Клиника Афродита - доволни настоящи и бъдещи майки (3)

• 54 797
  • 730
  •   1
Отговори
# 480
Благодаря,  Juyii, абсолютно си права, и аз смятам, че е много важно. Т.е. вие не знаете дали и до колко сте я смъкнали тази фрагментация по време на опита. Предполагам сега задължително ще я изследвате преди следващия опит. А коя клиника би ми препоръчала да направим изследването?

# 481
Благодаря,  Juyii, абсолютно си права, и аз смятам, че е много важно. Т.е. вие не знаете дали и до колко сте я смъкнали тази фрагментация по време на опита. Предполагам сега задължително ще я изследвате преди следващия опит. А коя клиника би ми препоръчала да направим изследването?

Точно така, резултатът ни беше 30%, но става въпрос за октомври 2021. След това нито веднъж не е тествана повторно, включително и на деня на даване на материал, за жалост. Според ембриолотът тя е била ниска, защото всички показатели бяха брутално подобрени, имахме нещо от сорта на 75% подвижност, морфологията беше скочила от 2.5% на 4% а концентрацията дори им позволи да правят класическо ин витро. Изобщо цветя и рози 😃Ама вижте накрая пак сме до никъде. Та следващия път ще настоявам да си платя и да знам колко е. Октомври я правихме в Малинов.

# 482
Момичета, виждам, че обсъждате ДНК фрагментациите и идвам с малко информация по въпроса, който, както всичко останало в медицината, е по-сложен, отколкото ни изглежда.

Цитат
Intake of oral vitamins does reduce DNA fragmentation, but it also increases sperm decondensation  by more than 25%. This is definitely a negative effect, as the nuclear structure of sperm chromatin influences the initiationand regulation of paternal gene activity during preimplantation development. An unwanted high degree of sperm econdensation can result in asynchronous chromosome condensation, and may lead to cytoplasmic fragments in the embryo. In the authors’ clinics, no pregnancy has been observed following IVF or ICSI when sperm decondensation is > 28%. Contrary to the situation concerning DNA breaks, ICSI does not improve the results for high decondensation.

В превод: "Приемът на орални витамини намалява фрагментацията на ДНК, но също така увеличава декондензацията на сперматозоидите с повече от 25%. Това определено е отрицателен ефект, тъй като ядрената структура на сперматозоидния хроматин влияе върху инициирането и регулирането на активността на бащиния ген по време на преимплантационното развитие. Нежеланата висока степен на екондензация на сперматозоидите може да доведе до асинхронна хромозомна кондензация и може да доведе до цитоплазмени фрагменти в ембриона. В клиниките на авторите не е наблюдавана бременност след IVF или ICSI, когато декондензацията на сперматозоидите е > 28%. Противно на ситуацията с ДНК прекъсвания, ICSI не подобрява резултатите за висока декондензация."
Пояснявам, че "декондензация" означава охлабване на хроматина. Ето и проучване за това: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3558136/

По-просто казано, оралните витамини, които пият мъжете ни за подобряване на материала помагат да се редуцират ДНК фрагментациите, но пък охлабват хроматина, което води до цитоплазмени фрагменти в ембриона, което пък е по-лошо, защото няма нито една бременност дори при ИКСИ в клиниката на авторите на това проучване, ако охлабването на хроматина е над 28%.

При 25% от мъжете с напълно нормална спермограма се наблюдават ДНК фрагментации на сперматозоидите, така че изобщо не е задължително резултатите от сперморамата да корелират с ДНК фрагментацията.

Изследването за ДНК фрагментации и за хроматин са две различни.
Halosperm test - изследва структурната цялост на хроматина в сперматозоидите. (Правят го в Щерев)
SDI тест (Sperm DNA Integrity тест) - изследва ДНК на сперматозоидите. (Правят го в много клиники)

Не може да се направи с материала, който ще се използва за оплождане на яйцеклетките, защото тестът уврежда сперматозоидите. Може да се направи преди ин витрото.

За преодоляване на висок процент ДНК фрагментации се прилага MACS обикновено, което в Афродита не се предлага (по-надолу ще напиша по-подробно какво представлява методът). В Афродита се прилага PICSI, което има за цел да се подберат зрели сперматозоиди, които се свързват с хиалуронова киселина (каквато има на повърхността на яйцеклетката), защото се счита, че сперматозоидите, които са способни да се свържат с хиалуронана са годни за оплождане (зрели са и имат по-малка вероятност за ДНК фрагментация, което не изключва възможността да са с фрагментации, а намалява вероятността). Тоест, е по-естествен вид метод за подбор.
Можете да прочетете повече за PICSI в https://www.coopersurgical.com/

MACS - Магнитно клетъчно сепариране или отстраняване на сперматозоиди с високи нива на ДНК фрагментация
"Представлява метод за селективно отстраняване на сперматозоиди с фрагментирана (увредена) ДНК. Премахват се и сперматозоидите, насочени към апоптоза (програмирана клетъчна смърт), от тези с интактна (цялостна, неразрушена) плазмена мембрана. Процедурата се базира на използването на магнитни микросфери, покрити с белтъка анексин V (клетъчен протеин), който има висок афинитет на свързване към молекули фосфатидилсерин (фосфолипид), появил се на външната повърхност на клетъчната мембрана на апоптичните сперматозоиди. Тази техника позволява магнитно изолиране на негодните клетки. Процедурата включва пропускане на сперматозоидите през разделителна колона, намираща се в магнитно поле, като некачествените се задържат селективно. Подходящите за оплождане сперматозоиди, без ДНК фрагментация и висок оплодителен потенциал, преминават през колоната и се събират за по-нататъшна употреба при различните асистирани репродуктивни техники (например за ICSI оплождане, инсеминация или криосъхранение). Препоръчително е MACS методът да се използва в случаите на силно занижени спермални показатели, повишена степен на ДНК фрагментация (DFI>30%) в сперматозоидите, неуспешно развитие на ембриони от предишни опити, ембриони с лошо качество, повтарящи се имплатационни неуспехи или спонтанни аборти."

Мъжът ми е с 25% фрагментация и при предишното ни инвитро в друга клиника ползвахме като допълнителен метод за подбор микрофлуидно селектиране на сперматозоидите, което пък е съвсем различно и от MACS, и от PICSI. Микрофлуидното селектиране ни се стори като най-естественo, близко до естествения подбор при спонтанна бременност. Пускат се по едни "каналчета", наподобяващи естествените мукозни микроканали, през които сперматозоидите преминават, докато намерят правилния път до яйцеклетката. Този метод е подходящ само при мъже с много висока концентрация на сперматозоидите (каквато е на моя мъж) и при добра подвижност.

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 17:58 от Kris_ti

# 483
Момичета, знае ли някой в Афродита мъжкия донорски материал от къде е? В смисъл бг донори ли са или работят с датската крио банка?

# 484
Kaia Trifonova, предлагат и двете опции.

# 485
mir,  благодаря много

# 486
Здравейте! Когато посетих д-р Станулов, той ми даде една бланка с всички необходими изследвания, които трябва да направя, тъй като правих инсеминация. Когато си занесох изследванията, бланката е останала между другите листи. Доколкото разбрах от док, тя е една и за инвинтро и за инсеминация. Може ли някой да ми я изпрати?

# 487
Здравейте! Когато посетих д-р Станулов, той ми даде една бланка с всички необходими изследвания, които трябва да направя, тъй като правих инсеминация. Когато си занесох изследванията, бланката е останала между другите листи. Доколкото разбрах от док, тя е една и за инвинтро и за инсеминация. Може ли някой да ми я изпрати?

Имате поща с бланката:)

# 488
Здравейте отново, момичета. Тъкмо леко започнах да се напрягам и да се чудя дали да не звънна в клиниката да попитам дали не са ме забравили за номерче Simple Smile Успокоих се, видях, че не винаги става за 5 дни. Миналия понеденик подадох всички нужни документи и май съм доста нетърпелива ( обяснимо е ) Simple Smile Междувременно получавах консултация веднага по телефона на всяко изследване, което изпращах по вайбър. Нз за вас, но аз не съм свикнала на такова внимание и лесна връзка с лекаря. Обикновено гриза нокти до вечерта, когато могат спокойно да си видят съобщенията и консултацията рядко е веднага. Relaxed

# 489
Здравейте отново, момичета. Тъкмо леко започнах да се напрягам и да се чудя дали да не звънна в клиниката да попитам дали не са ме забравили за номерче Simple Smile Успокоих се, видях, че не винаги става за 5 дни. Миналия понеденик подадох всички нужни документи и май съм доста нетърпелива ( обяснимо е ) Simple Smile Междувременно получавах консултация веднага по телефона на всяко изследване, което изпращах по вайбър. Нз за вас, но аз не съм свикнала на такова внимание и лесна връзка с лекаря. Обикновено гриза нокти до вечерта, когато могат спокойно да си видят съобщенията и консултацията рядко е веднага. Relaxed

За ЦАР ли става въпрос? И аз пуснах днес, за втори опит. Не се притеснявайте, заседанието за този месец така или иначе вече е минало, така че дали ще ви дадат номерчето сега или след още десет дни е все едно. Новото заседание ще е около 10-12 април, така че те явно насъбират апликации и ги пускат накуп. Номерца ще има за всички от сърце Simple Smile Няма как да ви забравят Simple Smile

# 490
Здравейте борбени момичета! Моята история с инвитрото е много дълга! От 2014 г съм пациентка на Болница надежда! Смених всички лекари там! Имам над 20 трансфера всички с отрицателен резултат. Правили сме всички изследвания по няколко пъти. Лапароскопия хистероскооия имунологични генетични, биопсий. Всичко е наред. И пак нищо! След един не успешен трансфер забременях нормално! Имам детенце на 4 години. Преди 2 години започнахме опит за второ дете! Пак стимулация пункций и неуспешни трансфери! Много се отчаях и обърках. Имам желание да стана пациент на доктор Станулов.чета много положителни коментари за него! Искам да попитам много ли се чака за първичен преглед. Признава ли направени изследвания от други клиники. И имали други успели при него преместили се от друга клиника!

# 491

За ЦАР ли става въпрос? И аз пуснах днес, за втори опит. Не се притеснявайте, заседанието за този месец така или иначе вече е минало, така че дали ще ви дадат номерчето сега или след още десет дни е все едно. Новото заседание ще е около 10-12 април, така че те явно насъбират апликации и ги пускат накуп. Номерца ще има за всички от сърце Simple Smile Няма как да ви забравят Simple Smile

Juyii, благодаря за отговора Simple Smile Да, за ЦАР става въпрос, осъзнавам, че не може в миг всяка молба да бъде подадена, предупредиха ме милите момичета на регистратирата, че решението ще излезне до месец. Не искам да ги притеснявам излишно с допълнителни глупави въпроси 🤣 Ще изчакам спокойно, както казваш "номерца ще има за всички от сърце"

# 492
Здравейте борбени момичета! Моята история с инвитрото е много дълга! От 2014 г съм пациентка на Болница надежда! Смених всички лекари там! Имам над 20 трансфера всички с отрицателен резултат. Правили сме всички изследвания по няколко пъти. Лапароскопия хистероскооия имунологични генетични, биопсий. Всичко е наред. И пак нищо! След един не успешен трансфер забременях нормално! Имам детенце на 4 години. Преди 2 години започнахме опит за второ дете! Пак стимулация пункций и неуспешни трансфери! Много се отчаях и обърках. Имам желание да стана пациент на доктор Станулов.чета много положителни коментари за него! Искам да попитам много ли се чака за първичен преглед. Признава ли направени изследвания от други клиники. И имали други успели при него преместили се от друга клиника!

Здравейте и в тази група Simple Smile

Аз съм пациентка на доктор Станулов, през октомври 2021 успях да си запиша час за след 7 дни при него,  но сега ми се струва, че е по-натоварено, може би по-новите момичета могат да се включат. Призна ми всички изследвания от три други различни места, но не съм правила други опити там, само изследвания. С мъжки фактор сме. Тъй като бяхме правили едва 7 месеца опити по естествен път дори се опита да ме разубеди да поопитаме поне още малко, но аз бях желязна и нетърпелива ( сега като чета някои от вашите истории тук продължаващи години направо ми е неудобно, че си мърморя и се оплаквам). Очевидно видя, че отивам за ин витро и нищо повече от това директно ме свали на регистратура и директно с първия преглед подадохме и документи за фонда. Направихме свеж и замразен трансфер, за съжаление биохимична и никаква бременност после. Всичко стана много бързо изобщо комуникацията е много на ниво. Може би това е една от причините днес да подам и за втори опит. Желая ви успех!

# 493
Здравейте! Аз съм от най- новите пациенти на доктора. Посещавам го едва от месец и вече чака резултат от първата си инсеминация при него. Час ми дадоха за след седмица. Първични прегледи  прави само вторник и четвъртък. Може би, защото те отнемат доста повече време, а той се старае да бъде изчерпателен и по този начин не  се обърква графика. След като имате дългогодишен опит предполагам знаете, че е хубаво да отидете в първите дни на цикъла. Приема всички стари изследвания и си записва каквото е нужно. Подготвте се за обстоен разговор. Аз носех цял тон стари изследвания и епикризи и направо му дадох да види каквото е нужно.
Аз съм супер притеснителна и съм била при няколко лекари до сега, но той ми вдъхва такова спокойствие и надежда, че понякога чак се унасям в приказки, а иначе хич не съм приказлива. Првпоръчвам с 2 ръце. Рядко срещан Човек.

# 494
Здравейте! Престои ми Инсе и доктора ми изпрати списъка с необходимите изследвания. Каза след като ги направя да запиша час на 2 3 ден от цикъла, но не съм сигурна кога точно ще ми дойде. Вие как сте процедирали в тези случаи? Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт