Нашите орхидеи – тема 36

• 30 304
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
inska_maslinka, прилично изглежда, не е някаква драма. Не са много корените, но и не е съвсем без. Дехидратирането не е заради липса на корени. Пробвай да поливаш по-често.
Орежи изгнилото само, сухите аз не ги режа. Не режа и тези, които са поизгнили в средата, но краищата са активни, само почиствам месестата изгнила част.

Angela61, да го режа ли сега това листо или да се опитам да го третирам с нещо, какво ще посъветваш? Мисля, че е късно за спиране на инфекцията само с рязане. Подозирам, че има и други заразени листа, макар и да не са изявени много още.

# 406
  • Мадрид / София
Третирай го. Иди в някоя спец агро аптека или където продават по-специализирани препарати и питай за Серкоспора по орхидеи какво имат. Рязането е когато листата са с малък размер, но тези фалчета са с доста големи листа. Аз бих опитала първо с препарати.

# 407
Момичета, направих снимки на орхидея едно. Изкъпана и извадена от корите. Наистина миналата година им бях изпекла някои листа Sad Голяма глупост да ги извадя на терасата на въздух в най-големите жеги.
Инска, като ти видях снимките, направо ме засърбяха ножиците Grinning
Ще кажа какво бих направила аз, но подчертавам, това не е непременно единствения правилен начин. Такъв просто няма. В темата всеки си има различен подход към растенията, важно е да си намериш за себе си верния път.
Аз бих махнала изгорялото листо без остатък, като го разцепя и издърпам двете половинки. Бих отрязала стъблото с корените докъдето е почерняло, горе-долу до средата. Орхито ще си пусне нови корени. После ще я топна или напудря с фунгицид, и ще я оставя една седмица да засъхнат раните. После в нови кори, в старата саксия, само саксията я измивам с белина превантивно.

# 408
  • Мадрид / София
Момичета, направих снимки на орхидея едно. Изкъпана и извадена от корите. Наистина миналата година им бях изпекла някои листа Sad Голяма глупост да ги извадя на терасата на въздух в най-големите жеги. Благодаря ви за съветите 🤗
Скрит текст:
Изрежи всички умрели корени и дезинфекцирай с кислородна вода или канела. След като засъхне я пресади в нов субстрат до началото на листата. Най-долното листо (изгореното и дехидратирано) го махни, както ти казаха (разцепвайки го на две) и дезинфекцирай раната. Може би ще се наложи по-дълбока саксия, но не широка. Трябва да ѝ е тясно на орхата.

# 409
Канела на корените не е много добра идея, че може да отиде и на здрави, ако не се внимава. Аз предпочитам да ползвам кислородна вода, много по-лесно и безопастно е в тази зона.

# 410
За желязо, магнезий и калций купувам едни гранули - топчета. Води се дълготрайна професионална тор. Разгражда се бавно и постепенно. Слагам по грам в саксийка. За сега /да не чуе дявол/ всички са наред.

А на дехидратираната орхидея бих подстригала шийката и корените до здраво -малко над почернялата част. Simple Smile
И аз като Phloxx не бих стърпяла да не грабна ножиците, включително и листата бих почистила до здраво.

Последна редакция: чт, 11 ное 2021, 09:12 от Sysly

# 411
Здравейте, гледам си една орхидея от началото на лятото. Тази е третата в къщи и много ми се иска да оцелее Joy Доколкото прочетох не е нужно да я пресаждам, но се чудя дали да ѝ отрежа цветоноса. Засега си е свеж, въпреки че отдавна прецъфтя

# 412
Отрежи го над най-горната спяща пъпка. Може да пусне ново разклонение от нея или някоя по-долна. Може да го отрежеш и по-ниско или изцяло - по твое усмотрение.

# 413
  • Мадрид / София
Момичета, внимателно с препаратите с мед. Токсичен е за орхидеите. Добре е да се избягва.

# 414
Някакви идеи за препарат против гъби? Не съм изобщо в час с тези неща.
Миоки не знам къде живееш и затова не знам кои препарати са ти достъпни. Трябва да търсиш т. Н. Фунгицид, като е възможно те да бъдат лекарствени  или някакви нелекарствени . Давам вторите в отделна група защото руснаците имат такива с наименования примерно епин, циркон и т. Н.

За инска_маслинска
Орхидеята изглежда видимо добре, дехидратираното долно листо можем да го отдадем на топлата есен и ниското слънце. Дали да махаш.долната част? Въпросът е философски. С една премахната долна част нещата изглеждат по- компактни обаче тази намеса би изисквала  промяна и в режима на поливане. Без долната част ще имаме доста въздушни корени които ще трябва да превъзпитаваме в субстратни, голяма част от старите субстратни корени пък ще липсват. Останалите в горната част корени няма да са достатъчни като дължина ( да стигат в голямата си част  до дъното) и с недостатъчно  количество за да докарват влага с режим на 3-4 седмично поливане. Така че ситуацията не е еднозначна. Да кажем че ако се извърши такава намеса, то това.ще.изисква различен режим на поливане поне в първата година. До стабилизиране на нещата. Особено пък с дехидратирането което вече се наблюдава, дори и с наличие на такова  хубаво количество корени.

# 415
_re_ge, в UK съм.
Това дали е подходящо? Или това

# 416
Много ви благодаря! Сега имам друг въпрос. Какъв субстрат да купя и от къде. Имам едни кори на Дея, но имам спомен, че нещо не ми харесваше в тях.

# 417
  • Мадрид / София
Миоки, в Колумбия използват тези препарати за серкоспора:

Биологични:

Химични:

Като Мангозеп е по- често използван. За съжаление поне при мен не се намират. Опитай от Интернет дали можеш да се сдобиеш с тах или някой с подобен състав.

# 418
_re_ge, в UK съм.
Това дали е подходящо? Или това
Порових за информация. Няма да описвам къде какво намерих щото трябваше да търся активни съставки и действие, затова аргументацията в случая  излишно би отнела време. Приеми на вяра, че по-добър в случая е този на компо.

# 419
Благодаря ви за съветите, дами!    bouquet 
За сега, ще взема готовия продукт, че не разполагам с много време за търсене в момента, ако няма ефект, ще ровя по-детайлно.

Общи условия

Активация на акаунт