Къща около София - 3

• 67 604
  • 619
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Здравейте, искам са ви попитам на по-високите места в Банкя, спира ли водата?
И ако някой знае от опит слагане на помпа, незнам дали така е правилния израз, възможно ли е , на колко метра излиза вода.

# 451
Здравейте,

Наскоро гледахме къща на зелено в Божурище за 200 000 евро, 2 етажа, около 180 кв. м., 3 спални. Парцел 600 кв.м. Водоснабдяването ще е със сондаж.
Как Ви се струва като цена? И ако някой има лични впечатления от района като място за живеене с малко дете - детски градини (има ли места за всички), училище.
Обмисляхме и закупуване на парцел и строеж, но ни притеснява дали няма да излезе повече, а със сигурност ще е по-трудно сами да движим нещата.

Благодаря

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 12:02 от Gisele8

# 452
Районът за живеене е перфектен. Всичко има, близо е до София, равно... Единствено, ако има бариера, може да се почака известно време, докато мине влакът.
Като цена нямам идея в момента как вървят имотите.

# 453
Няма места за всички в детските градини в Божурище от няколко години.

# 454
  • София
Аз не съм почитател на района, но това е субективно.
По-важният въпрос е какво включват тези 200 Хил. Е?

# 455
Да, и аз много се радвам, че е субективно и всеки намира "своето" си местенце. Blush Защото накрая ще стане като със София, всички ще се бутат там. Така поне всеки харесва различен софийски регион. Аз не търпя баири, за мен голям плюс е да е равно. Живяла съм в Симеоново. Ами не успях да го харесам и не бих се върнала там.

# 456

Завършена къщата стандартно по т.нар. БДС - но стените ще са с гипсокартон отвътре.
И ще се насипе път, тъй като в момента само част от него е чакъл, другото е кал в нивата.
На сондаж и яма.

# 457
  • София

Завършена къщата стандартно по т.нар. БДС - но стените ще са с гипсокартон отвътре.
И ще се насипе път, тъй като в момента само част от него е чакъл, другото е кал в нивата.
На сондаж и яма.

Каква ще е конструкцията? Тухли и колони или... Този гипсокартон може да крие много работи под него. Със сонда сте силно зависими от тока. Също май имат тенденцията сондажите да се запушват и може да се наложи нова сонда да се бие, което може да не е много евтино според дълбочината. Помпата на сондажа също сигурно дефектира и трябва нова от време на време. И със септичната яма няма да е много хигиенично от време на време така да го кажем. Не ме разбирайте погрешно, не ви отказвам просто да ги помислите и тези неща.

# 458

Каква ще е конструкцията? Тухли и колони или... Този гипсокартон може да крие много работи под него. Със сонда сте силно зависими от тока. Също май имат тенденцията сондажите да се запушват и може да се наложи нова сонда да се бие, което може да не е много евтино според дълбочината. Помпата на сондажа също сигурно дефектира и трябва нова от време на време. И със септичната яма няма да е много хигиенично от време на време така да го кажем. Не ме разбирайте погрешно, не ви отказвам просто да ги помислите и тези неща.
Не са септични, а изгребни ями, които се поддържат на абонамент със специализирани фирми и да има постоянен разход за тях, както и за поддръжка на сондажната помпа, хидрофор и т.н. Къща в калищата, без изградена инфраструктура ще е голямо предизвикателство за придвижване до и от нея. След БДС има още поне толкова разходи, за да стане за живеене.

# 459

На сондаж и яма.

Да, тухли и колони.
Какво имате предвид за гипсокартона, какво може да има под него като проблем? Доколкото разбирам, върху него се прави някаква замазка все пак, няма да може директно латекс.
Много благодаря за насоките 🍀

Не са септични, а изгребни ями, които се поддържат на абонамент със специализирани фирми и да има постоянен разход за тях, както и за поддръжка на сондажната помпа, хидрофор и т.н. Къща в калищата, без изградена инфраструктура ще е голямо предизвикателство за придвижване до и от нея. След БДС има още поне толкова разходи, за да стане за живеене.

Да, притеснява ни и нас този път, но ще се направи с фрезован асфалт, те ще са няколко къщи там, като съседните парцели са също за жилищно строителство.
В района понеже сме гледали и други къщи, повечето от новите са така, на сондаж и яма.
Иначе, да, след това има още доста разходи докато стане за живеене.

Много благодаря за мнението! 🍀

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 14:51 от Gisele8

# 460
  • София
Зад гипсокартона може да има всичко. В куфарите около тръбите на нашето жилище имаше шишета от лимонада/оранжада, но вътре на цвят не беше лимонада/оранжада. Също може някоя стена да са си я спестили и да е само гипсокартон с каменна вата(а може и без вата даже).
До нас една улица я насипаха с фрезован асфалт. Изкара година, след това стана на дупки и локви. Не се ли асфалтира, както си му е реда или не се ли насипва редовно ще стане разбит коларски път до 2-3 години. Може да видите със съседите да съберете пари и да си викнете фирма да асфалтира.
Вижте, премислете ги нещата. Има не малко минуси т.е компромиси. Да не станат прекалено много компромисите само заради идеята да сте в къща до София. Проучете тока колко често спира и като напрежение как е. Да не ви горят електроуреди и помпи. Спре ли тока(особено зимата в някое лошо време) оставате без вода (без тоалетна), без отопления(ако сте на климатици). Къщата трябва да е с много добра изолация(топло и хидро). Ако ще се отоплявате на пелети и дърва, знайте че има не малко хамалогия по запасяването и зареждането със съответните, както и чистене на камината/печката периодично.

# 461
  • София
А какво отопление е заложено? Това е много важно и си е голямо перо.
Ограда?

# 462
Ограда?

Термопомпа, но по избор, не е задължително.
Оградата е най-обикновена телена, т.е. ако искаме нещо по-добро, трябва ние да я правим.

# 463
  • София
Ограда?
Вярно за ограда. По тия полета и ниви може да щъка каква ли не животинка. И това трябва да се проучи. Каква е местната дива фауна. А може и питомна да е. Я стадо овце или крави да ти влезе в двора да ти опасат и наторят райграса или да ти изядат марулите. Може да звучи смешно, но си е реално.

# 464
Ох, живеем от три години в къща със сондаж и термопомпа, без асфалт, с телена ограда, нищо не се е случило досега, което да ни вкара в приключения, единствено сме сложили омекотител против варовик и пускаме чат пат проби на водата. Цената е много добра за сегашното положение, предвид че ние нашата взехме за толкова, а даже е и по-малка.
Ако имате още 60-80 хил за след това, не виждам какъв е проблема. Сега относно района- не ми е любим, предпочитам откъм Елин Пелин, Равно поле и Лозен, обаче...
За детските градини не знам как стои въпроса в Божурище.
Това ли е първата къща, която ви предлагат и гледате? Сайтовете за имоти предполагам сте разглеждали и там отдавна няма за 200к , 180кв.м. с три спални в Божурище. Разбира се друго си е със свестен брокер, но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт