Американски колеж - двадесет и четвърта тема

• 52 728
  • 776
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Офф, тва пак за оня дълговечен дзвер по немски ли иде реч?

# 196
  • София
Аз пък за френския се сещам.

# 197
Предполагам, че е за същия…

# 198

Ама това, че е дълговечен не говори добре за нас, не мислите ли?

# 199
  • софия

Ама това, че е дълговечен не говори добре за нас, не мислите ли?
Не, не мисля.

Миленита, ти се пяви бе човек!!!! Flowers HibiscusHeart

# 200
Амели, би ли споделила за кого тогава говори зле? За АК освен, даааа, може би и за тях.
Може пък да споделиш личен положителен пример и стратегия как да се справят децата с нея ... Не знам ...

# 201
  • софия
Амели, би ли споделила за кого тогава говори зле? За АК освен, даааа, може би и за тях.
Може пък да споделиш личен положителен пример и стратегия как да се справят децата с нея ... Не знам ...
Имам личен положителен пример и съм споделяла много пъти (не по този предмет). 
Скрит текст:
С годините установих, че форума няма нужда от мненията ми и помолих модератор да мине след мен и да ги затрие. Твърде голям беше напъна на хора извън колежа да ми обясняват, в темата за колежа, колко са наясно и колко не съм права и колко съм заблудена. Постепенно усетих и наивитета ми да работи срещу мен и приключих със споделянето.  Шарки беше с мен и знае.  Чудно как при проблем се появяват потребители, а иначе само се чете и не се споделя.  Е, поумнях вероятно
Мисля, че проблемът, за който периодично чувам/е от няколко места, не е отнасян пряко до колежа в подробности и освен хорови приказки и възмушения, друго не съм чула да се предприема.  (тази година, съвсем прясно прясно,  разбрах за бърза реакция за докладване на недоволство и наистина много се зарадвах, защото определно така се прави. Имаш проблем, действаш)

А не мисля, че говори зле, защото не мисля, че някой е предприемал конкретни действия досега, та да са останали нечути, та да говори зле за нас/вас (поне аз те разбрах в смисъла на нас - родителите и децата, които нямат шанс за промяна/смяна на даден преподавател. Аз мисля, че това не е така)

Ха! да не повярваш, мисля, че достигнах момента на Фран отпреди години (макар и струва ми се по различни причини) да се оттегля и да си мисля колко ли много неща бих споделила един ден и в същото време да съм наясно, че няма да го направя.

# 202
  • София
Аз пък съм от говорещите/пишещите в пряк текст. От отнасялите проблеми до ръководството навремето - веднъж са ме чували, друг път изобщо хич никак. Ама каквото-такова. Никъде няма идеални хора и ситуации.
Кремона я знае целият колеж от години. И ученици, и колеги, и администрация. Защо проблемът не се решава - предполагам защото добри преподаватели по немски няма. И в склада няма. А в Колежа никак не е лесно и леко да си даскал. Не съм убедена дали условно по-високото заплащане е съизмеримо с категорично повечето ангажимент и задания от останалите. Това са си изцяло мои съждения и наблюдения. От прекия ми досег с нея, от конфликта на Дивака с нея, от мнението на майка ми, учител по немски с над 40 години стаж след като прегледа тетрадките и тестовете на внук й.
Но подкрепям напълно изреденето от Шарки - не бива да се нищодейства. Напротив.

# 203
  • Cobrs
Днес има изложение на висшето образование в Италия. За подготовката за теста за специалност Архитектура и Инженерни науки препоръчват да се ползват учебниците за АР Art History and Calculus.

# 204
"Не бива да се нищодейства", да! Но дали подходът децата да се занимават с опис на случките, после да говорят с 1, 2, 3 и чак тогава ние е позлотворен, с някакъв изход, не знам. Може би е правилен, но както се вижда проблемът седи от години, всички знаят за него и нищо не се подобрява (с този предмет).
Не им се занимава на децата според мен. Кога ще седнат да описват, да ходят, да говорят, ... а и сигурно има и доза страх все пак е учител ...
Миналата година, когато при поредния гняв вкъщи срещу несправедливост и обвинения (за същата г-жа) казах, ами направете нещо, вашия клас, 12 клас сте, големи, .... ми се отговори, ... абееее, сложно е! Не се занимавай, ще изкараме някак си. Всички си имаме далеч по-важни неща и т.н., и т.н.
И така, децата търпят. Всички! Говорят си по техните форуми, но административно нищо не предприемат. За мен обяснението е, че наистина са се научили да си разпределят силите и емоциалната натовареност и не ги хабят за преходни неща. Ясно е, че немски няма да научат.
Та, ако някой има положителна стратегия за справяне, примери за успешна коминикация с нея, нека каже. Все пак за толкова години, все някой трябва да е успял. Ама аз чувам само за конфликти, обиди, караници и нищо друго.
Дори и ние, родителите да се намесим и на нас ще ни е трудно да седнем да описваме и да даваме доказателства като на съд. Колежът трябва да си предприеме мерки!

# 205
  • софия
Леко се отчайвам като чета. При нас има проблем с двама от новите учители. Децата са говорили с адвайзъра в сряда. Обещал е да говори с тях. Ще изчакам седмица, две да видя дали ще има резултат.

# 206
  • София
Колежът, за да предприеме мерки, му трябват доказателства, а не ЕЖК. Това е цитат, не съм го измислила аз.

Ако питаш за моето лично мнение (препоръка) - необходима е постоянна обратна връзка, и то не само в АК, а в цялата образователна система. Как: в края на всеки час, по всеки предмет, децата да отделят по 1 минута да попълват в свободен текст как е минал часът - чустват ли, че са научили нещо ново, разбрали ли са преподаденото, преподавано ли е изобщо или даскала си е прочел темата, имало ли е проблеми, ако да, какви. И тази обратна връзка да е анонимна, за да не ги е страх децата. Обработката нa събраната информация става лесно с NLP. Е, наясно съм, че моите луди идеи за AI в образованието няма да покълнат, кой иска да му "светне прожектора" върху това как работи.

"Тишината" позволява лошото поведение да продължава. Това го казвам аз, шумната.

....

Звънче, българи ли са?

# 207
  • софия
Да, и двамата. За единия едно от децата е казало, че си е тръгнал от предходното му училище не по негово желание (на преподавателя).

# 208
  • София
On a high level, проблемът е в културата (фирмената култура). Българските учители идват от други (БГ) училища, където са усвоили типичното българско поведение - максимална дистанция от учениците, липса на внимание, дори незапомнянето на имената им, всяване на респект чрез страх, а не с увлекателно преподаване, пък ако щете, и мързел. За да се промени културата, са необходими поне три месеца, през които да са непрекъснато с колега, който има друго поведение. Понеже в час няма как да са с колега, най-правилното действие е да се говори с шефа на катедрата или учебен отдел, при това многократно. Но без обратна връзка нито шефът на катедрата, нито учебен отдел ще знаят, че проблем има.

# 209
Ясно е, че без обратна връзка, сигнал, оплакване, няма как да се знае за проблема. НО! при положение, немският стои от години, ... никой не е подавал сигнал досега? Само моите деца са глезени мрънкала?
И след като децата казват, сложно е, остави! ... какво да си мисля. Явно са говорили с някого, който им е обяснил колко е трудна и дълга процедурата, как трябва да извършат "досъдебно производство " с 15 тома доказателства, да ги внесат еди къде си и ако не стане, да се обърнат към 2-ра инстанция, .... Да не продължавам, ама май децата си имат други радости в живота.
Като започнат онлайн ще чуя и аз ще пиша. Добре ама тогава ще кажат, че съм единствена ... никой друг не се е оплаквал, ... значи аз ше трябва да започна да събирам електорат да ме подкрепи, ... безумно е!
Сигурно монетата има и друга страна. Все пак ние не сме в час, за да знаем какво се случва. Затова казвам, че училището си има методи за действие в такива ситуации, а и щом се знае от години, какво чакат? Да се потули и забрави до следващия път.
В БГ училищата също има прекрасни учители. Не е до българско или чуждестранно преподаване или култура според мен. До човек е, до преподавателски нюх, хъз, емпатия, новаторство, ... Това също има начини да се тества преди назначаване на учител. А и се учи.

Общи условия

Активация на акаунт