Презиме -ов

• 7 031
  • 78
  •   1
Отговори
# 60
  • Далечният изток
Антъниев, Антъниски, Деймианев... не се получават звучно.
Точно и такива случаи е предвидил законът и това е едно от изключенията - "когато собственото име на бащата не позволява поставянето на тези окончания", просто е, без окончания -ов или -ев.

# 61
  • SF
Да, но всичко трябва да се съобразява и да бъде хармонично. Друг е въпросът, че това субективни усещания.
Елена Антъни Станоева ми звучи приемливо.
Елена Антон Станоева - не. Дразнещото не е Елена Станоева, а Елена Антон. Елена Антонова ми е сто пъти по-звучно.
Може би така съм свикнала.

# 62
  • София
Субективно е, именно.
И затова хората са надарени с разум, който да им позволи да вземат субективното си решение, без да им се налагат архаизми понеже така било прието.... Айде нема нужда!
Ако се казвах Антон Станоев и имах дъщеря Елена, тя щеше да е Елена Антон Станоев.

# 63
Да допълня още нещо, специално за презиме Калоянов. То си е достатъчно благозвучно, а и, само по себе си, звучи добре даже и като фамилно име. Сетих се, че познавам човек с такава фамилия и може би защото е силен характер и човек с успехи, считам че тази фамилия, производна от име на владетел, много му отива.

# 64
Антъниев, Антъниски, Деймианев... не се получават звучно.
Антъни е Антон = Антонов, Антониев.  В личната карта на кирилица "Антъни" ли (ще) пише за име или "Antony"? Деймиан е Дамян = Дамянов.

Кажи ми от Лигльо каква фамилия ще напишеш и помисли защо питам?

Наскоро чувах за едно дете, което се казва Даниел. Обаче не е ДаниЕл като всички, а бил ДАниел (с ударение на А) - явно майка му е гледала много филми. Не са живели в чужбина да кажеш, че "там е така". Както се казва: Пази, Боже, сляпо да прогледа.

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 13:29 от BCD

# 65
  • SF
Защо ми поставяш задачи?? Нали си написал обясненията кое име на какво е равно. Я, не ме изпитвай и не ми казвай за какво да мисля в съботния ден, така че на тебе да ти се получава лаф мохабетът.

# 66
Да, най-точното обобщение на темата е "Пази боже,сляпо да прогледа"

# 67
Освен -ов има вариант и -ев. Също и -ски. Кажи името все пак да преценим колко е несъвместимо.
Марио примерно.
Марио много сложен казус ли е? Отговорът е Мариев. Не ти харесва? Ами името е такова. От Тони какво презиме става - Тонов или Тонев. Марио е подобно на Груйо, което става на Груев, ако ти трябва сравнение. Ако Мариев ти звучи подобно на Мария - ами вярно звучи, защото Марио ми се струва да е мъжка форма на Мария. Не е разпространено в България и затова не си чувала като презиме и фамилия. Като цяло явно доста хора не познават родния си език или се срамуват от произхода си - затова ги влече към западно подражание в стил "Антъни". Друго си е, не е просташко като Антон, нали.

Последна редакция: сб, 02 окт 2021, 14:47 от BCD

# 68
От Марио съм срещала поне 2-3 пъти презиме Мариов. Мариова, по-точно. Едната я познавам лично. Като деца сме го срещали и в лексикон, чудехме се дали не е сбъркана Маринова, но после се сетихме.
Май правилото е, че когато името на бащата завършва на "о" или "е", се добавя накрая само "в".

# 69
Субективно е, именно.
И затова хората са надарени с разум, който да им позволи да вземат субективното си решение, без да им се налагат архаизми понеже така било прието.... Айде нема нужда!
Ако се казвах Антон Станоев и имах дъщеря Елена, тя щеше да е Елена Антон Станоев.
Откога традиционното добавяне на -ов, -ев към бащиното име в БГ е архаизъм? Simple Smile Бъдете модерни, съвременни, не слагайте наставки по западен маниер, но не ни казвайте, че имената са ни архаични, вече идва малко прекалено. Simple Smile

# 70
  • София
Не съм нарекъл нечие име архаично, заради -ов. Нарекох архаични поверията да се прави каквото и да е, само защото така е прието. Нито Запад, нито Изток съм намесвал и в решенията си не се ръководя от западно ли е, югоизточно ли е.
Уважавам чуждите права да се слага -ов / -ова. Обясних вече защо очаквам същото в замяна.

# 71
Не съм срещала Мариов/а, ама и не ми звучи добре.

# 72
Новата мода ходи и по звездите. Синът на Делян Пеевски се казва Делян Делян Пеевски. Малко като Дюран Дюран.

# 73
Новата мода ходи и по звездите. Синът на Делян Пеевски се казва Делян Делян Пеевски. Малко като Дюран Дюран.
Хахах, да, Делян на квадрат. Доста тъпичко. Wink

# 74
Сто на сто, като му погледнат документите, някой ще му каже, че има грешка и да ходи да ги сменя. Майка ми и вуйчо ми са близнаци. Неведнъж, когато са били в някаква администрация заедно, са им казвали, че има грешка и че не било възможно да са родени на една и съща дата 😂

Общи условия

Активация на акаунт