Гестационен диабет - тема 4

• 52 535
  • 846
  •   1
Отговори
# 90
Не можете да правите толкова скоро второ обременяване.
Може да ограничите въглехидратите, сладкото,  газираното. Да се движите, ако позволява бременността Ви. Особено след храна е много полезна разходката, а и сваля кръвната захар!

# 91
Може да повторите изследването на захар на гладно, като гледате да нямате късна вечеря преди него.

# 92
  • София
Благодаря ви, момичета! Ще се храня с повишено внимание и ще повторя изследването след седмица.

# 93
Здравейте, преди бременността изследвах инсулина и се оказа, че съм с ИР. Кръвтната захар винаги ми е била в нормата.
На първата ЖК изследвах глюкозата и това са резултатите:

Явно в момента е все още в граница, макар и доста към горната граница.
Винаги ли ИР води до гестационен диабет?
Притеснявам се, защото по празниците прекалих с тестото, картофите и ориза.
Според АГ и ендокринолога при тези резултати не следва да правя обременяване по-рано от 24 г.с - вие как мислите?
Не ям вафли, шоколади и подобни неща. Избягвам добавената захар /но то в кое ли вече няма захар/, но ям доста плодове. Пия фрешове, често по два на ден. Все още обаче /17 г.с./ ми се гади от яйца и месо и не мога да ям.

Ще благодаря ако ми предложите и хранителен режим, който мога да спазвам. В групата за ИР ми казаха, че не следва да гледам само глекимичния индекс, както си мислех аз.

Благодаря предварително!

# 94
Здравейте, преди бременността изследвах инсулина и се оказа, че съм с ИР. Кръвтната захар винаги ми е била в нормата.
На първата ЖК изследвах глюкозата и това са резултатите:

Явно в момента е все още в граница, макар и доста към горната граница.
Притеснявам се, защото по празниците прекалих с тестото, картофите и ориза.
Според АГ и ендокринолога при тези резултати не следва да правя обременяване по-рано от 24 г.с - вие как мислите?
Не ям вафли, шоколади и подобни неща. Избягвам добавената захар /но то в кое ли вече няма захар/, но ям доста плодове. Пия фрешове, често по два на ден. Все още обаче /17 г.с./ ми се гади от яйца и месо и не мога да ям.

Ще благодаря ако ми предложите и хранителен режим, който мога да спазвам. В групата за ИР ми казаха, че не следва да гледам само глекимичния индекс, както си мислех аз.

Благодаря предварително!

Според мен са прави твоите АГ и ендокринолог и бих те съветвала да им се довериш Simple Smile Аз в 14г.с. бях с доста висока кръвна захар (5.6), но моя ендокринолог ми каза само да намаля сладкото и днес в 24г.с. глюкозата ми беше 5.0. Аз естествено още предния път доста се наплаших и започнах повече да внимавам не само със сладкото, а с всичко, което ям, и явно това е дало резултат. Размина ми се обременяването за сега Simple Smile

# 95
WinWar, много благодаря!
Стискам палци и до края така да си останете без проблеми! Дано и на мен не ми се наложи по-рано, а когато трябва резултатите да са задоволителни. Не ми се иска да употребявам лекарства, направо бих казала, че си имам страх от тях.

# 96
Привет! Нова съм в групата. Бременна съм в 6-ти месец. Правих обременяване. Ендокринологът ми каза, че нямам гестационен диабет. Но пожела 10 дни подред да се боцкам с глюкомер и след това да му покажа резултата ми. Купих си глюкомер, разучих как става всичко. Въпросът ми е колко пъти на ден да се тествам - един път на гладно, един път 1 час след храна и още веднъж след два часа ли? Нещо в бързината днес май не си спомням какво точно ми каза лекаря. Ще съм благодарна за разяснения. Благодаря!
п.с. Глюкомер купих на Контур Плюс - надявам се да е добър.

# 97
  • София
......
.....
Пия фрешове, често по два на ден. Все още обаче /17 г.с./ ми се гади от яйца и месо и не мога да ям.

ИР не винаги води до ГД, но е предпоставка, която увеличава шансовете да се сдобиете с такава диагноза. Добре е жените, започващи бременността с ИР, да следят кръвната си захар сутрин на гладно малко по-често от тези, които нямат предварително проблем с инсулиновата чувствителност.

Ако поддържате захарта сутрин на гладно под 5,1 mmo/l и ехографът не показва нещо притеснително (напр. голямо бебе или много води), няма нужда да се прави обременяването преди 24 г.с., а след това между 24 и 28 г.с. така или иначе е препоръчително всички бременни да направят ОГТТ.

Два фреша на ден са две захарни бомби - правейки фреш, поемате основно захарта от плодовете, но без полезните фибри. По-добре яжте плодовете цели/нарязани, а не изцедени на фреш.

Хранителният режим го съобразете с това, което понасяте като храни към момента - разни варива, пресни зеленчуци на салати, постни зеленчукови манджи (примерно готвено прясно зеле, готвен зелен боб, зеленчуков гювеч), млечни продукти, по някой плод, риба, ако ви понася.

# 98
*Lorena*, благодаря. В началото наблягах на фрешовете, понеже не ми се ядеше абсолютно нищо и си мислех, че е по-добре да изпия тях отколкото да пия само вода, не знам обаче дали съм била права.

# 99
Привет! Нова съм в групата. Бременна съм в 6-ти месец. Правих обременяване. Ендокринологът ми каза, че нямам гестационен диабет. Но пожела 10 дни подред да се боцкам с глюкомер и след това да му покажа резултата ми. Купих си глюкомер, разучих как става всичко. Въпросът ми е колко пъти на ден да се тествам - един път на гладно, един път 1 час след храна и още веднъж след два часа ли? Нещо в бързината днес май не си спомням какво точно ми каза лекаря. Ще съм благодарна за разяснения. Благодаря!
п.с. Глюкомер купих на Контур Плюс - надявам се да е добър.

Моят ендокринолог иска изперване по шест пъти на ден - преди хранене и един час след хранене. Каза ми да правя измерване два часа след хранене в случай, че стойността на първия час е на 7,8mmol/L.

# 100
Някой може ли да ми препоръча диетолог за гр София за изготвяне на диета при гестационен диабет. Моят ендо смята, че нямам, но аз не съм на същото мнение. АГ казва, че може би имам, а ендото категорично казва, че нямам. За по-сигурно мисля да спазвам някаква диета, но не съм наясно каква да бъде тя. Сладкото на 100% ли трябва да се откаже, дори 1 път в седмицата ли не може да се хапне една торта примерно?

# 101
  • София
Някой може ли да ми препоръча диетолог за гр София за изготвяне на диета при гестационен диабет. Моят ендо смята, че нямам, но аз не съм на същото мнение. АГ казва, че може би имам, а ендото категорично казва, че нямам. За по-сигурно мисля да спазвам някаква диета, но не съм наясно каква да бъде тя. Сладкото на 100% ли трябва да се откаже, дори 1 път в седмицата ли не може да се хапне една торта примерно?
Според мен торта е съвсем оротивопоказно. Може би някакъв десерт с малко еритритол, кленов сироп, или дори парче шоколад с 80 и повече % какао.

# 102
Ядкови брашна /бадемово брашно/ и кокосово брашно подходящи ли са при гестационен диабет?

# 103
# 104
  • София
Аз ползвам бадемово в една кето баница. Нямам завишение след това на захарта.

Общи условия

Активация на акаунт