Нашите орхидеи – тема 36

• 30 337
  • 746
  •   1
Отговори
# 270
  • Мадрид / София
Ето как излиза цветоноса. Виждат се и останки от стари цветоноси. За точен брой няма да споря. Аз съм виждала само до 2 (като изключим твоя) и то на няколко броя растения. Но щом има и по три - добре:

При second това, което излиза не е от нов стрък. Затова залагам за ново растение.
Нека като поотрасне, да ни извади от съмнение. 😄

Последна редакция: вт, 26 окт 2021, 20:16 от Angela61

# 271
На снимка 2 от моите се вижда много добре как МОЖЕ да излизат цветоноси освен само отгоре. Имам много такива, но не виждам смисъл да давам повече снимков материал. Дендробиумите ми са стари. Под стари визирам поне 7-8 годишни. Ще проверя даже от кога ги имам. Цветоносите Излизат даже под второ от горе надолу листо. Така че има разнообразие.  Даже за да е още по-разнообразно ще ви споделя че се израждат. След един период от време се бъгват и се връщат към некултивираната природа. Цветовете и листата им се променят тотално.

Не е необходимо да бъдеш толкова докачлива Анжела. Няма нужда да се дразниш. Което знам знам, все пак 15 години се занимавам с орхидеи. Като не знам си мълча.

Секънд, струва ли ми се второто нещо излиза от средата на булбата (стъблото)?

# 272
Да се похваля и аз с мойте скъпоценници, а надявам се и с други. Всички са заредили по 2/3 цветоноса Heart

Мноооого дълго гледах горните снимки, докато разбера какво точно ни показваш Grinning Браво на това орхидейче, то расло, расло, та се забравило чак. Не бях виждала такива цветоноси и такъв растеж изобщо.
Аз не можах да се разбера с този вид, имам само една умираща лудизия, която не знам какво да правя.

# 273
Да, re_ge, второто излиза от средата, даже по към долната част..

# 274
  • Мадрид / София
Re_ge, не съм се докачила изобщо. Съвсем спокойно аргументирах защо смятам, каквото смятам. Затова и предложих след време second да сподели как се развиват новичките. Не оспорвам опита ти.

# 275
Да се похваля и аз с мойте скъпоценници, а надявам се и с други. Всички са заредили по 2/3 цветоноса Heart

Мноооого дълго гледах горните снимки, докато разбера какво точно ни показваш Grinning Браво на това орхидейче, то расло, расло, та се забравило чак. Не бях виждала такива цветоноси и такъв растеж изобщо.
Аз не можах да се разбера с този вид, имам само една умираща лудизия, която не знам какво да правя.
Laughing аз помислих че е някаква декорация това. Иначе съветът ми за отглеждането важи.

# 276
Стига да успея да ги “развия” , ще дам инфо разбира се:-)

# 277
Оня ден докато си поливах едното орхидейче, понеже е дребно взех че изтървах саксията. Счупиха ми се две листа. ПО-точно пречупиха се през средата. Да ги отрежа ли? Или да ги оставя така пречупени. МНого ме е яд. Баш новото ми листо се счупи в средата. Как не се нарани някое от старите от долу, ами точно в средата. Да бях искала нямаше да мога такава да я свърша.

# 278
  • София
vici75, ако е фалче - аз не бих рязала. Бих опитала да подпра, така че листата да стоят максимално изправени. Имат свойството да "зарастват" или поне да не умира частта след пречупването. Ако орхидеята е друг вид - не знам.

# 279
Ох не знам дали така се казва. Но е зелено листо от средата което се формира. Не е напълно откъснато. По-скоро е пречупено, но на две. Благодаря ти. Ще го оставя така, ако загние, пак ще питам и и ще снимам.

# 280
Не ги режи. Тъканта, която не е прекасната си провежда хранителни вещества и си извършва биологичните дейности.
Аз имам няколко така наранени, даже на една от хубавиците дето ми цъфтят сега, без да искам аз ѝ сцепих най-новото листо на 1/3 от ширината. Ръбчетата ще засъхнат и листото ще си е наред, с изключение на това, че няма да е перфектно. Няма да загине заради пречупването по всяка вероятност, освен ако не се държи на косъм.

# 281
  • Варна
Гледам пристигнали Азиатките в Орхидеи- те, средна цена 38 лв. Множко ми се струва, ще го мисля, въпреки че имат хубави предложения. Simple Smile

# 282
Плантс събират поръчка от швертер до петък. Има и някои по-прилични ценово там.

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 14:24 от second

# 283
Да, re_ge, второто излиза от средата, даже по към долната част..
Издънка е тогава според снимката  и ако беше на мое растение нямаше да я деля, дори и да излиза на такова място.

# 284
  • Мадрид / София
Искам да ви представя една много рядка орхидея, нищо че някои тук ще скочат веднага, че спамя:

Trevoria chloris от рода Stanhopeinae

Общи условия

Активация на акаунт