Гестационен диабет - тема 6

  • 1 969
  • 91
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 326
Текстът в заглавния пост на тази тема е първоначално подготвен от потребителката sarajj. Благодарим ѝ за споделения опит, както и за времето и старанието да обобщи по-долу доста полезна информация относно гестационния диабет.

Lorena: Позволявам си да редактирам и допълня текста на заглавния пост, тъй като в годините има развитие по отношение на стойностите за диагностициране на гестационен диабет, периодично ги обсъждаме в темата, а не бяха посочени в първия пост от предходните теми. Добавила съм и основните изисквания при направата на орален глюкозо-толерантен тест за установяване на гестационен диабет.

Това е тема за обсъждане на всичко, свързано с гестационния диабет. По-надолу е публикувана основна информация за заболяването. По-долу ще прочетете опита на sarajj при нейния гестационен диабет /ГД/ и най-важните неща, от които се е ръководела по време на своята бременност, така че да бъдат от полза на сблъскващите се тепърва с тази диагноза.

Разказ на sarajj относно нейния личен опит с гестационния диабет:
Първо ГД не е толкова страшен, стига да се грижите добре за себе си и да спазвате подходящ хранителен режим. В моя случай имах инсулинова резистентност преди да забременея и се изследвах още в 6-7 седмица за гестационен диабет, но в повечето случаи изследване се прави около 20-та седмица. Диагнозата се поставя след обременяване с глюкоза. Изследването представлява трикратна проверка на кръвната захар - на гладно, както и на 60 и 120 минута след изпиване на пакетче глюкоза от аптеката. Ако се окаже,о че имате ГД се налага да промените начина си на хранене - никакво сладко и мазно, ограничаване на бялото брашно и нищо, което може да се купи в пакетче от магазина. Намаляване на картофите и ориза. Може да ядете всякакви зеленчуци и месо, черен хляб, но умерено. Бобовите храни също не вдигат толкова много кръвната захар. Позволени са и плодове, но не в огромни количества и най-добре като самостоятелно хранене, например междинна закуска. Може да се ориентирате за менюто си като избирате предимно храни с нисък гликемичен индекс. Много добър и подходящ по време на бременност хранителен режим е Зоната, защото се базира точно на контрол на инсулина, а включва всички групи храни.
Задължително си купете глюкомер, с който да следите кръвната си захар. Важно е на гладно стойностите да са под 6, а 1 час след хранене да са под 8. Някои ендокринолози искат захарта да се мери и 2 часа след хранене, като тогава трябва да е под 6.6.

Ако не успеете да се справите само с диета и движение, се минава към лечение с инсулин, което трае до раждането. Някои лекари препоръчват прием на метформинови препарати вместо инсулин, други го отричат. Аз пиех метфодиаб в последния триместър по препоръка на специалист по фетална морфология и се чувствах много добре.

Резултатът при мен: добър контрол върху килограмите - родих толкова, колкото забременях и най-важното - абсолютно здраво бебе с тегло 3230 гр., нормална кръвна захар и жълтеница, която не беше по-тежка от тази на другите бебета.

Надявам се моят опит да ви бъде улеснение и да ви вдъхне спокойствие, че нещата могат да се държат под контрол. А това е информация за гестационния диабет, която съм копирала от сайта
http://www.invitro-plovdiv.com

Какво представлява гестационният диабет? Това е заболяване, което се проявява за първи път по време на бременност. Както и при другите форми на диабет е засегната способността на клетките в организма да използват въглехидрати. Това е едно от най-честите метаболитни заболявания по време на бременност, предизвиква повишено ниво на кръвна захар /глюкоза/ в кръвта и може да има сериозни краткосрочни и дългосрочни неблагоприятни ефекти върху бебето и майката.

Причини
Все още не е съвсем ясен точният механизъм на развитие на гестационен диабет. Известно е, че хормоните на бременността се отразяват на способността на организма да преработва въглехидратите. Плацентата е временен орган, който е хормонално активен, а произвежданите от плацентата хормони помагат за правилното развитие на плода. Но една голяма част от  плацентарните хормони блокират или силно възпрепятстват функцията на инсулина в майчиния организъм, предизвиквайки инсулинова резистентност. Този проблем затруднява метаболизма, като нуждата от инсулин се завишава до три пъти в сравнение с периодите извън бременност. За голяма част от бременните това не е проблем, защото панкреасът е в състояние да произведе нужното количество инсулин. Гестационен диабет се развива тогава, когато панкреасът не може да отговори на повишените нужди, а при недостатъчност на инсулин се повишава нивото на кръвната захар в кръвообръщението.

С напредване на бременността се повишава нивото на произвежданите хормони, като ЧХГ, пролактин, прогестерон, естроген и кортизол, което предизвиква резистентност на клетките към инсулин. Гестационният диабет се проявява обичайно във втория триместър, между 20 и 24 гестационни седмици. В допълнение плацентата произвежда ензими като инсулиназа, която разгражда инсулина. Повишено количество кръвна захар преминава в плода и стимулира неговия панкреас да произвежда инсулин.

Рискови фактори
Много голяма част от бременните, които развиват гестационен диабет, нямат нито един рисков фактор, както и много малък брой бременни могат да бъдат причислени към нискорискова за развитие на гестационен диабет група, поради което в нашата практика сме възприели да предлагаме скрининг за гестационен диабет на всяка бременна жена, която се обръща към нас за консултация. Някои от известните рисковите фактори са:

- наднормено тегло /БМИ над 30/
- силно напълняване в хода на бременността
- фамилна анамнеза за диабет
- гестационен диабет при предишна бременност
- родено дете с тегло при раждане над 4 кг
- спонтанни аборти с неизяснена причина
- родено дете с малформации
- възраст над 25 години
- инсулинова резистентност преди бременност
- ПКЯС /доказан поликистозен яйчников синдром/
- хипертония /високо кръвно налягане/
- глюкозурия /наличие на глюкоза в урината/

Изследвания и тестове във връзка с гестационния диабет
HbA1C – изследването за гликиран хемоглобин дава ретроспективна информация за състоянието на плазмената глюкоза в предходните 3 месеца. Чрез този тест не се поставя диагноза, но може да се използва като маркер за степента на гликемичен контрол.
Кръвно налягане – ежеседмичен контрол върху артериалното кръвно налягане в домашни условия и измерването му при всяка визита /поне 1 път месечно/ от медицинско лице.
Оценка на пикочната система – микробиологична посявка от стерилна урина, евентуално ултразвуков преглед и консултация с нефролог, ако има съмнения за инфекция на пикочните пътища. Ежемесечно изследване на урина за наличие на кетони и глюкоза.
Детски движения - след 28 г.с. е желателно да следите и броите детските движения и при промяна да информирате незабавно наблюдаващия ви лекар.
Биофизикален профил - това е изследване, което се препоръчва на всички бременни след 34 г.с., но ако имате гестационен диабет е възможно вешият лекар да ви посъветва да започнете в по-ранен срок на бременността, още от 28 г.с.
Ултразвуков преглед – освен стандартната оценка на плода, желателно е да се оценява състоянието на бебето чрез доплерова сонография, особено в периода близо до определения термин, за да се прецени подходящата дата на раждане.
Консултация с офталмолог – преглед на очни дъна и препоръки за раждане.
Фетална ехокардиография – ако вашият диабет е диагностициран рано, особено в първия триместър на бременността, е възможно заболяването ви да се е развило преди бременност и да е останало неразпознато. В тази ситуация се препоръчва оценка на сърцето на бебето заради рисковете от сърдечна малформация при бременни с висока кръвна захар през първите 8 гестационни седмици.
Непосредствено след раждане, а също и след 6 до 12 седмици, ще се провери отново нивото на кръвната захар, като се очаква тя да бъде с нормални стойности. Желателно е на всеки две години да оценявате здравословното си състояние заради риска от развитие на диабет”.

Поставяне на диагнозата

Диагнозата гестационен диабет се поставя от лекар ендокринолог, взимайки предвид резултатите от ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест) и останалите клинични симптоми, но като ориентир за наличие на гестационен диабет се отчитат следните стойности на кръвната захар:

на гладно ≥ 5,1 mmol/l
на първия час от натоварването с глюкоза ≥ 10 mmol/l
на втория час от натоварването с глюкоза  ≥ 8,5 – 11,0 mmol/l

*При стойност над 6,9 mmol/l на гладно и над 11,0 mmol/l на 2-рия час се касае за захарен диабет, а не за гестационен диабет.
*В някои лаборатории при направата за ОГТТ са посочени референтни стойности за установяване на ГД, различни от горните - ако при вас случаят е такъв, консултирайте стойностите и резултатите си с ендокринолога и се съобразете с неговата преценка на състоянието ви.


За поставяне на диагнозата гестационен диабет е достатъчно само една от трите стойности от ОГТТ да е извън нормата -  не е нужно две или всички три стойностите да са извън норма.


Изисквания при провеждане на ОГТТ (орален глюкозо-толерантен тест)
За да получите достоверни резултати, е важно да спазите следните изисквания при провеждането на ОГТТ:
• провежда се със 75 g глюкоза, разтворена в 300 ml вода и приета през устата за 5 минути;
• провежда се само сутрин след 10-12-часов нощен глад - от последния прием на храна преди изследването трябва да са изминали минимум 10 часа, но не повече от 16 часа; през времето без прием на храна може да се приема по малко количество вода;
• предходните 3 дни храната трябва да е съдържала поне 150-200 грама въглехидрати дневно - не се тъпчете до смърт с въглехидрати, нито минавайте на безвъглехидратна диета в дните преди ОГТТ. Важно е да не намалявате приема на въглехидрати в последните дни (около 72 часа преди изследването), тъй като в деня на изследването, отговорът на тялото може да не е адекватен и реалистичен.;
• през последната седмица не трябва да е имало интеркурентно заболяване с висока температура, горно – или долнодиспептичен синдром;
• преди теста да не се приемат медикаменти, известни с контраинсуларния си ефект – кортикостероиди, тиреоидни хормони и други;
• по време на теста пациентът не трябва да се храни или да приема течности (най-много няколко глътки вода при нужда); не трябва да пуши; не трябва да се разхожда или да извършва физическо натоварване, т.е. след взимането на кръв на гладно седнете в/пред/максимално близо до лабораторията и изчакайте взиманията на кръв на 60-та и 120-та минута (ако не спазите предписанието за липса на движение преди и по време на теста, ще компрометирате резултатите - може да имате ГД, който да не се установи своевременно заради "разходките" по време на ОГТТ).  

Предходните теми относно гестационния диабет
Гестационен диабет - тема 5
Гестационен диабет - тема 4
Гестационен диабет - тема 3
Гестационен диабет - тема 2

Последна редакция: нд, 12 яну 2025, 09:06 от *Lorena*

# 1
  • Мнения: 892
Момичета, здравейте! От два дни правя опити да се тествам с Accu-check Active, но е голяма греда. Всеки път се дупча по минимум 3-4 пъти, за да изкарам някакъв резултат. Преди малко ми беше рекорд 12 дупки, 12 тест ленти и така и не успях да изкарам резултат.
Уж пускам достатъчно голяма капка, опитвам да я центрирам на сензора, но дори малко да мръдна настрани и ми дава грешка. Толкова ли са чувствителни по-принцип? Другото ми подозрение, е че много бързо ми се съсирва кръвта, защото много рядко от една дупка мога да изкарам две капки. Дали пък не е това?
Къде бъркам, помагайте?!

# 2
  • Мнения: 31
Момичета, здравейте! От два дни правя опити да се тествам с Accu-check Active, но е голяма греда. Всеки път се дупча по минимум 3-4 пъти, за да изкарам някакъв резултат. Преди малко ми беше рекорд 12 дупки, 12 тест ленти и така и не успях да изкарам резултат.
Уж пускам достатъчно голяма капка, опитвам да я центрирам на сензора, но дори малко да мръдна настрани и ми дава грешка. Толкова ли са чувствителни по-принцип? Другото ми подозрение, е че много бързо ми се съсирва кръвта, защото много рядко от една дупка мога да изкарам две капки. Дали пък не е това?
Къде бъркам, помагайте?!
И на мен ми се беше случвало с Акю чек, пробвайте когато има капка да я задържите/притиснете леко на самата лентичка за 1-2 секунди, при мен работеше, не знам колко е правилно.

# 3
  • София
  • Мнения: 1 326
При мен Аку Чек дава най-често грешка при недостатъчно голяма капка и ако много се забавя с поставянето на капката върху лентичката. Какво ти изписва на екрана като означение на грешката?

# 4
  • Мнения: 892
При мен Аку Чек дава най-често грешка при недостатъчно голяма капка и ако много се забавя с поставянето на капката върху лентичката. Какво ти изписва на екрана като означение на грешката?
Най-често дава E-2. Понякога тръгва часовничето и после прекъсва и се връща на капка, след което пак Е-2. Друг път пък ми давa Lo. Днес понякога ми даваше и очевидно грешни резултати, като 1, например.
Иначе, гледам да не се бавя много, макс 10 сек. Пробвала съм да махна пръста веднага като пусна часовника, както и да задържа повече. Като задържа и задължително ми дава E-2.
Капката последните пъти я правя доста голяма, но няма разлика. Онзи ден и с 3 пъти по-малка ми се получи.
Започвам да се чудя дали не е дефектен глюкомера. Все по-трудно ми се получава с всяко тестване.

# 5
  • Мнения: 375
Може и от глюкомера да е, ад 3 мсеце ползвам contour plus и не съм имала проблеми. Казват, че консумативите му са скъпи, аз нямам идея, не съм ползвала друг, но при мен работи без проблем.
Аз преди да се боцна си мия ръцете освен със сапун и топла вода, за да засили кръвообращението и после се масажирам пръста докато тръгне хубава капка, рядко да имам проблеми с кръвта, а на този лентичките не искат много като че ли

# 6
  • Мнения: 31
Може и от глюкомера да е, ад 3 мсеце ползвам contour plus и не съм имала проблеми. Казват, че консумативите му са скъпи, аз нямам идея, не съм ползвала друг, но при мен работи без проблем.
Аз преди да се боцна си мия ръцете освен със сапун и топла вода, за да засили кръвообращението и после се масажирам пръста докато тръгне хубава капка, рядко да имам проблеми с кръвта, а на този лентичките не искат много като че ли
Аз имах и двата, но акю чек се развали на втория месец и си останах с контур плюс.
И аз ще се включа с въпрос: ако има някоя от вас, която е бил с гестационен диабет и вече е родила, какво се случи след това? Продължихте ли режима? Следихте ли стойности? Имахте ли някакъв проблем?

# 7
  • Смолян
  • Мнения: 273
От кой пръст взимате най-често кръв и случвало ли ви се е да имате разлика от две единици между пръстите ?

# 8
  • Варна
  • Мнения: 1 370
Аз никога не съм сменяла пръста. Винаги бода безименния на лявата ръка.

# 9
  • Мнения: 418
Здравейте, може ли мнение за тези резултати?
Защо на 120 Мин се е покачила леко ? Не трябва ли да спада

# 10
  • Мнения: 375
Нямам идея, интересно какво ви каза доктор за резултата?

Здравейте, може ли мнение за тези резултати?
Защо на 120 Мин се е покачила леко ? Не трябва ли да спада

# 11
  • Мнения: 52
Здравейте, може ли мнение за тези стойности:
 
След натоварване с глюкоза?
Благодаря

# 12
  • Мнения: 2 104
Мисля,че имате ГД

# 13
  • Мнения: 337
Момичета, случвало ли ви се е да получите лека хипогликемия по време на бременност.

И, дали според вас  - от една такава бебето може да се увреди?

# 14
  • Мнения: 477
Като гледам нещата отиват към ГД, записвам се тук за акъл и подкрепа.
Днес глюкозата на гладно ми е 5,45. С наличие на кетони в урина.
Едва в 15гс.съм.  Искат най- рано в 21-22гс да се обременявам.
Малко предистория. Имам ИР, забременях с повече кг от желаното. Още в 7 гс бях с висока глюкоза и започнах строга диета без всякакви въглехидрати. Съответно за 2 седмици смъкнах захарта на гладно до 4,2. Но се появиха кетоните. Накараха (ендокринолог и Аг) ме да започна да вкл. пълнозърнести продукти, сладки плодове или картофи/ориз в едно хранене дневно. Едно от всичко. Но резултата не е добре.
Сега съм решила да взема глюкомер и да правя измервания, с които да установя коя храна е за мен и коя да избягвам. Имате ли препоръки. Марка, консумативи. Лентичките видях, че се продават отделно, но иглите и те ли са отделно и има ли значение марката на устройството.
Устройство тип глюкомер или сензор е по- удобно?
Изчетах доста от страниците и видях, че кетоните не са проблем, тях си ги меря и в нас с лентички, дълги години контролирах ИР с което диета и веднага си взех, така, че знам че не съм в червената зона, а в т.нар.”следи”. Но изключа ли изцяло въглехидратите стават  много, а аз само тогава имам желаната глюкоза. Няма златна среда сякаш.
Ще съм благодаря на за някакви насоки, докато се видя с лекарите.

Общи условия

Активация на акаунт