Ще се опитам да бъда кратка. Синът ми на 2 годинки го записахме на ясла, трагедия. Страшен рев, уплах и т.н Два дни и беше болен. Отписах го директно, просто усетих, че не е времето.
Една година по- късно го записах на адаптационна занималня. Там се занимаваха професионалисти, психолог включително. Ходи няколко месеца по 2 часа дневно. Записахме го на градина (частна) преди два месеца. Той сега е на 3 години. Първата седмица беше горе- долу добре. Плаче, но там спираше, дори на четвъртия ден беше заспал. Хапва с помощта на едната учителка. Когато са на двора е добре. Вътре започва да се изнервя и да се сеща и да плаче. Но минаха около 3 седмиции вместо да се подобрява и да свиква, става по- зле. От ставането се започва с истеричен рев, повтаря до градината само "ще ме вземеш, ще ме вземеш"... Онзи ден ми се оабдиха да го взема два часа след като го оставих, понеже не е спрял да плаче.Вкъщи вечер е нервен, мрънка, сърди се за всичко. Пробвали сме ВСИЧКО. Говоря с психолога, с баща му се сменяме кой да го кара. Минахме от обещания и уговорки, до подаръци, мълчание, каквото се сетите сме пробвали. Някой ако е минал по този ужасен път, моля да даде съвет, има ли изобщо смисъл да се мъчим всияки, колко време отнема на плачещите истерично деца да свинкат, свикват ли изобщо?
Болшинството деца се адаптират лесно, първите месеци плачат докато се разделят на входа с родителите, после се успокояват и няма проблем. Има и такива, които плачат докато не мине тяхната. С всяко се подхожда индивидуално и вниателно, важно е отношението на персонала вътре. Ако му се карат става още по-зле, съветът ми е да не отстъпвате когато детето не иска да ходи на градина, често това се случва заради проблем в семейството. Важно е винаги да разговаряте с учителите, да знаете какво се случва в групата. Само заедно стях може да преодолеете проблема. Не бива и прекалено да глезите децата си, защото в училище нещата стават по-сериозни, децата трябва да знаят за правилата в група и да се стремят да ги спазват.