Къща около София - 3

• 75 953
  • 675
  •   1
Отговори
# 255
Не знам дали сте гледали близките села на север. На мен ми хареса много Локорско, хем е близо, хем е село. От останалите там лично на мен друго не ми допадна. Ние също скоро търсихме и обиколихме доста села, най-вече в западна и северозападна посока. Гурмазово и Пролеша като села ми харесаха, но пътя минава през Божурище и за мен това е минус, губи се селската атмосфера, но пък е удобно за пътуване. Не знам как е градският транспорт обаче. Около Костинброд нищо не ми хареса, самият град също ми се стори неприятен. Та обиколете и натам, ако не сте и вижте дали е това, което търсите.

# 256
Ако е така, това е голям плюс за мен. Предимството е, че винаги с кола може да отидете до Божурище и оттам вече с градския транспорт - доста е удобен.
Самото Божурище също много го харесвам, но си е скъпичко.

# 257
  • Сф
О, зле е транспорта в района на Божурище. В този район трябва кола със сигурност. Даже мисля Гурмазово нямат рейс. До Божурище е. Дано не ви заблуждавам, но мм работеше в района и казваше, че само с кола става. Имам и познато дете в една от махалите на Хераково и си го взимат редовно от м с Сливница с кола. На мен ми е жал за детето, че не може да остане по до късно със съучениците. Колкото до Локорско,  не е лошо, но и там цените са високи , та едва ли ще удовлетворят питащата. А и имаше един рейс 20 мисля, който тръгва от Орландовци ,където не е много ок. В тази връзка ,като транспорт и цени като че ли Петърч най- ще и пасне и е най- добре . Все пак да внимава с имотите да не са около махалата.
Все пак освен транспорта, не е лошо, селото в което се мести да има училище, някакъв медицински пункт, градина.  Изобщо някаква среда , ако ме разбирате.

# 258
Около Божурище нямам идея как е ГТ, но в самия град има редовен автобус, който стига до Метрото в София - първата най-близка станция Сливница. И както някои си пътуват с кола до работното място, идеята ми беше, че дори и от село в този район, с кола само до Божурище и оттам с ГТ. Все пак не съм го правила и не знам доколко ще е удобно като време и т.н.

# 259
Нашите имат къща в Мировяне и това лято трябваше да стоя доста лятото, за да им гледам кучето.

Реших един от дните да отскоча до Мрамор, през все полето. Laughing Ами, много ми хареса на пръв поглед, доста уредено селце изглежда, имат си медицински център, училище и т.н.

При все това, засега сме се насочили към Нови Искър (достатъчно голям ми се струва за малки деца, за да не скучаят).

Иначе нашият проблем е, че парите ни са затворени в имот и трябва да продадем и веднага да закупим нещо (няма да имаме време за много огледи). На  бул. ''Сливница'' до Л. мост е и няма да ви обяснявам какъв ад е с тези 6 платна. Жадувам възможно най-бързо да се махна оттук. Не знам - числа на Грабовой ли да си тананикам Laughing, мантри ли да пея, но искам възможно най-бързо да се преместим.

# 260
А в Нови искър, в коя част? Аз ходих и там, но изобщо не ми хареса. Много шумно и мръсно ми се стори, много трафик. Но това е първо впечатление, може и да греша.

# 261
От Божируще има маршрутки към селата и към София. Имат училище, детска градина, сега започнаха да правят нов стадион и има проект за ново училище. Има фреш маркет, Пепко, Берьозка, денонощна аптека и сигурно много други неща, но споделям за каквото аз знам. Има школи по футбол, колоездене.

# 262
От Божируще има маршрутки към селата и към София. Имат училище, детска градина, сега започнаха да правят нов стадион и има проект за ново училище. Има фреш маркет, Пепко, Берьозка, денонощна аптека и сигурно много други неща, но споделям за каквото аз знам. Има школи по футбол, колоездене.
Да, хубаво е там. То си е като квартал на София, скъпо е, само където е равно и няма проблем зимата, като при южните "престижни" софийски села-квартали Sunglasses. А и предполагам имат канализация (тук Фаталина може да се включи Hug с компетентно мнение), не както в Драгалевци, Симеоново и т.н. Wink

# 263
  • Сф
Така е за Божурище,но самото то не е споменавано като опция, по- скоро селата и кварталите около него. А те са съвсем друга бира . В Божурище не е никак евтино все пак.

# 264
Да, хубаво е там. То си е като квартал на София, скъпо е, само където е равно и няма проблем зимата, като при южните "престижни" софийски села-квартали Sunglasses. А и предполагам имат канализация (тук Фаталина може да се включи Hug с компетентно мнение), не както в Драгалевци, Симеоново и т.н. Wink
[/quote]
Община Божурище и селата в нея имат голям процент централно водоснабдяване, но мрежата е стара от 1980 г., има много аварии и загуба на питейна вода. Тази мрежа обаче основно е в старите регулационни планове на населените места.  Канализацията пък е в малък процент, дори не знам колко.  Масово са на септични ями, а в новите УПИ-та на изгребни ями и на сондажи за вода. Т.е. ако говорим за поземлени имоти, които са преобразувани в УПИ в последните години със сигурност нямат централна канализация, а може и да нямат свързаност с централен водопровод.  Тази община се обслужва от ВиК - София (това е областното ВиК и да не се бърка със Софийска вода). Съгласно планираното финансиране на неговото Регионално Прединвестиционно проучаване по Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г., проектът им може да бъде подаден за оценка до края на март 2024 г., а изпълнението му да приключи до края на 2029 г. Ето тук в Индикативната годишна работна програма (ИГРП) може да се прочете за ВиК - София какви срокове за оценка са предвидени - края на първо тримесечие на 2024 г. https://www.eufunds.bg/bg/opos/node/13322
Това обаче не грее никой от община Божурище, защото в нея общото население не надвишава 10 000 жители, който факт поставя общината в неприоритетните за финансиране от ЕС. Т.е. в проекта на ВиК- София няма да са включени мерки за общ. Божурище. Такива общини с население между 5000 и 10 000 жители при положение, че Народното събрание приеме изискуемите от ЕС закони, за да се финансира Планът за възстановяване и устойчивост, ще имат възможност да кандидатсват по него в Министерство на околната среда и водите. НО видно от решението на МС днес и от изявлението на Асен Василев все повече се изостава със законите и все повече мерки от ПВУ отпадат, респективно България губи адски много безвъзмездни  финансови средства. Т.к. НС сега ще излязат 1 месец отпуск  заради изборите, то е много вероятно тези закони да не ги приемат и до края на тази година. Дано ме опровергаят, но както се вижда освен с приоритет да гласуват поредната военна помощ за Украйна нищо друго не ги вълнува. Проблемите на хората в България са им на заден план.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 18:42 от Fatalina

# 265
  • София
Здравейте, имате ли наблюдение за с. Доганово?

# 266
Община Божурище и селата в нея имат голям процент централно водоснабдяване, но мрежата е стара от 1980 г., има много аварии и загуба на питейна вода. Тази мрежа обаче основно е в старите регулационни планове на населените места.  Канализацията пък е в малък процент, дори не знам колко.  Масово са на септични ями, а в новите УПИ-та на изгребни ями и на сондажи за вода. Т.е. ако говорим за поземлени имоти, които са преобразувани в УПИ в последните години със сигурност нямат централна канализация, а може и да нямат свързаност с централен водопровод.  Тази община се обслужва от ВиК - София (това е областното ВиК и да не се бърка със Софийска вода). Съгласно планираното финансиране на неговото Регионално Прединвестиционно проучаване по Програма "Околна среда" 2021 - 2027 г., проектът им може да бъде подаден за оценка до края на март 2024 г., а изпълнението му да приключи до края на 2029 г. Ето тук в Индикативната годишна работна програма (ИГРП) може да се прочете за ВиК - София какви срокове за оценка са предвидени - края на първо тримесечие на 2024 г. https://www.eufunds.bg/bg/opos/node/13322
Това обаче не грее никой от община Божурище, защото в нея общото население не надвишава 10 000 жители, който факт поставя общината в неприоритетните за финансиране от ЕС. Т.е. в проекта на ВиК- София няма да са включени мерки за общ. Божурище. Такива общини с население между 5000 и 10 000 жители при положение, че Народното събрание приеме изискуемите от ЕС закони, за да се финансира Планът за възстановяване и устойчивост, ще имат възможност да кандидатсват по него в Министерство на околната среда и водите. НО видно от решението на МС днес и от изявлението на Асен Василев все повече се изостава със законите и все повече мерки от ПВУ отпадат, респективно България губи адски много безвъзмездни  финансови средства. Т.к. НС сега ще излязат 1 месец отпуск  заради изборите, то е много вероятно тези закони да не ги приемат и до края на тази година. Дано ме опровергаят, но както се вижда освен с приоритет да гласуват поредната военна помощ за Украйна нищо друго не ги вълнува. Проблемите на хората в България са им на заден план.
[/quote]

Успехът на Украйна наистина е по-важен от всичко друго в момента, ако станем руска сатрапия всички тия проблеми изчезват, по един кенеф на дупка на двора и това е.
Но не виждам защо да не си свършат работата и по ПВУ.

# 267
  • София
Много роми, нищожен транспорт, но ми харесва. Дали бих живяла там - не. На гости и обратно.

# 268
Много роми, нищожен транспорт, но ми харесва. Дали бих живяла там - не. На гости и обратно.

Значи не ми се е сторило само на мен това с ромите. Преди няколко години правех редовно тегели с колелото до Байлово и винаги като минавах през Доганово - на центъра винаги имаше редовно присъствие от роми, с това съм го запомнила.

Да ви питам, така и така съм се разписала - за Лозен имате ли някакви отзиви? Това ми е другото набелязано място освен Нови Искър. Stuck Out Tongue

# 269
Аз много го харесвам Лозен. Имам доста познати, които живеят там и съм ходила на гости. Добре уредено село и ако не живееш на главния път е много спокойно. Има си всичко, магазини, детски градини, транспорт. Единственото, което не ми харесва, е че е скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт