Защо през 2021 година има още майки, които мислят, че възпитават децата си чрез бой?

• 19 652
  • 505
  •   1
Отговори
# 120
Ами, не....шамарчето си е шамарче - по дупето в критичен момент или когато думите не се възприемат. Шамарът е унизителен - по лицето например, пред други хора, когато децата са вече в осъзната възраст.

Отново ще напиша - гледайте си децата, както решите, глезете ги или пък ги бийте, но не се месете в живота на другите. Какви хора ще излезе от децата, ще си покаже с времето.
Не виждам страх от разглезени деца, по-скоро неприязън. Да, и на мен са ми неприятни - викат, удрят, говорят неприлично, а родителите им се радват - Аууу, изразява себе си....
Тяхна си работа, ако щат и със злато да го обсипят. Това не ги прави по-добри, по-лоши или по-правилно възпитаващи. Затова сме различни и светът е шарен.

# 121
  • София
Няма шамарЧЕ. Няма значение дали е по дупето или по ръката или по лицето. Самото действие говори достатъчно. Поне човек да има доблестта да си признае, че е ударил детето си, вместо да омаловажава постъпката си с умалителни. Причината може да е всякаква. Ако веднъж се е оправдал пред себе си за шамарЧЕто, значи вече си е дал разрешение за следващо шамарЧЕ.
Вече доста пъти питам в подобни теми за шамарЧЕта как бихте реагирали, ако учителката в детската градина или в училище направи същото - шамарЧЕ по същите причини, по които и родителят така ги раздава тези шамарЧЕта - детето се лигави, прави опасни неща и т.н. Какво ще направите, как ще реагирате? Ако за вас е ок да го правите с децата си, учителката също ли може? Още повече, че има двайсет деца на главата си. Само това искам да знам и никой досега не е отговорил пряко и честно на въпроса.

Соул, въпросът ми не беше към теб, а към предишната потребителка. Тя в доста други теми все пише за разглезени деца.

# 122
Ако детето направи опасно нещо, нека го ошамари. Ако запали огън в училище, ходи по перваза на прозореца, извади нож, ми нека го ошамари. За да се стигне до там, явно приказките не вършат работа или просто не са се случили във времето преди това опасно нещо....
Учителите не го правят просто, защото е забранено, тъй като това са чужди деца. Много родители оправдават всяко действие на златото, щото "то не е виновно, нали са деца....." И това злато му порастват и криле да си прави чудесата наляво и надясно. После се чудят защо нямат грам уважение към другите и се мислят за велики.....

Както казах, нямам против, всеки си възпитава децата по свой начин, както го чувства за правилно. Всеки ще си бере плодовете от това....

Сега видях, че въпросът е към друга потребителка, но да се изкажа и аз.....

# 123
А защо си мислите, че крещящите, удрящи, ходещи по перваза и вадещи нож деца ще се научат с шамари и ще спрат да се държат така? Ако беше така нямаше да работят с тях психолози, а щяха да ги пращат някъде да ги възпитават с бой. Истината е, че има деца със сериозни поведенчески проблеми, но те не се решават с шамари, а с работа със специалисти.

# 124
То сега нали е много модерно това. Всичките ни баби и дядовци са ги пращали да работят със специалисти.

# 125
  • София
Родителите не раздават шамари за ходене по перваз и вадене на нож. Дете, което прави някое от тези неща е със сериозни отклонения. Обичайно шамарЧетата не са за такива екстремни действия, а за прозаични.

# 126
  • Варна
Към мен ли беше въпроса? Щото моят пост е предишен, но не виждам да съм писала за шамарЧЕ.

# 127
  • София
Не, не е конкретно към теб. Много хора пишат за шамарЧЕта. А са си шамари, просто се опитват да омаловажат постъпката си. Което на свой ред говори, че са напълно наясно с това, че постъпката им е неприемлива.

# 128
То сега нали е много модерно това. Всичките ни баби и дядовци са ги пращали да работят със специалисти.

В 21 век сме, опитваме се да движим цивилизацията напред, а не да се връщаме в миналото, когато хората са били със съвсем различен бит и култура. Целта е да бъдем по-хуманни, да се разбираме и да комуникираме без агресия по между си.

# 129

В 21 век сме, опитваме се да движим цивилизацията напред, а не да се връщаме в миналото, когато хората са били със съвсем различен бит и култура. Целта е да бъдем по-хуманни, да се разбираме и да комуникираме без агресия по между си.
Като се замисля колко терапевтично е било преди да вдигнат калпазанина в 6.00 да копае цял ден картофи. Много бързо се изпарява желанието за глупости. Познавам много хора на 40+, които са получавали много повече от един шамар. Всичките се отнасят с безкрайно уважение към родителите си, защото родителят от най-ранна възраст е бил най-големият авторитет. Когато са получавали шамар, да егото е било наранено, но след ден-два са осъзнавали къде са сгрешили и са продължили да гледат на родителите си с обич и уважение. Защото и аз съм осъзнавала, че майка ми когато ме е шамаросала е било в желанието си да ме предпази, защото винаги подбудите на майката са чисти, за разлика от "приятелката", дето те убеждава колко е готино да взимаш дрога. Все по-често виждам деца, които са едни малки егоисти и консуматори. Като му спреш кранчето на такова или сакън го докоснеш с перце, то се озлобява. Родителите са искали да му осигурят всичко за щастлив живот, образование, развитие, но то е запомнило единствено, че не са му дали да стане неговото. И сега цял живот ще натяква на родителите си как са се провалили, колко са отвратителни и ще ги обвинява за всяка несгода. Колко удобно.

# 130
В тая тема писах ли за единствения шамар който изядох от баща ми?Шамар през лицето,направо отхвръкнах назад.Брат ми беше блъснат от кола на рали,състезателна.Представете си как кара състезател на рали .Едва оцеля,два месеца беше на легло и тъкмо проходи и аз го взех и излвзохме и се върнах посред нощ,аз на 14 ,той на 12.Нашите обиколили целия квартал .Не го обеинявам баща ми,брат ми едва оживя все пак.

# 131
Atamagaokashii, разбирам те какво искаш да ми кажеш, но децата не се раждат малки егоисти и консуматори, те се формират така от средата и от възпитанието им. В днешно време живеем в среда, в която всичко им е предоставено наготово, не се налага да се борят за оцеляването си, не ги караме да работят за да има какво да ядат и така някои от тях започват да се занимават с опасни неща и глупости. Човека е устроен така, че да търси удоволствия и да избягва болка, затова децата решават да пробват наркотици, не защото не са бити. По-скоро фактор е неглежирането и липсата на внимание от старна на родителя, но насилието не е решение на проблема. При някои може да е помогнало, но при други може да доведе до другата крайност, да се почувстват унижени, необичани и да поискат да сложат край на живота си.

Точно обратното съветват специалисти и психолози да не поднасяме всичко наготово на децата, да им възлагаме задължения и отговорности, така че хем на нас да ни е по-лесно, хем и те да знаят, че за да получат нещо трябва да се потрудят. Ако смяташ, че децата ти ще станат по-отговорни хора, като ги водиш да копят картофи, никой няма да те критикува, това е съвсем различно от шамаренето.

# 132
  • София
Всъщност децата са егоисти и консуматори по природа. Иначе няма да оцелеят, ако им се паднат некадърни възрастни и това дори се случва доста често. Моралните категории ние им ги вкарваме в главите.

Да, децата в ученическа възраст много добре им се отразява трудовата терапия, защото им се налага да носят отговорност за работата, която трябва да свършат. Ние навремето гледахме на бригадите като на веселба, но  тогава много добре се виждаше кой е калпазанин, кой лъже, кой краде дори.

# 133
Понякога когато играем с детето се случва да бъде ударена доста силно. Има буйни игри на моменти, силна е и тя е с тежка ръка. Понякога аз съм наранена, друг път тя. Сигурна съм че това боли много по-малко от един лек шамар, който преди всичко е унизителен. Набивам й в главата от малка, че никой няма право да й посяга. На шега й казвам, аз съм те раждала, аз имам право да ти бия. Щом не го правя, значи никой друг не може.
Още помня думите на познато дете, което ми каза - най-много мразя мама да ме удря през лицето. Гадно е.

# 134
В тая тема писах ли за единствения шамар който изядох от баща ми?Шамар през лицето,направо отхвръкнах назад.Брат ми беше блъснат от кола на рали,състезателна.Представете си как кара състезател на рали .Едва оцеля,два месеца беше на легло и тъкмо проходи и аз го взех и излвзохме и се върнах посред нощ,аз на 14 ,той на 12.Нашите обиколили целия квартал .Не го обеинявам баща ми,брат ми едва оживя все пак.
Чак такъв шамар не съм получавала, но го разбирам човека. Майка ми ме е шамаросвала, като си взимах цигари от чантата й. Тя, баща ми и баба ми пушачи - аз не пуша, явно е имало ефект при мен. Единственият лош спомен, който съм запазила е, когато веднъж пак майка ми ме плесна с опакото на ръката си. Обаче точно този ден от пръстена й паднало едно камъче и обковът, който го е придържал ме одраска по бузата. Бях много кисела, че ще се разхождам като драскана от котка, баба ми много се възмути, даже й се скара. Спомням си веднъж как пишех някакво домашно, сбърка една задача, трябваше да почна отначало всичко и се разпсувах, мислейки че съм сама. Да, ама баба ми ме чула и ми издърпа ухото. Сега ми е комично като си спомня и леко сантиментално.

Общи условия

Активация на акаунт