Гестационен диабет - тема 6

• 11 483
  • 501
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте момичета:) Бременна съм в 21 г.с. Малко съм изплашена и нз от къде да започна,ще помоля за съвети как да постъпя първоначално,тъй като лекар не е отразил състоянието ми.В началото на бременноста кръвната захар ми беше 5.55 Аг не отрази проблем.Миналия месец се преместих при друго Аг пуснахме само урина в която имаше кетони и глюкоза  каза,че няма проблем да пия повече вода .Преди 2 дни пуснах урина и имаше глюкоза 3+ което ме притесни и май е признах на ГД .Предполагам,че изчаква 24 седмица да назначи  натоварване с глюкоза тъй като се следя в Надежда и тогава е 2рия пакет в който е включен.Но какво да правя до тогава дайте съвет🙏Сега ще започна да чета темите назад ,но ще ми трябва време да наваксам.Ще съм много благодарна ако през това време дадете съвет дали има повод за притеснение ,дали да търся ендокринолог(ако може препоръки за ендокринолог ) диета да наложа ама каква ,ясно без захар и боклуци ама въглехидрат съвсем ли да изключа?Видях ,че мазнина също тр да изключа ,всякаква ли? Млечни също ли? Да меря ли с глюкомер ? Благодаря предварително на всеки който отдели от времето си 🙏

# 16
Започни първоначално да мериш сутрин на гладно 1 час след храна и 2 часа след храна ...ако на втория час няма проблем можеш само първия час след храна да мериш...за мен най точен се оказа глюкомера accuchek instant ... Аз не ядях тестяно,сладко,картофи,ориз ...хапвах яйца,зеленчуци,протеинов хляб,месо,риба,кисело и прясно мляко ,извара,сирене си ядях...но ти като започнеш да мериш ше видиш кое как ти влияе на кръвната захар...аз от 1 пълнозърнеста филия с кайма вдигах КЗ,а от 1 парче торта не я вдигах...при всеки е различно...понякога ядах плод ,но като междинно хранене ,а не като десерт...не пиех никакви сокове...газирано...само вода и чай...после се наложи да ми бият флостерон и той съсвем усложни нещата..скокна на 6 сутрешната кз и минах на инсулин...не че с него не ми беше пак висока кз...но това е отделен въпрос...след като родих всичко изчезна

# 17
Rubitooo, предполагам че си от София или някъде близо след като се следиш в Надежда, затова и препоръката ми за ендокринолог ще е за София Relaxed Препоръчвам моята ендокриноложка - д-р Мариана Недева https://superdoc.bg/lekar/d-r-mariana-nedeva-7936
За съжаление е доста заета и виждам, че има свободен час чак за края на Февруари месец, но аз се следя от повече от 2г при нея и съм изключително доволна! Понеже бях с ИР преди да забременея трябваше да спазвам диета, която спазвам и сега - малко въглехидрат, по възможност пълнозърнест ако е хляб или ориз, може и картоф, протеин повече и зеленчуци. За плодовете ендокриноложката както и АГ-то ми казаха по максимум 1 голям на ден (под голям разбирай ябълка, портокал и т.н.). Малките плодове като боровинки, ягоди и малини гледам да ги ям по-често и с тях не мисля, че има проблем. Ананас, банан и грозде са ми забранени, особено гроздето. Всякакви безалкохолни напитки са забранени, а от млечните продукти по възможност нискомаслени, но аз си ги хапвам пълномаслени засега Simple Smile.
За въглехидратите специално ме инструктираха по време на бременността да не ги спирам изцяло и на всяко ядене да имам, но по малко. Нещо сладичко ако ми се хапва ми казаха по веднъж в седмицата.
Съветвам те и аз като Надежда Х да си купиш глюкомер (аз ползвам Wellion Calla Light) и да си следиш кръвната захар на гладно, 1 час след хранене и 2 часа след хранене. Аз съм в началото на бременността и ендокриноложката каза да я следя на всеки 2-3 дена било то на обяд, на закуска или на вечеря, но тъй като ти си по-напред в бременността не знам дали при теб няма да е по-хубаво ако го правиш за всяко хранене всеки ден.

# 18
Момичета много ви благодаря за съветите❤,цяла сутрин чета и отсявам неща които мога да правя.Вие какво мислите  за сензор който следи 24 часа как покачваш кз(мисля,че диабетиците си слагат такава машинка )

# 19
Баща ми има такъв сензор (dexcom one), има и глюкомер и понякога разликата между глюкомера и сензора е 2 единици (сензора показва по-ниския резултат), което е доста, така че аз бих ти препоръчала глюкомер Simple Smile Може да има и по-точни и по-хубави сензори, но аз нямам опит.

П.С. може и този сензор да е хубав, а грешката да е в баща ми и той да не го е настроил коректно Simple Smile но с глюкомера поне не се изисква калибрация и веднага изкарва резултат. Ако не понасяш боцкане и кръв тогава със сензор ще ти е най-добре.

Забравих да спомена и един малък трик, който използвах преди и знам, че диабетици също го ползват. В една водна чаша се сипват вода и 1-2 супени лъжици ябълков оцет, който да става за пиене - аз си взимам чист на марката Andrea Milano. Тази смес се изпива точно преди хапването на нещо богато на въглехидрати и намалява скока на кръвната захар. Друго нещо което помага за кръвната захар са разходките след приема на храна. Дори вършенето на някакви домашни задължения се води вид активност и оказва влияние Simple Smile

Последна редакция: пт, 07 фев 2025, 14:59 от ni.tray

# 20
Аз съм някъде назад в темата😅и гледам,че момичетата пишат ,че глюкомерът им дава отклонение 1/1.5 завишава и затова се зачудих за този сензор😃ще си запиша тези трикчета за кръвната захар❤

# 21
Да, напълно нормално е това с отклонението. Първоначалния глюкомер, който имах (wellion gdh-fad) ми отчиташе точно с 1.5 до 2 единици разлика спрямо кръвен тест и спрямо другия ми глюкомер, който си ползвам сега. Smile Вечер 1 час след ядене първоначалния показваше 4 и малко, а другия 6. При положение, че съм яла и въглехидрат мисля, че 6 е по-вярно, от колкото 4 и нещо Grinning Но да, хубаво е да се имат в предвид тези неща.

# 22
  • Благоевград
Здравейте!
От кога засичате първия час за вземането на кръв- от момента на започване на хранене или от приключването?

# 23
След няколко дни мерене, само сутрин съм с висока глюкоза, някой има ли такива отклонения. Обедното (или вечерно) мерене на гладно, след хранене, без значение 1 или 2 часа е в рамките на допустимото. Но тази сутрин беше например 5,7.
Иначе аз смятам ориентировъчно около часа на ставане от масата. Но и моето хранене не е повече от 15-20мин

# 24
Смята се от започване на храненето, като храненето не трябва на надвишава 10-15 мин. Това са стандартите според двама ендокринолози.

# 25
Първия час и втория се отчитат от часа в който сте започнали да се храните,а не когато сте приключили...
Елче при мен кз беше само сутрин висока...с диета успявах да контролиран след 1 и 2 часа....но сутрин не се влияеше от режима...вечер лягах с кз 4.5 и сутрин ставах с 5.7 ,че и 6...заради това минах на инсулин...не че с него падна под 5 но това е отделен въпрос...според моя ендокринолог ма сутрешната кз е много трудно да и повлияеш

# 26
Благодаря за споделения опит. Четох, че това се води синдром на зазоряването.
Ще експериментирам с хранене преди лягане, нищо че е в противоречие с наставленията от лекарите. Не знам дали ще стане, но ще се разбере.
Дори обременяване още не искат да правя, защото било рано.

Първия час и втория се отчитат от часа в който сте започнали да се храните,а не когато сте приключили...
Елче при мен кз беше само сутрин висока...с диета успявах да контролиран след 1 и 2 часа....но сутрин не се влияеше от режима...вечер лягах с кз 4.5 и сутрин ставах с 5.7 ,че и 6...заради това минах на инсулин...не че с него падна под 5 но това е отделен въпрос...според моя ендокринолог ма сутрешната кз е много трудно да и повлияеш

# 27
След няколко дни мерене, само сутрин съм с висока глюкоза, някой има ли такива отклонения. Обедното (или вечерно) мерене на гладно, след хранене, без значение 1 или 2 часа е в рамките на допустимото. Но тази сутрин беше например 5,7.
Иначе аз смятам ориентировъчно около часа на ставане от масата. Но и моето хранене не е повече от 15-20мин

На мен лично много ми помага разходката след вечеря, дори да са 15 минутки ходене из стаята, ако не става навън за разходки. Гледам всяка вечер да вървя. Стига да нямате някакви противопоказания, може да пробвате. ☺

# 28
Благодаря, но и това го правя 😕 не ми помага.  Ще дам отчет за експеримента със “закуската” вечер. Не си представяйте нещо уау- 3 лъжи кис.мляко и 4 бадема, напр. Но да го има
Последната мярка е да се тествам в 3/4 сутринта, защото преди храна през деня съм далеч под 5, а сутрин съм много над 5

На мен лично много ми помага разходката след вечеря, дори да са 15 минутки ходене из стаята, ако не става навън за разходки. Гледам всяка вечер да вървя. Стига да нямате някакви противопоказания, може да пробвате. ☺

# 29
Аз също имам проблем със сутрешните стойности. Под 5.1 май само веднъж съм имала. Средно е към 5.3, като вчера и при мен стигна 5.7. Правя всякакви опити с вечерята - ранна вечеря, късен протеинов снак, движение и т.н. и нищо няма кой знае ефект.
А съм едва в 17та седмица…Не ми се мисли как ще става нататък.

Общи условия

Активация на акаунт