Подходящото осветление в една стая може да ни направи по-ефективни и да подобри настроението ни.

Също така е вярно, че правилата при избора на осветление са различни за различните помещения в едно жилище. Днес ще ви запознаем с основните насоки, които е добре да следваме.


Кухнята

Кухнята и банята са двете помещения вкъщи, които трябва да бъдат най-добре осветени. Освен една основна лампа (тази на тавана), в кухнята е много важно какво осветление ще изберем за работните плотове. Тъй като там боравим с различни уреди, както и с остри ножове и други прибори, осветлението трябва да е много добро. Има и още едно обяснение за това защо в кухнята е добре да е по-светло. Обикновено в тази стая започва денят ни сутрин - точно тогава е по-добре да имаме по-силна светлина, която да ни разсъни.

Искате ли да спечелите стилна настолна лампа от Mr. Bricolage? Имате шанс до 26 септември, като се включите в тази дискусия!Дневната

Имаме нужда от флуидно осветление - такова, което да напасваме максимално свободно според времето от денонощието и заниманията си. Тук през деня сме активни, а много от нас напоследък и работят именно в хола вкъщи. Вечер релаксираме, четем, гледаме телевизия. Затова е важно да имаме добре осветен хол денем, с възможност вечер да затъмняваме пространството стратегически.

Много подходящи за целта са окачените тавани с лед лампички, които могат да се включват и изключват на сектори. Ако имате обособен кът за четене или просто любимо местенце на дивана за целта, осветете го допълнително с подходяща настолна лампа.Спалнята

Понякога имаме нужда тя да е силно осветена, но с наближаване на времето за лягане интензивността на осветлението тук трябва да намалява. Затова за спалнята ви е нужен един основен източник на светлина, заедно с помощни такива. Обикновено това за лампите за четене на нощните шкафчета. Ако прекарвате доста часове в четене на книги на хартия, трябва да подберете лампата си за четене внимателно. Тя трябва да свети достатъчно силно и да е с възможно най-подвижно насочване. Така във всеки един момент ще можете да я напаснете в най-удобната позиция за вас.

Ако имате електронен четец или използвате таблет, то може да изберете нощна лампа с по-скоро декоративна цел. Не е задължително тя да свети силно - целта й е да създава отпускаща атмосфера с напредването на вечерта.

Банята

Тя трябва да е достатъчно силно осветена. И никога не разчитаме на една основна, окачена на тавана лампа. Причината е, че в банята не влиза естествена светлина и съответно една голяма, високо разположена лампа би хвърляла неприятни сенки. Вместо това, се поставят няколко по-малки лампи на тавана, както и такива на нивото на огледалото.Напоследък обаче се заражда тенденция в по-големите дизайнерски бани да се ползва полилей. Целта е да се подсили усещането за лукс, но тук много важна е височината на полилея. В никакъв случай той не трябва да се спуска толкова ниско, че човек да може да го достигне с ръка.

Прочетете още: Най-често срещаните грешки при избора на осветление

Последна редакция: вт, 21 сеп 2021, 11:59 от Редактор (Петя)