Време е да се разбере, какво ще бъде МАРТенското дете - момиче или момче?

• 15 743
  • 293
  •   1
Отговори
# 150
Ето ме и мен!

Муцуна, Велковски беше много усмихнат и внимателен. Разгледа подробно бебето и ме успокои с добрите новини. Всичко за момента е наред  newsm68 и няма повод за безпокойство.
Направо ми падна едно притеснение /защото не си правих БХС/ Каза, че нито възрастта ми, нито ехографията показват нужда от БХС,а още по-малко амниоцинтеза. Сега, вече пърхам от радост и чакам моето бебенце през Март.

Нашето "срамежливче" не искаше да покаже пола си, но май ще е момиче stork-girl /така каза доктора/. Присъединявам се към осемте мами с розови пакетчета Hug

Ева74, ти се интересуваше от Велковски в 3-та градска. Муцуна ного подробно то е обяснила какво гледа, а аз ще ти кажа как да отидеш на преглед. Мен ме пратиха от ЖК. Трябва да си запишеш предварително час и да подготвиш сума от 50 лв. И аз като Муцуна чаках около45 минути /нищо че имах предварително уговорен час/. Кабинетът на доктора се намира при детското отделение и той преглежа основно такива пациенти. Затова ако не си запишеш час може и да те остави да чакаш доста.
Как да го намериш - влизаш през централния вход на болницата. Минаваш през вратата на право /гише информация трябва да ти остане в ляво/ в коридора пред теб има още една информация с каса. Там трябва да попиташ къде да си запишеш час. Мисля,че беше втората врата от ляво след информацията. В уречения ден и час минаваш пак през стаята, където си се записала, за да ти дадат декларация, която трябва да попълниш преди прегледа. След това те пращат пред кабинета на Велковски /минаваш портал с охрана/. Накрая се плаща на касата /при информацията/. Персоналът беше доста любезен. На мен ми дадоха час за след 2 седмици /понеже прегледа е профилактичен/, но ако имаш лош резултат от БХС или препоръка от ЖК за спешен преглед, мисля че ще ти уговорят по-ранен час. Искренно ти пожелавам само хуваби новини при доктора! Praynig

Накрая поздравявам Младоженкитеparty006 Желая Ви дълъг и щастлив семеен живот. Ще чакам да каите снимките си при другите красиви булки в албума Wink

Последна редакция: вт, 31 окт 2006, 18:50 от Sade

# 151
Здравейте, момичета. Не съм писала отдавна, че имахме работа.
 Днес бяхма на преглед с мъжа ми, всичко е наред. Още веднъж ни потвърдиха момче, здравичко. Дано всичко да си е така и за напред. Сега ще пиша за онова, което научих в училището. На мен ми беше много полезно, но не знам дали съм успяла да го пресъздам правилно.

Раждане и дишане
Раждането зависи от няколко неща:
а) родовите пътища;
б) родовата дейност;
в) бебето.
Родовите пътища се подготвят за самото раждане още през деветия месец. Родовата дейност, за да говорим за такава и да има раждане трябва да бъде ефективна, тоест постоянна ( да имаме реални контракции). А бебето влияе върху самия родови процес, заради големината си, прележанието си и т.н.
В последня месец се наблюдават различни състояния или процеси, които можем да определим като предвестници на раждането. Те започват 1-2 седмици преди самото раждане, а не преди датата на термина.
Първият такъв симптом е засилено влагалищно течение, което е по-воднисто от преди. Това течение се появява, защото по този начин съзряват родовите пътища на жената.
Вторият симптом е т. н. смъкване на корема на жената. В последния месец жените си усещат корема доста нависоко, а преди раждането имат усещането, че се смъква надолу, сякаш бебето е много ниско.
Друг симптом е свързан със заемането от бебето на т.н. “предстартови позиции”. Появява се болка ниско долу, в таза или срамната кост.
Друг симптом е падането на слузестата запушалка на шийката на матката. Тя може да се стича постепенно, като леко кафеникаво или розовеещо течение или зацапване. Пада около 2-5 дни преди раждането, но може и да не падне тогава.
Другите симптоми са различните видове контракции, които предшестват раждането.
а) Подготвителни маточни контракции. Матката се свива и намалява, коремът става твърд, може да са болезнени или не. Могат да са разхвърляни във времето. Усещат се обикновено като сте легнали по гръб, може да се смени позата, за да не се усещат. Не са опасни, те също подготвят самото раждане.
б) Бракстон-Хикс контракции. Неприятни са и болезнени, понякога продължават до 3-4 часа, с ритмичност през 7-8 минути. При тях обаче няма градация на болката, тоест по време на контракцията боли, но болката е винаги една и съща с всяка следваща контракция. Ако продължават няколко дни може да се отиде до болницата, но едва ли ще започне раждането.
Обикновено жената усеща кога ще започне раждането, но не винаги. Жената е по-неспокойна, по-непокоен сън, едно особено състояние на духа. Така че се наблюдавайте, макар и да имаме много време още.
После за самото раждане, протича на три етапа.
а) разкриване на маточната шийка. Най-болезнен и продължителен етап. Разкритието трябва да бъде 10 см, за да започне истинското раждане. Контракциите отначало са през по-голям интервал, после стават през 7-8 мин, болката е много осезаема, започва разкритието на канала. С напредване на раждането болката е през 4-5 мин, трае около 30 сек.- много силна, докато разкритието стане 8-9 см, тогава чувството за болка се измества от чувството за ходене до тоалетна по голяма нужда. Тогава започва истинското раждане. По време на първия етап, жената може да прекара часове вкъщи или в болницата, за да намали болката и да доставя достатъчно кислород на организма си, тя може да практикува определен тип дишане. Поема си дълбоко дъх, със затворена уста, но да изпълни добре гърдите, задържа дъха за няколко секунди и го изпуща през устата. Така се диша само по време на контракциите, докато трае болката, после до другата контракция се диша нормално. Самият факт, че ще се опиташ да съсредоточиш вниманието си върху дишането, а не върху болката, може да окаже много положително влияние.
б) същинско раждане. След като има достатъчно разкритие на маточната шийка, жената изпитва желание да отиде до тоалетна по голяма нужда, започват т.н. напъни, които имат за цел да изгонят бебето навън от тялото на жената. В този момент, участието на жената има много голямо значение. Контракциите, по време, на които се напъва, са през няколко минути и траят около 30-40 сек. Тоест, когато ти кажат напъвай трябва да го правиш, защото по време на една контракция се правят три напъна и всеки изтърван напън удължава раждането. По врене на този етап също се прилага специфично дишане, което помага тялото и органите да са добре снабдени с кислород. Когато започва контракцията се поема дълбоко въздух, с отворена уста, ама колкото се може повече въздух, задържа се към корема и гърдите и се напъва към ануса, без да се изпуска въздуха. След първия напън бързо, много бързо се изпуща въздуха и пак се поема дълбоко, задържаш, напъваш към ануса, изпускаш бързо. Пак поемаш дълбоко въздух с отворена уста, задържаш, напъваш и след напъна изпускаш. Това е по време не 30-40 секундната контракция. По време на напън гърдите трябва да са пълни с въздух, но този въздух да слиза към корема, а не да се качва към главата, защото може да има спукване на капиляри.
След известни напъни, когато вече излиза главата на бебето, екипа, който те изражда ти казва да дишаш, без да напъваш. Това се прави, за да може главичката да си излезне сама, без да има допълнителни напъни от жената, тъй като така се получават разкъсвания. Когато в този момент ти казват дишай, започваш да дишаш задъхано като кученце, което е уморено, без да плезиш език, де. Дишаш повърхностно, много леко, за да не даваш никакъв допълнителен натиск, за да няма разкъсване.
Ами май е това. дано сте разбрали какво Ви пиша. Ако се упражняваме вкъщи и овладеем тези видове дишане, вслушваме се в командите на акушерката ме увериха, че всичко ще бъде наред.

# 152
Муцунке , Sade, искренни благодарности за подробните обяснения. Тези дни трябва да реша да отида , докито каза , че не е задължително само ако реша. Ако се реша ще разкажа как е минало , иначе резултата от БХС ми е добър та още се чудя дали да отида. Пък и докторкота която ме следи на часно всеки път ме гледа доста обстоино. Тя е човек на които имам доверие , защото е зав. отделение патологична бременност с дългогодишен стаж. Тя ми проследи първата бременност и тя ме изроди . Да е жива и здрава !!!  bouquet

# 153
Таня благодарности мила за лекцията Hug

# 154
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
и аз искам да благодаря за страхотната лекция. Целувки

# 155
И аз благодаря за лекцията! Като се сетя на практика, как се овъртолих с това дишане  Joy

# 156
Муцуна, гледах филмчето за  бременността - наистина Животът е Дар!!!

Ева74, къде си раждала предишния път и пак ли ще раждаш там?

# 157

Ева74, къде си раждала предишния път и пак ли ще раждаш там?
Раждах в Св. София и съм много доволна , живот и здраве пак смятам там да бъде.
Ти къде ще раждаш ???

# 158
Tanya Genova, направо си златна  Hug Радвам се,че отделяш толкова време за да споделиш информацията от лекциите. Момичета, тук си бях взела едно списание за бременност и майчинство и там бяха споменати някакви упражнения за тазовото дъно(ако правилно си превеждам от английски).Пише, че е хубаво да се правят всеки ден за да поддържат тези мускули "там отдолу" в тонус за раждането. Значи упражненията са следните :
1. : свивайте и отпускайте мускулите около пикочния си отвор все едно се опитвате да спрете преминаването на урината
2. : повторете същото и с ануса все едно се опитвате да се спрете, когато ходите по голяма нужда. Задръжте така и отпуснете, като повторите няколко пъти, като се опитвате да дишате нормално. Повтаряйте по няколко пъти на ден.

Това е. Дано да съм ви била полезна  Grinning

# 159
Добро утро!

Благодаря на всички за полезното инфо! Hug
Желая ви лек и ползотворен ден!  bouquet

# 160
  • София
Здравейте момичета,

вчера бяхме на преглед при Мазнейкова, и трябва да ви кажа, че не може да става и дума за сравнение между нея и Томова.
За сравнение Томова огледа обстойно бебето поне 20-30 минути, разглеждаше подробно всичко (ама наистина всичко), докато Мазнейкова ме гледа точно 7 минути - не преувеличавам - наистина беше толкова.
Как я направи тая фетална морфология за 7 минути не знам. Каза, че всичко ни е наред, ама как успя да види уж всичко за тия 7 минути се чудя  newsm78. Много съм разочарована от нея. Иначе и тя потвърди пола - твърдо момиче.
Та лично за мен тоя преглед при Мазнейкова си беше чиста загуба на време и средства - по-добре да бях отишла при Димитрова от Фемина вместо при Мазнейкова.
Както и да е - тая информация я споделям за мами, които не са правили фетална и се чудят при кой да отидат.

На булките - ЧЕСТИТО   bouquet! Желая ви дълъг и щастлив семеен живот и много любов и хармония.

Таня - благодаря за инфото   bouquet.

Някой питаше за раждането - аз първия път раждах в Шейново, но сега ще раждам в Тина Киркова, защото моята лекарка изражда там.

Поздрави и лек ден

# 161
  • Пловдив
Таня, и аз благодаря за страхотното инфо   bouquet

# 162
Таня, много хубаво звучи лекцията, даже по-добре отколкото е в действителност.
На мен например никой не ми беше казал дотогава, че трябва да напъвам към ануса и аз си напъвам, ама все едно да пишкаш, т.е. отпред и то нищо не става.
А това за контракциите през 4-5 мин накрая...при мен с окситоцина бяха мноооого на по-често, имах чувството че даже спират само за 30 сек. Незнам всъщност на колко се били, но определено бяха на много по-често и при напъните и преди това. Обаче на момичето до мен, което не беше на окситоцин й бяха точно такива каквито са описани, както и напъните й дойдоха при пълно разкритие, а не на 6 см като при мен.
И болката е толкова обсебваща, изгаряше ми цялото тяло, така че това съсредоточи се в дишането, за да не те боли, просто ми е било невъзможно.
Другото ми невъзможно нещо беше - не напъвай, когато то те напъва...
Иначе за напъните, дето се правят по 3 е така, постигат се, кога по-ефективни, кога по-малко, обаче на мен ми беше адски трудно да си поема въздух по време на контракция...имах чувството че някой ми е стиснал дробовете....
Та се надявам този път да раждам без окситоцин, за да затвърдя позицията, която съм чувала, че без него боли по-малко... Confused

Е, споделих с вас моите премеждия първия път, надявам се  Praynig да не ви е било гадно да ги четете. Просто лекцията ме накара да попиша малко и аз. Heart Eyes

# 163
Добро утро! Да се включа за сравнението Мазнейкова/Томова. Абсолютно съм съгласна с Мама Миши, че за сравнение между двата прегледа е трудно да се говори, Томова преглежда много по-подробно и обръща внимание на всеки детайл. Все пак аз не мисля, че прегледът при Мазнейкова е загубено време, все пак смятам, че жената си разбира от работата и основните неща ги гледа. Другото, което е (е, това си е глезотийка), прегледът при Мазнейкова е "по-атрактивен" (а при Томова - "по-научен"). В смисъл, на прегледа при Томова аз почти нищо не можах да видя и разбера от нещата, които ми показваше  Embarassed - виждах предимно сърчицето и гръбначния стълб. Докато при Мазнейкова бебчето се виждаше доста по-ясно и тя доста се постара, докато намери позицията, от която се вижда най-добре. В средата на декември смятам пак да я посетя.  Но пак казвам, от гледна точка на подробен преглед - доц. Томова е вашия човек!

# 164
Добро утро и от мен,хвана ме и мен безсънието цяла нощ ме боляя кръст, колене, ребра все си мислех че тези болежки са характерни за последните месеци.Пък и бебончо не спря със салтата цяла нощ Grinning
Знаете ли дали е вредно ползването на ел.одеало и ел.масажори от бременни?Знам че не се препоръчват при бебеправене,но сега newsm78

хубав ден на всички Hug

Общи условия

Активация на акаунт