Епилепсия - ТЕМА 27

• 70 265
  • 690
  •   2
Отговори
# 300
Здравейте!

Неврологът, при когото водя сина си, препоръча да се направи ЯМР. Той е на 5 и ще се приложи упойка за целта.
Моля да споделите опит - каква упойка слагат, децата лесно ли излизат от нея? Имало ли е проблеми след това?

# 301
  • Варна
donau janine2, как сте вие?

# 302
Здравейте!

Неврологът, при когото водя сина си, препоръча да се направи ЯМР. Той е на 5 и ще се приложи упойка за целта.
Моля да споделите опит - каква упойка слагат, децата лесно ли излизат от нея? Имало ли е проблеми след това?
На моето дете са правени няколко ЯМР и то в рамките на 2 месеца, не помня името на упойката, но не му е понесло зле (всъщност тогава той беше в много лошо здравословно състояние, та и да не му е понесло добре, нямаше как да се забележи на фона на другото)
. Прави се на гладно, за да не повърне и аспирира. Не е толкова страшно, опитай да си спокойна, доколкото може.

ivka_smile, отдавна не съм писала. Намалиха леветарицетама на 3х3мл, но проблемите с поведението си остават Sad имаше кратък период на надежа, но последните няколко дни пак само реве, крещи, посяга.
На последните две ЕЕГ пише, че не се наблюдава епилептичен потенциал и са нормални за възрастта. Тъкмо се зарадвах и прочетох в старите теми, че това нищо не значи Sad
Притеснява ме, че често пада. Трябва да си записвам по колко пъти на ден, ама поне десетина. Просто краката му някак си се преплитат и в следващия момент е на земята. Обаче като кара колело без педали, не пада, пази си равновесие нормално.

# 303
И моят син има проблем с падането. По принцип той бързо се изморява, от дългото ходене започва да залита и пада. Често казва , че краката му се схващат , но те започват да се движат неконтролируемо и ако не го забележа се озовава на земята. Той сякаш не може да прецени какво да направи в такъв момент. Невроложката смята ,че са вид пристъпи. Колко до това на какво се дължи това залитане при дълго ходене и тя не знае. А мен си ме притеснява.

# 304
Той не можеше да ходи и говори след енцефалита, научи всичко наново като бебе. Мислехме, че това с падането ще се коригира, но…. Ерготерапевтката каза, че според нея той не чувствал тялото си в пространството. Ама ако беше така, не би ли следвало да се бута в стените примерно Rolling Eyes  Тя забелязала изоставане в някои области, трябвало терапия. Да ама по касата се чака 2г, докато ти дойде ред, а на частно е по 150 евро и там също си е чакане.
 Щели да правят някакви психотестове, ужасно ме е страх да не го изкарат ненормален и да ни влачат по институции и лекари… Имало повишен риск заради енцефалита…

И са се вторачили в мен и само ми натрапват психолог. Докато беше в интензивното всеки ден ми пращаха психоложка, а аз я търпях само, щото нямах сила да я отпратя… Да съм подготвела другите ми деца, че е възможно малкият да умре, за да не останели шокирани. Да съм използвала момента, докато е в интензивното и да съм се разхождала и да съм се забавлявала с другите деца, че после с дете инвалид, живота ни щял да се промени… Тя не мога да кажа, че “разговорите” с нея ми се отразяваха добре.

Страх ме е да не вземат да ме изкарат лабилна или заплаха за децата и да ги настанят в приемни семейства. От класа на сина ми 5 деца са в приемни семейства…
Ходим в един център за деца с изоставане в развитието и лекаря като разбра, че давам вода със спринцовка, очите му станаха като палачинки. Ми друг начин не можах да намеря. Той трябва да пие по литър вода заради бъбреците. От чаша може да изпие най-много 200 мл на ден, просто няма потребност или не желае да пие. Използвам моментите като се заиграе да вкарвам по няколко спринцовки на всеки час (10 мл е спринцовката, тоест около стотина спринцовки на ден). Ама как можело така, трябвало да го оставя сам да пие. Е с болни бъбреци не мога да си позволя да го оставя с 150-200 мл вода на ден…. Те затова като махнаха тръбата за хранене искаха да му сложат гастростом, директно в стомаха да се поставят спринцовки с храна и вода. Тогава събрах сили и се разправях с тях, че трябва да му дадат шанс и след като рентгенографията показва, че може да преглъща, просто му трябва време. Не може днес да махнат тръбата за хранене и да искат за ден да прояде. За десетина дни нещата с храненето потръгнаха, бързо се научи да дъвче. Ама пустото пиене на вода. Иначе сок, мляко, айрян пие като си държи сам чашата, вода не иска…

Големият ще стане на 10г и всеки ден се караме , прекарва в училище по 10 часа без да пийне глътка. После в къщи под моя строг надзор, с рев, молби и заплахи му наливам да пие. Защо са така моите деца, не знам… То и аз се насилвам да пия вода, пък се оплаквам от децата.

Пак стана дълго Simple Smile

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 08:30 от donau_janine2

# 305
  • Варна
Вашата история е сложна и не знам какво да кажа, имам чувството, че нямате конкретна диагноза.. Относно ерготерапевтичните занимания, на 80% нещата могат да се правят вкъщи и то прости ежедневни игри, които да стимулират връзките в мозъка. Има много вече акаунти в инстаграм с клипчета и занимания, например isensory, потърси Hug.  Инстаграм ще ти предложи и други подобни канали.

# 306
И моят син има проблем с падането. По принцип той бързо се изморява, от дългото ходене започва да залита и пада. Често казва , че краката му се схващат , но те започват да се движат неконтролируемо и ако не го забележа се озовава на земята. Той сякаш не може да прецени какво да направи в такъв момент. Невроложката смята ,че са вид пристъпи. Колко до това на какво се дължи това залитане при дълго ходене и тя не знае. А мен си ме притеснява.
Некотролируемите движения или схващането били моторни пристъпи. И при дъщеря ми има такива. Кратки са, но достатъчни да падне. Напоследък сякаш ги предусеща и гледа да се подпре/седне докато мине. Също се изморява бързо и става нервна, капризна, ......
Вече го е приела и просто се старае да се адаптира.

Той не можеше да ходи и говори след енцефалита, научи всичко наново като бебе. Мислехме, че това с падането ще се коригира, но…. Ерготерапевтката каза, че според нея той не чувствал тялото си в пространството.
Скрит текст:
Ама ако беше така, не би ли следвало да се бута в стените примерно Rolling Eyes  Тя забелязала изоставане в някои области, трябвало терапия. Да ама по касата се чака 2г, докато ти дойде ред, а на частно е по 150 евро и там също си е чакане.
 Щели да правят някакви психотестове, ужасно ме е страх да не го изкарат ненормален и да ни влачат по институции и лекари… Имало повишен риск заради енцефалита…

И са се вторачили в мен и само ми натрапват психолог. Докато беше в интензивното всеки ден ми пращаха психоложка, а аз я търпях само, щото нямах сила да я отпратя… Да съм подготвела другите ми деца, че е възможно малкият да умре, за да не останели шокирани. Да съм използвала момента, докато е в интензивното и да съм се разхождала и да съм се забавлявала с другите деца, че после с дете инвалид, живота ни щял да се промени… Тя не мога да кажа, че “разговорите” с нея ми се отразяваха добре.

Страх ме е да не вземат да ме изкарат лабилна или заплаха за децата и да ги настанят в приемни семейства. От класа на сина ми 5 деца са в приемни семейства…
Ходим в един център за деца с изоставане в развитието и лекаря като разбра, че давам вода със спринцовка, очите му станаха като палачинки. Ми друг начин не можах да намеря. Той трябва да пие по литър вода заради бъбреците. От чаша може да изпие най-много 200 мл на ден, просто няма потребност или не желае да пие. Използвам моментите като се заиграе да вкарвам по няколко спринцовки на всеки час (10 мл е спринцовката, тоест около стотина спринцовки на ден). Ама как можело така, трябвало да го оставя сам да пие. Е с болни бъбреци не мога да си позволя да го оставя с 150-200 мл вода на ден…. Те затова като махнаха тръбата за хранене искаха да му сложат гастростом, директно в стомаха да се поставят спринцовки с храна и вода. Тогава събрах сили и се разправях с тях, че трябва да му дадат шанс и след като рентгенографията показва, че може да преглъща, просто му трябва време. Не може днес да махнат тръбата за хранене и да искат за ден да прояде. За десетина дни нещата с храненето потръгнаха, бързо се научи да дъвче. Ама пустото пиене на вода. Иначе сок, мляко, айрян пие като си държи сам чашата, вода не иска…

Големият ще стане на 10г и всеки ден се караме , прекарва в училище по 10 часа без да пийне глътка. После в къщи под моя строг надзор, с рев, молби и заплахи му наливам да пие. Защо са така моите деца, не знам… То и аз се насилвам да пия вода, пък се оплаквам от децата.

Пак стана дълго Simple Smile
И при нас беше така след месец кома от енцефалит. Осем месеца всеки божи ден идваше рехабилитатор за час, но ме инструктираше какво и по колко да правим през целия ден.
С времето някои неща се върнаха, други учихме наново.
Две години ходи на психолог, една година на логопед.
Беше на 8 години когато се разболя, вече е на 23 и все има нещо, което е неизяснено.
Остана с форма на хемипареза, сериозни поражения на мозъка, епилепсия и леко изоставане. Много капризна, избухлива, нервна, своенравна.

# 307
Здравейте. Имам две кутийки трилептал от 600мг. Срока им е до 10.2024. Смених лечението с друго лекарство, а си бях взела за месеца вече. Ако някой има нужда,  с удоволствие бих му ги подарила ☺️😇

# 308
Frozenn, моя приятелка води преди години детето си в Турция. То беше с диагноза синдром на Уест. Потвърдиха я и одобриха лечението, назначено в България. Детето вече е на 6г. Няма и следа от Уест, ЕЕГ- тата са напълно чисти, но приема все още медикамент, само че не този, с който лекуваха Уест.
На детето на друга приятелка тук не успяха да овладеят епилепсията. Беше на 4-5 медикамента и на фона на тях правеше гърчове. В Турция го оправиха. Към момента приема само едно лекарство, което е много леко, даже може и вече да му е спряно.
Всичко е индивидуално. Трябва да опиташ, за да разбереш.

audioslave06, на моя син направихме ЯМР, когато беше на 1г. и 6м. Доколкото помня, беше с венозна анестезия. Изкараха го вече буден. Беше леко замян, но бързо му мина.

# 309
  • София
Здравейте, днес прочетох историята ви. Много плаках. Върнахте ме 6 години назад . Ние сме подобен на вашия случай. Много съжалявам, че ви се е случило това.

Здравейте, най-накрая събрах смелост да пиша в темата. Изчетох я, но кашата в главата ми стана още по-голяма. Направо се чудя как помните всички тия термини, определения, лекарства…
Не знам откъде да започна и сигурно ще стане много дълго.
В края на септември синът ми (в момента на 3, 5г) беше диагностициран с ХУС, хемолитично-уремичен синдром. Дори не бях чувала за него, пуснах тема във форума, но никой не писа (не знам дали някой ми е писал на лични, защото не мога да възстановя паролата и мейла).
Накратко за този ХУС, детето се е заразило с ешерехия коли шига токсин, която чрез чревния тракт е проникнала в кръвоносната система. Трудно е да се докаже от какво точно се е заразило, обикновено подозират телешко месо, контакт с крави или кози. Преди години имало много случаи в Германия от заразени краставици. Повечето хора се разминават с повръщане и разстройство, но в редки случаи имунната система дава ответна реакция, образуват се кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове. Развива се остра бъбречна недостатъчност, възможно е поразяване и на други органи и системи. Смъртността е висока.
Приеха детето ми уж с гастроентероколит, на втория ден дойдоха и ми казаха “Съжаляваме, детето ви е тежко болно, развило е остра бъбречна недостатъчност ,местим го в интензивното”. Той беше още в съзнание, но объркан и вече нямаше сила да помръдне, само казваше “ мамичке, гушни ме”. Подложиха го на непрекъсната хемодиализа, която да пречисти кръвта и да възвърне функцията на бъбреците.
Но на втория ден получи гърч. Аз дори не знаех какво е. Той беше упоен, но изведнъж отвори очи и помръдна. Аз радостна, мислех, че е оздравял и се събужда, а то почнаха да пищят алармите на монитора, наскачаха лекарите и ме отпратиха от стаята. След 20 мин дойде лекарката и буквално ревеше, каза че е спрял да диша и са го интубирали. Каза че веднага ще го свалят за компютърна томография, защото се съмняват за инсулт. А инсулта е често срещан във хода на ХУС.
Ужасни минути на отчаяние, добре че беше непозната жена, майка на друго детенце, която не спря да ме държи и успокоява.
Лекарката дойде и очите ѝ грееха “Не е инсулт!”. Епилептичен гърч, съсиреците от кръвта са запушили кръвоносни съдове в мозъка и са довели до едема, подуване.
Надявали се с времето това да отшуми, но не дават гаранции, при някои деца оставало епилепсия.
Още много ужасни и критични моменти преживяхме в интензинвото (2 месеца). Диализата продължи 20 дни. Събудиха го, но минаваха дни, предполагаше се че делириума трябва да отшуми, а детето нито ни разпознаваше, нито реагираше.
Направиха ЯМР, казаха засегнати са базалните ганглии, не знаем дали ще се възстанови и в каква степен. Вече беше извън опасност и ни свалиха в неврологичното, там обаче лекари и сестри неглижираха и той получи хипертонична криза, с нови пристъпи. До този момент неподвижен и невербален, буквално скочи от леглото с неистов вик. Сякаш електрошок. Пак в интензивното и след много часове и медикаменти кръвното започна да пада.
Тук е момента да кажа, че живеем във Виена и изобщо не съм възхитена от болниците. Да, в интензивното бяха най-милите и всеотдайни лекари и сестри,  неведнъж плакаха с нас, многократно спасиха живота на сина ми. Сестрите са ангели, с каква нежност и обич галеха децата. Но в обикновените отделения е наистина пълна скръб, сякаш не им дреме.
Явно не само в България е така.
След 2 месеца в интензивното (там посещенията са от 12-22 часа, но много пъти правеха компромис и ни оставяха повече, дори една нощ ме оставиха да преспя. Толкова е ужасно нощем да си тръгваш и да не знаеш дали утре ще завариш детето си. Най-големият ми кошмар беше да ми звънне телефона). Детето не фокусираше погледа си, не спираше да извършва спастични неволеви движения с крака и ръце. И така по 15-16 часа на ден, докато го приспят.. Чакахме да ни приемат за рехабилитация с надеждата да има подобрение.
Мислеха, че е сляп. Правиха тестове за зрението, които не бяха добри, но казаха, очите виждат, не е ослепял, но не знаем как мозъка възприема картината.
Идваха рехабилитатори в интенизнвото, които лека-полека с много упоритост успяха да го приучат първо да си задържа главичката, после да се преобръща от гръб по корем.
Направиха и кинематография на хранопоровода и се оказа, че няма физиологическа пречка и може да преглъща! Махнаха тръбата за хранене, но настояваха да му сложат сонда. Измолих да ми дадат шанс няколко дни да го захраня със супи и пюрета. Отново малка победа! А каква радост беше, когато най-накрая се разплака!
Накрая ни приеха в специализирана клиника за рехабилитация и още същия ден каза “ мамо”, докато ревеше. Веднъж, два пъти, три пъти. Започна да седи сам подпрян на ръчичките. След няколко дни започна и да дъвче филийка хляб. Известно време дъвченето беше като акула, захапване. След време се научи и да прави въртеливи движения с челюстта, тоест истинско дъвчене.
В началото не съдействаше на терапевтите. Беше невъзможно да се работи с него и всичко приключваше за няма и 10 мин. Мъката ми беше огромна, когато осъзнах , че казва “мамо” не само на мен, ами на всеки, който го гушне.
Но след седмица вече ясно личеше, че аз съм мама Simple Smile Голямата ни радост беше, когато най-накря посегна да хване нещо, и съвсем скоро започна да играе с колите си.
Пускаха ни да се прибираме за уикендите, защото опита показвал, че семейната среда много помагала. В нас седеше и гледаше учуден и в един момент видя играчките в ъгъла и се усмихна. Слаба и скована първа усмивка. Но от тоя ден вече започна да се смее.
 Един ден направо онемях, като му казвах онче-бонче и той разтегна уста и добави риба-щука. Логопедката се научи да ги кзва на български Simple Smile Но лицето и мускулите бяха толкова сковани, едва накъсваше сричките. С времето сковаността изчезна, добави и нови думи. Изправи се на крака, почнаха и стъпките. 1 месец седяхме в рехабилитацията. Лекарката каза, че за 40г не е виждала такова чудодейно възстановяване!
Затова разказах всичко подробно, всички ние имаме нужда да знаем, че чудеса наистина се случват! Дете с тежки прогнози магически се възстанови и дори лекарите нямаха обяснение!
Втори ЯМР показа значително подобрение. Според лекарката, енцефалита е причинил пристъпите и тя се надявала, като мозъка вече не подут, да няма пристъпи. Намалиха дозата левитарацетам на 3пъти по 3 мл.
Детето продължи да бележи напредък у дома.Говора стана нормален. В началото не помнеше прости думи като мляко, вода, обувки, имената на животните. Обаче помнеше песнички Simple Smile Бързо навакса с говора, но по едно време в продължение на 5-6 дни започна да заваля думите, все едно пиян, карахме го да повтаря по няколко пъти, докато разберем.  В края на януари , докато играеше и тичаше из стаите, а с баща му бяхме радостни, че днес говора отново е станал нормален и го няма това заваляне, изведнъж го заварих как е седнал на дивана, навел е глава и диша тежко. Секунди преди това скачаше весело. Бързо се съвзе, не е губил съзнание, но се обадих на бърза помощ.
Откараха ни в най-близката болница, беше доста стресиран, после се съвзе и помна да тича в коридора, докато чакаме друга линейка да ни транспортира до нашата болница, че тези не били запознати със здравната му история. В линейката се отпусна и заспа и аз тъпанарката доволна, че спи. Вкарват ни в спешното, докато докторката оправи бюрокрацията, въпроси, отговори, каза, я го сложи на кушетката да го прегледам. Ооо, ама той не е заспал, виж не реагира на светлина, нито на болка. Пристъп ли е? Мислела, че да. Пак аларми, пак се струпаха, пак диазепам. Детето отваряше очи и реагираше на гласа ми и пак затваряше. Според тях било серия от пристъпи. Пак ни качиха в неврологията, повишиха дозата левитарацетам на 4мл х 3 пъти на ден, поседяхме 3 дни, направиха ЕЕГ и ни пуснаха по живо по здраво.
Това беше в края на януари.
Сега си мисля, че може би завалянето в говора да е било свързано с пристъпа..

Две седмици след това явно се зарази от моята кашлица, легна си здрав, а сутринта се събуди със задух, едва дишаше. Приеха ни с обструктивен бронхит. В спешното обаче пак получи пристъп. Сатурацията падна и го сложиха на кислород. Мина някак си, но 7дневния престой ми се отрази адски зле. Започна да изпада в истерии и дори агресия. Мислехме, че в нас ще се възстанови за 2-3 дни, но минаха 20, а той в много нервен, крещи, изпада в тантруми.
Писах на невроложката и тя иска да му смени лекарството. В понеделник ще правят ЕЕГ. Сега пък ми е напрегнато защо ще сменяват лекарството, не може ли просто да намалят дозата…
Вече съм толкова объркана, че не знам поведението му дали е страничен ефект от повишената доза, дали е травма от всичко преживяно, или пък е криза на възрастта….
Някак си ме е срам да се пазаря с невроложката, абе я дай тука да намалим дозата, вместо да сменяме медикамента…
Страх ме е как би се отразил новия медикамент.

P.S. не знам дали някой ще успее да дочете този вестник. Наистина е дълго, но исках да дам по-пълна картина за състоянието и заболяването, а и както казах, да дам надежда, че чудеса се случват.

# 310
Zenda, какво се случило с твоето дете и как е сега?

Да чукна на дърво, скоро не е имал пристъп, последният беше в началото на февруари. Обаче пък 5 пореден месец прави 5ти пореден обструктивен бронхит и то от нищо, буквално за часове се влошава и стигаме до болница и кислородна маска.

Идната седмица има назначено контролно ЕЕГ, през юни контрола за бъбреците.

# 311
  • София
"Здравейте мамчета! Накратко ще разкажа нашата история. Момченцето ми е на 6 годинки. На 22 май заминахме на почивка в Гърция на къмпинг както правим всяка година досега. Преди да заминем детето беше с 38 градуса и болки в крайниците и главата, но нищо сериозно. Водихме го на личната докторка каза, че няма проблем и му изписа антибиотик за всеки случай, но да не го започваме веднага. Първите 2 дни на морето беше много добре, играеше, плуваше и си помислихме, че е здрав. На 24 май го заварихме сутринта в каравана със страшен гърч. За нас това беше най-големият ужас, защото не знаехме за какво става въпрос. Епилепсия не ми е и минала през главата. Не знаех нищо за тази болест. То не си вкарвахме пръсти, то не го будихме само дето не го заляхме с вода. Извикахме бърза помощ. Докато стигнем до болницата, в която бяхме настанени спирахме с линейката на 3 медицински центъра, за да го стабилизират. Беше епилептичен статус. Приеха ни в болница в Солун и веднага му направиха скенер. Чист. На следващия ден ЕЕГ, което не беше добре и заключиха енцефалит. Детето беше много объркано, агресивно и некооперативно. Не можаха да му вземат лумбална пункция. Правеше по 6-7 кризи на ден. На 5-я ден получи и тремор на устата. След толкова много кризи на ден докторите всеки ден ни даваха различна диагноза (FIRES, ADEM..). Как останахме живи с баща му не знам. Имаме и второ дете, която оставихме на къмпинга при наши познати. Детето започна да се стабилизира след 6-я ден. На 8-я ден му направиха и резонанс, който също беше чист. През цялото време поддържахме контакт с доцент Мангъров, който по описание на случващото се също заключи енцефалит. На 9-я ден ни изписаха и се прибрахме с личната ни кола до България и веднага бяхме приети в Инфекциозна болница при доцент Мангъров. Направиха лумбална пункция. Излезнаха гранични стойности на Западно-Нилски енцефалит. Повториха изследването на 16-я ден от болестта и не се доказа този енцефалит. Изписаха ни след още 7 дни и от тази болница като ни казаха да спрем всички антиепилептични лекарства. Той взимаше Депакин и Кепра. Аз обаче се изплаших, защото от четенето разбрах, че такива лекарства не се спират изведнъж. Направихме на същия ден консултация с проф.Божинова и тя каза, че ще пие лекарствата поне 6 месеца превантивно и иска да ни приеме в болницата за ЕЕГ. Хайде 3-та болница. ЕЕГ-то чисто излезна. Изписаха ни и ходихме на контролен преглед при Манъров, който каза да спираме лекарствата, защото ще си направим детето зорлем епилептик. Е да, спряхме ги и след 2 дни припадна. Върнах лекарствата. По това време всички невролози бяха на някаква конференция в чужбина и единствения от по-известните беше проф. Чавдаров, който намерихме. Направихме консултация с него и той каза да невроинфекция я, направи ЕЕГ чисто, но спени Кепрата с Конвулекс в минимални дози за неговите килограми. Да , но след 1 месец една сутрин пак припадък, линейка и пак в Св.Наум. Оказа се, че натрупването на лекарството в кръвта е в  минимална доза и ни увеличиха приема. Забравих да кажа, че преди този припадък беше с гнойна ангина и 40  градуса температура и не получи припадък, пти което Чавдаров каза, че нервната му система е много здрава. Димитър има едно удебеляване на костта в десния темпорален дял, който ние забелязахме , когато беше на 2г. Ходиме на 3 различни лекаря и всички казаха, че няма нищо така се е родил или е от удър. Последният престой в Св,Наум се хванаха за това удебеленив, че може от там да идва нещо. Направихме консултация с Минкин. Отвори резонанса и каза има увреда на мозъка. Отидохме при Габровски в Пирогов категорично отрече гърчовете да имат общо с това удебеление. Имаме приятел лекар по образна диагностика категорично отрича да има увреждане на мозъка и отделно доцент от Св.Наум разчита резонанса не вижда увреда. Направихме консултация с доц.Димова, която знаете работи С минкин в екип каза съшо, че вижда нещо нередно, но не знае какво. Каза ни да направим 2-ри резонанс. Направихме в Иван Рилски. Разчитането от образната диагностика е чист мозък няма нищо. Пак отидохме при Димова, която си твърди, че има нещо там, която оба4е обвързва и с начина на протичане на кризите. Неговите кризи са пълно вцепенение, гледа в една точка без да мърда и спира да диша за малко накрая на кризата.
Сега съм записала час за един неврохируг, който работи в Хановер и идва няколко пъти годишно тук и имам и оферта от Турция.
Това е нашата история. Такъв страх и ужас през целият си живот не съм изживявала."

# 312
  • Варна
Zenda, на ваше място бих потърсила контакт с Турция, има и група във Фейсбук с доста информация.

# 313
Здравейте мами имам бебе на 8м и преди 3 месеца  отключи  епилепсия, лекува се с Конвулекс и от скоро невролог включи и леветиракон, но все още не се повлиява и почти всеки ден има пристъп. Въпроса ми е вашите дечица за колко време се повлияха от лечението и забелязали ли сте нещо от ежедневието да предизвика пристъпи като хранене, къпане знам ли и аз. 😔

# 314
"Здравейте мамчета! Накратко ще разкажа нашата история. Момченцето ми е на 6 годинки. На 22 май заминахме на почивка в Гърция на къмпинг както правим всяка година досега. Преди да заминем детето беше с 38 градуса и болки в крайниците и главата, но нищо сериозно. Водихме го на личната докторка каза, че няма проблем и му изписа антибиотик за всеки случай, но да не го започваме веднага. Първите 2 дни на морето беше много добре, играеше, плуваше и си помислихме, че е здрав. На 24 май го заварихме сутринта в каравана със страшен гърч. За нас това беше най-големият ужас, защото не знаехме за какво става въпрос. Епилепсия не ми е и минала през главата. Не знаех нищо за тази болест. То не си вкарвахме пръсти, то не го будихме само дето не го заляхме с вода. Извикахме бърза помощ. Докато стигнем до болницата, в която бяхме настанени спирахме с линейката на 3 медицински центъра, за да го стабилизират. Беше епилептичен статус. Приеха ни в болница в Солун и веднага му направиха скенер. Чист. На следващия ден ЕЕГ, което не беше добре и заключиха енцефалит. Детето беше много объркано, агресивно и некооперативно. Не можаха да му вземат лумбална пункция. Правеше по 6-7 кризи на ден. На 5-я ден получи и тремор на устата. След толкова много кризи на ден докторите всеки ден ни даваха различна диагноза (FIRES, ADEM..). Как останахме живи с баща му не знам. Имаме и второ дете, която оставихме на къмпинга при наши познати. Детето започна да се стабилизира след 6-я ден. На 8-я ден му направиха и резонанс, който също беше чист. През цялото време поддържахме контакт с доцент Мангъров, който по описание на случващото се също заключи енцефалит. На 9-я ден ни изписаха и се прибрахме с личната ни кола до България и веднага бяхме приети в Инфекциозна болница при доцент Мангъров. Направиха лумбална пункция. Излезнаха гранични стойности на Западно-Нилски енцефалит. Повториха изследването на 16-я ден от болестта и не се доказа този енцефалит. Изписаха ни след още 7 дни и от тази болница като ни казаха да спрем всички антиепилептични лекарства. Той взимаше Депакин и Кепра. Аз обаче се изплаших, защото от четенето разбрах, че такива лекарства не се спират изведнъж. Направихме на същия ден консултация с проф.Божинова и тя каза, че ще пие лекарствата поне 6 месеца превантивно и иска да ни приеме в болницата за ЕЕГ. Хайде 3-та болница. ЕЕГ-то чисто излезна. Изписаха ни и ходихме на контролен преглед при Манъров, който каза да спираме лекарствата, защото ще си направим детето зорлем епилептик. Е да, спряхме ги и след 2 дни припадна. Върнах лекарствата. По това време всички невролози бяха на някаква конференция в чужбина и единствения от по-известните беше проф. Чавдаров, който намерихме. Направихме консултация с него и той каза да невроинфекция я, направи ЕЕГ чисто, но спени Кепрата с Конвулекс в минимални дози за неговите килограми. Да , но след 1 месец една сутрин пак припадък, линейка и пак в Св.Наум. Оказа се, че натрупването на лекарството в кръвта е в  минимална доза и ни увеличиха приема. Забравих да кажа, че преди този припадък беше с гнойна ангина и 40  градуса температура и не получи припадък, пти което Чавдаров каза, че нервната му система е много здрава. Димитър има едно удебеляване на костта в десния темпорален дял, който ние забелязахме , когато беше на 2г. Ходиме на 3 различни лекаря и всички казаха, че няма нищо така се е родил или е от удър. Последният престой в Св,Наум се хванаха за това удебеленив, че може от там да идва нещо. Направихме консултация с Минкин. Отвори резонанса и каза има увреда на мозъка. Отидохме при Габровски в Пирогов категорично отрече гърчовете да имат общо с това удебеление. Имаме приятел лекар по образна диагностика категорично отрича да има увреждане на мозъка и отделно доцент от Св.Наум разчита резонанса не вижда увреда. Направихме консултация с доц.Димова, която знаете работи С минкин в екип каза съшо, че вижда нещо нередно, но не знае какво. Каза ни да направим 2-ри резонанс. Направихме в Иван Рилски. Разчитането от образната диагностика е чист мозък няма нищо. Пак отидохме при Димова, която си твърди, че има нещо там, която оба4е обвързва и с начина на протичане на кризите. Неговите кризи са пълно вцепенение, гледа в една точка без да мърда и спира да диша за малко накрая на кризата.
Сега съм записала час за един неврохируг, който работи в Хановер и идва няколко пъти годишно тук и имам и оферта от Турция.
Това е нашата история. Такъв страх и ужас през целият си живот не съм изживявала."

Това е кошмар. Пожелавам Ви здраве. Дано скоро се установи проблема и намери разрешение.
Запазете самообладание, доколкото можете в тази ситуация.

Общи условия

Активация на акаунт