Правилната и редовна грижа, съобразена с всички специфики на вашия тип кожа е ключова за сияен, здрав и младежки вид, но също така е важно да знаете коя процедура през коя част на деня е най-подходяща.

За да научим каква рутина повлиява най-добре различните типове кожа, попитахме дерматолога д-р Наталия Боянова. Тя е завършила медицина, след което придобива специалност по кожни и венерически заболявания. Била е началник отделение в Клиниката по дерматология и венерология във ВМА - София в продължение на 13 години. Член е на Българското дерматологично дружество, както и на Европейската академия по дерматология и венерология.Тази година тя става и експертен съветник и сътрудник на марката Mixa. A ето и съветите на д-р Боянова специално за потребителите на BG-Mamma:

Вечерни и сутрешни козметични ритуали

Тъй като кожата се възстановява през нощта, вечерният ритуал трябва да включва подхранване. Почистете кожата от натрупалите се през деня мръсотии, след което ѝ осигурете всички необходими хранителни съставки. Продукт с глицерин, пантенол и Хиалуронова киселина ще успокои и хидратира кожата през нощта.Сутрешните ритуали се свеждат до защита на кожата от слънце, стрес, замърсяване… Първо почистваме кожата, след което нанасяме хидратиращ крем, слънцезащитен крем, а накрая и грим. Ако дневният крем има UV фактор, то тогава слънцезащитният не е необходим.

Суха кожа - ритуали

Сутрешен ритуал: Лосион за почистване, тоник, серум, хидратиращ крем.
Вечерен ритуал: Лосион за почистване, тоник, крем против бръчки, хидратиращ крем.

Естествено сухата кожа става още по-суха през зимата, затова студеното време изисква още повече грижа, и най-вече хидратация. За начало е важно да избягвате препарати, съдържащи алкохол. Вместо тях за предпочитане са кремообразните, хидратиращи лосиони за почистване, както и продуктите на маслена основа. Много подходяща е мицеларната вода без алкохол Mixa Anti Dryness, която съдържа глицерин за хидратиращ ефект.

Прилагайте продукти с масла на сухите части на лицето, защото така ще ги защитите от допълнително изсушаване. Подхранващият крем за лице има противовъзпалително действие, докато за серумите е важно да съдържат Хиалуронова киселина за интензивна хидратация.

Можете да опитате интензивния подхранващ крем Mixa Oil Rich Cream, подходящ за чувствителна и за суха кожа.

Освен хидратиращия нощен крем, през вечерните часове ползвайте серуми с Хиалуронова киселина и/или ниацинамид, тъй като те навлизат дълбоко в кожата и помагат да се предотврати дехидратацията през нощта.

Мазна кожа – ритуали

Сутрешен ритуал: Гел за почистване, тоник, серум, крем със защитен фактор.
Вечерен ритуал: Гел за почистване, тоник, серум, крем без масла.

В този случай най-важно е да контролирате прекомерното отделяне на себум, но същевременно да не изсушите кожата прекалено. Ползвайте леки измиващи гелове или тоници (по възможност с ниско PH, без масла и алкохол), които намаляват лъщенето, абсорбират мазнините и стесняват порите без да ги запушват. От гамата продукти на Mixa, можете да се доверите на почистващ гел, почистваща вода или матираща мицеларна вода Mixa Anti-Imprerfection.Дневният крем не трябва да съдържа масла. Трябва да е некомедогенен, да не запушва порите и да съдържа цинк. Периодичната употреба на маски от глина, специално предназначени за мазна кожа, ще елиминира излишното омазняване и ще подобри циркулацията. Опитайте дневния хидратиращ крем Mixa Anti-Imperfection - той е с некомедогенна формула и с матиращ ефект.

През вечерните часове може да използвате хидратиращ гел серум, който също e некомедогенен.

Смесена кожа – ритуали

Сутрешен ритуал: Мицеларна вода за почистване, тоник, хидратиращ крем със защитен фактор.
Вечерен ритуал: Мицеларна вода за почистване, тоник, серум, хидратиращ крем.

Комбинираният тип кожа значи мазна Т-зона (чело, нос, брадичка), а сухи бузи. Но как да постигнем баланс? Въпреки че звучи сложно, ситуацията е относително проста. За измиване ползвайте леки гелове на водна основа.

Сутрешната грижа изисква същите продукти за мазна кожа плюс лек хидратиращ крем (със защитен фактор или преди слънцезащитния крем). Прилагайте продукти с глицерин на сухите части на лицето, защото така ще ги защитите от допълнително изсушаване.

Желателно е дневният крем да бъде богат на витамин Е, който успокоява кожата, докато за серумите е важно да съдържат Хиалуронова киселина за интензивна хидратация. Може да подейства добре универсалният крем за чувствителна кожа Mixa Expert, подходящ за цялото семейство.

През вечерните часове може да използвате хидратиращ гел серум, който също e некомедогенен. Ще повлияе прекрасно, ако веднъж седмично в Т-зоната прилагате маска за лице, обогатена с пречистващ цинк.

Чувствителна кожа – ритуали

Сутрешен ритуал: Лосион за почистване, тоник, хидратиращ крем със защитен фактор.
Вечерен ритуал: Лосион за почистване, тоник, хидратиращ крем.

Жените с този тип кожа се сблъскват с най-много проблеми. Страхът от раздразнение, зачервяване или пъпки е напълно уместен, и затова е най-добре да ползвате козметични продукти на природна основа, които имат успокояващо действие и съдържат минимално количество химически добавки.

Сутрин почиствайте лицето си с лек лосион без сулфати, след което и с тоник без алкохол. Старайте се кремът, който ползвате, да бъде без добавени аромати, за да избегнете раздразнения или алергични реакции. Нощната грижа е същата като дневната, с единствената разлика, че хидратиращият крем не трябва да има защитен фактор. И накрая, желателно е да ползвате серуми с Хиалуронова киселина.

Нормална кожа – ритуали

Най-рядко срещаният и същевременно най-благоприятният тип кожа – нито мазна, нито суха, без акне, видими пори или други несъвършенства.

През деня е важно да осигурите на кожата UV защита и необходимата ѝ хидратация, а серумите с антиоксидантни съставки ще я ревитализират и ще забавят процеса на стареене.

Бонус съвет: По-важно от всяка препоръка и сляпо следване на съветите на специалистите е винаги да слушаме кожата си, независимо от типа ѝ. Всяка от нас е уникална и това, че едни ритуали са перфектни за някого не значи, че ще отговарят на друг.

А кой тип е вашата кожа и какви всекидневни грижи полагате за нея?

Споделете в дискусията на Mixa до 5 ноември и можете да спечелите един от петте козметични комплекта на марката!

Последна редакция: вт, 19 окт 2021, 16:31 от Редактор**