Студенти в Нидерландия - 11

• 69 752
  • 745
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте на всички , синът ми го прие една Холандска фирма за стаж по неговата си специалност в гр. Утрехт от месец Февруари до Юли 2022 г. Понеже унито е в Енсхеде си търсим нова квартира в град Утрехт. Ако някой може да помогне ще сме му много благодарни.

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 20:08 от Aleksandar Darmonski 628768

# 646
Здравейте! Интересува ме мнение за университета Vrije Амстердам и по-точно техническите специалности. Какво е нивото, труден ли е приемът? Необходимо ли е мотивационно писмо? Ще съм благодарна ако споделите наблюдения.
Синът ми учи 1ва година в този университет, изкуствен интелект. Писа някакво мотивационно писмо. Самото влизане не му се стори трудно. Като специалност и условия много му харесва. Доста от изпитите до момента са проекти, групи от по няколко деца. Съветвам Ви да си ангажирате общежитие, което е само за първокурсници, магистри и докторанти. Условията са много добри. След 2та год. Си търсят квартира.

# 647
Ох, ако не бях да натискам и да дудня ежедневно и моята нямаше да има личен лекар. Сега ми е по-спокойно откъм ЛЛ. Но със застраховката имаме едни препятствия, дето много ме дразнят. Отива на лекар, правят изследвания, издават фактура за 107 + 30 евро и очаквах да ги представи на застрахователя и готово. Да, ама не! Първо трябвало потвърждение от издателя на ЕЗК, ще отказва покриване на разходите. Издателят е НЗОК, който пък иска преведени на български всички изследвания и фактурите, подаване на заявление и при това лично, т.е. като се прибере или с пълномощно, ама как да ми го даде като беше там. Дадох 200 лв. За превод на български. Направооооо ..., платих и фактурите. Да видим кой какво ще признае. Ама парите за превод няма кой да ми ги върне. Става въпрос за ЕОN застраховател в Нидерландия (ако не греша името)
Представях си, че като имаш застраховка е достатъчно да представиш фактурите и застрахователят ти ги изплаща. Е, не е така.
Ние имахме такъв казус с АОН, но изпращахме сканирана европейската здравна карта и фактурата до техния Сребърен кръст, откъдето ни връщат, че не се покрива от здравната каса, и с този отказ изпращаме всичко до АОН, откъдето отговарят каква сума ще възстановят. За физиотерапията например плащахме 40 евро, но застраховката покриваше само 30 евро. И ги плащаха.
Мерси! А какво е това "Техен сребърен кръст" и защо до тях? Нали издателят на ЕЗОК трябва да откаже плащане?
Междувременно, от НЗОК са й казали, че ако АОN не й признаят сканиранта карта, ще й издадат писмен отказ от НЗОК, който да приложи към молбата към AON
Сребърният кръст е нещо като нашата НЗОК. Ако направените разходи се покриват от здравната каса, те ги плащат. Ако не се покриват - пращат отказ, който да се прати на АОН. Ние около 5-6 пъти за една година минахме тези процедури. На практика си спестявате превод на документи за НЗОК и главоболия тук. Директно се иска от холандците плащане или отказ

# 648
Мда, грешно разбрах 😊

quote author=Aleksandar Darmonski 628768 link=topic=1366868.msg44150795#msg44150795 date=1642418023]
Здравейте на всички , синът ми го прие една Холандска фирма за стаж по неговата си специалност в гр. Утрехт от месец Февруари до Юли 2022 г. Понеже унито е в Енсхеде си търсим нова квартира в този град. Ако някой може да помогне ще сме му много благодарни.  
[/quote]

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 22:17 от LollyPoppy

# 649
Здравейте! Студент по право съм в Тилбург вече втора година, но чак сега реших да се преместя в града, защото бяхме онлайн. За съжаление не успявам да си намеря стая, така че ако някой ще освобождава стая скоро (независимо дали е февруари-март), нека ми пише. Simple Smile
Отделно, някой може ли да препоръча rental agency? Лично аз се регистрирах и платих 30те евро за BVwonen, но никакъв отговор от тях.

# 650
Отидете на място в агенцията. Като им виснете са по-отзивчиви.
Моята дъщеря си беше намерила квартира чрез wonen13 или нещо такова.

# 651
Малко особен въпрос, но при летене правят ли проблем за подправки, лекарства и вакуумирани дрехи в куфар, който отива в багажното на самолета?

# 652
  • Варна
Малко особен въпрос, но при летене правят ли проблем за подправки, лекарства и вакуумирани дрехи в куфар, който отива в багажното на самолета?

Не

# 653

Не. За подправки и лекарства в нормални количества- не. Инсулин с игли даже през ръчния багаж съм прекарвала, дори не попитаха какво е.
Но пък зависи как изглеждат на рентгена.
Мен ме свалиха от самолета на Варненското летище  да отварям куфара преди да излетим, че кус-куса, който носех за Египет приличал на забранена стока.

# 654
[/quote
НЕ ,Аз бях натъпкала с всякакви подправки и медикаменти ,3-4 антибиотика и куп други медикаменти за какво ли не-но при мен е малко професионално изкривяване.Оказа се обаче , че синът ми през първата година успя на помогне на 4-5 дечица от БГи дори 1 хонландец , с моите безумно много лекарства за какво ли не.Така ,че не се тревожете,по добре да сложите и да не му трябват,отколкото да  изпадне в ситуация  а да няма.

# 655
  • София
Здравейте,
Дъщеря ми е 11ти клас и една от държавите, в които ще кандидатства е Нидерландия (1), втори избор (Испания). Интересите са и (за сега😄) свързани със специалности от типа на Комуникации, Медия и Култира, Филм... Има ли тук мами, чиито деца учат в NL в подобна сфера и доволни ли сте? В кои унита? Има ли тема в mg-mamma, която да е посветена специално на кандидатстването в Нидерландия, тук е повече за самото студентстване, живота, квартири и т.н. - също е безкрайно полезно, разбира се. Simple Smile Надявам се не ви досаждам с кандидатстудентски въпроси, вие имате вече натрупан ценен опит. Благодаря!

# 656
[/quote
НЕ ,Аз бях натъпкала с всякакви подправки и медикаменти ,3-4 антибиотика и куп други медикаменти за какво ли не-но при мен е малко професионално изкривяване.Оказа се обаче , че синът ми през първата година успя на помогне на 4-5 дечица от БГи дори 1 хонландец , с моите безумно много лекарства за какво ли не.Така ,че не се тревожете,по добре да сложите и да не му трябват,отколкото да  изпадне в ситуация  а да няма.

Ами аз съм си взела каквото ползвам тук, антибиотик нямам, все си мисля, че там няма да ме оставят да пукна от инфекция, ако се наложи 😅

# 657
[/quote

Ами аз съм си взела каквото ползвам тук, антибиотик нямам, все си мисля, че там няма да ме оставят да пукна от инфекция, ако се наложи 😅
Не, няма да Ви оставят, разбира се..., но ще си платите солидно за преглед. След това ще Ви изпишат антибиотика  и ще си го купите, дано не се налага, но не е нещо съвсем невъзможно- Та, доброто планиране спестява време и средства.

# 658
При боледуване като уро-инфекция и др., винаги може да се мине през спешното, като изписаното от там лекарство е безплатно за един курс. Понякога човек не се сеща в първия момент, че му е опция. Проверете и в съответния град и университет дали няма студентски поликлиники - обикновено работят само с ЕЗОК.
Иначе един комплект лекарства от България спестява доста грижи (може да да се вземе широкоспектърен антибиотик) - писали сме с доста идеи тук.

# 659
  • La casa de Mickey Mouse
Здравейте,
Дъщеря ми е 11ти клас и една от държавите, в които ще кандидатства е Нидерландия (1), втори избор (Испания). Интересите са и (за сега😄) свързани със специалности от типа на Комуникации, Медия и Култира, Филм... Има ли тук мами, чиито деца учат в NL в подобна сфера и доволни ли сте? В кои унита? Има ли тема в mg-mamma, която да е посветена специално на кандидатстването в Нидерландия, тук е повече за самото студентстване, живота, квартири и т.н. - също е безкрайно полезно, разбира се. Simple Smile Надявам се не ви досаждам с кандидатстудентски въпроси, вие имате вече натрупан ценен опит. Благодаря!
Тук разискваме всякакви въпроси свързани с учене в Холандия. Последните постове са предимно за битовизми, но това е нормално, тъй като едва сега започва кандидатствамето. Всички мами и деца са минали пред този етап и биха могли да помогнат. Разбира се, бъдещият студент трябва да си направи избора сам. Избира точно какво иска да учи - специалност. После преглежда университетите които предлагат тази специалност. След като и този избор е направен можем да дадем отзиви.
От така изброените интереси могат да се учат хиляди неща, които нямат нищо общо едно с друго. Няма как да очаквате, някой да седне да направи рисърч вместо бъдещия студент и да му представи смляната информация
Може би, ако дадете конкретни специалности и университети повече хора ще се включат

Общи условия

Активация на акаунт