Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Споделено родителство

 • 3 814
 • 82
 •   3
Отговори
# 45
 • Мнения: 567
Не е изобщо основната причина за развод това. Основната причина е гледането в различни посоки.

# 46
 • Варна
 • Мнения: 30 852
Изневяра примерно. Познавам мъж, който е изключително отдаден баща, много грижовен, но си кръшка от години. Някои жени не могат да го преглътнат. Има и други причини.

# 47
 • Мнения: 1 035
Не съм изчела всички отговори. За споделеното родителство съм. Не виждам какво значение има какво ще каже съда,ако и двамата имате желание да го направите. Аз не съм се развеждала,но гледаме детето наравно. Една седмица при мен,една при таткото. За 3ма ни това е най-добрия вариант.
Редактирам се: Върнах се да прочета и искрено се зарадвах колко майки с мислене като моето има в темата. Обикновено всеобщото мислене е,че таткото не става и детето трябва да е с мама.

# 48
 • Мнения: 239
Има и обратен вариант - майката е уикенд родител, а бащата се оправя през седмицата, поема си всички разходи занимава се с текущите задачи - учене и т.н. и не получава присъдената издръжка, понеже майката нямала пари, при малко по-висока заплата.... Simple Smile

# 49
 • Мнения: 867
И аз смятам, че гледането в различни посоки е основната причина. Поне при нас е така. В нашата ситуация детето има по-голяма връзка с двама ни, от колкото би имало ако живеехме под един покрив. Той е е много добър баща, разбира се това не се е случило по подразбиране, а с много усилия и не малко кавги, но важното е крайния резултат.
Иначе, като всяка жена и аз има за какво да съм обидена и аз мога да отмъщавам чрез детето, но не виждам смисъл. Проблема с него е мой проблем, не на детето. Ако някой ден то реши да не контактува с него и роднините от негова страна, искам избора да е негов, не мой.

# 50
 • Мнения: 3 281
Познавам две близки семейства, в които родителите се разведоха и прилагат схемата на ‘споделеното родителство’ - при едните децата (две момчета на 9 и 11 години) системата е една седмица при мама, една при татко. При другите (пак две момчета на 6 и 9 години) системата е доста по-сложна - едната седмица децата са три дни при мама и четири при татко, другата обратното. И двете майки се оплакват, че татковците определено прилагат различни правила с децата, все едно им правят напук (стоене до късно, претупване на домашните, ако изобщо са написани, нинтендото и плейстейшънът са основни занимания). И двете майки са в доста обтегнати отношения с татковците. Понеже са ми близки, понякога ми е на устата да им напомня, че допреди година или две всичко беше цветя и рози - и двете двойки бяха женени повече от десет години. Но си мълча. Децата изглеждат спокойни и щастливи - във всеки случай не по-различни отпреди развода.

# 51
 • Мнения: 239
По принцип, ако има нормални отношения между бившите партньори не е необходимо да се измислят каквито и да е схеми - разбирате се, заедно с детето, че когато иска може да ходи при другия родител и нещата постепенно се нареждат - без значение споделено родителство ли е, не е ли, има ли фиксирани седмици и дни в споразумението за развод. Разбирате се да се чувате предварително за определени дни и готово.

# 52
 • София
 • Мнения: 13 624
Аз знам, че ММ е добър родител - що се отнася до съобразяване с детето и желание да му угажда, аз съм по-хард.
Но по отношение на образование и амбиции за нещо над средното ниво - е пълна скръб. Важно било детето да стане добър човек и толкова...
Да уточня, че не сме разведени. Само давам пример за гледане в различни посоки.
Няма пълно щастие, при споделено родителство няма издръжка, няма семейно жилище.
Но пък жената ще има повече свободно време, ако разбира се, го иска.
Не е задължително добрата майка да е непременно мъченица.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 11:04 от Cuckoo

# 53
 • Мнения: 3 281
Да уточня, че не сме разведени. Само давам пример за гледане в различни посоки.

Това е съвсем нормално.

Проблем се появява в момента, в който детето каже: При татко е по-хубаво, защото не ме кара да правя диктовки и да решавам задачи. Или 'той ме оставя да гледам филми по тази вечер, а ти - не'.

Аз сама си гледам детето - без татко, момче на 9 години. И сама виждам, че в момента, в който дори леко отпусна правилата за използване на екрани или лягане (например защото е ваканция), после започва малък бунт 'защо вчера можеше, а днес вече не може'. Не искам да си мисля какво би било, ако някой съвсем целенасочено ми прави напук.

И въпреки това смятам, че споделеното родителство е приемлив вариант, при положение че и двамата родители го искат.

# 54
 • София
 • Мнения: 13 624
Ами понякога е добре детето самО да види резултатите от своите действия.
Все пак да си постоянен пъдар не е приятно за никоя от двете страни. Като стои до късно и няколко пъти едва стане сутрин - някоя вечер ще заспи в 9.
Човек трябва понякога да бъде гъвкав, а не като пъдар. А и мъжете не са непременно идиоти само защото не се разбират с майката. Понякога жените прекалено се вманиачаваме в оценки в у-ще и спазването на правилата, а едно дете трябва И да се забавлява.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 12:19 от Cuckoo

# 55
 • France
 • Мнения: 5 721
Би било интересно Ивелина да ни разкаже как са се развили нещата пост фактум. По принцип споделеното родителство е хубаво нещо и може да е най-доброто решение за всички участници. Но в нейния казус, с мъж способен да изпразни апартамента и дори фризера, за да накаже майката, съм повече от скептична.

# 56
 • Мнения: 550
Аз не съм за споделеното родителство! Ние сме разведени по обичайния начин с двете недели(съботи)  и издръжка, ако трябва да съм чесна не знам какво точно пишеше в документите за графика на детето. Детето си има двама родители и когато баща му иска да го вземе го взима независимо от споразумението. Плаща издръжка толкова колкото може, имало е месеци с по 500 лв имало е месеци и с по 100. Именно обаче заради горни твърдения как при единия ляга в 1 а при другия на време и подобни е хубаво майката да си има права. Когато стане проблем и когато трябва нещо да се направи от бащата, а той си пасува и несе прави имаш право да го изискаш. Ако след 5 години не си съгласна с гледането и възпитанието на детето ще имаш право да го промениш. И ако таткото не влезе в релси винаги можеш да му припомниш решението на съда за да се замисли малко как вреди на детето с дадени тъпи действия. За 3 години един път ми се е налагало да вадя решението и да му припомня, но все още има ефект. И преди да ме линчувате ще обясня! Трябваше да заминат на почивка в даден град, тръгват от тук и отиват на село без аз да знам, тогава детето не говореше много и не можеше да каже общо взето къде е! Отидох и си го прибрах, а таткото ме пита какво толкова станало… еми стана това че аз съм родител и трябва да знам къде се намира детето ми! След като следващия месец я карахме по правилата от съда много бързо му дойде акъла и вече няма проблеми. Та е хубаво да имате надмощие ей така за респект!

# 57
 • София
 • Мнения: 13 624
Ясно, непременно да се стъпи на врата на мъжа...

# 58
 • Мнения: 11 617
Cuckoo, смисъла е съвсем друг Simple Smile Не знам какво си чела и видяла Simple Smile Никой не може да стъпи на ничий врат, след развод пък кой ли го и мисли това.

# 59
 • София
 • Мнения: 13 624
Cuckoo, смисъла е съвсем друг Simple Smile Не знам какво си чела и видяла Simple Smile Никой не може да стъпи на ничий врат, след развод пък кой ли го и мисли това.
А това?
След като следващия месец я карахме по правилата от съда много бързо му дойде акъла и вече няма проблеми. Та е хубаво да имате надмощие ей така за респект!
Аз както си се оплаквам от ММ, така не мога да си изкривя душата, че изобщо не спазва режима  по време на у-ще. А уикендът не е време да се ляга в 9 вечер.

Общи условия

Активация на акаунт