Гестационен диабет - тема 4

 • 40 185
 • 846
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 339
Текстът в заглавния пост на тази тема е изцяло подготвен от потребителката sarajj. Благодарим ѝ за споделения опит, както и за времето и старанието да обобщи по-долу доста полезна информация относно гестационния диабет

Тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу съм публикувала основна информация за заболяването. Ще си позволя да споделя и своя опит и най-важните неща, от които аз се ръководех по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.

Разказ на sarajj относно нейния личен опит с гестационния диабет:
Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже, че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.


Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.

Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.

Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол. А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта
http://www.invitro-plovdiv.com

“Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.

Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.

С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.

Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:

- наднормено тегло /БМИ над 30/
- силно напълняване в хода на бременността
- фамилна анамнеза за диабет
- гестационен диабет при предишна бременност
- родено дете с тегло при раждане над 4 кг
- спонтанни аборти с неизяснена причина
- родено дете с малформации
- възраст над 25 години
- инсулинова резистентност преди бременност
- ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
- хипертония /високо кръвно налягане/
- глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/

Диагноза
При първото посещение ще ви бъде направена оценка на рисковите фактори за развитие на гестационен диабет, ще ви бъде измерено кръвното налягане и ще ви бъде изчислен БМИ, както и ще ви бъде предложено изследване на урина /седимент, уробилиноген, кетони/ и кръвна захар според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.
Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложен скрининг за диабет през втория триместър – между 24-та и 28-ма гестационна седмица.
Диагнозата се поставя при ниво на плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l.
При венозна плазмена глюкоза > 6.0 mmol/l в хода на бременността се провежда ОГТТ (75 g глюкоза). Счита се, че има диабет

при плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или
при плазмена глюкоза на 120 минута при ОГТТ ≥ 7.8 mmol/l
В последния триместър на бременността се препоръчва по-стриктно проследяване при бременни с гестационен диабет. Допълнителните тестове зависят от тежестта на заболяването и наличието на други медицински проблеми.

Изследвания и тестове във връзка с гестационния диабет
HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.

тема 3
тема 2

# 1
 • Мнения: 1 088
Здравейте, момичета! Благодаря за полезната информация - разгледах много от предложенията ви за диета, както и обсъждането на стойности.

Записах час за ендо, но дотогава да ви попитам - доколкото разбирам, съм си съвсем опасно на границата след ОГТТ на 60та минута, нали така? В Токуда гледах горна граница 11.1, но често виждам посочена и 10. (26та г.с)Очевидно съм близо и на втория час, но Синево нямат референтни за първия. Иначе килограмите ми и околоплодните води са в норма. Бебето е малко по-едро от седмицата си, в диапазона 1-2 седмици напред (коремчето с 2, цялостно развитие с 1).

Благодаря!

# 2
 • Мнения: 3 339
dее92 за бременни горна граница е 5.1(на гладно), 10 (за първи час), 8.5 (за втори).
Добре са ти стойностите към момента, но понеже с времето се влошават, една лека диета няма да е излишна.

# 3
 • Мнения: 241
Здравейте 😊
Влизам в 36г.с. и забелязах, че стойностите с глюкомера започнаха да падат като не съм променяла диетата. Даже тези дни имахме повод и си позволих парче питка и сладко за десерт, очаквах лоши резултати след това, но бяха дори по-добри от предните седмици с диета. Тогава бях и по-активна, сега АГ ми каза да почивам повече, та ми се струва странно.
До колкото знам с напредването на седмиците би трябвало даже да се влошават нещата, почнах да се съмнявам и в глюкомера 😅
Как е при вас, забелязвате ли влошаване/подобряване с напредването на бременността?

# 4
 • София
 • Мнения: 1 165
Здравейте 😊
Влизам в 36г.с. и забелязах, че стойностите с глюкомера започнаха да падат като не съм променяла диетата. Даже тези дни имахме повод и си позволих парче питка и сладко за десерт, очаквах лоши резултати след това, но бяха дори по-добри от предните седмици с диета. Тогава бях и по-активна, сега АГ ми каза да почивам повече, та ми се струва странно.
До колкото знам с напредването на седмиците би трябвало даже да се влошават нещата, почнах да се съмнявам и в глюкомера 😅
Как е при вас, забелязвате ли влошаване/подобряване с напредването на бременността?
При мен кръвната захар стана много по-трудна за контролиране в седми и особено в 8-ми месец, след това в 9-ти месец в общи линии се нормализира и можех отново да си позволявам някои по-въглехидратни храни, които през 8-ми месец ми влияеха много зле. Нормално е в 9-ти месец да се подобри ситуацията.

# 5
 • София/Севлиево
 • Мнения: 11 244
И при мен е същото,даже се чудех дали да не спра инсулина,но тъй или иначе в петък ще раждам и той ще ми стигне точно до четвъртък ,просто няма да го продължа.Дори си позволявам по 1 блокче шоколад или малък плод тук в болницата...

# 6
 • Мнения: 87
Здравейте момичета, някой може ли да ми даде тел на д-р Бояджиева / на ЛС /? Трябваше да отида на контролен преглед при нея, но е в болничен, та не знам кога да отида.
Благодаря Ви предварително!

# 7
 • Мнения: 76
Здравейте, момичета, някой може ли да ми даде на лично телефона на д-р Мария Бояджиева. Имам уговорка с нея да и изпратя резултати от изследвания, но затрих някъде номера и. Благодаря предварително

# 8
 • Мнения: 167
Здравейте! Надявам се темата да е активна. Бременна съм в края на 13г.с. и миналата седмица си пусках кръвни изследвания и глюкозата ми е 5.6, но само да уточня, че и преди да забременея пак ми беше толкова глюкозата в последните 2 години, откакто ми намериха Хашимото и започнах да пия Л-тироксин. Днес бях на преглед при моята ендокриноложка и тя само ми каза да внимавам със сладкото, но не ми е казала да спазвам някаква диета. Аз по принцип чак много сладко не ям. Обикновено след вечеря ми се хапва нещо сладичко, но не смятам, че прекалявам (не изяждам цяла кутия сладки 😀). Въпросът ми е според вас има ли нещо притеснително в резултата и дали наистина да започвам някаква диета или за сега да си карам както преди? Понеже преди бях при друга ендокриноложка и два пъти(минала и по-миналата година) си правих обременяване с глюкоза и всичко беше в норма, но знам че сега като съм бременна всичко е по-различно.

# 9
 • София
 • Мнения: 1 165
Здравейте! Надявам се темата да е активна. Бременна съм в края на 13г.с. и миналата седмица си пусках кръвни изследвания и глюкозата ми е 5.6, но само да уточня, че и преди да забременея пак ми беше толкова глюкозата в последните 2 години, откакто ми намериха Хашимото и започнах да пия Л-тироксин. Днес бях на преглед при моята ендокриноложка и тя само ми каза да внимавам със сладкото, но не ми е казала да спазвам някаква диета. Аз по принцип чак много сладко не ям. Обикновено след вечеря ми се хапва нещо сладичко, но не смятам, че прекалявам (не изяждам цяла кутия сладки 😀). Въпросът ми е според вас има ли нещо притеснително в резултата и дали наистина да започвам някаква диета или за сега да си карам както преди? Понеже преди бях при друга ендокриноложка и два пъти(минала и по-миналата година) си правих обременяване с глюкоза и всичко беше в норма, но знам че сега като съм бременна всичко е по-различно.
Ако не си бременна, сутрешна захар от 5,6 не е особено добре, но все пак е в нормата. При бременни обаче сутрешната захар на гладно не трябва да надвишава 5,1mmol/l, така че със сигурност ти трябва режим на хранене, за да не допускаш толкова високи стойности на захарта в такава ранна седмица (с напредване на бременността сутрешната захар започва да се контролира по-трудно).
Забрави за десертите след вечеря - ако е нещо сладко, нека е плод или 1-2 парчета 85% черен шоколад, които да изядеш през деня, а не късно вечер. Ако пък не можеш да се сдържиш, излез на късна разходка след вечерния десерт - като походиш половин-един час вечерта, би трябвало сутрешната захар да ти е по-добра.

# 10
 • Мнения: 109
Здравейте! Интересувам се при гестационен диабет дали е добре да се измерва кръвната захар с глюкомер. Ако да, по колко пъти на ден - сутрин, един и два часа след всяко хранене?

# 11
 • Мнения: 1 088
Със сигурност е добре. Ендокринологът ще каже със сигурност кога, а и зависи кога ти е проблемът на лабораторното обременяване с глюкоза. Например ако високо върви захарта на 2рия час, с приоритет се следиш след всяко ядене кое ти вдига стойността като измерваш 2ч след приключване на храненето. Водиш си и дневник с деня, менюто и стойността.

На мен ми казаха мери на гладно и после 1ч след хранене. На гладно понеже никога нямам проблем, меря не всеки ден. Но задължително след всяко хранене засичам на 1ч стойността. (С изключение на храни, които съм 100% сигурна след няколко поредни измервания, че не ми вредят. Например всеки път пълнозърнеста юфка със сирене не ми вдига захарта и вече не я меря.) Ако получа по-висок резултат, меря и на 2рия час.

# 12
 • Мнения: 109
Благодаря за отговора! Има ли значение кой пръст ще се боцка?

Със сигурност е добре. Ендокринологът ще каже със сигурност кога, а и зависи кога ти е проблемът на лабораторното обременяване с глюкоза. Например ако високо върви захарта на 2рия час, с приоритет се следиш след всяко ядене кое ти вдига стойността като измерваш 2ч след приключване на храненето. Водиш си и дневник с деня, менюто и стойността.

На мен ми казаха мери на гладно и после 1ч след хранене. На гладно понеже никога нямам проблем, меря не всеки ден. Но задължително след всяко хранене засичам на 1ч стойността. (С изключение на храни, които съм 100% сигурна след няколко поредни измервания, че не ми вредят. Например всеки път пълнозърнеста юфка със сирене не ми вдига захарта и вече не я меря.) Ако получа по-висок резултат, меря и на 2рия час.

# 13
 • Мнения: 1 490
Моята ендокриноложка искаше мерене по 3 пъти на ден- сутрин, обед и вечер. На гладно, на първия и втория час след хранене. Няколко седмици през ден, а след това през 2 дни.
Но от прочетеното, всеки ендокринолог има различни виждания и изисквания.

# 14
 • Мнения: 3 339
Консултирайте се с ендокринолог, той ще каже какви измервания иска да следите. Аз меря три дена в седмицата по 6 пъти (преди и 1 час след храна)

Общи условия

Активация на акаунт