Предложения за странни, необичайни и интересни имена! - 34

• 25 058
  • 740
  •   1
Отговори
# 180
Накъде вървим?
Такова многообразие на имена, че българското се размива. Тенденцията към измисляне на нови имена ли е в момента? Използват ли се имена като Георги, Петър? Някой знае ли статистически как е в последно време?

# 181
Не знам, но познавам 80-годишна баба Росица, чиято внучка е Росислава, за да не е Росица... Името на бабата е толкова по-нежно и не е измишльотина...

# 182
Петър отдавна не се използва, Георги е още в топ 10. Виктор Мартин Александър Даниел, и всякаквите там ханове и царе са на мода в момента. Това по официална статистика. 

Отделно всичко останало е толкова измислено, че няма как да има много с едно и също име, затова не влизат в статистиката. 

По усещане (няколко пъти годишно ми минават списъците на половината детски градини в голям областен град) - Майкъли, Стивъни, Джейсъни се съревновават с всякаква възможна събирателност на слав+мир+дар от сорта на Щерислав, Даромир, Светлозар, Цветеслав, Мироцвет и т.н

Момичетата са стандартно-нормални по статистика, по списъци са Ая ея уя мия вия лея ная рея гая кая доя роя зоя боя + по 3-4 Никол на група. 

# 183
Познавам доста деца на възраст до 10-12 с традиционните български имена Георги и Петър. Скоро бебенце на познати беше кръстено Петър.

# 184
Има Петър, Димитър, Иван, дори Петко се среща. Аз също имам взимане-даване Simple Smile с учащи, та от личен опит го споделям.
Лично аз за толкова години не успях да си обясня защо името Георги се преподновява от съвременни родители и защо името Иван отстъпи първенството си , откакто дойде демокрацията /приблизително оттогава/. За мен Георги е по-трудно произносимо и хич не съм му фен.  Всеки трети-четвърти е Георги - дори сред тийнове и малки деца. Да се казваш Георги - все едно ставаш анонимен, без име, защото е твърде често срещано. Нещо като Свен в скандинавските страни.
Само заради угодия на родата ли е това....или наистина се харесва името?

# 185
  • Пловдив
Ами Иван има доста подобни, които могат да се използват - на дядо Иван кръщават Ивайло, Иво, Йоан. А на Георги май няма какво друго да се натъкми.

# 186
Накъде вървим?
Такова многообразие на имена, че българското се размива. Тенденцията към измисляне на нови имена ли е в момента? Използват ли се имена като Георги, Петър? Някой знае ли статистически как е в последно време?

Това точно си мислех и аз.
Ето списък от съвсем малки българчета:

Радиан
Радея
Таная
Ханая
Аскар
Яника
Тамира
Елизара
Алиа
Данина
Алгара
Калиана
Албертина Алберт
Априям
Болиана
Генислав
Йоника
Калушка
Кося
Любовлада
Нелли
Олинбия
Пепинка
Петромир
Православ
Рали Гарджев
Рослана
Савелин
Тоша
Трофана
Беана
Бинна
Груда
Димитрин
Жулиетка
Катирина
Ивет-Стефани
Клемент
Койча
Ксанта
Мишел Филип де ла Круз Михайлов
Надине Ботева
Росияна
Юлинка
Ариана
Пандели
Върба
Керачка
Малтица
Нелияна
Ньонка
Парешка
Росимир
Стануш
Милика
Нелко
Перунела
Румина
Мянко
Антонин
Бурян
Дойка
Белин
Вена
Емилия-Малвина
Сребко
Зафира
Ингрид Радославова Попова
Крася
Марлена Пончева
Михалчо
Пелагея
Севдалена
Сивко
Царевка
Антинка
Афедра
Видлена
Ламбра
Лилианна
Николинка-Кунка Фредерик Атанасова
Силвиян
Трани
Аблена
Бети Балахурова
Дилиана
Леонела
Нелиа
Светислава
Тимофей
Христилияна
Хрисомир
Гордислава
Данчи Вълканова
Вихър Василенков
Смиляна
Възкресен
Заприн
Звездемира
Кирилина Тикванова
Лери Георгиева
Саламанка
Слънчо Стойчев
Хубанка
Велес Захариев
Вилия
Карола
Леман Байрактарова
Милада
Мироцвета
Панагиа Мишева
Пиарета Пенчева
Райни Сливенски
Селвана
Теофания
Христилия
Хубавинка
Ганушка
Ефи Стефанова
Ивац
Миролюб
Севдан Стоянов
Стеалина
Полимен Градев
Хриска
Янимир
Евантия
Деси – просто Деси
Клея
Романка
Светодара
Ташинка
Том Николов
Спартан
Титко
Фотина
Аликоч Христов
Белица Паунова
Валена
Виден
Гладиола
Девора
Десияна
Кузмил
Тимошенко Миленков
Родислав
Розета
Розита
Силян Шурбов
Алцек
Вилислав
Жулия
Лусияна
Мойсо
Сиела
Флорентин Флорев
Химчо
Цветлена
Анита-Десислава

Напоследък попадам на много имена съчетани между 2 имена или букви от цялата рода. Не коментирам имената по-горе, но подозирам, че след 10-тина години тази тема ще бъде още по-пъстра.

Последна редакция: сб, 25 сеп 2021, 00:15 от waterproof

# 187
И аз не разбирам подновяването на Георги, никога не ми е харесвало това име. Едни познати наскоро кръстиха сина си Петко дословно на дядо си, а живеят в чужбина... Поне Петър да беше, за да стане Питър и някак по-добре да звучи и на български, и в чужбина...

# 188
  • Най-красивата страна
Алгара е прабългарско име и означава ,,желана,,.
Принцеса Алгара е била дъщерята на цар Борис1.
Алцек е име на прабългарски хан
Малтица е от гръцкото Малта,което означава ,,нежна,,
Девора старо славянско име.Ударението е на,,о,,.
Ламбра е побългарено от гръцкото Ламприни и означава ,,светла,,
На мен българското Светла ми харесва повече
Евантия-също е гръцко-,,изобилие от цветя,,
Милада е старо славянско име и много ми харесва.У нас позабравено.

Все още се срещат типичните български имена-Десислава,Камен,Мирослав,Иван,Маргарита...
В стремежа си да намерят по-рядко срещано име ,някои родители избират имена на ханове,на български принцеси...или някое древно славянско име, което не е лошо.Изборът е богат.
Защото Дженифър,Памела и Стивън вече не са интересни.
В класа на дъщеря ми дойде нова ученичка-Албена .Единствената с това име от всички класове.
А едно време беше популярно.

Красима
Дуко
Нежна
Неделяна

# 189
От една томбола Лидл:
Илда
Гогева - фамилия
Ванюша, Катюша, както и Маруся, Маша - не са странни, но са от времето на руското влияние по време на СОЦ-а

# 190
Едно момиченце днес извикаха като Марица. Не бях чувала името досега, макар че предполагам, че не е нещо толкова странно.

# 191
Цитат
След години българските имена ще се върнат на мода и когато попитат младо семейство: "Как го кръстихте?", те ще отговорят "Радка -  на баба й Рейчъл".
- прочетох това преди малко в нета и се сетих за темата.

# 192
Според мен името Георги е често избирано в България и заради това, че св. Георги е много почитан в нашата страна, тоест името има известен и популярен имен ден, на всичкото отгоре от години е и официален празник като Ден на българската армия.

От списъка на waterproof: Ксанта е гръцко име, като нашето Руска - "руса, светлокоса".

Панагиа - също гръцко, означава "всесвята", това е прозвище на Богородица. Панайот е мъжката форма на името.

Фотина - също гръцко, като нашето Светлана. Има християнски светици с това име.

Олинбия предполагам, че е форма на Олимпия, също гръцко име.

Евантия - отново гръцко, видях, че означава "благоцветна", има светица с това име, харесва ми.

Пелагея и Тимофей са руски форми на имената Пелагия и Тимотей - също от християнския календар.

Антонин е старо латинско име - на императори и на християнски светци.

Девора е име на пророчица и съдия от Стария завет. На Запад се среща като Дебора и е много популярно сред протестантите.

Парешка познавам, но като умалително от Парашкева. Моя позната с името Парашкева се представяше като Парешка.

Цветлена и Възкресен познавам. Вече са зрели хора. Цветлена - кръстена на баба си Цвята, а Възкресен - на дядо си със същото име.

От списъка на veni, даден на предишната страница: Евтихия, Зосим и Мирон също са имена от християнския календар:

Евтихия - от гръцки "щастлива".

Зосим - от гръцки "препасващ се", "подготвящ се за пътешествие". Има известен персонаж - старецът Зосима от романа "Братя Карамазови" на Достоевски.

Мирон - от растението "мирта" или "източващ миро". Харесва ми.

Делфина е име на католическа светица.

Последна редакция: сб, 25 сеп 2021, 22:47 от Radilena

# 193
Познавам едно детенце Панайота, горкото, никак не си харесва името.

# 194
  • София
Делфина много ми харесва, но и за българче в България.

Марица също ми хареса, с ударение и върху А, и върху И.

Общи условия

Активация на акаунт