Избор на прахосмукачка - 5

• 54 403
  • 730
  •   1
Отговори
# 180
Семана, премахват петната отлично. Първо трябва да се мине с прахосмукачка за да се обере праха, иначе го разнася с мопа. Специално кал от обувки или лепкави петна от сок, захабени леко плочки в банята от варовика, всичко без мазно съм пробвала да изчистя.  Много бързо забърсва и не остава петна. Моите теракотни плочки са леко релефни и е цяло мъчение е да ги мия с обикновен моп без пара, защото се захабяват още повече. Моята е керхер.

Поправям се, защото сега се сетих че и мазни петна съм чистила. Кучето имаше едни гранулки, дето като са извън купичката оставят едни такива следи. След минаване с парата ги няма.

# 181
Семана, премахват петната отлично. Първо трябва да се мине с прахосмукачка за да се обере праха, иначе го разнася с мопа. Специално кал от обувки или лепкави петна от сок, захабени леко плочки в банята от варовика, всичко без мазно съм пробвала да изчистя.  Много бързо забърсва и не остава петна. Моите теракотни плочки са леко релефни и е цяло мъчение е да ги мия с обикновен моп без пара, защото се захабяват още повече. Моята е керхер.

Поправям се, защото сега се сетих че и мазни петна съм чистила. Кучето имаше едни гранулки, дето като са извън купичката оставят едни такива следи. След минаване с парата ги няма.

Бихте ли ми написали модела. Благодаря

# 182
Аз трета парочистачка имам, и трите всичко чистят. На първата й счупих резервоара, втората я оставих в друга държава, затова съм на трета. Иначе и трите работят по абсолютно еднакъв начин. Забелязала към, че единствено значение имат платнените подложки. Някои просто не са хубави и не събират дребни боклуци или косми например. Купих си от дрогерии резервни от друг вид и чистят по-добре. Самата парочистачка пуска пара и толкова. Добре е да е по-тежка и с дълъг кабел. Друго няма значение.

# 183
  • София
Аз пак да попитам. Гледах, изчетох информация. В крайна сметка се колебая между Rowenta Air force 560 flex aqua, както предложи Unforgiven или Karcher FC 5 Cordless. Бихте ли дали мнение, моля?!

# 184
Ровентата е прахосмукачка + приставка моп. Прахосмукачката ще смуче както смуче безжична прахосмукачка, а мопа ще мие както мие всеки моп с разликата, че обикновения моп от време на време го измиваш, а този е по-труден за измиване и от един момент нататък просто ще мажеш с мръсен моп.
Кархера като гледам е само за миене. При него има резервоар от който идва чиста вода, напоява въртящата се четка и после мръсотията се изсмуква от четката и се събира в друг резервоар. Доколко добре работи тази система нямам представа, но ми изглежда по-ефективна от мопа на Ровента.

# 185
  • София
The third, благодаря ти!

# 186
Здравейте, сега съм в дилема за закупуване на обикновена прахосмукачка. Имам парочистачка, както и робот, но обикновената тотално се скапа.
Моля за съвет за прахосмукачка, която да е бюджетна (до 200 лв), да смуче добре, по възможност с турбо четка.
И най-голямото ми колебание е дали да е с воден филтър? Предимствата, които му приписват като по чист въздух и т.н. наистина ли ги има?

# 187
И най-голямото ми колебание е дали да е с воден филтър? Предимствата, които му приписват като по чист въздух и т.н. наистина ли ги има?

Не съм имала такава, но за мен показателно е наличието на хепа филтър и в прахосмукачките с воден филтър. Това е гаранция, че изходящият въздух е еднакво чист, защото се определя от крайния филтър. Вече може би водата задържа повече и този филтър ще изкара по-дълго, не знам, но ако се гледа само чистотата на издухвания въздух явно няма разлика.

# 188
Голямото предимство на водните филтри беше когато другите прахосмукачки бяха с торби, които се пълнеха и прахосмукачките започваха да смучат по-слабо още преди да се е напълнила напълно торбата. При водните филтри това го нямаше, защото на практика всеки път започваш да чистиш с празна прахосмукачка. Сега предимството им е че за тях не важи ограничението в мощността на моторите и смучат по-силно от другите. Недостатъка им е че са по-тежки и се налага пълнене и миене при всяко чистене, отнема 5 минути, което не е кой знае какво, но го има.

# 189
Здравейте, сега съм в дилема за закупуване на обикновена прахосмукачка. Имам парочистачка, както и робот, но обикновената тотално се скапа.
Моля за съвет за прахосмукачка, която да е бюджетна (до 200 лв), да смуче добре, по възможност с турбо четка.

Още го мисля и аз това. Имам Керхер, хубаво чисти, но се изкушавам от водната. Аз имам алергия от прах и сигурно я усещам много по-различно отколкото човек без такава алергия. Но и мъжът ми се оплаква, че като чистя му мирише на прах и сякаш въздухът, който излиза от самата прахосмукачка не е добре филтриран.

Но факт е, че преди живеех при майка ми и тя има Рейнбоу. Там никога не е имало такъв проблем, прашинка сякаш не пускаше тая прахосмукачка. И сега с която и друга да сравня няма да съм обективна. Керхер имат един модел с вода, но е към 500 лв.

# 190
В последните 5-10 години моделите на Рейнбоу са с HEPA филтри, а преди това си изпускаха прах във въздуха. Гледал съм как им измерват изпускания въздух с уред. При съвременните прахосмукачки като мине въздуха през HEPA филтъра той излиза по-чист отколкото е въздуха в помещението.

# 191
  • Бургас
Прахосмукачката с воден филтър на Керхер DS 6 е изключително подходяща за хора с алергии. Да, филтрира много добре въздуха и основна роля в това има хепа филтъра. Хепа филтъра във всяка една прахосмукачка е този, който филтрира изходящия въздух и спира алергените. Както е известно например, изпражненията на акарите се отблъскват от водата, преминават през торбичките, междинните филтри и биват уловени само от хепа филтъра.

+ Предимството на водния филтър е, че няма текущ консуматив торбичка.
- Недостатък (за някои) е че трябва да се измие.

При Керхер контейнера е направен от по-специална пластмаса, която не задържа мръсотията и миризмите и лесно се мие. Сравнена със Зелмера Аква-нещо си 619.х от 2002 г., Керхера се разглобява на точно три части за да се измие. При Зелмера ги броях около 6-7-8 бр. (не помня вече точно) и наставаше една цапотия...
Въпреки водния филтър Зелмера нямаше хепа филтър, например. Сега не знам поправено ли е това.

Недостатък на истинска прахосмукачка с воден филтър е цената. В бюджет от 200 лв. няма да се вместите.
Скрит текст:
И да не ми хвалят разните робовак, арника и какви ли не бяха още, моля.

# 192
Благодаря за изчерпателната информация, явно няма да стане с този бюджет. В такъв случай ще се насоча към прахосмукачка без воден филтър, но задължително да има ХЕПА. И разбира се отново ще помоля за отзиви, защото ги откривам моделите, но дали са ок може да каже човек, който съответно е използвал дадения продукт?

# 193
Според мен 200 е малко за добра машинка с контейнер. Май към 300-350 трябват.

# 194
Керхер без вода имат и под 200 лв.

Като цяло аз обмислям тази, но още се каня да дам толкова пари.
https://www.kaercher.com/bg/home-garden/prakhosmukachki/ds-6-11952200.html

Общи условия

Активация на акаунт