Къща около София - 3

• 67 904
  • 619
  •   1
Отговори
# 420
Познати се оплакват от често спиране на тока през зимата в Ярема.

# 421
Тази година независимо зима - лято беше така със спиране на тока в целият район на Самоков, т.к. Електрохолд подменяха кабели. Дали по принцип в Ярема имат този проблем през зимните мисеци не мога да кажа, но са си в планината, пада яко сняг, доста е студено и може да имат чести аварии по електропреносната мрежа. Най-добре  е да се разпитат хора, които живеят целогодишно там, защото повечето са виладжии, които не стоят там през студените месеци.

Последна редакция: пт, 11 окт 2024, 14:34 от Fatalina

# 422
Във Владая също спира тока всяка вечер.

# 423
Не е само тази зима, оплакват се отдавна.

# 424
  • Out of the Mix
Ярема си е вилна зона, не за постоянно живеене целогодишно. Меже от началото на лятото докъм сега - краят на май - началото на октомври, защото вече е топъл. Но поне 1 път седмично ще се мърда до Железница, Бистрица поне за провизии, освен ако не напълниш фризера и хладилника за месец.

Във Владая се живее, но аз не бих, не ми е удобно. Особено, ако трябва да се пътува по Южната дъга всеки ден, паветата по Борис III, не бих го понесъл.

# 425
  • В небето
Поддръжката в 400 кв къща ми е колкото в двустаен в столичен квартал, не знам защо плашите хората.

Само да Ви попитам - дали възприемате участниците в темата за деца от първа яслена група в ДГ "Смехоранчета"?

# 426
  • Бургас/София
Поддръжката в 400 кв къща ми е колкото в двустаен в столичен квартал, не знам защо плашите хората.

Само да Ви попитам - дали възприемате участниците в темата за деца от първа яслена група в ДГ "Смехоранчета"?

Лично за мен в къщата ми е по-изгодно отколкото в двустаен апартамент в Дружба. Отопляваме се на пелети, за миналата година 3 тона 650 лв/тон. Тока всеки месец е 50-60 лв. Средно на месец 230 лв. В апартамента само тока за месец е 160 лв.
Къщата ни 260 кв.

# 427
  • София
Аз лично не мога да си обясня как харчите ток за 160 лв в двустаен. Ние сме в четиристаен - с бойлери (2бр, не най-енергоспестяващи) 100 лв, без бойлери на ТЕЦ - 40 лв за ток и около 50 лв за топла вода. Това за 3-4 възрастни в зависимост от приходящите и отиващите си деца.
За парно платихме ок. 900 лв за целия сезон, но апартаментът е изключително топъл, вътрешен и всички съседи се отопляват, а и ние нормално виреем на ок. 21 градуса и не държим да ходим по къс ръкав през зимата.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 15:24 от Госпожа Лютичe

# 428
  • Бургас/София
И аз не си го обяснявам, а и не живеем вече там така че не ми е проблем Blush

# 429
Тази година независимо зима - лято беше така със спиране на тока в целият район на Самоков, т.к. Електрохолд подменяха кабели. Дали по принцип в Ярема имат този проблем през зимните мисеци не мога да кажа, но са си в планината, пада яко сняг, доста е студено и може да имат чести аварии по електропреносната мрежа. Най-добре  е да се разпитат хора, които живеят целогодишно там, защото повечето са виладжии, които не стоят там през студените месеци.
Имам къща в село до Самоков и всяка зима ходим и тока спира. Подготвени сме с батерии Simple Smile

# 430
  • В небето

Лично за мен в къщата ми е по-изгодно отколкото в двустаен апартамент в Дружба. Отопляваме се на пелети, за миналата година 3 тона 650 лв/тон. Тока всеки месец е 50-60 лв. Средно на месец 230 лв. В апартамента само тока за месец е 160 лв.
Къщата ни 260 кв.

Или сте се объркала, или спестявате до степен на мизерия. Разходната норма на час за Вашата квадратура е около 10 кг. пелети на час. Дори разходната норма да е 8 кг./час, отново не Ви излиза вярна сметката за отопление. Ако се отоплявате само 12 часа от денонощието, при норма 8 кг./час, за едно денонощие разходът е приблизително 100 кг./денонощие Х 30 денонощия = приблизително 3000 кг. на месец Х 500 лв./тон най-евтини иглолистни пелети в момента = 1500 лв. на месец за отопление и подгряване на топлата вода.
В израза "поддръжка" се включва всичко, не само отоплението. Обективно 65 кв.м. в етажна собственост няма как да излизат по-скъпи от 400/260 кв.м. къща с двор.
Предвид горното, кое е по-евтиното само при отоплението и подгряването на топла вода на къща, сравнено с апартамент в кооперация? А има и много фактори, които не са посочени - колко члена е семейството Ви, колко стаи от тези 260 кв.м. се отопляват, географско разположение на имота и къщата и пр. и пр. Тъй че..... няма лошо човек да живее самостоятелно в къща, но разходите са в пъти повече (за квадратурата, която се сочи), сравнено с двустаен апартамент в "Дружба".

# 431
  • Бургас/София
Нито съм се объркала, нито живея в мизерия. Брат ми се занимава с изграждане на отоплителни инсталации и ми е превърнал мазето в космически кораб имам датчици за външна и вътрешна температури, с контролери към тях, отделно имам 1000 литров буферен съд. Също така да не забравяме и много добра външна и вътрешна изолация. Може би трябваше да уточня, че поддържаме 22 градуса от 06 до 22 часа, а през нощта на 20 градуса.

Последна редакция: пн, 14 окт 2024, 17:29 от Katia_S

# 432
  • В небето
Нито съм се объркала, нито живея в мизерия. Брат ми се занимава с изграждане на отоплителни инсталации и ми е превърнал мазето в космически кораб имам датчици за външна и вътрешна температури, с контролери към тях, отделно имам 1000 литров буферен съд. Също така да не забравяме и много добра външна и вътрешна изолация. Може би трябваше да уточня, че поддържаме 22 градуса от 06 до 22 часа, а през нощта на 20 градуса.
Няма да споря повече. Дай, Боже, всекиму, да живее в 260 кв./м. къща и да се отоплява по-евтино от мизерна панелка в краен софийски квартал!

# 433
Някой с мнение за с.Радуил да живеене?

# 434
Имам къща в село до Самоков и всяка зима ходим и тока спира. Подготвени сме с батерии Simple Smile
[/quote]
Ами зависи в кое село ви е къщата. Аз също от 4 години имам 2 къщи в село Белчин до Самоков, като от почти 2 години живеем постоянно там и до изминалото лято токът не беше спирал. Имаме вила в друго самоковско село от над 30 години, където токът все спира или пък често е с по-малко от 220 kW напрежение.

Общи условия

Активация на акаунт