да я имам в джоба, че трябваше да пътувам и исках да си взема шишето Вигантол с мен, а той нали е регистриран да е с рецепта и да не трябва да се обяснявам евентуално. Написа и тя 3 пъти седмично по 20 капки. Питах държи ли така да го вземам и защо, че аз вече съм го подкарала по 10 капки на ден, всеки ден. Ами да, даже още по-добре било. Ама що да го напише така...
Скрит текст:
Хем моята не я имам за загубена някаква от старата школа дето хептен нищо не чете, за други неща си е много добре информирана даже, при същото посещение се разправяхме как за някои неща медицинските становища са се изменили много откакто тя е учила кое как трябва да е.
На колежката нещо от сорта на 12 май беше излязло, май на нея същата дозировка предписала нейната лекарка.

Общи условия

Активация на акаунт