Гестационен диабет - тема 5

 • 13 764
 • 502
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 11 779
Текстът в заглавния пост на тази тема е изцяло подготвен от потребителката sarajj. Благодарим ѝ за споделения опит, както и за времето и старанието да обобщи по-долу доста полезна информация относно гестационния диабет

Тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу съм публикувала основна информация за заболяването. Ще си позволя да споделя и своя опит и най-важните неща, от които аз се ръководех по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.

Разказ на sarajj относно нейния личен опит с гестационния диабет:
Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже, че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.


Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.

Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.

Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол. А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта
http://www.invitro-plovdiv.com

“Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.

Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.

С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.

Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:

- наднормено тегло /БМИ над 30/
- силно напълняване в хода на бременността
- фамилна анамнеза за диабет
- гестационен диабет при предишна бременност
- родено дете с тегло при раждане над 4 кг
- спонтанни аборти с неизяснена причина
- родено дете с малформации
- възраст над 25 години
- инсулинова резистентност преди бременност
- ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
- хипертония /високо кръвно налягане/
- глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/

Диагноза
При първото посещение ще ви бъде направена оценка на рисковите фактори за развитие на гестационен диабет, ще ви бъде измерено кръвното налягане и ще ви бъде изчислен БМИ, както и ще ви бъде предложено изследване на урина /седимент, уробилиноген, кетони/ и кръвна захар според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.
Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложен скрининг за диабет през втория триместър – между 24-та и 28-ма гестационна седмица.
Диагнозата се поставя при ниво на плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l.
При венозна плазмена глюкоза > 6.0 mmol/l в хода на бременността се провежда ОГТТ (75 g глюкоза). Счита се, че има диабет

при плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или
при плазмена глюкоза на 120 минута при ОГТТ ≥ 7.8 mmol/l
В последния триместър на бременността се препоръчва по-стриктно проследяване при бременни с гестационен диабет. Допълнителните тестове зависят от тежестта на заболяването и наличието на други медицински проблеми.

Изследвания и тестове във връзка с гестационния диабет
HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.

тема 4
тема 3
тема 2

# 1
 • Мнения: 201
Благодарим за новата тема 🤗
Да ви попитам до кога мислите да мерите стриктно ?
Сякаш си мисля като влезна в 9 месец вече да поразредя. Сега меря 3 пъти на ден на 60мин. след основните хранения .... ама не винаги де що годе знам кое как влияе вече.

# 2
 • София
 • Мнения: 11 779
Аз минах днес при ендокриноложката, доволна е, каза да разреждам меренето на през ден. Днес обаче кр.захар на гладно ми беше 5.4...,но тя каза да не се притеснявам, изключение е, след 2 седмици отново да и занеса изследванията

Bybs докато казват, до тогава ще меря, то тук основната ми грижа е бебето, на тях се отразява зле и трудно се адаптират след раждането, та мен кучетата ме яли, ще ме изписват с 5 торти и бургери хахах

# 3
 • Мнения: 201
Да така е, просто моята ендокриноложка нищо не каза до кога да меря и за това се зачудих дали има смисъл до края при положение, че вече месец и малко меря и знам кое как влияе.

Последна редакция: ср, 27 сеп 2023, 14:55 от Bybs

# 4
 • Мнения: 104
Записвам се и тук - цоп!

# 5
 • Мнения: 6 048
Здравейте. Бременна съм в 28 г.с. + 4 дни. Уви, включвам се в тази тема след направено обременяване днес, което не е с добри резултати. Бебка върви малко по-голяма от нормалното и затова ми го назначиха. Явно трябва да запиша час за ендокринолог. Мисля за 2 варианта - д-р Начев или д-р Хедер в Надежда, като предпочитам д-р Начев. В Надежда обаче не излизат часове за него и искам да попитам знаете ли как става записването на час при него в Майчин дом и кога преглежда там? Не откривам информация, а ми се върти нещо от изчетеното през годините, че при него може да се отиде и без час. В Superdoc също не излизат часове.
Ако пък имате друго предложение за добър ендокринолог в София също ще се радвам да го чуя. Благодаря предварително. Hug

# 6
 • Мнения: 204
За Начев може да отидете сутрин в Майчин дом- ниската сграда и долу по стълбите. От 7.30-8 може да отидете , че се събират хора. Но бързо минават обикновено.

# 7
 • Мнения: 6 048
Благодаря. Hug А всеки работен ден ли преглежда или само в конкретни дни?

# 8
 • Мнения: 204
Благодаря. Hug А всеки работен ден ли преглежда или само в конкретни дни?
Всеки ден е . Рядко е в отпуск или понякога на лекции със студенти.

# 9
 • Мнения: 6 048
Много, много благодаря. Hug

# 10
 • София
 • Мнения: 11 779
Едно време ходеше и в един МЦ срещу арката на Александровска др Начев.

# 11
 • Мнения: 6 048
Момичета, а можете ли да ми кажете за прегледа при ендокринолога достатъчни ли са изследванията, които имам или да пусна още нещо, за да е готово за тогава? Имам:
- обременяването с глюкоза
- гликиран хемоглобин
- урина, в която пише, че няма кетони и глюкоза

# 12
 • София
 • Мнения: 11 779
Да, достатъчни са, ако имаш ТСХ и фт4 също наскоро пускани му занеси.

# 13
 • Мнения: 1 792
Урина за кетони и глюкоза си е обикновена урина със седимент нали?Не е нещо по специално?

# 14
 • София
 • Мнения: 11 779
Урина за кетони и глюкоза си е обикновена урина със седимент нали?Не е нещо по специално?

Да

Общи условия

Активация на акаунт