Нашите орхидеи – тема 36

• 30 342
  • 746
  •   1
Отговори
# 240
А пък аз не мога да поръчвам от Европа вече. Каквото има тук в ибей (лошо качество, изгнили корени) или в единствената оранжерия, която продава орхита, която успях да намеря с прилични цени и разнообразие. По магазините има само фаленопсиси и тук-таме някоя тип онцидиум.

# 241
  • Варна

...
Белината, Йероглифика и Черви (фалеанопсис) са от един тип. Пускат цветонос с по един цвят. Като прецъфти този цвят, цветоноса изкарва нова пъпка с нов цвят и така расте и се удължава цветоноса. Няколко месеца цъфти. Растението може да изкара няколко цветоноса. Цветовете са уникални.
Аз купувам по интернет тези видове орхидеи и идват от Холандия, Белгия, Франция, че и от Еквадор. Иначе по магазините има малко разнообразие. В България можете да се сдобиете от магазин с повече видове орхидеи от колкото тук.

Мисля " револверен цъфтеж" беше понятието, това което го описваш. Типично за видовите орхидеи.

Иначе мислех, че при теб в Испания многообразието е огромно. Не очаквах, че тези засуканите ги поръчваш от други държави. Simple Smile

# 242
Аз пък точно през зимата се активирам с орхидеите, и поръчвам, и повече са занимавам с тях. През лятото цъфтят толкова много други цветя, орхитата ги оставям на самоотглеждане.
Но този сезон няма да поръчвам, вече наистина няма място.

# 243
Аз за това се ориентирах към миниатюрки, за тях място се намира много по-лесно Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 244
  • Мадрид / София
Аз за това се ориентирах към миниатюрки, за тях място се намира много по-лесно Stuck Out Tongue Closed Eyes
То при теб условията за миниатюрките са идеални. Аз все гледам да са топлолюбиви, че лятото не знам как ще издеянат иначе. И пак Т са под тези, които стигат тук при мен. Само едната масдевалия е студенолюбива. Не съм обърнала внимание на изискванията ѝ. Много исках Белина обаче никъде я няма за продан. Има в Панама, но момчето не изпраща в чужбина. Действа само на местно ниво. И не ме питайте колко ми струва това удоволствие 🙈 разоряващо е определено. Понякога изпращането е по-скъпо от цената на орхидеята, а в повечето случаи е колкото цената ѝ. Ама карай, беше за юбилеен подарък на мене си 🥳🤣🤣

# 245
Дам, тук е подходящо за студенолюбиви. Сложила съм ги на прозореца, който остава зад перде през ноща и там Т пада до 17 градуса последния месец, по-нататък ще падне още малко.

Плеуроталиса най-после се размърда... май Струва ми се, че виждам растящи нови листа. Аз го разбутах преди месец и се оказа с доста нефелни корени. Топнах го в хормон за вкореняване преди няколко седмици и обратно в мъха. Чук-чук, добре се развиват за сега да не повярваш.

# 246
  • Мадрид / София
При мен само две минита не вървят добре. Едното е мини ванда. Изгниха ѝ корените. Сега я мъча с лечение в “бутилка” (реално е чашка) дано пусне нови коренчета, топих я в препарат за гъбички и бактерии, но въпреки това лека полека си заминава. И другото е един мини епидентрум порпакс (подобен на този от снимката по-горе), него обаче аз му помогнах да позагние от незнание. Докато разбера как да го гледам няколко стръкчета поизгниха. Все пак има няколко добри стръка та може и да се съвземе. Казвате, че са като троскот - ще видим.

# 247
Вандата не харесваше ли топло и влажно?

# 248
  • Мадрид / София
Ми точно на топло и влажно е и не ѝ харесва. Може и да е дошла болна, въпреки, че на пръв поглед изглежда добре. Ама изгниха корените за отрицателно време.
Така беше като я купих:

# 249
Виж за хормон за вкореняване. При мен работи без отказ на орхидеи. Мазах и нелито и милтониопсиса и плеуроталиса и работи.

# 250
  • Мадрид / София
Имам течен. Твоя какъв е?

# 251
Течен е, ето този, ама всякакъв става мисля.

# 252
  • Тра-ла-ла
Взех една красотичка за подарък. Налетях на 3те цветоноса Smiley Та се появиха някои въпроси у мен
 - орхито може ли да изхранва 3 цветоноса дълго време?
- защо някои орхидеи са с доста високи и дебели цветоноси? Това значи ли, че са стари или просто такъв им е "модела"?
Скрит текст:

# 253
  • Мадрид / София
Миоки, мазнах вандата с хормона. Има две издатинки като за корени (?). Ще видим какво ще стане.

Джулая, фалеанипсиса изхранва без проблем 3 цветоноса. Така че, не ѝ се притеснявай.

# 254
Тези фалчета всичките са селектирани да са такива - с възможно най-богат цъфтеж и възможно повече цветоноси. Не означава че имапроблем с растението, но като цяло са форсирани поне докато ги продадат. После не е ясно какво ще се случи с конкретното цвете.

Angela61, отнема време докато се види резултат, не става бързо, но до сега всичките са тръгвали в разтежа. Милтониопсиса ми чак сега възобнови развитието на новия разтеж (беше пуснала едно нюню малко след като я окълцах и спря). Спа намазана сигурно повече от месец, преди да се види някаква активност.

Общи условия

Активация на акаунт