Студенти в Нидерландия - 11

• 69 750
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Моя хубавец, още няма личен лекар там, половината време от престоя му в Нидерландия мина. Не се отнася сериозно по този въпрос.

# 616
Ох, ако не бях да натискам и да дудня ежедневно и моята нямаше да има личен лекар. Сега ми е по-спокойно откъм ЛЛ. Но със застраховката имаме едни препятствия, дето много ме дразнят. Отива на лекар, правят изследвания, издават фактура за 107 + 30 евро и очаквах да ги представи на застрахователя и готово. Да, ама не! Първо трябвало потвърждение от издателя на ЕЗК, ще отказва покриване на разходите. Издателят е НЗОК, който пък иска преведени на български всички изследвания и фактурите, подаване на заявление и при това лично, т.е. като се прибере или с пълномощно, ама как да ми го даде като беше там. Дадох 200 лв. За превод на български. Направооооо ..., платих и фактурите. Да видим кой какво ще признае. Ама парите за превод няма кой да ми ги върне. Става въпрос за ЕОN застраховател в Нидерландия (ако не греша името)
Представях си, че като имаш застраховка е достатъчно да представиш фактурите и застрахователят ти ги изплаща. Е, не е така.

# 617
  • дядовата ръкавичка
И моят син няма. А с това прекъсване на здравната застраховка при прекратяване на трудов договор, няма и да има.
Той пък е с друг проблем. Не му възстановяват разходите за здр. застраховка, поради някакво несъответствие в имената  и банковата сметка. Два пъти писа до общината от ноември насам. Никакъв отговор. Та, не са съвсем  розови и там нещата в администрацията ...

Иначе си е в БГ засега. Отмени си полета и чака решението на правителството утре.

# 618
Синът ми след две и половина години най-накрая си избра ЛЛ. Сега трябва и аптека да избере, надявам се, че няма да минат още толкова Simple Smile. Не се е налагало да ползва нищо и дано е все така. За ковид, като бях там съквартиранта му, холандец, разказа, че като се разболееш и си сам, се свързваш с ЛЛ и от избраната аптека ще намерат начин да ти доставят лекарствата. Направи ми огромно впечатление за коледа момчето трябваше да отиде при родителите си и по препоръка на правителството си направи тест преди да тръгне, защото имал възрастна баба, та те така те за отговорност и вяра в управлението.
Относно бустера там, влизаш в системата за ваксини и си избираш дата и съответно час от предложените, не е чакал писмо по пощата.

# 619
И моят син няма. А с това прекъсване на здравната застраховка при прекратяване на трудов договор, няма и да има.
Той пък е с друг проблем. Не му възстановяват разходите за здр. застраховка, поради някакво несъответствие в имената  и банковата сметка. Два пъти писа до общината от ноември насам. Никакъв отговор. Та, не са съвсем  розови и там нещата в администрацията ...

Иначе си е в БГ засега. Отмени си полета и чака решението на правителството утре.
Хм, това си е проблем. Не е ли добре да звъни и да ги притеснява докато оправят нешата. Моя син така ги тормози - не пуска слушалката докато не се оправи. Специално за връщане на здравните си спомням, че беше държал една служителка на телефона докато не му съдейства за попълване на  онлайн документа.

# 620
Моя хубусник е четвърта година там, още няма ЛЛ. До сега не се е налагало да му трябва, но все има първи път. Застраховка си плаща редовно. Кога работил, кога не, поне там е изряден.

# 621
Дано все така да не им трябват ЛЛ Simple Smile

# 622
Проблема се оправя с писмото, което е получил от toeslagen или каквото там беше тва за връщането, където му пишат че има несъответствие в имената - носи го в банката в която му е сметката и там променят имената. Иначе са въведени там само с име и фамилия, а в сайта за застраховките- с три имена. Общината няма касателство.

# 623
  • София
..и аптека ли се избира? Thinking..и това с личното подаване в НЗОК и превода..ъх. Дано не се налага.

# 624
Да и аптека, трябва да е в района ти по адресна регистрация, както и ЛЛ.

# 625
Дано все така да не им трябват ЛЛ Simple Smile
Дано.
Прибрал се е след 15ч пътуване.

# 626
  • дядовата ръкавичка
Благодаря, second! И в писмото, което е получил от данъчните пише, че трябва да отиде до банката, но той не знам защо е решил, че проблемът е с общината. Явно е нерядко срещан казус.

# 627
А можете ли да ме светнете как се избира личен лекар?

# 628
. Ама парите за превод няма кой да ми ги върне. Става въпрос за ЕОN застраховател в Нидерландия (ако не греша името)
Представях си, че като имаш застраховка е достатъчно да представиш фактурите и застрахователят ти ги изплаща. Е, не е така.

Проблемът не е в AON, а в избора на застраховка - дискутирано е.
Поне 3 пъти съм казвал мнението си, че ако се налагат здравни услуги евтините застраховки в AON вършат нулева работа - по-добре без тях, а само с ЕЗОК.
И единствената смислена е Complete+ която е около 600-700 евро годишно. Но пък при нея всичко се възстановява в рамките на няколко дни без никакви залитания към БГ застрахователите.

# 629
А можете ли да ме светнете как се избира личен лекар?
Здравейте,
След като имате одобрение от застраховател - потвърдена холандска здравна застраховка - избирате най-подходящия за Вас лекар и/или стоматолог от https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx
Обаждате се на лекаря/стоматолога и казвате, че имате холандска здравна застраховка, (с включена стоматологична помощ). Всички медицински лица говорят английски и обслужват и на английски език.
В Холандия когато лекарите изпишат лекарства изпращат рецептата до определена аптека (по е-мейл), която си избрал и посочил на лекаря и само от тази аптека можеш да си получиш предписаните лекарства. Потърсете аптека с добри отзиви и доставяща до домашен адрес.
След това ще Ви поканят на профилактични прегледи.
Любезни и организирани са, без чакане -  само след записан час.

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 09:42 от Kepeva

Общи условия

Активация на акаунт