Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 429
  • 690
  •   1
Отговори
# 285

Имам Стезолид (диазепам),  който ми казаха да давам, ако пристъпа продължи повече от 3 мин.
Аз не съм сигурна дали разпознавам пристъпите. В интензивното отделение бяха тежки, сякаш електричество минава през него.
Това е най-коварното на епилепсията. Всичко, което протича в мозъка, може да е предизвикано от "епилептични" импулси  (не знам как да го напиша по-разбрано, но това е моето разбиране за болестта,  а аз не съм специалист). Чувала съм за пристъпи като вкусово усещане, звуци, думи, миризми, емоции (страх, смях)... Тоничните (сковаване) и клоничните (потреперване) пристъпи засягат мускулите, завалянето на думите засяга речевия център. Вие сте майка, вие познавате детето и ако нещо не ви се струва типично за него, значи не е. За нощно наблюдение може да вземете камера за наблюдение с нощно виждане (инфрачервена лампа). Във вашия случай бих карала детето в болница при всяко съмнение. При тези усложнения с органите изобщо не бих се замислила дали притеснявам някого. Възможно е в бъдеще да опознаете по-добре какви пристъпи получава и да си изработите начин за реагиране при всеки от тях (което не ви пожелавам,  дано детенцето оздравее бързо и да забравите цялата тази история), но засега е добре да търсите помощ.

# 286
Katta, мерси. Камера за наблюдение не ми е нужна, спим заедно. Мисля да взема оксиметър, за да меря сатурацията при съмнения. Но се опасявам, че ще го изпозлвам непрекъснато и съвсем ще изкукуригам. За толкова време в болницата вече се чудя как преди сме живели без да знаем колко му е пулса и сатурацията Simple Smile до такава степен съм свикнала с монитора и алармите Sad

Но наистина ми е трудно да определя кое поведение е от травмата, кое от лекарствата, кое от възрастта.
На 3г,6м, фантзията е безгранична, често ми казва, че има чудовище на гардероба, под леглото и т.н. , преструва се, че бере гъби от килима, но мисля, че е игра, а не халюцинации.
Често сънува кошмари и бълнува (още от бебе).
Понякога мисля, ме пристъпите са провокирани от страх, когато попадне в болнична среда. В нас е имал един пристъп, всички други се случват в спешното.
Дори на два пъти чувам лекарите да казват, че е странно,  не реагира на болка, а само на светлина ( или обратното, не помня добре). Когато питам лекарите в спешното дали това е пристъп, те отговарят “хмм, мисля, че да”, “ не мога да определя”, май да”…, обаче пък го натъпкват с диазепам…

# 287
Понякога мисля, ме пристъпите са провокирани от страх, когато попадне в болнична среда. В нас е имал един пристъп, всички други се случват в спешното.
Дори на два пъти чувам лекарите да казват, че е странно,  не реагира на болка, а само на светлина ( или обратното, не помня добре). Когато питам лекарите в спешното дали това е пристъп, те отговарят “хмм, мисля, че да”, “ не мога да определя”, май да”…, обаче пък го натъпкват с диазепам…
Присъствала съм на пристъп по време на видео ЕЕГ (електродите са постоянни, мониторинг на сърдечна дейност и едновременно с това видео наблюдение в продължение на една седмица), по време на което протече пристъп: тежко дишане, извръщане на поглед, слаба реакция, ту я има, ъу я няма), всичко това около 10 минути,  дойде дежурен лекар, каза, че се преструва. На другия ден казаха, че са погледнало пак записите,  било е пристъп и защо не сме били дали диазепам. Това се случва в болницата.  Мисълта ми е,  че дори  на ЕЕГ не се виждат пристъпите, ако са дълбоко в мозъка.  Все пак електродите се лепят на коста, а сигналите трябва да минат и през кости, кожа, други тъкани.
Лично се съмнявам пристъпите да са били провокирани от страх, не става толкова лесно.  Дори бих се усъмнила, че пристъпът, започнал като завален говор, е генерализирал в гран мал, но това е само предположение. Добрите невролози са в центровете по епилепсия, другаде нямат опит.

# 288
Здравейте. Нова съм. Живях с диагнозата епилепсия до 17-годишна, но сега след направено ЕЕГ днес взех разчитането и ми се струва, че натам вървят нещата с детето ми. Разбира се, че ще бъде коментирано с невролог.
Понеже сте с повече опит, докато говоря с невролог, може ли да ми помогнете с превода на заключението?
"Огнищна активност фронто-центро-темпорално вляво, с леко набелязана тенденция към вторична билатерална синхронизация при ХВ на фона на алфа ритъм с честота 8-10 хц при заличено соматотипично разпределение и изразени в средно тежка степен дифузни неспецифични промени от иритативен тип."
Детето е момиче на 12г. След преглед и при офталмолог на лявото око се откри -2,75 диоптър, а при дясното е 0,25. Оплаква се ежедневно от главоболие, което не се повлиява от обезболяващо. Не е имала гърчове или загуба на съзнание до сега, няма и параксизмална готовност, но в детската градина на няколко пъти ми споменаха за 'отнасяне, все едно не е тук", след което сякаш идвала на себе си/ се завръщала все едно нищо не е било.

# 289
Mama Ru, възможно е да е епилепсия. Тук имаше потребители със знания и опит в разчитането на ЕЕГ, аз за съжаление не мога да помогна много. От това,  което аз разбирам е, че има огнище в десния слепоочен дял, което е възможно да генерализира. За посещението при невролога би било най-добре да покажете видео на пристъпа, не знам обаче дали в училище биха я снимали. Аз бих следила в следващите седмици какво се случва и нощем, особено при събуждане и заспиване.
Предполагам, че от опита си знаете, че ще изпишат лекарство и ще трябва да го взима много редовно. Засега не е необходимо да се правят специални изследвания (може би ЯМР, не знам дали пътеката го включва), но ако лекарствата не помогнат (може би 5-10 % от детските епилепсии), тогава трябва да се търсят други решения,  но засега чуйте мнението на невролога.

# 290
Тя никога не е получавала.пристъпи. ЕЕГ го направихме по искане на детски психиатър и във връзка с оценка, тъй като има поведенчески промени, а последните две седмици се оплаква от размазано виждане и главоболие, което не се повлиява от обезболяващо, лош сън, кошмари. На няколко пъти е споделя, че уж е будна, а не може да се мръдне в леглото.
На този етап като гледам симптомите се тревожа да няма някакво образувание, тъй като след ЕЕГ прегледа при офталмолог показа голям диоптър на едното око само (-2,75).

# 291
За мен няколко неща звучат обезпокояващо - "отнасяния", усещане, че е будна, а не може да се движи. Това може да са пристъпи. Вижте в интернет, има много клипчета на различни видове пристъпи. Съвсем не е задължително да има гърчове. Другите видове също могат да бъдат опасни, а някои дори не са видими за страничен наблюдател.
Ако се притеснявате за образувание, настоявайте за образна диагностика.

# 292
Огнището и на мен ми говори за епилепсия, но да, ще искам и образна диагностика. Определено нещо се случва и то последните месеци.
Колкото до това за отнасянията и това, което ми е казвала детето, аз не съм го виждала, така че не мога да кажа доколко наистина е будна, доколко усеща някаква скованост или сънува нещо.

# 293
  • Варна
Мама Ру, това отнасяне може да е като едно "заглеждане" , понякога за секунди. Пак се води пристъп. Дано всичко все пак се окаже наред при вас.

# 294
Дано, ама не ми се вярва. А като чета за страничните ефекти на съвременните лекарства страх ме хваща.
Аз като дете и тийн пиех Диазепам, по-късно фенобарбитал и тегретол/ стазепин и не съм имала странични ефекти.

# 295
Тези лекарства са много остарели. Диазепамът днес е стандартно лекарство само за спешни случаи, за прекратяване на статус. Няма място за сравнение. Нелекуваните (непотиснати, защото те не се лекуват всъщност) пристъпи могат да затруднят развитието на мозъка.

# 296
Здравейте, за първи път влизам в тази тема и се извинявам предварително, ако питането ми не е за тук. Бившият ми съпруг е епилептик, като не се лекува. Получава пристъпи на всеки 6 месеца, по време на сън, генерализирани. Искам да Ви попитам за т.нар. "Промяна на личността" при епилепсията. Психиатър ми каза, че след 5- та година настъпва такава, както и изразена деградация, в случай, че не се лекува. Аз го намирам за много променен: по-муден е, погледът му е различен, стана някак-си егоист, прави си тънки сметки само на него да му е изгодно и добре, ласкае и преувеличава с уважителната форма при общуване, съвсем лицемерно, злонамереност и много гняв. Разбира се, това може да е свързано и с развода, не знам. Има ли някой, който се е сблъсквал с това? Ще ми се налага да оставям детето да пренощува при него и ми е притеснено?

# 297
Здравейте, за първи път влизам в тази тема и се извинявам предварително, ако питането ми не е за тук. Бившият ми съпруг е епилептик, като не се лекува. Получава пристъпи на всеки 6 месеца, по време на сън, генерализирани. Искам да Ви попитам за т.нар. "Промяна на личността" при епилепсията. Психиатър ми каза, че след 5- та година настъпва такава, както и изразена деградация, в случай, че не се лекува. Аз го намирам за много променен: по-муден е, погледът му е различен, стана някак-си егоист, прави си тънки сметки само на него да му е изгодно и добре, ласкае и преувеличава с уважителната форма при общуване, съвсем лицемерно, злонамереност и много гняв. Разбира се, това може да е свързано и с развода, не знам. Има ли някой, който се е сблъсквал с това? Ще ми се налага да оставям детето да пренощува при него и ми е притеснено?
Аз съм на мнение, че епилепсията не е болест, тя е проява. Пристъпите си имат причина и тя може да е всякаква. Няма "давност" за промени в поведението и личността, това е несериозно. Може да има и друга причина за тези промени, много болести започват с промяна в характера. Ако детето ви е малко, не бих го оставила само с баща си, но ако е вече голямо и е виждало пристъпите, може да му е от помощ, да викне линейка например.

# 298
katta- в първи клас е, но пак не ми се иска да я оставям.

# 299
Някой водил ли е детето си в Турция? Интересувам се потвърдили ли са диагнозата, лечението и всичко което е казано в България, или точно обратното. Чудим се дали да не отидем и там, въпреки че в момента е уж добре. Не мисля, че ни е грешна диагнозата, все пак не е с 1 пристъп за да се съмнявам. И лечението към момента дава ефект. Страх ме е да не ни кажат нещо ново и да се започне пак едно ходене по лекари и болници.

Общи условия

Активация на акаунт