Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Имало едно време в Чукурова | Великолепният Век, Кьосем и други исторически сериали №22

 • 7 535
 • 396
 •   2
Отговори
# 15
 • Мнения: 23 736


Кой, къде намери пръстена на Демир - няма превод на фрагмана.# 16
 • Мнения: 2 970
Лучия, благодаря за фрагмана! Още ще разтягат ситуацията с неизвестността на Демир. Дано да разберем, какво се е случило с него. Хакан вече се внедри.
Много ми беше смешно в миналия епизод, когато Фекели каза на Фикрет след пожара в конака, че полицията не вярвала на приказки, а на солидно разследване и доказателства. Горкият не знае, че прокурорът повярва само на приказките на една психично нестабилна жена - Юмит, която вече веднъж ги лъга под клетва, за да прати Демир в затвора. Прокурорът трябваше да се замисли, дали тя сега не прави същото.
Ваня:
"Съпротивата малко по малко се събужда, Ерджумент защитава Демир." Тук не разбирам, какво имаш предвид Thinking
Катя и аз мисля така.
Момичета и момче, лека нощ от мен! Nature Moon

# 17
 • Мнения: 23 736
Фрагманът с рус. суб.

https://vk.com/turkiee?w=wall-46308288_224856

Демир сега ще е "жив", но Хакан ли казва, че е мъртъв

# 18
 • Мнения: 2 818
Лучия, благодаря за фрагмана! Flowers Bouquet
Хакан върви по същия път, по който вървя и Фикрет: обществено признание, място в обществото.
Но началото и на двамата е белязано.
Фикрет зададе важния въпрос: за намеренията на „този човек“: подсказва на Зюлейха своите усещания. Фикрет знае, че човекът, който е купил акциите, е наблюдавал това, което самият Фикрет наблюдаваше: отношенията между нея и Демир.
Подхъврилили са пръстена на Демир, за да поддържат в неизвестност какво е станало с него, но и някаква надежда.
Много неприятен момент, ако Хакан участва в него, му пиша преголям минус.
Когато Зюлейха разбере истината за Демир, всички тези малки игри ще я мобилизират.
Това е изгодно за Хакан, докато има някаква надежда за Демир,  той влиза по-безболезнено в обстановката.
Отделно, че може би смятат, че така унищожават Демир, някакси изчезва и се забравя в очакването, но ще бъдат разочаровани. 
Това няма нищо общо с желанията на феновете.
Дана, как ще разбереш като съм написала Ерджумент. Става дума за счетоводителя на Демир, който отказа някакви документи на Бетюл. Имах предвид, че хората в Яман и Фекели, въпреки неизвестността се държат на крака, но във фирмата Бетюл почти се е вживяла в собственичка. Нейният кабинет щеше бързо да бъде готов, но тя продължава да стои в кабинета на Демир.

# 19
 • Мнения: 23 736
Привет!
След бурните събития в снощната серия, рейтингът продължава да пада, но и Барбаросите не започват според големите очаквания за такава продукция.


Скрит текст:

Масово коментарите снощи бяха - върнете Демир, даже и с друг актьор като Хюррем във ВВ."моля, чуйте гласа ни, убедете Демир да се върне"

Мисля да гледам с озвучаването онлайн от снощи.

https://turkru.tv/odnazhdy-v-chukurova-104-seriya.html

Ваня, счетоводителят на холдинга е Ерджан.
Освен надежда, че Демир е жив, подхвърленият пръстен ще даде повод за нови спекулации - ще се върне ли, Зюлейха и децата ли ще бягат при него, къде се крие, кой му помага и пр. От друга страна на мен ми дава надежда, че скоро ще се разбере за смъртта му. Защото след изпратения нишан, "Демир" не може да остане дълго пасивен. А на Зюлейха ще ѝ е още по - тежко.

# 20
 • Мнения: 77
Здравейте.
Благодаря за фрагмана. Не вярвам Мурат да се върне, а това със замяната на друг актьор, който да изиграе Демир не ми се вярва, че ще стане. Не знам за вас, но аз не бих приел такава промяна. Щом съм свикнал с даден актьор/актриса да играе един герой, предпочитам при напускане на този актьор/актриса да убият героя, отколкото да го сменят с друг. Някак си няма да повярвам, че гледам същия герой в лицето на новия актьор/актриса. Същото се случи във "Вавилон". Смениха Озан Гювен с Онур Сайлак, и така и не можах да приема Онур в ролята на Егемен. На мен това с "тайната" какво се е случило с Демир не ми харесва. Надявах се в 103 или в снощния епизод да се разкрие вече, но не стана. Човекът, убил Демир е изпратил пръстена, но каква е целта му не е ясно. Струва ми се, че не само аз не одобрявам това с влаченето какво точно се е случило с Демир, като гледам рейтинга, или просто голяма част от зрителите досега са били фенове на Мурат, и без него не гледат сериала вече. Дано в следващите епизоди се покачи, защото има още какво да се види в Чукурова.

# 21
 • Мнения: 23 736


https://video.twimg.com/ext_tw_video/1438807888248573956/pu/vid/ … e-1Jm7.mp4?tag=12

Пламен, никой няма да се върне, сравненията с ВВ и Хюррем са неуместни, но това са настроенията сред коментиращите в интернет.
В "Момичето..." продължават да чакат появат на Хайри, а ние - да обявят смъртта на Демир. Интригата в двата сериала се движи успоредно, но е изключително неравностойна.

Ниязи и Мурат Юналмъш

# 22
 • Мнения: 2 970
Здравейте и от мен Flowers Cherry Blossom
Благодаря за споделеното! Flowers Bouquet
Напълно разбирам настроенията на феновете. Чукурова се променя и някак си носталгията по героите, които ги няма и загубихме за кратко време, оказва своето влияние.
Както Ваня беше коментирала, единият аспект в живота на Чукурова е житейският елемент, любовните истории и живота на хората, а другият аспект е социалната и стопанска промяна. Много по-малко зрители анализират и вземат предвид втория аспект, а голяма част от феновете на сериала се вълнуват от историите на героите - не от това, което те представят или на което са носители в стопанската част. И в тази връзка - трудно е да се приемат някои неща от житейска гледна точка. Не съм моралистка, нито консервативна личност или наивен човек, но и за мен, на моменти е трудно да приема това "преминаване" (евентуално сега с Хакан) на Зюлейха от любов на любов и то в рамките на 4-5 години. Напълно разбирам, че тя е млада жена и трябва да продължи с живота си, но в реалността нещата не стават така. Дори и Севда каза на Демир: "След смъртта на баща ти Аднан, знаеш, че не можех да стана от леглото 6 месеца." От стопанска гледна точка, Йълмаз, Демир и Хакан са различните етапи на развитието на Чукурова и всеки един от тях дава своя принос, но за много зрители е трудно да приемат житейската страна на нещата, защото става някакъв модел: Зюлейха тъкмо намира щастието с Йълмаз и се събират и той умира; после тя се влюбва в Демир и тъкмо пак намира щастието и бракът им става вече реален брак и Демир изчезва; появява се Хакан. Наистина историята звучи като приказка, но и сякаш отдалечена от реалността и това, кото би могло да се случи в действителност. Напълно разбирам, че зрителите искат Демир да се върне, защото така трябва, усещат, че така би трябвало. Чета гневни коментари, не ми е приятно, но донакъде разбирам. Даже и Зюлейха вече я коментират като "черната вдовица" и още доста по-неприятни епитети и отношение.
Има какво да се види в Чукурова, но няма как да не ни е тъжно.
Ваня, сега разбрах Blush
Хубав ден на всички! Честит празник на именниците! Flowers Four Leaf Clover

# 23
 • Мнения: 2 818
Здравейте! Animal Bee
Гледах с озвучката, на мен епизодът много ми хареса. Особено играта на Фуркан. Ако съдя от интрото, на Фикрет му предстои тежка драма и очаквам много от актьора. Както и дотук, аз харесвам всички актьори в този сериал, харесах и Ибрахим, но Фуркан го видях различен от досега.

Лучия, благодаря за рейтинга. Flowers Bouquet
Очаквано: нови сериали; публиката на сериали по принцип е невярна – когато спре да и харесва или да разбира, започва да гледа друг сериал; гледа се през очите на фен на актьор или герой, а в този сериал има планирано текучество, което носи смисъл, но феновете си знаят тяхното... Дано създателите на „Имало едно време в Чукурова“ успеят да стигнат до финала, да следват своя замисъл, да има превод и тук да има какво и да продължим да обсъждаме, това е, което искам - скромно, нали.

За всичко трябват Вяра, Надежда и Любов. Честит празник на всички! Ако има именици – да са живи и здрави!

Благодаря за Ерджан, снощи от вълнение му забравих името.
Няма да се върне Демир, значи и Мурат; това е замисъл и той вече добре се очертава. Ще кажа как го разбирам, но трябва да се обясни на фона на останалите събития.   
В момента гледаме взаимодействието на двете последователни вълни отмъстители.
Фикрет и Юмит: техният план беше да разделят Зюлейха и Демир – не успяха; Фикрет постигна своето намерение и беше признат от Демир за брат, поведението му в 104 еп. беше на брат, разкая се за смъртта на Юмит; Юмит не само нямаше никакво основание за отмъщение, но уби сбоствената си майка; продължи сама към Демир и намери смъртта си – тя не постигна нищо, но даде началото на появата на новите отмъстители като вкара Демир в затвора.
Хакан и Абдулкерим: сега ще посоча само разликата между Фикрет и Хакан.
Фикрет виждаше основание за отмъщение в семейната сфера, той се изкачи по стълбите на конака на Яман до кабинета на Демир, когато господарката на конака беше убита. Фикрет искаше да заличи паметта за Аднан, но за това ще отговаря живият по това време Демир, затова първо разруши паметника на Аднан. 
Хакан идва, „за да унищожи Демир Яман“. Демир Яман е отвлечен, мъртъв или неизвестно къде – няма го. За това е отговорен съдружникът на Хакан. Мястото, където Хакан ще действа, е холдингът. Затова изкачването по стълбите, което Фуркан направи в конака, за Хакан е в холдинга. Подготвено е предварително: две срещи със Зюлейха – до изясняване на съдбата на Демир потенциално собственик на холдинга, които дават на Хакан важна част от основанието за хитро и с високо самочувствие влизане в офиса: не почука на вратата – това правят подчинените, самоуверен, поздрави с „Добро утро“ , Зюлейха със специален поздрав: „Добро утро, г-жа Зюлейха“. В този поздрав има подтекст: липсва „Яман“. Малко от предисторията: на втората среща Зюлейха подаде ръка и се представи като Зюлейха Яман. Хакан не си каза името, уж побърза за Абдулкерим, но това е хитрост, която напомня Юмит, която на първата среща не отговори коя е и откъде е, и спести докрай една „подробност“ за майка си. Да държиш врага си в неизвестност, е част от стратегията към него. Изпускането на "Яман" отговаря на ликвидирания и отсъстващ в собствения му холдинг Демир. Хакан пренебрегва Демир и се обръща директно към свободната от "Демир" и "Яман" Зюлейха. Бетюл, пълномощник на Демир, е сразена - друг удар отново и върху самия Демир. Демонстрираната близост със Зюлейха направо провали хубавото и настроение в този важен ден.  Под чуждо име се представя като новия акционер. Печели се време за още стъпки.
Така Хакан е едно повторение на Фикрет, но действието му е на друго място, с други средства и пред него е не Демир, а Зюлейха. За нея Абдулкерим каза, че „ще я въртиш на пръста си“. Ще бъде интересно да гледаме това. И още една съществена разлика, която предполагам ще се случи. За разлика от Фикрет, който само продължи постигнатото от Фекели и Йълмаз, а сега негова задача ще бъде да задържи семейството на Демир, а за намеса в работата на холдинга още не знаем нищо, Хакан предполагам ще изведе холдинга на ново съвременно ниво. Затова неговото място, поне в този момент,  виждам до героите Йълмаз и Демир.
За мен най-интересното е това, което се случва с Демир. Изглежда отвлечен, убит, остава в неизвестност. Юмит беше намерена след около 7 – 10 дни в трудно за разпознаване състояние, паспортът и доказва самоличността и. Не знам точно от колко време, но Демир е в неизвестност със сигурност повече от две седмици. Ако е някъде в плен и жив, това не е проблем, но ако е бил убит, неговото тяло също няма да може да бъде разпознато. Ако е имал документи – готвеха се за бягство, но с фалшиви документи, каквито трябваше да бъдат изготвени, те могат да бъдат взети от него. Пръстенът – сигурен знак за разпознаване, видяхме, че е върнат на Зюлейха. Още не знаем при какви обстоятелства, но вероятно подхвърлен, щом идва без собственика си. И ние като хората от Чукурова не знаем със сигурност, но ако така вървят нещата, Демир вероятно няма да бъде открит и земята на Чукурова ще се погрижи за него като го приеме като частица от себе си. Демир ще остане в земята, но без погребение, каквото се прави за всеки починал човек. Това решение на сценария има последици, които продължават развитието на образа и след неговата физическа смърт. Демир ще е различен от другите хора в Чукурова, той няма да е никъде и същевременно ще е навсякъде. За мен този образ отвежда към стопан на мястото, който преминава между световете, закриля, помага, той е винаги тук, когато има нужда от него. Зюлейха няма да може да си вземе довиждане с Демир, той ще е винаги с нея. Враговете на Демир се справиха физически с него, но с този дух, който остава след Демир – паметта за него, ще им е много по-трудно. Както Сарачоолу подсказа със снимката „ръце над водата“: паметник са добрите дела: Демир не се нуждае от обикновен надгробен паметник. Думите на Шади приех не само в буквалния, но и в преносен смисъл: „Демир е в Чукурова“.
Фикрет разби паметника на Аднан, но не успя да разбие паметта за него. Ще видим как ще се справи Хакан с този различен паметник – паметта за Демир, която остава след него. За Зюлейха Демир остава жив.
Лютвие много ме изненада, тя пое ролята на майката и засега я изпълнява много успешно. Лютвие е много близо до ежедневния живот, практична и силна. Различна е от Хюнкяр и Севда, Лютвие има качества, които са нужни за момента. Ако съдя от постера, Лютвие ще поеме юздите на коня – ще държи здраво постигнатото, сегашното, докато Зюлейха управлява автомобила по пътя на новото в холдинга. Така двете жени ще бъдат крайности, но от тяхното взаимодействие ще зависи начина на движение и крайния резултат. Фекели иска да купи нов дом, но да видим дали ще успее или всички ще останат в конака на Яман. Оттук нататък обаче ще започнат и промени в героите, които ще видим докъде ще доведат всеки от тях.

Дана, видях поста ти, когато завърших. Споделям това, което си написала. Но още не знаем как ще продължи историята и как ще завърши, за каква любов ще става дума. Тези, които сега плачат за Демир, е по-добре да се доверят на сценария и да продължат да гледат, защото на финала може да се окаже, че най-много ще съжаляват, ако са се отказали. Историята има потенциал да завърши не само в преносния и смисъл, но тъкмо в житейски план задоволително.

Малка шега след лошия рейтинг:
Мурат вчера публикува своя снимка с градинарска ножица, но с тениска на BOSS.
Сигурно е случайно. Sunglasses


 
 

 

Зюлейха със стари и нови знаци по себе си – между двамата.


 

# 24
 • Мнения: 23 736
Ваня, Мурат набра гроздето с тази ножица Scissors Flowers Grapes Smile Вчера в сторито му имаше две клипчета -  с лозето и със смокиновото дърво.

Да няма гроб Демир ще се приеме още по - зле от турските зрители. Преди време писах, че нямаше нито една снимка зад кадър от погребението му, а от всички други досега имаше. Тази седмица снимаха и в конака на Фекели, може би вече и напускането на Керем А. е факт, тоест заснето.
Дана, до любов между Зюлейха и Хакан има много време - 1980, а може и 1981 г. Въпреки че в началото на сериала писаха - историята ще стигне до наши дни, на мен не ми се вярва. Без да е установена смъртта на Демир, ще трябва да минат години, за да се примири Зюлейха и да погледне друг мъж. Сега не зная защо всички във фрагмана се радват, че Демир е жив. Пръстенът може да е доказателство за обратното - че е мъртъв и убийците го изпращат на нея за спомен.Шермин пропусна да се престори на зарадвана.Хакан вече е пръв чукуровец

# 25
 • Мнения: 199
Здравейте, момичета и момче! Честит имен ден на всички именници и неименници. Нека в живота ви присъства от всичко по много: и вярата, и надеждата, и любовта и мъдростта, за да е изпълнен живота ви с много красота и радост.
 Изгледах на един почти дъх и трита сезона и не ми се беше случвало да давам с мишката напред. Но, 104-епизод не ме мотивира особено. Стори ми се доста мудно действието, а и играта на новия персонаж Хакан  е по- скоро маркираща, отколкото заявяваща. Не знам какво целят сценаристите, но имам смътното чувство, че са на път да провалят сезона с недомислици и алтернативно поведение на героя,  което не се вписва в концепцията на Чукурова (по-скоро на чукуровци!). Сценаристите най-малкото е трябвало да проумеят, че в Турция не се котират мъже тип френски контета (парадоксът да си наел актьор, с поведение на мъжкар!),  да наблегнат на образа на Хакан да бъде типичен анадолски мачо, какъвто е и самият Демир, по когото примират феновете  и едва ли не война са обявили за връщането му. Това се явява фундаменталният проблем понастоящем, който застрашава съдбата на сериала Чукурова. За мен по-стойностният въпрос е изчистването на разминаванията между двата сезона и уплътняването на образите на героите. Те да са с по-ярко присъствие на екрана. Иначе има още много какво да се разкаже,  но качествено и без недомислици.

# 26
 • Мнения: 1 933
Привет! Hug Гледам епизода с озвучка и ще пиша едновременно, че после ще се откажа. Така, първо как при толкова много хора в конака Бетюл се ската зад вратата и чу признанието на Зюлейха? Не се диша тая лисица. И Шермин беше лоша, но тая я надмина. Второ как също при събрани всички мъже, никой не видя Джумали как се изнесе по терлици? Joy  Че и успя да избяга с маршрутката. Помня по времето на Хюнкяр, нейните хора, на Демир, че и на Фекели много бързо щяха да го намерят. Между другото прави впечатление, че Фекели непрекъснато споменава Хюнкяр, че те(Зюлейха и децата и)са му поверени от нея. Това подсказва, че Хюнкяр скоро ще го прибере при себе си. Cry А , Ибрахим Челикол за пръв път ми харесва в роля, визуално, а иначе не отричам актьорските му качества. Joy Никак не мога да разбера дали Хакан е искрен с АКадир или просто го изпитва. Изглежда, че прекалено му се доверява, но дали? Това е уникалното на сериала, че всеки лош един ден се осъзнава, е стига да не е непоправимо лош, като Бехидже и Юмит(за сега). Фикрет се осъзна навреме, Демир се промени, Шермин има още малко шансове. Може би и Хакан ще се осъзнае. Но АКадир и Бетюл нямат никакъв шанс за поправка, освен ако френския съпруг не дойде да си я прибере. Joy Ха ха градските клюкарки събраха Зюлейха и Фикрет. Joy Евала на Лютвие! Hands Clap Бетюл си падна по Фикрет, единствено него гледа с добър поглед, дали пък ако и той я хареса няма да я промени към добро. Но все пак кръвосмешението си е грях, не само по религиозни причини. Изгледах го, ефектно представяне на Хакан на края "Я Мехмет Кара", дано краят му не е като на Джумали. Joy Хубава вечер!

# 27
 • Мнения: 2 245
Добър вечер Simple Smile
Четох и аз разни гневни и иронични коментари, отнасящи се най-вече към Зюлейха. Как си обяснявам аз нещата с рейтинга?
Демир си имаше голяма и стабилна фен база от самото начало. Дори когато Зюлейха беше влюбена в Йълмаз, феновете на Демир бяха непримирими към тая любов и чакаха Зюлейха да открие любовта в Демир. Така че ... отказът на Мурат Юн. беше тежко възприет, а и все си имаше една надежда, че ще се върне. Сега ... аз също съм разочарована от напускането му. Някак си човек не може да игнорира  негови изказвания, от които стана известно, че Керем Алъшък се меси в сценария. Аз не можех да си го представя това, но очевидно е, че сериалът все повече измества центъра на тежестта към Зюлейха. Мъжете загиват при странни обстоятелства, няма излизане от Чукурова. Даже си мисля, че такава ще е съдбата и на Хакан. В тази връзка, yakut, Хакан не би имал никакъв шанс, ако приличаше по нещо на Демир. А и не ми се струва вероятно Ибрахим Челиккол да се съгласи на подобна роля. Мен специално ме дразни и едно повторение в действието, при което в конака все се търси някаква заместничка на Хюнкяр.

# 28
 • Мнения: 2 818
yakut , не знам какво ще излезе, когато ни покажат Хакан отвътре, но ми се струва, че няма да е това, което е отвън и ще е далече от мачо. Все пак, мачото не е само как се обличаш и какви мускули имаш, а и какво мислиш. Аз имам търпение за Хакан. Но ми се струва, че образът не е чак толкова измислен за това място.
Не мисля за Демир като за мачо. Той не само не чувства превъзходство над жените, но жените за него са основни спътници в живота му: баба, майка, жена, искаше дъщеря, жени управляват конака и чифлика, слуша ги, обгрижва ги с внимание, от тях учи – Зюлейха от самото начало му е учителка как да се държи със съвременна жена. Не сме видели Демир да иска Зюлейха да му се подчинява, напротив той я харесва, защото е бунтарка, и непрекъснато я издига. За Демир най-важното нещо е любовта, чувствата, това е основното нещо, към което той се стреми през цялото време. Зюлейха е единствената жена за него. Това не може да бъде мачо. 
Разбира се, при Демир всичко това е в развитие. Той идва от друга епоха и носи отпечатък от нея: пистолетът беше непрекъснато в ръцете му, на стената имаше цяла колекция оръжия от предходниците, но постепенно се разоръжи, защото подчини всичко на любовта, Зюлейха работеше върху него постоянно. Спомням си каква лекция му изнесе на тема: „И аз съм човек, майка...“, когато той беше избрал и наел сам детегледачка за Аднан. Но Демир от последното време в никакъв случай не бих определила като мачо. Семейството, жената спътница, децата, любовта – това са неговите основни ценности.
Ако се отрича промяната в човека, тогава няма смисъл нищо да се прави. Мисля, че и други виждат Демир по този начин, става дума за т.нар. фенове.

# 29
 • Мнения: 199
Vanja, в последните епизоди Демир се промени много. Да, така е. В началото беше неоносим, но и той е продукт на средата си. В крайна сметка вероятно от малък са му внушавали, че един ден той ще е господарят на Чукурова. Вероятно е възпитан така, че всичко му принадлежи и всички трябва да му се подчиняват. Да, в началото Зюлейха и Йълмаз се представиха за брат и сестра, но той пък не си и зададе въпроса дали пък тя го харесва. Направо й предложи, а тя притисната от Хюнкяр прие. После в първата брачна нощ направо си я взе. После много пъти показваха как едва ли не я принуждава крещейки отсреща й  да повтаря като папагал, че го обича. Но на накрая слава Богу осъзна, че в любовта не трябва да има принуда. Даже се изумих дали е същият Демир, когато се съгласи да я пусне, за да се събере с Йълмаз. Извървя доста дълъг път. Това е хубавото на Чукурова, че всеки претърпява метаморфоза и то към добро, с малки изключения.
Katya_I, затова харесвам превъплъщенията на Челиккол толкова много. Винаги е различен. Той е хамелион, такова ветрило от екранни превъплъщения. Когато писах, че трябваше  и неговият образ да е мачовски, вложих доза ирония, защото аудиторията в Турция  харесва по-твърдо, да не кажа агресивно мъжко поведение на екран. Примери бол. Не че на мен ми харесват.

Общи условия

Активация на акаунт