Времето отминава,февруари приближава и коремче наедрява!

• 12 605
  • 303
  •   1
Отговори
# 105
 Embarassed  Изобщо не исках да те обидя, извинявам се doh smile3525

Говорех за неинформираността по принцип, ама май не съм се изразила както трябва  Rolling Eyes  Embarassed

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=1844.0 тук има много инфо, но сигурно си гледала там... Иначе в която и търсачка да напишеш "коластра бременност" излизат много сайтове... 

# 106
Здравейте и от мен! Maktub не мисля, че всички лекари са такива аз май просто споделих за лошите неща или по - точно за некоректните.Имам и приятелки и роднини който са много доволни от лекаря си от екипа, някой платили, някой не и в двата случай е различно.Явно съм останала с грешно впечатление. Съжалявам!
    До колкото за мен само се моля всичко да мине нормално без усложнения и други такива неща.Пожелавам го на всички бъдещи майки.И аз още не съм мислила за лекар и за това дали да си го избера или, на който екип попадна и така.  Аз си и нямам и на идея за някои такъв, защото нито съм чувала за някои който е добър нито съм запозната.
    Лек, успешен  и радостен ден ви желая мили мами. newsm51

# 107
Добро утро на всички, аз утре съм на лекар и се чудя дали да си взимам болничен, понеже сега събота и неделя си полежах и болките ми поминаха и се чувствам добре уж, обаче като почне седмицата и се почва я кръст я рязване долу в корема я болка като при цикъл и направо незнам. А пък лекарката каза че не може една седмица да даде трябвало един месец (някакво си ЛКК) та не знам и аз. Какво ще ме посъветвате. Аз трябва да излчза в 45 дена дето са към средата на декември и дали да стискам до тогава или да си взема от сега.

# 108
Излизай от сега! Не изтървай момента!

# 109
Joya според мен вземи си от сега няма какво да губиш. В крайна сметка най-важно е бебето то е с предимство пред работата и всичко останало. Тъкмо ще имаш време да си починеш хубаво и после да се подготвиш за хубавите празници които идват другия месец. А пък в работата ако имат спешна нужда от теб може да отиваш някой и друг ден да им помагаш. Само си представи колко ще ти е гот да ставаш сутрин без да бързаш за работа, да си пийваш кафенцето на спокойствие, да си свършиш нещо в къщи и после да си излезеш на разходка. Каквото и да решиш успех мила и на всички момичета успешна седмица. Peace Hug Grinning

# 110
  • София
Добро утро момичета,

Тъкмо се връщам от ЖК - имам похвала, че този месец съм наддала само 2 кг и препоръката да не се отпускам и да го давам така до края. Бебето върви добре. Голям тарикат обаче - вече два пъти намазвам безплатен ехограф, защото точно преди прегледа се обръща с гръб към коремната стена и не му се чуват тоновете с онази смешна тръбичка, та доки, за да е сигурна ме гледа и на ехо-то.
joya, ако имаш възможност по-добре си пусни отпуска, защото болничния намалява размера на паричките за обезщетението после.

# 111
Добро утро и от мен, момичета!
Гласувам и аз с 2 ръце да офейкваш joya. Въпреки, че и аз се почудвам доста- в петък се чуствах зле след работа, май не почивах достатъчно и ми се отрази та се притесних доста. А и бебчи нещо се беше кротнал та ме притесни и това...Ама през уикенда се скъса да си играе Laughing. В петък след работа отидохме до м-н Пинокио в Дружба. Да ви кажа съм доста разочарована от консултантките- 3-те си седяха на бюрцето и решаваха кръстословица, докато ние обикаляхме из магазина и се пулехме. Друга "бременна двойка" едва не разглобиха няколко колички за да видят аджеба как става, а ония не обърнаха грам внимание. Кофти, щото магазина е готин и има голям избор на много артикули.
По повод коластрата аз пък си мисля защо още нямам Thinking
Дадох стерилна урина и ме боцнаха пак профилактично.
Иначе днес се чуствам добре, желая ви хубав ден! Grinning

# 112
благодаря ви момичета за съветите сега говорих с лекарката ми и тя ми предложи да изляза другата седмица (нали дават 1 месец) и направо да си ги слея с полагаемите 45 дена преди раждане та остава да избутам само тая седмица:)

А как болничния намалява парите аз все го смятах че трябва или пак толкоз да взимам или малко повечко нали болничния е 90% от чистия доход (по договор демек) без осигуровките  Thinking

# 113
Нали ти изчисляват тези 90% от сумата 6 месеца назад. А този п-д с болничния самия той се плаща по малко- ох не го обясних, нека някой компетентен се намеси.

# 114
  • offshore & overseas
Нали ти изчисляват тези 90% от сумата 6 месеца назад. А този п-д с болничния самия той се плаща по малко- ох не го обясних, нека някой компетентен се намеси.

joya, не се притеснявай, няма да взимаш кой знае колко по-малко. Даже отпускът ще ти намали повече дохода, защото при отпуск се изплащат 80% от брутния/осигурителния доход. Но при всички случаи зависи какъв ти е осигурителния доход. Тук именно повечето мами са прецакани.

Да вземем хипотетичен осигурителен доход от 300 лв. за месеците от май до октомври вкл. (5 месеца) + 90% от тези 300 лв. за шестия месец (което прави 270). Така общо за шестте месеца стават 1770. Разделяме на 6 и получаваме 295. Това, което ще взимаш е 90% от 295, или 265,50. В случая разликата с 90% от 300-те лв. е минимална.

Дано съм била ясна! Поправете ме, ако греша.[/color]

# 115
  • offshore & overseas
Забравих да кажа, че и аз съм с две ръце ЗА да си вземеш болничен и решението да го слееш с полагаемия 45 дни преди термин е гениално!   newsm10

# 116
  • София
А как болничния намалява парите аз все го смятах че трябва или пак толкоз да взимам или малко повечко нали болничния е 90% от чистия доход (по договор демек) без осигуровките  Thinking

Не е точно така - от НОИ са се изтарикатили. Болничният се изчислява на същия принцип като майчинството, т.е. на дневна нетна база, което означава, че са припаднати данъците ти. В противен случай един вид - някой, който е в болничен ще получава повече отколкото някой, който работи. Ако имаш познат счетоводител помоли да ти изчисли в твоя конкретен случай как ще е най-добре. Това е моят съвет.

До колкото знам, разликата с отпуската е именно че, в единия случая при болничен се изчислява на дневна нетна база с приспаднати данъци, а в другия на база осигурителен доход без приснаднати данъци. Има тънки моменти и за това в такива случаи е най-добре да се посъветваме със счетоводител, който да ни изчисли как за нас ще е най-добре.

Последна редакция: пн, 06 ное 2006, 11:33 от green_dawn

# 117
  • offshore & overseas
Не че искам да споря, но ПАК проверих -- взима се 90% от брутния доход -- това е 100% сигурно, освен ако нещо не се промени! Това си е закон, НОИ нямат право да се месят тук.  #2gunfire

# 118
Ама нали не се удържат данъци при болничен. При болничен взимаш 80% от брутото. При отпуска се плаща 100% нето. Този 1 месец ако вземеш болничен вместо отпуска, това ще повлияе минимално после при изчисляването на обезщетението, но според мен наистина зависи на каква сума се осигурява.
90% от брутото се плаща вече в 45-дневния срок.
Така ми обясни специалиста Личен състав.

# 119
  • offshore & overseas
Е, значи имам малка грешчица аз (коленопреклонно моля за прошка) -- в такъв случай, при нашия 300 левов пример, нещата малко се променят и сумата за получаване през първите 9 месеца става 261 лв. -- пак не е кой знае колко по-ниско. Бе ние да не сме за пет лева, в крайна сметка?  smile3503

Общи условия

Активация на акаунт