ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 2

• 42 867
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Няма мира! Confounded
То докато станем 10 клас кой знае още колко хиляда неща ще се променят.

# 166
  • Пловдив
Kally May,
говори се, че и бъдещото НВО след 7 клас ще е също мултидисциплинарен тип тест....
(нали имам и шестокласничка, та се интересувам).

Аз да се похваля - първа оценка по немски език. След вчерашния седми ден с езика - днес
слаб (2) на контролното!
Не сме коментирали - само ми каза, че е в автобуса и че ще си вади карта за октомври, после щял да ми се обади.
Мисля да му кажа да започне с кутия за думи И по немски.
У нас заради него и сестра му имаме кутия с думи по английски.
Установихме заедно, че така се учат много по-лесно.
Пишат думите на листчета - на различни на български, на други - на английски. И си теглят - и ги превеждат, изписват ... и прочие....
Та, днес ще му кажа да почерпи за двойката! Гледам да гледам ведро на ситуацията, защото го виждам, че учи, че пише. Има ентусиазъм, даже казва, че иска да имат само немски .... Stuck Out Tongue Winking Eye

# 167
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Kally May,
говори се, че и бъдещото НВО след 7 клас ще е също мултидисциплинарен тип тест....
(нали имам и шестокласничка, та се интересувам).

Скрит текст:
Аз да се похваля - първа оценка по немски език. След вчерашния седми ден с езика - днес
слаб (2) на контролното!
Не сме коментирали - само ми каза, че е в автобуса и че ще си вади карта за октомври, после щял да ми се обади.
Мисля да му кажа да започне с кутия за думи И по немски.
У нас заради него и сестра му имаме кутия с думи по английски.
Установихме заедно, че така се учат много по-лесно.
Пишат думите на листчета - на различни на български, на други - на английски. И си теглят - и ги превеждат, изписват ... и прочие....
Та, днес ще му кажа да почерпи за двойката! Гледам да гледам ведро на ситуацията, защото го виждам, че учи, че пише. Има ентусиазъм, даже казва, че иска да имат само немски .... Stuck Out Tongue Winking Eye

има една тема "МОН - промените продължават" и там сме го нищили.
формулировката е мног условна -  "могат да се въведат". обсъждали сме го и стигнахме до заключение, че би могло едно училище да въведе, а друго - не. тогава оценяването и сравняването на баловете ще е интересно.
личното ми мнение е, че докато не го направят задължително за всички, няма как да стане в едно училище, а в друго - не. а задължително няма да е скоро, защото и те самите нямат ресурс за това.

# 168
  • София
И на набора чантата е тежичка в някои дни. В други е мааааалко по-добре. Но като цяло учебниците по език са си тежки. А нашите немкини - две са, искат и тетрадки с твърди корици, спирала, че и дебели, плюс речник в този формат. Но не се оплаква.
Мина само едно входно - по БЕЛ, формат на пробен изпит. Тази седмица трябва да е по мат. Нещо брои часовете и по мат излиза, че имат само два седмично. Няма как да са толкова малко според мен. По немски са 20-21, защото всичкото фуч, иуч и т.н е немски.

При нас МАТ е 3 часа седмично, БЕЛ -4 часа, ФЕ - 20 часа.

Чантата си е тежичка. Днес излезе и първата оценка по ФЕ, 6. Доволна съм, защото той изобщо не си дава зор, опасявам се обаче, че оценката се дължи на стари лаври.

Относо изпит, тип САТ, след 10 клас.... ми не знам, за мен е прекалено с матура в 7 клас, изпит в 10 клас и ДЗИ в 12 клас. Споре дмен децата, които искат да си продължат след 10 клас, не трябва да държат изпит. Иначе за тях става прекалено тежко.

И допълвам, защото второто ми чувство не ме е излъгало, за съжаление - 2-ка по ФЕ, правили са писмено изпитване. явно госпожата няма да ги пише, защото днес нанесе смао 6-ца от устно изпитване. Ама... Sleepy

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 18:11 от catty m

# 169
  • София
Днес е минало контролното по АЕ, леко са били в ступор всички Joy Започна да ми разказва в кои часове е участвал, ама как били го похвалили  - подготвя ме Hug

Дописвам - да ви попитам нещо. Утре имат модул ФВС, но нямало да се състои. Изпратено е съобщение в Школо, че ще се проведе в събота, в Южния парк. Наборът нещо се дърпа да ходи. Учителката иска да й пишем кой ще е ангажиран тогава. Вие бихте ли "покрили" дЯтето?

# 170
  • София
Вие бихте ли "покрили" дЯтето?
Да, но в нашия конкретен случай, тъй като събота е единственият му ден, изцяло свободен, за да може да се наспи, да си напише домашните работи и да си научи уроците на спокойствие. В неделя ходи на рисуване.
Такива учителски напъни за извънучебно време ги разбирах до 6-ти клас.

# 171
  • Варна
Тези "модули" по ФВС все повече ми лазят по нервите. Когато записвахме детето в новото училище, наред с камарата документи имаше и такъв за въпросния "модул". Какъв спорт избира (от 5-6 възможни) беше питането. Е, "избра" си лека атлетика. Разбира се, към дадения момент не можеш да ги избираш по време на провеждането им, защото то още не е уточнено. След това, започва учебната година и за техния клас (от 16 момчета и 10 момичета) е отреден модул "футбол". Еми ако ми я викнат в събота в 9 сутринта да ми играе футбол, познайте дали няма да ида вместо нея!

# 172
Да, и аз щях да напиша, че при моя син е от най-голямо значение в почивните дни да успее да се наспи и да разполага със себе си, та в тази връзка, ако е в ранен час и е свързано с транспортиране от страна на родител, може би бихме се замислили дали да не се окажем заети...

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 18:56 от marini

# 173
  • София
Не, не бих я пуснала в събота или неделя, освен ако тя няма желание да отиде. Шести клас и беше ангажиран и събота и неделя и тогава най - късно трябваше да стане в 8:30. В седми само в неделя ставаше, но пък ставаше в 7:50. Курсът й по БЕЛ и математика продължаваше до 13:30 и тя се прибираше един час по - късно и почивния ден вече заминал.
От училището им организират школи по различни предмети. Тя искаше да ходи на физика, но се отказа, защото е в събота от 9 часа. Сега уикенда й и свободен и спи до към обяд 🙂

# 174
  • София
За събота и неделя не само, че няма да пусна, ами и специална декларация ще напиша, че аз не го пускам. С каката съм го правила. Ако не могат по една или друга причина да се организират за спорт през седмицата, то да им съберат Х брой часове и два-три пъти в годината да ги водят на поход. Такива Южен парк и разни други да ги нямаме. За 40 минути целият ден отива по дяволите. В къщи са трима, почивните дни са свещени. Разбира се, ако детето иска - ще го пусна, но в противен случай не.
Джия, аз още не съм се заела с екзистенциалното домашно по философия, занимавам се с подготовката на голямата за папката за ДСД изпита, но пък сега ми четоха "текст" за "моята ценностнна  система - център и периферия"... Защо текст в кавички - ами защото за мен шест кратки изречения не са текст, но не ми се спори. Казах, че не става... ако иска да го прави отново, ако иска да се срами пред госпожата - за него си е.

# 175
  • София
Ами той не иска. До 6.клас всяка събота имаше курс и/или мач, в неделя - понякога мач, но от 8 часа. В 7.клас нямаше свободен уикенд - то курсове за АК, за НВО, спорт. Сега става в 5.45 за училище, в събота и неделя спи до късно и се разхожда с приятели. То ние имаме ангажимент, но той може евентуално да го пропусне. Притеснявам се да не го "науча" да се скатава, но това всъщност са си почивни дни. Повечето деца са казали, че са ангажирани, писах и в групата на родителите  - да се стиковаме. Благодаря ви, успокоих се Hug

# 176
Имам въпроси свързани с Школо. Добавих новото училище, когато влизам в родителският ми профил, профила на детето и новото училище седи като активен. Но когато отида в ДНЕВНИК, не виждам нищо. И другият въпрос е къде  се добавя личният лекар на детето?

# 177
  • София
Лелее, как така ще ги викат извънредно, че и уикенд, че и за спорт, че и по вина - доколкото разбирам - на училището:)) никакъв начин, освен ако детето не иска.

Лейдис, ако не ми стане детето на японка, със сигурност може да стане фризьорка. Гарантирано бъдеще с вероятно нелоши доходи. Самоподстрига се, на два опита, някаква супер сложна (по моите разбирания, а мен хич ме няма в това) етажирана работа, филиран бретон и пр. Сега отиде при баба й да я боядиса наполовина лилава (нещо като омбре, но не омбре). Аз я пратих. По две причини - да не ми омаже банята, ако я оставя сама да се занимава, 2 - да не омажа аз банята, ако взема аз да се пробвам. 🤪 успокоявам се с това, че като знам моите посещения при фризьор за същото колко струват, всъщност добре спестихме 🤣

Вашите девойки имат ли си волности с косите? Бтв, другото нещо, за което отдавна ми мрънка, е трета дупка на ухото. Може би е време да я заведа, преди да си го разпробие сама… с нещо

# 178
  • Ланкър, планините Овнерог
Моята лятото я заведох да й обезцветят долния пласт коса. Това й беше подаръка за РД. Свалиха ми една кожа, но не съжалявам, че не пробвах в къщи или при евтин, но неизпитан фризьор. Принципно нямам против мацане на коси, аз самата в 7кл се отпочнах и минах през какви ли не цветове, а и поддържа недълга, та едва ли ще стане на метла. На каквито цветове и самоподстригвания се нагледах при съученички на сестра й в Приложното, нищо не може да ме стресне вече.

# 179
  • на Мелмак
Ооо, моята се подстригва сама от няколко месеца. Преди това си беше обръснала високо врата. Сега и тя мисли за лилава, зелена коса. Аз съм ок Simple Smile
Имали са входно по математика, толкова да е изключила всичко, чак се учудвам. Досега толкова не е било, не помни формули. Но ще си ги Grinning

Общи условия

Активация на акаунт