Студенти в Нидерландия - 11

• 69 755
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
А можете ли да ме светнете как се избира личен лекар?
Здравейте,
След като имате одобрение от застраховател - потвърдена холандска здравна застраховка - избирате най-подходящия за Вас лекар и/или стоматолог от https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx
Обаждате се на лекаря/стоматолога и казвате, че имате холандска здравна застраховка, (с включена стоматологична помощ). Всички медицински лица говорят английски и обслужват и на английски език.
В Холандия когато лекарите изпишат лекарства изпращат рецептата до определена аптека (по е-мейл), която си избрал и посочил на лекаря и само от тази аптека можеш да си получиш предписаните лекарства. Потърсете аптека с добри отзиви и доставяща до домашен адрес.
След това ще Ви поканят на профилактични прегледи.
Любезни и организирани са, бец чакане -  само след записан час.

Благодаря! Значи ми трябва застраховка със сигурност? Чела съм тук из темите, че застраховките са различни в зависимост от това дали човек работи или не и се преподписват при започване/напускане на работа. Аз в началото няма да работя и не знам дали да си правя застраховка 🤔

# 631
А можете ли да ме светнете как се избира личен лекар?
Здравейте,
След като имате одобрение от застраховател - потвърдена холандска здравна застраховка - избирате най-подходящия за Вас лекар и/или стоматолог от https://www.independer.nl/huisarts/intro.aspx
Обаждате се на лекаря/стоматолога и казвате, че имате холандска здравна застраховка, (с включена стоматологична помощ). Всички медицински лица говорят английски и обслужват и на английски език.
В Холандия когато лекарите изпишат лекарства изпращат рецептата до определена аптека (по е-мейл), която си избрал и посочил на лекаря и само от тази аптека можеш да си получиш предписаните лекарства. Потърсете аптека с добри отзиви и доставяща до домашен адрес.
След това ще Ви поканят на профилактични прегледи.
Любезни и организирани са, бец чакане -  само след записан час.

Благодаря! Значи ми трябва застраховка със сигурност? Чела съм тук из темите, че застраховките са различни в зависимост от това дали човек работи или не и се преподписват при започване/напускане на работа. Аз в началото няма да работя и не знам дали да си правя застраховка 🤔
Ако няма да работите може да разчитате на ЕЗОК, издадена от ДСК Банк - тук в България. Трябва да знаете, че тя покрива спешни ситуации, а не оперативни такива, т.е такива, за които бихте отишли в Пирогов Simple Smile. Чувала съм за студентски застраховки в Холандия, но не сме извървявали този път и не мога да Ви насоча. Ние направо купихме Complete+

# 632
Дали някой (от студентите в Холандия) е опитвал да си извади карта за пътуване с намаление от БДЖ?

# 633
  • No Line On The Horizon
Дали някой (от студентите в Холандия) е опитвал да си извади карта за пътуване с намаление от БДЖ?
"УЧАЩ" - картата се издава на учащи под 26 години от всички категории училища и висши учебни заведения в страната или на територията на друга държава-член на Европейския съюз с редовно целогодишно дневно обучение, срещу представяне на уверение/удостоверение от учебното заведение и актуална снимка. Задължително изискване е уверението/удостоверението да е с оригинална заверка. Не се допуска издаване на жп карта "Учащ" срещу представяне на копие на този документ. В случай на предоставяне на уверение/удостоверение от учебно заведение от друга държава-член на Европейския съюз, същото задължително се придружава и с оригинален официален /или нотариално заверено копие/ превод на български език.

# 634
Здравейте, има ли вече решение на правителството за промяна на ковид мерките?

# 635
Надали ще са облекчени.. с тия цифри от последната седмица..
34% позитивни и 1147 на 100 хил.

# 636
  • No Line On The Horizon
Вдигат част от мерките, въпреки увеличения брой на инфекции. Отварят и университетите
On Friday the government said universities and vocational schools would also reopen and announced a shorter quarantine period after an exposure and an expansion of the use of masks.

# 637
Вдигат част от мерките, въпреки увеличения брой на инфекции. Отварят и университетите
On Friday the government said universities and vocational schools would also reopen and announced a shorter quarantine period after an exposure and an expansion of the use of masks.
Отварят ли ги, откога? Дано

# 638
От утре, 15.01 влизат в сила облекченията. Отварят унитата, магазините, спортните клубове (с условия), фризьори и др. Заведенията и музеите остават затворени. Пълна информация тук:
https://www.government.nl/latest/news/2022/01/14/press-conference-14-january-2022

Има облекчения, защото въпреки големия брой заразени, хоспитализираните и интензивните спадат драстично.

# 639
От утре, 15.01 влизат в сила облекченията. Отварят унитата, магазините, спортните клубове (с условия), фризьори и др. Заведенията и музеите остават затворени. Пълна информация тук:
https://www.government.nl/latest/news/2022/01/14/press-conference-14-january-2022

Има облекчения, защото въпреки големия брой заразени, хоспитализираните и интензивните спадат драстично.
Мерките там се разхлабват а тук с разбрах ,че се затягат. Днес ми казаха .че вече е невъзможно да се освободиш от карантина дори и с 2-ПСР теста.Единия вХонландия преди полета ,а другия следв България.Извинявайте ,че повдигам темата пак но моля някой скорошно летял да каже със сигурност.Синът ми има билет за 22.01...Не е ваксиниран

# 640
Веднага направих справка за последната заповед на МЗ - РД-01-19/14.01.2022. Точката, която те интересува е 4.5.1за лица, влизащи от червена зона:
"4.5.1. Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства, които представят при влизането си в страната само един от документите, посочени в т. 4.4. (за ваксинация или за преболедуване или за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19) се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID19. "

Така, че може да се освободи - прави пср в Нидерландия, влиза с него, стои в карантина 72 часа, след което прави тук пср, праща го на рзи и се освобождава на 4тия ден.

# 641
Ох, ако не бях да натискам и да дудня ежедневно и моята нямаше да има личен лекар. Сега ми е по-спокойно откъм ЛЛ. Но със застраховката имаме едни препятствия, дето много ме дразнят. Отива на лекар, правят изследвания, издават фактура за 107 + 30 евро и очаквах да ги представи на застрахователя и готово. Да, ама не! Първо трябвало потвърждение от издателя на ЕЗК, ще отказва покриване на разходите. Издателят е НЗОК, който пък иска преведени на български всички изследвания и фактурите, подаване на заявление и при това лично, т.е. като се прибере или с пълномощно, ама как да ми го даде като беше там. Дадох 200 лв. За превод на български. Направооооо ..., платих и фактурите. Да видим кой какво ще признае. Ама парите за превод няма кой да ми ги върне. Става въпрос за ЕОN застраховател в Нидерландия (ако не греша името)
Представях си, че като имаш застраховка е достатъчно да представиш фактурите и застрахователят ти ги изплаща. Е, не е така.
Ние имахме такъв казус с АОН, но изпращахме сканирана европейската здравна карта и фактурата до техния Сребърен кръст, откъдето ни връщат, че не се покрива от здравната каса, и с този отказ изпращаме всичко до АОН, откъдето отговарят каква сума ще възстановят. За физиотерапията например плащахме 40 евро, но застраховката покриваше само 30 евро. И ги плащаха.

# 642
Здравейте! Интересува ме мнение за университета Vrije Амстердам и по-точно техническите специалности. Какво е нивото, труден ли е приемът? Необходимо ли е мотивационно писмо? Ще съм благодарна ако споделите наблюдения.

# 643
Според мен не е труден приема, синът ми завърши в МГ и кандидатсва Компютърни науки.
Относно нивото, беше сравнявал програмите на няколко унуверситета по тази специалност, според него не е имало съществена разлика.
На него му харесва, работят по допълнителни проекти, имат различни състезания, общо взето дават им възможност да покажат какво знаят и някой да ги забележи.
За технически специалности мисля, че Делф е най-добрия вариант, но моя мързеланко не положи никакви усилия да се подготви за изпита, та за малко се размина.

# 644
Ох, ако не бях да натискам и да дудня ежедневно и моята нямаше да има личен лекар. Сега ми е по-спокойно откъм ЛЛ. Но със застраховката имаме едни препятствия, дето много ме дразнят. Отива на лекар, правят изследвания, издават фактура за 107 + 30 евро и очаквах да ги представи на застрахователя и готово. Да, ама не! Първо трябвало потвърждение от издателя на ЕЗК, ще отказва покриване на разходите. Издателят е НЗОК, който пък иска преведени на български всички изследвания и фактурите, подаване на заявление и при това лично, т.е. като се прибере или с пълномощно, ама как да ми го даде като беше там. Дадох 200 лв. За превод на български. Направооооо ..., платих и фактурите. Да видим кой какво ще признае. Ама парите за превод няма кой да ми ги върне. Става въпрос за ЕОN застраховател в Нидерландия (ако не греша името)
Представях си, че като имаш застраховка е достатъчно да представиш фактурите и застрахователят ти ги изплаща. Е, не е така.
Ние имахме такъв казус с АОН, но изпращахме сканирана европейската здравна карта и фактурата до техния Сребърен кръст, откъдето ни връщат, че не се покрива от здравната каса, и с този отказ изпращаме всичко до АОН, откъдето отговарят каква сума ще възстановят. За физиотерапията например плащахме 40 евро, но застраховката покриваше само 30 евро. И ги плащаха.
Мерси! А какво е това "Техен сребърен кръст" и защо до тях? Нали издателят на ЕЗОК трябва да откаже плащане?
Междувременно, от НЗОК са й казали, че ако АОN не й признаят сканиранта карта, ще й издадат писмен отказ от НЗОК, който да приложи към молбата към AON

Общи условия

Активация на акаунт