Избор на прахосмукачка - 5

• 59 472
  • 730
  •   1
Отговори
# 330
Мястото, където живея е неудобно за фирми. Никой не се наема.

# 331
Мястото, където живея е неудобно за фирми. Никой не се наема.
Ясно. Няма да е лесно тогава, но пък и не знам до каква сума е добре да инвестира, предвид рядката употреба.
Може би някой Керхер, но добрите са скъпи?!
https://deita-karcher.com/c/peryashchi-prahosmukachki-57

# 332
След няколко години използване на един Самсунг с контейнер с циклонна технология ми писна от чистене на прахоляци, вълма и косми.
Та затова се обзаведох с една прахосмукачка с воден филтър Karcher DS6. Чисти прекрасно, включително и четири килима. Повърхностите са предимно паркет и килими. Мощността на засмукване е предостатъчно, независимо че електрическата мощност е "само" 650 вата. Оборотите на мотора не се регулират, но засмукването се регулира много добре от отвор с плъзгащо се капаче на дръжката на маркуча. Почистването на контейнера е много лесно и бързо. Отварянето на прахосмукачката и ваденето на контейнера, както и разглобяването му на три части - контейнер, капак и отражател, е елементарно. След изливането на мръсотията в тоалетната чиния контейнерът леко се промива с подвижния душ и е готов. След водния филтър има още два - междинен, който пази мотора и ХЕПА филтър на изхода.
Трябва да отбележа обаче, ме прахосмукачката е тежичка - 7.5 кг и не е много подходяща за нежни 50 килограмови дами, за жена ми също. Но за апартамент 80 кв.м на едно ниво е трепач.
Един път в годината трябва да се сменят двата филтъра, аз веднага си взех два резервни, както и резервно шишенце с противоразпенваща течност. Сипва се по една капачка - 2 милилитра в контейнера с водата преди всяко чистене.
Все още не сме решили дали да си вземем допълнително турбо четка, тъй като и с обикновената чисти много добре килимите. Нямаме домашни любимци и малки деца (синът е голям).
Като аксесоар се предлага и допълнителна четка с мек косъм за паркет. И за нея се чудя.
Накратко - засега съм много доволен.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 17:45 от Stilgar

# 333
  • до най-прекрасния мъж
Противоразпенваща течност не Ви е необходима при нормална употреба на прахосмукачката. Имам перящ модел на друга марка и тази течност се слага само при пране, защото в контейнера за мръсна вода постъпва сапунена такава и може да се разпени. При обикновено чистене никога не съм слагала, ползвам я вече 7 години без проблем. Един единствен път имах проблем, когато не се усетих и обрах поръсен прах за пране от пода. Тогава се разпени и прахосмукачката сигнализира да я спра и сменя водата.

# 334
Доколкото си спомням обясненията на производителя, при завихрянето на водата във водния филтър някои видове боклук можели да предизвикат образуване на пяна във водата. Цитат: "Начинът на функционира-не на прахосмукачката се основава на завихряне на засмуквания въздух във водния филтър. При това отпадъци и остатъци от препарати за почистване от подовите настилки се събират във водната вана. При определени обстоятелства това може да доведе до образуване на пяна. За да се предотврати това, Вие трябва да добавите една капачка течност против образуване на пяна във водната вана. Лекото образуване на пяна по време на експлоатация е нормално и не води до смущения на функцията."

Нямам представа доколко това може да навреди на прахосмукачката. Може пък всичко да е само търговски трик, за да се изсмучат още пари от потребителя.
Като се вземе предвид цената на двата филтъра, които трябва да се сменят всяка година плюс цената на поне една шише 125 милилитра течност, годишната поддръжка на прахосмукачката излиза около 190 лева по сегашни цени на оригинални консумативи.

# 335
  • Бургас
Боклука образува пяна. Дали ще използвате обезпенител или не, си е ваша работа, прахосмукачката си е ваша. Но пяната може лесно да отиде в двигателя, без дори да разберете, а като разберете вече ще е късно. В крайна сметка има и български евтин обезпенител. Не е задължително да се сменят всяка година филтрите. Всичко е относително. Зависи колко и какво ще чистите, зависи как се грижите за уредите си. Плоския филтър върху водния контейнер може да се мие на течаща вода, но след това трябва добре да изсъхне.

# 336
Първо да се извиня - цената на консумативите годишно излиза 140, а не 190 лева. Моя грешка. Второ, аз винаги спазвам инструкциите на производителя и досега нямам проблем с какъвто и да било уред - бяла или черна техника. Това ми е професионален навик. Аз съм инженер и се занимавам с експлоатацията и поддръжката на огромни машини за много милиони левове. А добрите уреди си искат качествени консумативи. Най-добре от производителя. Така че това не е проблем за мен. Примерно - имам пералня Miele с TwinDos система и използваме най-често тази система за пране само с оригинални течни перилни препарати Miele. Пере чудесно и за две години не е създала и най-малкия проблем.
Така че като си взех прахосмукачка Керхер, бях наясно предварително с консумативите и цените им.

# 337
  • Бургас
Няма нужда да се извинявате или оправдавате. Да, като се спазват инструкциите уредите живеят дълго.
Преди 20 години си бях купила най-първия перящия зелмер. Тогава да намериш обезпенител беше мъка. И разбрах че пяната е наводнила двигателя след като премина и започна да излиза през хепа филтъра отзаде Sweat Smile Ако не изгори на момента, след време двигателя ръждясва от влагата и пак ще изгори.
Много пъти ме питат на колко време се сменят филтрите. Няма еднозначен отговор. Зависи какво и колко често се чисти с прахосмукачката. Виждала съм супер мизерни прахосмукачки, виждала съм и такива като нови въпреки ежедневното чистене. Задпрахосмукачното устройство е много важно в случая.
Да уточня и ролята на хепа филтъра - той задържа най-финия прах и частици до три микрона. Улавя също така и изпражненията на акарите, те преминават през водата, през торбичките, през филтъра пред двигателя и само хепата ги задържа. Така на изхода имаме чист въздух на 99.9%. В даден момент, може след 6 месеца, може и след две години, хепа филтъра става черен като катран и се задръства. Тогава сработват и защитите на двигателя срещу прегряване и прахосмукачката "спира и след малко пак тръгва". Тя не е повредена, просто филтъра отдавна е за смяна. Разбира се прахосмукачката може да работи и без хепата на изхода, но тогава се губи смисъла на пречистването на въздуха. Но в никакъв случай, никоя прахосмукачка не трябва да работи без филтъра, който е преди двигателя (че и това съм виждала).

# 338
След десетина чистения след почистване с Ровентата остава кофти миризма .
Изпрах филтъра, да видим кога ще изсъхне и ако проблема го няма, значи не е от него.
Голяма чернилка падна , не очаквах.
На старата с хартиена торба изобщо не се замърсяваше филтъра.
Вярно, че тук има и още един на изхода, но не съм много сигурна колко чист е въздуха в стаята предвид миризмата.

# 339
Противоразпенител се слага само при миене когато има миещ препарат във водата. Когато прахосмукачката се използва за нормално чистене и е сипана чиста вода, която да играе ролята на воден филтър тогава не се образува пяна, а дори и да се образува тя ще е нищожно количество, че да има значение. Ако засмучете прах за пране тогава би се образувала пяна, но това голямо изключение. Освен това моторите на перящите прахосмукачки са по-различно конструирани от моторите на нормалните /сухите/ и при тях няма как да попадне вода в мотора, че да изгори.

Мотор на перяща прахосмукачка.

Мотор на обикновена прахосмукачка.

При перящата въздуха засмукван от турбината, която се намира в широката част минава през дупката и излиза през процепите отстрани на кожуха и оттам извън прахосмукачката. Охлаждането на намотките на ротора и статора се извършва от въздух засмукван и нагнетяван от малката кафява перка. Съответно ако се образува пяна тя ще стигне до турбината и ще бъде издухана навън от прахосмукачката без да достигне до електрическата част на мотора. Другото предимство при този тип мотори е че охлаждането се осъществява независимо от от торбички и филтри, те дори и да се задръстят не оказват влияние на въздуха за охлаждане на мотора.
При обикновените прахосмукачки въздуха засмукван от турбината отива за охлаждане на ротора и статора. Както виждате там няма процепи по кожуха и няма допълнителна перка.

Mateah, при този тип прахосмукачки филтъра, който переш играе ролята на торбичка. Част от прахоляците, да кажем 80-90% се отделят в циклона, а останалото /по-финото/ се улавя от този филтър. При торбичките над 99% се е улавяло още в торбичката.

# 340
След десетина чистения след почистване с Ровентата остава кофти миризма .
Изпрах филтъра, да видим кога ще изсъхне и ако проблема го няма, значи не е от него.
Голяма чернилка падна , не очаквах.
На старата с хартиена торба изобщо не се замърсяваше филтъра.
Вярно, че тук има и още един на изхода, но не съм много сигурна колко чист е въздуха в стаята предвид миризмата.

Миризма не филтрира никой филтър. Тя идва от някакви бактерии или разни гниещи процеси в боклука. Зависи какво си смукала. А ако прахосмукачката има хепа филтър въздухът гарантирано е чист, с или без миризма. По-добро филтриране от хепа няма на пазара и то не зависи от прахосмукачката.

# 341
Освен прахоляк и косми от матраци и под няма нищо друго в контейнера, почиствам го веднъж седмично.
Не е миризма на изгоряло от двигател, а на застояло, прашно.
Сега ще видя с чист филтър как е.
Ако не, заминава за колата , а ще си чистя със Самсунга.

# 342
Противоразпенител се слага само при миене когато има миещ препарат във водата. Когато прахосмукачката се използва за нормално чистене и е сипана чиста вода, която да играе ролята на воден филтър тогава не се образува пяна, а дори и да се образува тя ще е нищожно количество, че да има значение. Ако засмучете прах за пране тогава би се образувала пяна, но това голямо изключение. Освен това моторите на перящите прахосмукачки са по-различно конструирани от моторите на нормалните /сухите/ и при тях няма как да попадне вода в мотора, че да изгори.

Мотор на перяща прахосмукачка.

Мотор на обикновена прахосмукачка.

При перящата въздуха засмукван от турбината, която се намира в широката част минава през дупката и излиза през процепите отстрани на кожуха и оттам извън прахосмукачката. Охлаждането на намотките на ротора и статора се извършва от въздух засмукван и нагнетяван от малката кафява перка. Съответно ако се образува пяна тя ще стигне до турбината и ще бъде издухана навън от прахосмукачката без да достигне до електрическата част на мотора. Другото предимство при този тип мотори е че охлаждането се осъществява независимо от от торбички и филтри, те дори и да се задръстят не оказват влияние на въздуха за охлаждане на мотора.
При обикновените прахосмукачки въздуха засмукван от турбината отива за охлаждане на ротора и статора. Както виждате там няма процепи по кожуха и няма допълнителна перка.

Mateah, при този тип прахосмукачки филтъра, който переш играе ролята на торбичка. Част от прахоляците, да кажем 80-90% се отделят в циклона, а останалото /по-финото/ се улавя от този филтър. При торбичките над 99% се е улавяло още в торбичката.

Всичко това е чудесно, но аз съм си взел прахосмукачка за сухо почистване с воден филтър и явно при нея моторът няма такава степен на защита от проникване на вода както при моторите на прахосмукачките, които перат. Керхер изискват да се слага препарат против разпенване при всяко почистване и аз предпочитам да изпълнявам изискванията на инструкцията.

# 343
  • до най-прекрасния мъж
Разлика между перяща прахосмукачка и прахосмукачка с воден филтър относно работата на мотора няма. Перящата в режим пране има една помпа, която се включва допълнително и тя изпомпва под налягане сапунена вода от предварително напълнен с нея втори контейнер към приставката за пране. След което мръсната вече вода се издърпва и отива реално в контейнера на водния филтър. И понеже тази вода е сапунена, затова се слага антипенител. При пране не наливаш предварително вода в кофата на водния филтър, а тя играе роля да събира замърсената такава при прането. Моторът си работи винаги на един и същи режим. Така че се предполага, че дали е перяща или с воден филтър моторът е идентичен като конструкция.
Веднъж ми се случи да вдигне пяна при пране, защото не бях уцелила пропорцията на сапунения разтвор. Пяната си излезе през хепафилтъра, аз си изкарах ума, но за щастие прахосмукачката се размина единствено с нов хепафилтъра, който си беше така или иначе вече за смяна. Доста пяна си изкара, докато видя, бях изпрала почти цял двоен матрак.

# 344
Освен прахоляк и косми от матраци и под няма нищо друго в контейнера, почиствам го веднъж седмично.
Не е миризма на изгоряло от двигател, а на застояло, прашно.
Сега ще видя с чист филтър как е.
Ако не, заминава за колата , а ще си чистя със Самсунга.

Знам за коя миризма говориш, типична е. В прахоляка има и акари, и люспички кожа и какво ли не. изхвърляй и мий контейнера всеки път и няма да я има.
Впрочем и аз съм с Ровента и няма нищо подобно - никакви миризми, хем не изпразвам контейнера със седмици.

Общи условия

Активация на акаунт