Неочаквана бременност

• 18 139
  • 631
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Ако парите не стояха на дневен ред, темата нямаше да я има.
Паница леща не е равна на пълноценен живот, сори.

# 481
Извинете но е смешно да залитате в такива крайности. Никой никъде не е казал, че парите не са важни. А, че емоционалният аспект е по- важен. И да, пари се печелят. Като сте се хванали за тия 1200лв, ще каже човек, че това е доживотен фактор. Ами не, не е. Сега са толкова. Но това е динамичен фактор и се променя във времето.

# 482
Променя се, ама може и към по-лошо да бъде. Парите настрана, аз се чудя тази жена откъде ще вземе сили да гледа дете сама на 40 години, това също е силно емоционално изтощаващо и с последствия доживот, също като решението за аборт. Вероятно щото съм от как беше, амортизираните.

# 483
Ако жената беше писала, че ще маха детето, същите тези размахани пръсти щяха да са защото е егоист и не ще да си разваля кефа и да гледа бебе 😂
Съвсем в унисон с темата, току що узнах, че моя роднина е решила сам самичка да прави инвитро за второ бебе на преклонната възраст от 39. Животът е шарен, и да, амортизация очевидно съществува, колкото и да подскачате. На 40 да ми кажеш че си стар и грохнал, е, сори, ама нещо не е както трябва.
Дано се появи дамата пак☺️

Последна редакция: пт, 24 сеп 2021, 01:40 от Olya.F

# 484
И за мен психологическият фактор далеч не е без значение. Амортизацията зависи от нагласите на човека и начинът му на живот до момента. Сори, ама на 49 не се чувствам много по-различно отколкото на 19, 29 или 39 освен, че съм по-зряла на акъл. Опитът също има значение. Тази жена у отгледала две породени деца, опит има. 40 е началото на средната възраст, когато човек все още има сили, но има и опит, което е важно съчетание. Майчинството на тази възраст е различно, но дава сили и подмладява, защото няма как да се чувстваш изхабен край малко дете пълно с живот.
Как се гледат деца с 1200лв и се плащат два университета? Ами никак, освен, ако децата не работят и не си помагат.
Как се гледа обаче дете - бебе, на 2-3-7-10 - с разходи според възрастта, ама не чак толкова много. Ежемесечните имам предвид.
Най-големият разход на бебето ми е бил за памперси докъм втората годинка и за АМ до към годината, след това вече и този разход намаля, защото пиеше мляко 1-2 пъти дневно, а не на всяко хранене. За сметка на това пък от 8-месечен си е на домашна храна (обща), след това купувах само по някое плодово пюре от време на време за разнообразие (шипка). През това време кака му ходеше на градина и като един родител плащах 50% от таксата, което ще рече под 30лв/ месец. Даже плащах и допълнителни дейности в градината като спорт и танци и така сметката стигаше до 60лв. В училище вече сметките набъбват, ако детето е на занималня и се плаща обяда. Големият разход е еднократен в началото на учебната година - събират 50-100лв за помагала, каса, копирни, + парите за тетрадки, облекла, канцеларски материали. Това, че са с униформи облекчава бюджета много. Да, скъпи са, ама си има начините и там да се намалят разходите значително.
Раници има за 200лв, но има и такива за 30лв. Нищо им няма на тези от 30лв и не съм чула някой да се подиграва на раницата на съученик.
Допълнителните дейности (извънкласните занимания) са по желание. Има платени, има и безплатни към ОМД  и други. Те зависят от интересите и възможностите на детето и от възможностите на родителя да заведе детето в определеното време.
Списък със заниманията на моите деца и цените, които плащам. Подчертавам, че за щерката са индивидуални, от там и платени, но тя е дете със СОП и това е работещият вариант при нея:
Дъщеря:
1. Специалист по дислексия 1 час седмично - 40лв - 160лв/ месец
2. Уроци по рисуване - 2 часа / седмица = 20лв или 80лв/ месец
3. Солфеж и пиано - 1 час седмично -15лв или 60лв/ месец.
4. Салса - 2 пъти седмично през уикенда - безплатно
5 психолог - безплатно с направление от ОЗД.
Както се вижда най-големият разход е специалистът по дислексия. Това не се налага на 90% от децата. Уроците по рисуване могат да са безплатни към ОДЦ по изкуствата или като допълнителна дейност в училище (кръжок).
И какво остана от 300лв до тук? 60лв за солфеж и пиано. Разбира се, че вместо уроци заради дислексията парите при възможност да се отделят могат да се насочат към курсове по английски или роботика да речем. Но на такива не ходят всички деца, а детските центрове към общините предлагат доста безплатни занимания за творчески настроени деца. Спорт? Защо не? Тренировките по тенис са 60лв/ месец, по спортна гимнастика или футбол - 30-40лв/ месец... Варианти да искате, има за всеки вкус.
Дете #2, първокласника. Септември си е разорителен месец, но след него има 10 месеца затишие. Та първокласникът ходи на солфеж и пиано - 60лв/ месец
китара - 40лв/ месец
В училище ще ходи безплатно на "визуални изкуства" и проучвам оферта за ушу - също безплатно.
И да, не че са малко парите, безплатен обяд няма, но детето може да има и извънкласни занимания безплатно и спорт при минимална цена.

# 485
Вчера след работа се разходих с детето. 25 лв. Ни дрешки сме купували, ни нищо. Разни работи като мъфини, игри с жетони в някакъв детски кът, едно дребно меченце искаше, детските малки радости. Ами не си представям да казвам: "НЯМА! НЯМА! НЯМА!"

# 486
Като станала майка за втори път на 40, мога да дам сравнително скорошни разходи по бебе. Памперси и АМ - около 150 лв./ месечно. Удоволствието да кърмя едновременно с адаптираното мляко ми излизаше златно заради добавките по 20+ лв., чайовете, ядките и цялата друга силна храна и вода, които не бих изконсумирала при други обстоятелства. Антиколик бъркочи, дето са по капка-левче, но като не си спал от месеци и  са единственото, което помага, ги даваш с кеф, когато само те успокояват донякъде. Пробиотици пак по 20+. След последното разболяване на дъщеря ми имам 4 вида сиропи у нас, 3 вида капки за нос и 3 антибиотика, в добавка 2 имуностимулатора и един нов вид пробиотик, защото наличният не беше одобрен от лекуващата. А, да, въпреки, че личната ни лекарка не ни отказва направления, този път отсъстваше, наличното направление изгърмяхме за слабочуваща и виждаща педиатърка, която неглижира пневмония и ходихме на частен преглед при специалист. Та, ситуации всякакви. Просто е хубаво човек да се подготви и за тях. Не че не може да се справи, но емоционалният товар също не е без значение. Когато човек взима толкова важно решение да създаде човешки живот, е хубаво да обмисли всички аспекти.

# 487
Има много силни аргументи в тази кофти ситуация, ама някои потребители, като ги четеш, оставаш с воечатление, че ако родителите ти не са можели да ти купуват бонбони, игри, да те возят на колички и да ти купуват дребни подаръчета при всяка разходка, то по-добре да не си се раждал. Имам чувството, че съм единствената в темата чувала изречението “нямаме възможност сега” повече от веднъж или дваж.

# 488
Ние навремето, по соца, да не би да бяхме живели в охолство? Та, моето семейство, както и тези на други две мои приятелки, живя няколко години в една единствена стая, на квартира, като роми. Но, после нашите се позамогнаха и не ни е липсвало нищо. И образование получихме, и хора станахме. И работех като студентка, защото исках и ми беше интересно.
Аз си изказах мнението по-горе: че не е добра идея авторката да ражда дете, обречено на живот без баща и плод на преходни чувства, но винаги съм била несъгласна с тънките сметки как едно дете трябва обезателно да се роди след щателен счетоводен отчет. Първото ми дете бе родено и отгледано с минимални средства, стана момче за чудо и приказ, но с правилна организация и разчет (по подобие на Мама Ру) не му е липсвало нищо. За второто - десетилетие по-късно - има много, защото и аз напреднах кариерно, но ми се струва, че този излишък се отразява пагубно. Мога да си позволя още едно дете финансово, но психическият ми ресурс е изчерпан до минусови нива.

# 489
Прави сте момичета. Ние, на времето по соца не мрънкахме за всяка джунджурийка. Левче-кефче, децата ми събраха една камара топчета от онези от машинките и в момента, в който се приберем джунджурийката вече захвърлена. Научих се да казвам НЕ на такива разходи. Миналата година (2020) заради ковида и онлайн обучението останах без платена отпуска лятото и без работа за целия месец, за юли взех орязана заплата, а за юни и август по-малко от половин. Дали не сме излизали да играят с 1лв в джоба за сладолед? Да, ходехме до Лидл, че имаше сладолед за 39ст. И не беше лош да ви кажа. Ами това е, свихме си чергата. А да, все пак и на море ходиха август, нищо че караха сандвичи три дена. Но и вечеряха на плажа един ден с компания. Толкоз. Дупе знае 2 и 200, а непредвидени ситуации колкото щете.
Аз израснах в къща (в града) с външна тоалетна и без баня, но това че братовчедка ми живее в апартамент с ТЕЦ и топла вода не ме е направило нещастна. Нейният нос обаче беше вирнат до небето. За соца ми е мисълта, не за днешното време. И за коресома не съм страдала, че не влизаме. Единствено страдах, че нямам брат/ сестра и че не ми купиха колело, което реално нямаше къде да карам, та въпросът не е бил в парите.

Последна редакция: пт, 24 сеп 2021, 08:44 от Mama Ru

# 490
Добре, и все пак не смятайте, че разходите са само храна, дрехи и уроци.
И вие нямате нужда от парфюм и обеци, но купувате такива неща предполагам.
Трудни моменти има, въпросът да не е постоянно, както ще стане при нея.
А деца се гледат всякак, във Факултета знаят.

# 491
Парфюми не купувам - не понасям миризмите им, купувам само ролон дезодорант. Обеци - сребърни от време на време (1 път годишно да кажем), цигари не пуша, по заведения не ходя - с деца съм и не ми е кеф. И на гел лак не ходя, представете си с моите нокти. Някои разходи са според приоритетите. Иначе за горепосочените издръжката на жената няма да е 600лв, а 1000. Като ги има - ще ги даде, като ги няма - ще ги насочи за детето. А до момента, когато Нероден Петко тръгне на училище и разходите нараснат, каките ще са на 24 и 25 и ще са се дипломирали и поели по пътя си. Ако имат амбиции да учат, защото не всеки има такива. Пък може и по-късно да решат да учат, животът е шарен.

# 492
  • Варна
Пари се печелят. Ок, кажете как. Кажете как бременна в трети месец сега, веднага да започне да печели повече. Ама не - преквалифицираш се, поемаш допълнителна работа, сменяш попрището. Щото това бременна малко трудно ще го направи, а и това е дългосрочна стратегия, не такава, която ще ти донесе пари сега. А пари ти трябват сега, защото след някой и друг месец ще раждаш и трябва да имаш нещо накуп. Като даже не вкарвам в картинката големите момичета, че и за тях трябва да има нещо отстрани, тях кучета ги яли, нали...

# 493
Въобще не смятам, че разходите по едно дете са само дрехи, уроци и прословутия черпак вода в супата, но се отива в страшни крайности от обратната страна. Животът не е само задоволяване на всички желания и перфектнен развой или съдба във Факултета. Между двата полюса има сто други нюанса.

# 494
Стара и грохнала не съм, ама на 40 да ми се кълнеш, че е като на 20, може да ги разправяш на шапката ми. Разбрахме, че така си си наредила, няма проблем.

Общи условия

Активация на акаунт