Гестационен диабет - тема 4

• 52 555
  • 846
  •   1
Отговори
# 105
Аз ползвам бадемово в една кето баница. Нямам завишение след това на захарта.

Може ли рецепта?

# 106
  • София
Аз ползвам бадемово в една кето баница. Нямам завишение след това на захарта.

Може ли рецепта?

Ето тук са:
https://www.forlife.bg/keto-banica-bez-kori-brashno

И двете съм ги пробвала, много са вкусни:)

# 107
Някой може ли да ми препоръча диетолог за гр София за изготвяне на диета при гестационен диабет. Моят ендо смята, че нямам, но аз не съм на същото мнение. АГ казва, че може би имам, а ендото категорично казва, че нямам. За по-сигурно мисля да спазвам някаква диета, но не съм наясно каква да бъде тя. Сладкото на 100% ли трябва да се откаже, дори 1 път в седмицата ли не може да се хапне една торта примерно?
Според мен торта е съвсем оротивопоказно. Може би някакъв десерт с малко еритритол, кленов сироп, или дори парче шоколад с 80 и повече % какао.

Защо да е противопоказно? Нали реално нямам ГД?

# 108
Здравейте, по време на бременност може ли да се яде ленено семе? Чета, че регулира кръвната захар.

# 109
Здравейте, по време на бременност може ли да се яде ленено семе? Чета, че регулира кръвната захар.

Може. На мен ми го препоръчаха точно тогава лекарите и си ръсех върху салата. Не ми допада с кисело мляко.

# 110
Някой може ли да сподели да си закупя книга за правилно хранене по време на бременност при гестационен диабет? Много моля за препоръки! Сама не се справям да знам какво трябва и не трябва да ям.

# 111
Аз лично не ви отговарям, защото последно писахте че нямате ГД. Сега пак имате ... Трябва да уточните първо какво целите - едно е малко да намалите въглеходратите, друго е да сте на по-строг режим. 

# 112
Одри, след като направих обременяване занесох резултатите на АГ. Тя ми каза, че имам ГД, но ми каза, че не разбира от това и ме препрати към ендокринолога ми. На следващият ден бях при ендо и той ми каза, че категорично не става въпрос за ГД. Каза, че не се гледат стойностите на самата лаборатория, а се гледат други стойности. На мен на първи час и на втори час са и супер, а на първият час ми е съвсем леко завишено. Доколкото разбирам се води нещо като глюкозен нетолеранс, който може и да не се третира по време на бременност. Все пак ендото ми даде глюкомер и каза, че иска да види 10 дни поредни изследванията ми от у дома. За да затвърди, че няма проблем. Тааа, някой може ли да ми каже за бременни какви са стойностите при изследване с глюкомер у дома? Както и да ми препоръча медицинска литература. Това, че евентуално нямам ГД не означава, че не искам да спазвам диета. Обичам да се презастраховам и обичам да имам книги по определена тематика.

# 113
Одри, след като направих обременяване занесох резултатите на АГ. Тя ми каза, че имам ГД, но ми каза, че не разбира от това и ме препрати към ендокринолога ми. На следващият ден бях при ендо и той ми каза, че категорично не става въпрос за ГД. Каза, че не се гледат стойностите на самата лаборатория, а се гледат други стойности. На мен на първи час и на втори час са и супер, а на първият час ми е съвсем леко завишено. Доколкото разбирам се води нещо като глюкозен нетолеранс, който може и да не се третира по време на бременност. Все пак ендото ми даде глюкомер и каза, че иска да види 10 дни поредни изследванията ми от у дома. За да затвърди, че няма проблем. Тааа, някой може ли да ми каже за бременни какви са стойностите при изследване с глюкомер у дома? Както и да ми препоръча медицинска литература. Това, че евентуално нямам ГД не означава, че не искам да спазвам диета. Обичам да се презастраховам и обичам да имам книги по определена тематика.

Аз след обременяването с глюкоза ходих при двама различни ендокринолози и двата ми казаха различни неща. И двамата бяха категорични за гестационния диабет при положение, че има завишена стойност.
Първият ми каза тотално да спра захарите, въглехидратите и плодовете с изключение на кисели ябълки, и да намаля порцийте на половина. Изкарах една седмица на месо и зеленчуци, малки порции и все гладна, и реших да ида при втория ендокринолог.
Вторият ендокринолог също каза да спра плодовете (с изключение на кисели ябълки) и фрешовете, без захари, без неща от диабетичните щандове, но да си ям въглехидрати умерено. Не яденето на въглехидрати води до други проблеми. Аз спрях картофите, но си ям боб, ориз, пълнозърнести спагети и домашни тестени изделия, направени със алтернативи на бялото брашно.
При домашните измервания с глюкомер стойността сутрин на гладно трябва да е под 5,2mmol/L, а на първия час след хранене до 7,8mmol/L.
Литература не мога да препоръчам. Едната ми баба има диабет тип 1, другата има диабет тип 2, с тях се съветвам.

# 114
За да се каже, че е ГД на първият час кръвната захар след обременяване резултата трябва да е надвишен над 10. Ако е под 10 е нарушен глюкозен толеранс.

Последна редакция: нд, 09 яну 2022, 17:36 от Гети75

# 115
При мен на 0’ - 12.2 /при реф. стойности 2.6 - 24.9/
60’ - 91.8
120’ - 48.2 /при реф. стойности 2.6-24.9/
Това са резултати преди бременността. Обременяване все още не съм правила по време на бременност. Според двама ендокринолози това не е ИР, според друг е ИР.

# 116
При мен на 0’ - 12.2 /при реф. стойности 2.6 - 24.9/
60’ - 91.8
120’ - 48.2 /при реф. стойности 2.6-24.9/
Това са резултати преди бременността. Обременяване все още не съм правила по време на бременност. Според двама ендокринолози това не е ИР, според друг е ИР.

Пусни резултатите си в тази група https://bg-mam.ma/t/1395337 и веднага ще ти отговорят дали си с ИР

# 117
Някой може ли да ми препоръча диетолог за гр София за изготвяне на диета при гестационен диабет. Моят ендо смята, че нямам, но аз не съм на същото мнение. АГ казва, че може би имам, а ендото категорично казва, че нямам. За по-сигурно мисля да спазвам някаква диета, но не съм наясно каква да бъде тя. Сладкото на 100% ли трябва да се откаже, дори 1 път в седмицата ли не може да се хапне една торта примерно?

Привет,
Включвам се, тъй като и аз съм бременна с ГД и още куп прекрасности, като мога да препоръчам ендокринолог диетолог. Д-р Ангелина Недялкова работи в София, имах две срещи с нея и с добри насоки и режим, нещата са под контрол. Тя е може би единственият следящ ме специалист, който не забранява нищо, а е привърженик на индивидуалния подход. От срещите с нея научих много, затова и я препоръчвам. Ям почти всичко (освен храните, за които на практика съм установила, че не ми действат добре на захарта) и не се чувствам подтисната от забрани и ограничения.
Надявам се да съм била полезна. Успех на всички!

# 118

Привет,
Включвам се, тъй като и аз съм бременна с ГД и още куп прекрасности, като мога да препоръчам ендокринолог диетолог. Д-р Ангелина Недялкова работи в София, имах две срещи с нея и с добри насоки и режим, нещата са под контрол. Тя е може би единственият следящ ме специалист, който не забранява нищо, а е привърженик на индивидуалния подход. От срещите с нея научих много, затова и я препоръчвам. Ям почти всичко (освен храните, за които на практика съм установила, че не ми действат добре на захарта) и не се чувствам подтисната от забрани и ограничения.

Има доста положителни коментари за нея. Аз се чудех дали да не си запиша час при нея? Как става записването -- по телефон ли? Малко е скъпичко 100лв преглед, но ако ще си заслужава бих я посетила.

# 119

Привет,

Има доста положителни коментари за нея. Аз се чудех дали да не си запиша час при нея? Как става записването -- по телефон ли? Малко е скъпичко 100лв преглед, но ако ще си заслужава бих я посетила.

По телефона може, връща обаждане, ако няма възможност да отговори. Във Вайбър и Инстаграм също отговаря. В цената на прегледа се включва и режимът, ако помня правилно. На мен ми се наложи само повторна консултация, за да видим как се движа и къде са ми грешките (преди първата ни среща, след това, а и до ден-днешен водя дневник с храненията и нивата на кръвната захар), така че сумата е оправдана, поне в моя случай.

Общи условия

Активация на акаунт