Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гестационен диабет - тема 3

 • 1 840
 • 51
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 558
Текстът в заглавния пост на тази тема е изцяло подготвен от потребителката sarajj. Благодарим ѝ за споделения опит, както и за времето и старанието да обобщи по-долу доста полезна информация относно гестационния диабет:


Тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу съм публикувала основна информация за заболяването. Ще си позволя да споделя и своя опит и най-важните неща, от които аз се ръководех по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.

Разказ на sarajj относно нейния личен опит с гестационния диабет
Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже, че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.

Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.

Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.

Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол.
А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта http://www.invitro-plovdiv.com


Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.

Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.

С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.

Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:

- наднормено тегло /БМИ над 30/
- силно напълняване в хода на бременността
- фамилна анамнеза за диабет
- гестационен диабет при предишна бременност
- родено дете с тегло при раждане над 4 кг
- спонтанни аборти с неизяснена причина
- родено дете с малформации
- възраст над 25 години
- инсулинова резистентност преди бременност
- ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
- хипертония /високо кръвно налягане/
- глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/

Диагноза
При първото посещение ще ви бъде направена оценка на рисковите фактори за развитие на гестационен диабет, ще ви бъде измерено кръвното налягане и ще ви бъде изчислен БМИ, както и ще ви бъде предложено изследване на урина /седимент, уробилиноген, кетони/ и кръвна захар според действащата в момента програма „Майчино здравеопазване“.
Ако нямате рискови фактори, ще ви бъде предложен скрининг за диабет през втория триместър – между 24-та и 28-ма гестационна седмица.
Диагнозата се поставя при ниво на плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или случайна плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l.
При венозна плазмена глюкоза > 6.0 mmol/l в хода на бременността се провежда ОГТТ (75 g глюкоза). Счита се, че има диабет

при плазмена глюкоза на гладно ≥ 7.0 mmol/l или
при плазмена глюкоза на 120 минута при ОГТТ ≥ 7.8 mmol/l
В последния триместър на бременността се препоръчва по-стриктно проследяване при бременни с гестационен диабет. Допълнителните тестове зависят от тежестта на заболяването и наличието на други медицински проблеми.

Изследвания и тестове във връзка с гестационния диабет
HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.

старата тема

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 05:43 от bubanka

# 1
 • Мнения: 146
Деси, коментарът ти към мен ли беше насочен, или към sea? Защото аз вече съм в темата за ИР, даже бавничко се подобрявам сякаш.

# 2
 • София
 • Мнения: 15 240
Благодаря за темата и за съветите. Ще пробвам с дневника. Вчера например реших да пробвам със спагети за вечеря понеже имах много малко въглехидрати за деня и на втория час беше 6.00, което ми се струва много добре.
  А кои плодове е най-добре да се консумират. Най-сладките ги избягвям, но ето бях пробвала със сливи и ми се качи много бързо захарта, тях ги отсвирвам.
   Ако зависи от мен изобщо мога да не ги ям тези въглехидрати, но май повече ще навреди, отколкото да помогне.
   Иначе задължително ще си продължа ходенето при еднокринолог и ще се включа в темата за ИР.

# 3
 • Мнения: 10 060
На мен Хедер ми каза да избягвам банани и грозде. Но аз на обременяването нямах ГД.
Иначе, нейният съвет, не само по време на бременността е да се яде една малка шепичка от плод - например : ягоди, боровинки или 1 праскова, 1 ябълка. Сливите мн качват захарта. Важно е и количеството, което ядеш - едно е да изядеш 2, друго е 1/2 кг.
Аз установих, че 2 праскови + маскарпоне не ми те отразяват зле на захарта. Реално никога след хранене не ми е превишавала 6.

Хедер ми каза да избягвам захари, тесто, картофи, ориз. 1 филийка качествен пълнозърнест хляб 2х ден. Аз предпочитам без хляба, защото съм със слаби ангели.

Има таб.ици в нета с храни с нисък Гликемичен индекс и товар. Погледни и ще ти помогнат да се ориентираш.

# 4
 • Мнения: 653
Деси, коментарът ти към мен ли беше насочен, или към sea? Защото аз вече съм в темата за ИР, даже бавничко се подобрявам сякаш.
към sea sea,  вече я видях и в групата за ИР.

Vercheto - консултирах се с ендо, правихме обременяване - стойностите ми не са болестни чак и единствено ме посъветва да внимавам със сладкото ( което съм изключила пред почти година) и повече движение. Поне не ме сложи на лекарства, преди това 2 ендо ми казаха, че всичко ми е ок и ми изписаха метформин (нищо, че уж нищо ми няма). Сигридов ми забрани да го пия - каза спорт и диета само. Следвах диета, която я препоръчват при диабет, но не се подобриха много стойностите ми (без захар, без бяло брашно, ориз, картофи...). Твърде много въглехидрати има така, ако и да са сложни. След 3тия аборт влязох в групата за ИР - насоките им много повече ми помагат от всякакви ендокринолози. Взех си и МИО инозитол, който съгласувах с ендото , глюкомер, храня се ниско въглехидратно, ниско мазнинно, движа се и вече имам осезаема промяна за 3 -4 седмици. Като наближи време за нови опити, ще питам ендото до колко ниски могат да са въглехидратите. Ако трябва ще следя и кетоните. На фона на всичките ми тромбофилии и три загуби ми се ще поне да не влизам в това приключение гестационния диабет. При тази бременност много внимавах как се храня и кз не се влоши и съм обнадеждена, че може и да се справя

Последна редакция: пт, 25 сеп 2020, 08:35 от Desii_123

# 5
 • Мнения: 10 060
И още една вметка към консумацията на плодове - да не бъдат след хранене (като десерт), а самостоятелно, между основните хранения.
Аз хапвам плод за СЗ, иначе не издържам на глада.

# 6
 • София
 • Мнения: 15 240
Аз на глад държа, ама не трябва... Даже сутринта буквално се насилих да закусвам. Закуските са ми най-трудни, хем да са що годе разнообразни, хем и да не са силно въглехидратни...
Истината е, че в последните няколко дни се е случвало и да пропусна ядене, което вероятно също се е отразило на кетоните. Принтирах си сега таблици с храните и гликемичният им индекс и ще ги разгледам след работа.

# 7
 • Мнения: 146
Според Зоната е добре плодовете да се ядат в комбинация с протеин, за да е балансирано и да не се вдигне захарта. Аз така се хранех, докато бях бременна и не е имало проблем.

# 8
 • Мнения: 10 060
Sea, и на мен ми е трудно със закуските. В момента наблягам на яйца за закуска, защото и белтъкът ми е нисък ( освен с протеин, да наваксам и с храна).
И гарнирани с бекон, например и кашкавал и домат, бива. Но ми писва де.

Понякога си позволявам мюсли т кис.мляко, но от тях не вдигам захарта.

# 9
 • Мнения: 1 201
Записвам се при вас, в много начална бременност съм, но съм с ИР и от години го карам нисковъглехидратно. Сега съм в голяма чуденка как да се храня.

От моя опит с кръвната захар плодовете на гладно "удрят" повече, отколкото ако са "върху" нещо изядено. Ще ви следя за идеи.

# 10
 • Мнения: 653
Аз редувам яйца със зеленчук или кисело мляко с чия, ленено семе (в това добавям било малко плод, или сметана; или натурален тахан или фъстъчено масло). На мен ми действаха ок, но сега ограничавам тахана/ фъстъченото масло, че имат твърде много омега 6.

# 11
 • Мнения: 34
Sea, включвам се и аз с малко опит от моята бременност с ГД. При мен се разви късно, в 3 триместър бях на диета, не са се налагали лекарства.
За да приемаш въглегидрати, но да бе вдигаш захарта е супер полезно да се разхождаш след ядене. По половин-един час разходка при мен намаляваше захарта с около единица. Знан момичета от темата,  които маршируваха в коридора ако е лошо времето... Има ефект. Моята диета, изписана от ендокринолог, плодовете бяха в междинно хранене, самостоятелно и по малко - 1 ябълка или 1 портокал или 1/2 банан. По мои наблюдения ако комбинирам плодовете на това междинно хранене с протеин - малко сирене, кашкавал, шунка - се усвояват по-бавно и не се вдига толкова рязко захарта. Пробвай с глюкомера как ти действа на теб.
Последно - знам, че си шашната, защото на пръв поглед нещата си противоречат, трябва хем да ядеш плодове, хем да не са много,  хем на диета, хем.да не вдигаш кетоните... На всичко му се намира начина, товс че се следиш и търсиш информация е супер,  ако внимаваш и се следиш ще имаш успех.  Аз се бях шашнала като бях бременна - имах тромбофилии, за които трябва движение, и скъсена шийка, за която трябва покой, и прием на прогестерон, който съсирва кръвта.... Безизходно ми се виждаше, защото за две състояния трябваха противоположни терапии... Попаднах на правилните лекари и износих здраво бебче до термин. Даже бонус - заради диетата не станах слон през бременността. Надебелях после с кърменето, ама това е друга история. Желая и на теб успех и здраво бебче на финала.

# 12
 • София
 • Мнения: 7 643
Аз намалих кетоните с 3л вода на ден, увеличаване на инсулина и малко въглехидрати към менюто.
Преди бях на ниска доза инсулин и почти нулеви въглехидрати, но за да се махнат кетоните се наложи увеличаване.
Кетоните са мн вредни за бебето.

Пп: не съм чела какво сте писали и се надявам да не се преповтарям.

Ако няма как да се контролира захарта при наличието на въглехидрати, се включва инсулин. Той не е вреден и страшен Simple Smile

# 13
 • София
 • Мнения: 15 240
За сега ми казаха, че не се налага инсулин. Сряда или четвъртък ще пусна пак урина, дотогава ще гледам да пия много вода. Днес бях на лекар и докторката каза, че и се струват малко калориите, които приемам на ден ( като обсъдихме г.д какво кога ям). За плодове ми каза като десерт, а не междинни хранения.
 И в ранна бременност ли могат да навредят кетоните? 😔 Ендокриноложката каза, че доста жени в нач. бременност имат такъв проблем, но ще следим редовно, разбира се.
Също така вчера пусках доста изследвания и понеже комуникирах онлайн с нея, тя каза, че според нея не е нормално някои от изследванията да са излезли преди урината, която излезе по-късно. Да не говорим, че седиментът ми въобще и не излезе, докато не се обадих в лабораторията да питам какво става... Може да е имало забавяне само при въвеждането, но  към лабораторията имаме едно на ум.

# 14
 • София
 • Мнения: 7 643
Кетоните са вредни през цялата бременност. Отделно някои лаборатории имат само стойност положителна или отрицателна за кетони.
Токуда и цибалаб знам, които имат и скала (1+, 2+ и тнт). Стойности които са следи или 1-ца са ок.
Доста жени имат проблем с кетоните, ако много повръщат и не ядат, което при теб не е такъв сценария.

Общи условия

Активация на акаунт