Нашите орхидеи – тема 36

• 30 306
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Инска, като гледам първата и последната, възможно ли е да са изгоряли на слънце?

При мен точно този начин на поливане не се понася добре, първо да ги засуша за много седмици, и после да ги удавя с накисване. Пробвай по-малко да мокриш корите, но да е по-често. Аз също поливам много рядко, но само проточно, а на по-малките саксии само пръскам корите.

# 391
  • Мадрид / София
Определено субстрата е за сменяне, корените не търсят субстрата, а остават във въздуха. И на мен ми прилича на изгаряне от слънце, но може и да е от лампа (видях вчера такъв случай). Също подхрани ги с микроелементи (витамини и от сорта). Пожълтелите краища на листата могат да бъдат индикатор за липса на магнезий.
Има живот в тях, така че не се отказвай.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 08:59 от Angela61

# 392
Прикачвам снимки на моите орхидеи. Първата е най- зле, но и тя е с най- малко корени. Не мога да кажа точно на колко време ги поливам. Може би няколко седмици 3-4 🙄. Пластмасовите кашпи с които се продават са сложени в прозрачни стъклени кашпи. Пълня ги с вода и след няколко часа я изливам. Не са пресаждани никога ( само съм вадила първата няколко пъти да видя състоянието на корените и съм рязала сухите) и никога не съм сменяла кори. От време на време торя с тор на Лактофол. Ще съм благодарна на съвети. Орхидеите не са нови, т.е. 5+ години са.
Скрит текст:

Поливането с накисване един път на 3-4 седмици е удобство и не бих те съветвал да го сменяш. Освен това при този тип поливане субстрата нито се разлага нито се осолява особено, така че мерките които бих препоръчал не са свързани със субстрата конкретно а с общото състояние.
1.  По Номер едно. - бих препоръчал да я извадиш. Дехидратирането на долното листо може да е причинени от различни фактори аз предполагам коренови проблеми. Ако можем да я видим изкъпана положена на хартия за по-нататъшни съвети. За нея бих препоръчал това да се направи сега.
2. Номер две не съветвам да бъде бутана в момента. Цветето изглежда екстра, балансирано количество субстратни и въздушни корени. Ако обмисляш полагане в нова саксия сега не е подходящия момент сезонно. Ако има мегдан да цъфти по-добре не я стресирай. Стара щастлива орхидея. Моят принцип е - Не разбутвай нещо което работи.

3. Номер три. Кантът по края е вариегатен, няма повод за притеснение. Аз лично не харесвам алгите - зелените водорасли по саксията. Моето лично мнение е че няма какво да правят в саксията на домашно растение, а се получават и при излишък на влага. Така че на нея й е желателно ревизиране на саксията. Но не е спешно. Може да бъде отложено за пролетта. Заедно с номер 2 орхидея.

Аз лично не виждам къде има изгорял, но наистина едни и снимки при дневна светлина щяха да са по-удачни. Тука има сенки, петна, много неща изглеждат подозрително а може да са просто оптическа измама.

# 393
_re_ge, на първата снимка листото в дясно най-долното е порядъчно изгорено.

Сега като ги гледам пак, последната също е с изгорено от светлина/слънце листо.
Добра идея за дневни снимки, може би и една на мястото на което стоят обикновено.

Аз имам едно фалче, което има такова жълто ръбче на някои от листата. Не съм убедена, че е естествено, а не някакъв проблем. Като че ли когато беше новичка нямаше такова или поне аз не помня да е имала. Освен това, същата орха има и едно почерняващо листо + като прехвърлено черно на листото над него. Освен всичко, две от листата са прегънати - така порастнаха, а също и единия цветонос израстна с едно изкривяване в основата при листото /оградила съм с кръгче/.
Първо мислех че е корен, но като порастна си промени цвета и стана с цвета на цветоноса.
Корените са добре и достатъчно.

Ето я. Ако някой има идеи, за черното и евентуално някакъв дефицит в хранителните вещества, ще съм благодарна.
Скрит текст:

# 394
  • Мадрид / София
Миоки, може да се дължи на прекаляване с торове или хормони. Черните петна ако не се увеличават не им пречи, но ако стават повече може/прилича ми (без да съм сигурна) на серкоспора. И тогава или се третира за гъбично или се отрязва листото до здраво. При серкоспората има и кафяви петънца от долната страна на листото.
Такива изменения в ратението стават най-често при дълга употреба на хормони за растеж. Светлите ивици е възможно да са свързани с това.

# 395
От долната страна, листото е съвсем чисто. Няма никакви петна или оцветяване за сега. Черното се разпространява. Преди 4 месеца, същото листо беше така
Скрит текст:
Имаше едно долно листо с черно, което отрязах, сега се разпространява по това, а има прехвърляне и на следващото от същата страна - това извитото, но за сега не се увеличава там. Може да има "зараза" и по другите листа, но за момента не мога да кажа категорично.

Не е третирана с нищо преди да започне така да прави. Дори не е торена, освен с малко мъгла за орхидеи, при това доста рядко. Имам я от около 4 години. Тия номера започна да прави от около 2, а започнах да торя по-редовно чак от началото на тази година.

Гледах снимки в нетя, не ми прилича на серкоспора - няма покафеняване или избеляване, само черно е и не е на така правилни петна при мен.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 12:35 от Миоки

# 396
  • Мадрид / София
Пробвай да опръскваш листата  с калций   2 пъти в седмицата. И за гъбично заболяване пък дано се оправи.

# 397
Някакви идеи за препарат против гъби? Не съм изобщо в час с тези неща.
А за калция, имам CalMag това дали е подходящо?
Скрит текст:

Благодаря за съдействието!

# 398
  • Мадрид / София
Става. Калций и магнезий - и двете се прилагат листно.
За гъбичните - трябва да видиш при теб какво се предлага на пазара. Мога да питам и за други мнения ако искаш. Някои прилагат и канела на тънък слой при такъв род петна за да спре разпространението.

Похвалиха ми този сайт за орхидеи с доброто им качество на растенията.
  https://shop.schwerter-orchideenzucht.de/index.php?language=en

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 13:29 от Angela61

# 399
Питай! Канела имам, но няма да се задържи на листото, черното е сухо.

# 400
  • София
Питай! Канела имам, но няма да се задържи на листото, черното е сухо.
`

Повечето препарати също са прахообразни. Трябва да направиш каша с малко вода и мажеш с кашата

# 401
Това е неопасно гъбично петносване. Петната ще ги има но растението няма да умре нито ще спре да цъфти. Ще се появяват на всяко ново листо. Аз ги държа под контрол с обработки да кажем 1-2 пъти годишно. Превантивно. Нямам орхидея умряла от тези петна.

Никоя орхидея не съм купувала с кант. Но с времето този кант се появява. На някои, не на всички. Това са хибриди, при което нерядко неустойчиви. Можете да видите и по-странни неща, които се появяват с времето при хибридните орхидеи в частност фаленопсисите . Нека тези едва загатнати кантове  не бъдат бъркани с декоративни широки кантове които са постигани нарочно и са ясно видими при купувани растение. Аз имам 5-6 такива с тънка бяла линия в края на листата. Не са били купувани така. Опозиционно имам ( а вероятно и вие също) много орхидеи с тъмно лилави кантове, с които фалчетата ми  също не са били купувани. Хибридна му'й работа.

Последна редакция: ср, 10 ное 2021, 14:25 от _re_ge

# 402
Има резон за жълтите ръбове, благодаря, _re_ge.

Ще търся с какво мога да третирам черното, поне да се забави разпространението. Иначе очевидно растението няма намерение да умира. Няма пожълтяващи листа, вади нови и листа и корени, а и започна да цъфти обилно след като започнах да торя по-често.

# 403
Момичета, направих снимки на орхидея едно. Изкъпана и извадена от корите. Наистина миналата година им бях изпекла някои листа Sad Голяма глупост да ги извадя на терасата на въздух в най-големите жеги. Благодаря ви за съветите 🤗
Скрит текст:

# 404
  • Мадрид / София
Миоки, за черните петна ми потвърдиха, че е серкоспора. Казаха, че хубавото е, че е старо листо. Иначе също казаха, че орхата е в много добро състояние.

Получих една изстрадала фалеанопсис йероглифика от Белгия. Пътува почти 1 месец затворена в кутията. Съответно цветовете увехнали и с черни петна по листата и стъблото. Но има надежда да се съвземе.

Общи условия

Активация на акаунт